- wt sie 08, 2017 8:13 pm
Cześć wszystkim,
rozważam zakup nieruchomości zabytkowej z następującymi warunkami:
Obszar metropolitalny w okolicach Düsseldorf
Cena zakupu około 350 000 € za 78 mkw
Oczekiwana czynsz (według dewelopera) 12 € / mkw
Możliwość uzyskania dofinansowania KfW w wysokości 100 000 € i dodatkowa spłata 12,5%
Udział zabytkowy wynoszący 65% i możliwość odliczenia podatkowego w wysokości prawie 90 000 € w ciągu 12 lat
Dochód netto 4 150 €
Koszty dodatkowe (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, opłaty sądowe) zamierzam pokryć z własnych środków, resztę chcę sfinansować.
- Czy możecie mi doradzić, jak najlepiej podejść do kwestii finansowania?
- Jakie warunki byście wybrali (uwzględniając fakt, że ma to być inwestycja kapitałowa)
- Po prostu zapytać różne banki?
- Skorzystać z pośrednika, który przejmie całą pracę?
- Czy banki traktują kredyt KfW tak, jakbym wnosił odpowiednią kwotę kapitału własnego?
Dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrowienia
rozważam zakup nieruchomości zabytkowej z następującymi warunkami:
Obszar metropolitalny w okolicach Düsseldorf
Cena zakupu około 350 000 € za 78 mkw
Oczekiwana czynsz (według dewelopera) 12 € / mkw
Możliwość uzyskania dofinansowania KfW w wysokości 100 000 € i dodatkowa spłata 12,5%
Udział zabytkowy wynoszący 65% i możliwość odliczenia podatkowego w wysokości prawie 90 000 € w ciągu 12 lat
Dochód netto 4 150 €
Koszty dodatkowe (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, opłaty sądowe) zamierzam pokryć z własnych środków, resztę chcę sfinansować.
- Czy możecie mi doradzić, jak najlepiej podejść do kwestii finansowania?
- Jakie warunki byście wybrali (uwzględniając fakt, że ma to być inwestycja kapitałowa)
- Po prostu zapytać różne banki?
- Skorzystać z pośrednika, który przejmie całą pracę?
- Czy banki traktują kredyt KfW tak, jakbym wnosił odpowiednią kwotę kapitału własnego?
Dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrowienia