Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Działania finansowania nieruchomości

Napisany przez Erstinvest
Cześć wszystkim,
rozważam zakup nieruchomości zabytkowej z następującymi warunkami:
Obszar metropolitalny w okolicach Düsseldorf
Cena zakupu około 350 000 € za 78 mkw
Oczekiwana czynsz (według dewelopera) 12 € / mkw
Możliwość uzyskania dofinansowania KfW w wysokości 100 000 € i dodatkowa spłata 12,5%
Udział zabytkowy wynoszący 65% i możliwość odliczenia podatkowego w wysokości prawie 90 000 € w ciągu 12 lat
Dochód netto 4 150 €
Koszty dodatkowe (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, opłaty sądowe) zamierzam pokryć z własnych środków, resztę chcę sfinansować.
- Czy możecie mi doradzić, jak najlepiej podejść do kwestii finansowania?
- Jakie warunki byście wybrali (uwzględniając fakt, że ma to być inwestycja kapitałowa)
- Po prostu zapytać różne banki?
- Skorzystać z pośrednika, który przejmie całą pracę?
- Czy banki traktują kredyt KfW tak, jakbym wnosił odpowiednią kwotę kapitału własnego?
Dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Erstinvest
Czy spełniasz ogólnie wymogu dotyczące majątku?
Finansowanie inwestycji kapitałowych można szybko sprawdzić. Ale czy inne warunki także się zgadzają?
Jak wygląda Twoja sytuacja finansowa - poza kosztami dodatkowymi związanymi z zakupem - czy masz oszczędności?
Spłacone nieruchomości? Wynajmujesz? Istniejące kredyty ratalne?

Jestem najemcą. Oprócz kosztów dodatkowych związanych z zakupem, mam również dostępne 20 tys. EUR własnych środków. Brak nierozliczonych własności i żadnych istniejących pożyczek.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Erstinvest, pojawiają się następujące pytania:
- Jak wysokie są twoje własne opłaty czynszowe?
- Stan cywilny?
- Dzieci?
Pierwszym punktem kontaktowym powinien być twój bank domowy, a dodatkowa oferta powinna pochodzić od niezależnego i doświadczonego maklera finansowego. Oczywiście on zajmie się całą pracą za ciebie, selekcjonując rynek po sporządzeniu spersonalizowanego planu finansowania i skorzystaniu z usług doradcy podatkowego, aby zapewnić najlepsze warunki.

stanu wolnego i bez dzieci. Własny czynsz wynosi 1 050 euro miesięcznie.

Cześć wszystkim,
Dziś dostałem pierwszą ofertę od mojego banku domowego na 2,85% oprocentowania przy 10-letnim zobowiązaniu o stałym oprocentowaniu. Zostałem zaskoczony, ponieważ sądziłem, że warunki byłyby znacznie niższe.
Czy możecie mi powiedzieć, jakie warunki są realistyczne?

Napisany przez NaTwoim13
Czy złożyłeś wniosek o kredyt samochodowy?

Chciałoby się pomyśleć, że mam po prostu ryzyko związane z finansowaniem na 100%.

O jakich wymiarach mówimy?

Napisany przez galopperfan
@Erstinvest
Powinieneś zasięgnąć ofert u dostawców usług (np. Interhyp, Dr. Klein itp.) i porównać je, a następnie ponownie skontaktować się z bankiem hipotecznym.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Erstinvest, stopa procentowa będzie się wahac w okolicach 2%.

Napisany przez Tikonteroga
- Czy możecie mi doradzić, jak najlepiej postępować w kwestii finansowania?
- Jakie warunki ramowe wybralibyście (z uwzględnieniem faktu, że ma to być inwestycja kapitałowa)?
- Po prostu zapytać różne banki?
- Skorzystać z pośrednika, który przejmie część pracy?
- Czy banki traktują kredyt KfW tak, jakbym wnosił odpowiedni wkład własny?

Cześć,
Byłoby sensowne, gdybyś najpierw sporządził kalkulację na kolejne 10-20 lat, w której zobaczysz, na przykład, jak wysokie mogą być roczne koszty odsetek, aby mieszkanie generowało określoną stopę zwrotu lub w ogóle jakikolwiek zwrot. Czy już kiedyś coś takiego zrobiłeś, czy skorzystałeś z czyjejś pomocy, czy po prostu kupujesz w ciemno z nadzieją na szczęście i bierzesz to, jak to przychodzi...
Możesz na przykład odpisywać corocznie 2% ceny zakupu oraz koszty poboczne z zakupu i odliczać corocznie wypłacane odsetki od podatku, otrzymując zwrot podatku. Do tego dochodzi wspomniane przez ciebie niemal 90 000 EUR na przestrzeni 12 lat.
Możesz np. zaplanować przechowywanie zwrotu podatku za odpisywanie ceny zakupu jako rezerwę płynności i w razie potrzeby przekazywać go z powrotem do nieruchomości poprzez remonty i modernizacje, aby zachować wartość nieruchomości lub nawet ją zwiększyć, a następnie mieć prawo podnosić czynsz zgodnie ze stawką czynszową. Koszty remontu i modernizacji z kolei można ponownie odliczyć od podatku. Zwrot podatku, który otrzymujesz dzięki odpisywaniu kosztów pobocznych zakupu oraz odliczaniu odsetek, możesz na przykład przeznaczyć na dodatkową spłatę swoich długów.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cena zakupu? W życiu nie, odpisy amortyzacyjne dotyczą tylko wartości budynku, a w przypadku nieruchomości objętych ochroną zabytków sprawa wygląda inaczej!

Napisany przez NaTwoim13
Warto rozważyć skonsultowanie się z doradcą podatkowym, zamiast działać na zasadzie dzikich spekulacji.

Napisany przez Tikonteroga

Zamiast spekulować na dziko, może lepiej skonsultować się ze specjalistą ds. podatkowych.

Albo można samemu się zainformować, aby zrozumieć, na co się decyduje na najbliższe lata lub nawet całe życie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata