Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wkrótce idę na giełdę.

Napisany przez fond
Cześć was, guru finansowi,
ostatnio dużo się dowiedziałem na temat giełdy. Na początek chcę zainwestować 25€ w rynki wschodzące za pomocą planu oszczędnościowego. Później chcę zainwestować 50€ w MSCI World. Obydwa fundusze ETF są kapitalizujące. Co dokładnie oznacza ten termin? Jak pieniądze zostaną potem pobrane/dodane z/do konta? W jakim czasie? Czy muszę jakoś powiadomić urząd skarbowy, że jestem inwestorem indywidualnym, czy jak to wygląda? Chciałbym założyć konto inwestycyjne w comdirect. Co myślicie o tym planie?

Napisany przez Cici
Czym są fundusze reinwestujące, możesz łatwo dowiedzieć się sam, przeprowadzając krótkie wyszukiwanie w internecie. Sytuacja podatkowa w tej kwestii jest obecnie nieco skomplikowana, ale zgodnie z przewidywaniami powinna poprawić się w 2018 roku. Więcej informacji na temat obecnego stanu można znaleźć na przykład tutaj.

Napisany przez BenniG
I myślałem, że niedługo sprzedasz udziały w firmie na giełdzie. Ale życzę powodzenia w twoich odważnych planach! Dobrze, że tak dobrze się tu informujesz i zaczynasz od niewielkich kwot!

Napisany przez Tikonteroga

Witajcie, guru finansowi,
ostatnio bardzo dużo dowiadywałem się na temat giełdy. Na początek zamierzam zainwestować 25 € w rynki wschodzące. Później planuję zainwestować 50 € w MSCI World. Oba ETF-y są kapitalizujące. Co to dokładnie oznacza? Jak pieniądze są pobierane/przelewane z konta w takiej sytuacji? W jakim czasie? Czy trzeba poinformować urząd skarbowy, że jest się inwestorem prywatnym, czy jak to działa? Założyłbym konto inwestycyjne w comdirect. Co sądzicie o tym zamiarze?

Akcje, które kupujesz za pośrednictwem ETF-ów, mogą wypłacać dywidendy. Jest to określona kwota na jedną akcję. W przypadku ETF-ów kapitalizujących te dywidendy są reinwestowane w nowe akcje. W przypadku ETF-ów dywidendowych otrzymujesz dywidendę na określone daty (np. kwartalnie) przekazywane na konkretne konto.
Złożyłem zlecenie na program oszczędnościowy dla ETF-ów MSCI World i MSCI EM w moim banku. Mogłem wybrać, czy chcę kupić te ETF-y 5. czy 20. każdego miesiąca. Pieniądze zostałyby pobrane z konta uznawanego jako konto referencyjne dla rachunku depozytowego. Jednak anulowałem zlecenie, ponieważ miałem wątpliwości...
Powinieneś otrzymać od swojego banku zaświadczenie do celów podatkowych lub możesz je przynajmniej zawnioskować. Często można to zrobić nawet za pośrednictwem bankowości internetowej. To zaświadczenie zawiera informacje, które można potem wpisać w zeznaniu podatkowym w załączniku dotyczącym przychodów z kapitału. Jest to podobne do otrzymanego pod koniec roku z pracodawcy zaświadczenia o przychodach.

Napisany przez Freeliner
Aby uzyskać lepsze wsparcie na forum papierów wartościowych.
https://www.wertpapier-forum.de

Napisany przez fond

A ja myślałem, że wkrótce sprzedasz udziały w firmie na giełdzie.
Ale i tak życzę powodzenia w swoich odważnych planach!
Dobrze, że tak dobrze się tutaj informujesz i najpierw zaczynasz od małych kwot!

Ponieważ mam też swoją własną firmę xD

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata