Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wniosk o kredyt hipoteczny Czas potrzebny na przetworzenie oddział Berlin Moabit.

Napisany przez Finixx01
Cześć wszystkim,
od kilku dni systematycznie czytam odpowiednie wątki, żeby dowiedzieć się jaki jest czas oczekiwania w DSL Bank w Berlinie Moabit. Niestety niektóre wątki są już przestarzałe.
Złożyliśmy kompletny wniosek o pożyczkę poprzez MKIB w Berlinie w DSL Bank w Berlinie. Otrzymanie dokumentów zostało potwierdzone przez DSL Bank 01.08.2017. MKIB powiedziała nam, że będzie nas informować o dalszym postępie w procesie. Kiedy możemy spodziewać się odpowiedzi od DSL Bank? Tak jak wielu innych tutaj, również my jesteśmy bardzo zdenerwowani i każdego dnia czekamy na odpowiedź.
Dziękuję za wasze odpowiedzi!

Re: Wniosk o kredyt hipoteczny Czas potrzebny na przetworzenie oddział Berlin Moabit.

Napisany przez Banker
Cześć

więc nie mogę powiedzieć dokładnie, jak długo trwa DSL, ale od złożenia wniosku do decyzji może to potrwać od 3 do 4 tygodni!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, na razie wszystkie dokumenty są u nas/u mnie i czas oczekiwania wynosi 3-4 dni robocze.

Napisany przez Finixx01
Cześć Bankierze,
dziękuję za odpowiedź. W lutym już sfinansowaliśmy działkę poprzez DSL Bank. Cały proces, od złożenia wniosku o pożyczkę do otrzymania zgody (na piśmie), trwał zaledwie 8 dni.

Napisany przez Finixx01
Cześć Noelmaxim,
Otrzymanie kompletnych dokumentów zostało potwierdzone przez DSL Bank 01.08.2017.

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo ważne pytanie - czy bank inwestycyjny Berlina został uwzględniony w koncepcie dotyczącym obniżenia zabezpieczenia kredytowego??? Trochę mnie to dziwi, że w Berlinie obecnie wybierana jest bank DSL - z którym współpracuję przy finansowaniu wielu projektów.

W moich koncepcjach finansowanie z Berlina, we współpracy z IBB, obecnie jest przekazywane do Sparkasse Mittelbrandenburgische lub Sparkasse Märkisch-Oderland zdecydowanie korzystniejszymi warunkami.

Napisany przez NaTwoim13
Wejście plus 3-4 dni robocze w moim przypadku obecnie. Myślę, że zależy to od kanału dystrybucji, który został wybrany do przesłania.

Proszę, weźcie pod uwagę IBB w waszym planie, czy zostało to uwzględnione w waszym koncepte??

Napisany przez Finixx01
Co ma to wspólnego z moim pytaniem @Noelmaxim? Tylko trochę nas dziwi, że do tej pory nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi.

Napisany przez Finixx01
@Noelmaxim, w lutym tego roku kupiliśmy działkę, a finansowanie odbywa się za pośrednictwem banku DSL. Teraz przyszedł czas na resztę kredytu hipotecznego (świadomie zdecydowaliśmy się na podział), według naszego pośrednika najbardziej sensowne było ponowne skorzystanie z usług banku DSL (ze względu na wpis hipoteki). Dlatego uważam, że IBB tutaj nie zostało uwzględnione (przynajmniej nie znalazłem nic na ten temat w naszych dokumentach).

Napisany przez NaTwoim13
Mam do dodania IBB obok uwag. Niestety większość z nich tego nie robi, co skutkuje znacznym pogorszeniem oferty. To dotyczy tylko Berlina, gdzie zwracam na to uwagę.

Czy to teraz jest złe? Decyzję można zawsze zmienić, jeśli istnieją istotne różnice, a moje doświadczenie pokazuje, że IBB rzadko jest brana pod uwagę. Myślę więc, że powinienem zwrócić na to uwagę, ponieważ warunki są znacząco przesunięte - także w wyborze banków, które wtedy wynikają z IBB - i jest to dla konsumentów korzystne.

Innym powodem jest fakt, że nie uwzględniam banku DSL dla klientów w Berlinie, po prostu dlatego, że w połączeniu z IBB w niemal wszystkich przypadkach obecnie istnieją znacznie lepsze alternatywy - w szczególności banki oszczędnościowe.

Nawet jeśli to nie ich interesuje, inni mogą być wdzięczni za tę informację, gdy będą ją teraz czytać w fazie podejmowania decyzji. Być może oni uwzględnili IBB, dlatego też o to pytałem, a moja wskazówka nikomu nie zaszkodzi, a korzyść będą czerpać inni.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście ma to sens, gdy nieruchomość została już sfinansowana przez bank i wybrano dłuższy okres spłaty odsetek (można było również wybrać zmienny okres, aby zachować elastyczność).

Rozdzielenie może mieć wewnętrzne powody, na przykład konieczność beurkundowania nieruchomości, aby ją otrzymać, ale jeszcze nie zaplanowano budowy domu. W takim przypadku oczywiście nic nie można zmienić. W ogólności jednak separacja nie ma sensu, między innymi dlatego, że IBB nie jest w stanie uwzględnić takich prostych sytuacji.

Uważam, że zawsze jest sensowne i pomocne, gdy konsumenci otrzymują dodatkowe wskazówki z każdej dyskusji, pod warunkiem że mają informacje o sytuacji wyjściowej, co jest istotne w ich przypadku, Berlin, gdzie uważałem za ważne zapytać o coś, co niestety często jest pomijane, a zwłaszcza IBB różni się od innych krajów związkowych, gdzie środki finansowania krajowego są jednymi z najłatwiejszych do uzyskania.

Napisany przez Finixx01
@NoelMaxim, w żadnym momencie nie twierdziłem, że Twoje informacje nie są przydatne. Faktycznie mieliśmy wewnętrzne powody, dlatego teraz znowu działamy z bankiem DSL.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, daj nam znać, gdy będzie zatwierdzone.

Mogę również podać, że opóźnienie może być spowodowane formą finansowania jako nowe budownictwo, a może trwać nieco dłużej ze względu na wewnętrzną ocenę. Na wstępie nie wiedziałem o tym. W każdym razie powodzenia w głosowaniu.

Napisany przez Finixx01
To zrobię w każdym przypadku, tak, to jest nowe budownictwo (konstrukcja murowana). Czy możesz krótko wyjaśnić mi, jak dokładnie tworzy się tabelaryczną opinię? Czy siedzą tam bankierzy przy kawie i naradzają się, czy jak sobie to mam wyobrazić (jeśli wiesz)?

Napisany przez NaTwoim13
Każdy obiekt jest wstępnie oceniany i ostatecznie przeanalizowany wewnętrznie przez rzeczoznawcę banku DSL przed przetworzeniem. Określana jest wówczas wartość obciążenia, do której przypisana jest suma finansowania. Jeśli ta wartość ta - tzw. stopa obciążenia - nie jest odpowiednia, mam zawsze możliwość zlecenia zewnętrznej ekspertyzy na koszt banku DSL Berkin. Oczywiście taka procedura trwa dłużej, ale często jest bardzo pomocna, ponieważ wstępna ocena nie uwzględnia wielu czynników rynkowych. Jest to uczciwy i transparentny proces, którego stosuje bank DSL, dlatego między innymi - oprócz atrakcyjnych warunków do 90% obciążenia, szybkiego czasu obsługi i przyjaznych dla klientów kryteriów wypłaty - bardzo chętnie współpracuję z bankiem DSL w Berlinie.

Napisany przez Finixx01
Z Twojego doświadczenia: Czy odrzucenie nie zostało wysłane pocztą już wcześniej, czy się mylę?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to nie ma nic wspólnego z tym. Ponadto, między innymi, wynik głosowania dowiedzą się od razu poprzez MKIB.

Napisany przez Finixx01
Rozumiem, czy ma sens, jeśli podam tutaj nasze liczby, a Ty przedstawisz mi tendencję?

Napisany przez NaTwoim13
To możesz śmiało zrobić, po to jest to forum.

Napisany przez Finixx01
Jakie dokładne informacje potrzebujesz do zrobienia prognozy?

Napisany przez NaTwoim13
Możesz mi również przesłać informacje o sobie (nawet zanonimizowane) z banku DSL, wtedy zobaczę wszystkie dane, fakty i liczby i będę mógł ocenić, jak to się potoczy.

Napisany przez Finixx01
Bezpośrednio na Twój adres e-mail?

Napisany przez NaTwoim13
Do mojego adresu e-mail

Napisany przez Finixx01
Rozumiem, właśnie dokonuję anonimizacji, więc zajmie to chwilę

Napisany przez Finixx01
E-mail właśnie został wysłany.

Napisany przez Daukind
Co to ma za zadanie? Czy lepiej (czy gorzej) śpicie? Decyzję podejmuje w końcu jedynie bank DSL.
Jeśli uważacie, że finansowanie jest (bardzo) ryzykowne, to zastanawiam się, dlaczego w ogóle finansuje się grunt i nieruchomość oddzielnie, co znacząco ogranicza wybór banków....

Napisany przez Finixx01
@Daukind: najpierw witaj! Dlaczego zrobiliśmy to i tamto pozostaje z nami, ale mogę zdradzić tyle: były powody, które wymagały rozdzielenia domu i działki. I nie, finansowanie nie jest tak naprawdę na pierwszym lepszym szyciu. Przed podpisaniem umowy finansowania na działkę byliśmy świadomi, że nasza stopa procentowa nie jest obecnie najlepsza na rynku.

Napisany przez Daukind
Jeśli finansowanie nie jest bardzo skomplikowane, dlaczego obawiasz się odrzucenia przez DSL?

Napisany przez Finixx01
Bardzo proste wytłumaczenie, chcemy finansowania bezwzględnie, ponieważ warunki w naszym obecnym wynajmowanym mieszkaniu są dla nas uciążliwe (sąsiedzi codziennie głośno słuchają muzyki itp.), dlatego mamy nadzieję znaleźć tutaj nieco spokoju, nic więcej.
Można bez końca dyskutować o sensie lub bezsensu.

Napisany przez NaTwoim13
Dziecko i co, jeśli DSL Bank zagłosuje negatywnie? Zaczniesz od zera? Być może warto wcześniej zasięgnąć drugiej opinii? Skąd wzięłaś/aś tę spekulację, że finansowanie może być ciasne?
Zgadzam się z Tobą w jednym punkcie, ta separacja zakupu działki i budowy później, z oddzielnymi finansowaniami, niesie za sobą ogromne ryzyko. Zwłaszcza w tym konkretnym przypadku, IBB byłaby zbawieniem.
Co do zdolności kredytowej, nie widzę żadnych zastrzeżeń, to powinno się udać. Faktycznie, decydujące będzie oszacowanie wartości nieruchomości, a ta zależność zostałaby uniknięta, gdyby IBB została włączona z wydzielonym programem środków KfW 124, gdzie zaletą jest to, że IBB i tak by zatwierdziłaby, a te środki zmniejszyłyby ryzyko dla DSL Bank oraz zostałyby uznane za kapitał obcy. Nie wspominając, że warunki byłyby znacznie lepsze. No cóż, ale nie dało się inaczej, jak donosi OP.
Czysto z intuicji powiem, że wszystko przebiegnie pomyślnie, ale ocenę kosztów budowy w ramach oszacowania wartości obciążeniowej mogę ocenić tylko powierzchownie.
Poza tym uważam, że takie wpisy są również dobre i pomocne, ponieważ jako specjalista możesz też coś wyjasnić, zadać pytania i powiedzieć, na co zwracać uwagę. To może nie pomoże OPowi z IBB, ale wielu innym otworzy oczy.
Chcemy być również informatywni. Dostatecznie dużo uczestników tu czyta, wchłania każdą informację, zadaje pytania i jeśli trzeba, rejestruje się.

Napisany przez NaTwoim13
Finixx01, czy mógłbyś jeszcze raz krótko opublikować strukturę finansowania? Proszę podać sumę, stopę procentową, okres wiązania oprocentowania oraz krótko wspomnieć o cenie zakupu nieruchomości. Czy cena zakupu ziemi zgadzała się z podaną sumą w samoinformacji? Czy DSL Bank sama sfinansowała grunt na 15 lat w lutym/marzu?

Napisany przez Finixx01
Kwota finansowania: 233 000€
Stopa procentowa: 2,37%
Okres zabezpieczenia stopy procentowej: 15 lat
Cena zakupu działki: 56 770€
Zanim zaczniemy, proszę nie komentować ale stopa procentowa mogłaby być niższa, jesteśmy tego świadomi
Uwaga: Tak, działka została sfinansowana na 15 lat w lutym.

Napisany przez NaTwoim13
Naja, Investitionsbank Berlin mogła by nadal znacznie obniżyć wartość zabezpieczenia po uzyskaniu pożyczki KfW w wysokości 50 000 euro, nawet po sfinansowaniu działki w marcu, co mogłoby zapobiec ryzyku złej wyceny z następującą negatywną opinią.

Nie mogę tego zrozumieć, muszę to powiedzieć, dlaczego MIKB, która ma swoją siedzibę w Berlinie, jako pośrednik finansowy, nie wprowadził tych 50 000 euro - które mogliby oni bez problemu otrzymać - do koncepcji. Ich limit obciążenia mógłby zostać obniżony z 90% do 75%, co oznaczałoby, że stopa 2,37% zmieniłaby się na 1,91%. Co więcej, osiągnięcie mniejszego od 80% limitu obciążenia nie wiązałoby ich nawet z Bankiem DSL.

Mam nadzieję, że to się zgadza, ale MKIB zdecydowanie musiałaby uwzględnić Investitionsbankę z kwotą 50 000 euro, co oznaczałoby, że u Banku DSL do sfinansowania pozostałoby tylko 183 000 euro. Z kwotą 56 770 euro za działkę, łącznie Bank DSL musiałby sfinansować 239 770 euro, które, jak wyżej opisano, mogłyby być znacznie obniżone, co z kolei ograniczyłoby ryzyko związane z niekorzystną wyceną ze strony Banku DSL i wynikającym odrzuceniem.

Odrzucenie może być mało prawdopodobne, ale warunki zdecydowanie powinny być bardziej korzystne!

Napisany przez Finixx01
Teraz rozumiem, że mówisz o IBB z KfW. Tak, otrzymaliśmy ofertę z pożyczką KfW w wysokości 50 000 €. Nasz pośrednik odradził nam jednak skorzystanie z niej ze względu na krótki okres zapadalności odsetek wynoszący tylko 10 lat, dlatego wszystko odbywa się teraz poprzez DSL.

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku pośrednik jest kiepski, przepraszam. 10 lat KfW z oprocentowaniem 1,55% i spłatą, z opcją wykupienia F60 Signal za 2% po 10 latach oznacza mieszane oprocentowanie w wysokości 1,77%! A pożyczka została spłacona w 19 lat stałą ratą! Gdzie proszę przyjąć 2,37% za 50 000 euro proporcjonalnie, zwłaszcza że oprocentowanie 183 000 euro zawiera również dodatkową opłatę w wysokości 2,37% (którą mają) w stosunku do 1,91% (które mogliby mieć), którą można było uniknąć obniżając wskaźnik obciążenia zabezpieczenia. Przepraszam, to podstawy niezależnej działalności pośrednictwa finansowego, zwłaszcza jeśli doradza się w duchu ochrony konsumenta, ponieważ nie otrzymuje się nic za te 50 000 euro od IBB, mimo to składam wniosek dla klienta do IBB.

Napisany przez Finixx01
Chciałbym zauważyć, że jesteśmy absolutnymi amatorami i zaufaliśmy. Miło, że to tutaj przedstawiasz, ale z naszą amatorską wiedzą nie mogliśmy przewidzieć, jakie miałoby to konsekwencje.

Napisany przez NaTwoim13
To nie jest problem, nie ma też tu żadnego zarzutu, ale zmiana byłaby nadal możliwa. Jednak nie o to mi chodzi, chcę tylko wykorzystać Państwa doświadczenie i relację/wątek, aby zwrócić uwagę innych konsumentów w Berlinie na Berliner Investitionsbank.
Jeśli chodzi o MKIB, dla mnie to absolutny zgrzyt, po prostu niemożliwe i szczerze mówiąc, Państwa zaufanie nie zostało zasłużenie spełnione. Może bym wybaczył pośrednikowi z innego kraju związkowego, ale oczekiwałbym, żeby to zostało podane na tacy. Ale MKIB? I to jeszcze z Berlina?`
Czy zaproponowali Państwu wyraźnie IBB, czy tylko standardowe kredyty KfW poprzez bank DSL? Jeśli tak, czy uświadomili Państwu, co oznacza wniesienie dodatkowych 50 000 euro kapitału własnego (nawet z zewnętrznego finansowania) poprzez IBB?

Napisany przez Finixx01
@Noelmaxim obiektywnie patrząc, wydaje mi się, że to bardziej reklama dla Państwa firmy. Pytanie początkowe zostało już odpowiednio rozwiązane, więc skontaktujemy się ponownie, gdy otrzymamy opinię banku.
Niemniej jednak serdeczne podziękowania za informacje/sugestie!

Napisany przez BenniG
Oczywiście, zasadniczo jest to reklama jego firmy, że jest obecny na tym forum, ale przecież udziela również bardzo dobrych wskazówek.
Są proste sposoby finansowania, ale z kilkoma sztuczkami można znacznie zaoszczędzić.
Jeśli można to dobrze wytłumaczyć klientom, dlaczego nie miałby się tu pojawić - i pośrednio zrobić reklamę.
Są też ludzie, którzy aktywnie proszą o kontakt i obiecują wszystko, ale ostatecznie okazują się tylko pompować powietrzem, to irytująca reklama.
Oczywiście, teraz może być już za późno na twoje finansowanie, ale jeśli nie przejdzie, Noel potrafi je tak skonstruować, że przejdzie.

Napisany przez Beachlifestyle

@Noelmaxim obiektywnie patrząc, wygląda na to, że tu za bardzo chodzi o reklamę dla Twojej firmy. Pierwotne pytanie zostało już dostatecznie zaspokojone, więc skontaktujemy się ponownie, gdy będziemy mieć opinię banku.

Dzięki za informacje/pomysły!

To najlepsza reklama, jaką może zrobić dla siebie - być kompetentnym i mieć pomysły. Ja na pewno, mimo że wcześniej uczyłem się na bankowca, zdobyłem kilka porad i skontaktowałem się z nim, ponieważ chciałem uzyskać finansowanie. Niestety, idea/pomysł nie zostały zrealizowane :-(

Więc korzystaj z tego, co możliwe, i przyjmuj pomoc, w końcu każda złotówka, którą można zaoszczędzić, się liczy.

Napisany przez NaTwoim13
Naja, pomoc okazuje się często dobrym interesem. Byłbym głupi, gdybym nie skorzystał z pomocy kogoś, kto pomaga mi w zakupie samochodu - o którym nie mam pojęcia - w przejrzysty i trwały sposób, a potem nie skorzystałbym z tego, albo tego bym nie zrobił!
Poza tym, moje zyski z IBB są znacznie niższe niż bez IBB, korzyść dla konsumenta jest oczywista. Tak jak w przypadku oszczędności F60, najniższe wynagrodzenie, ale też najniższe koszty zawarcia umowy, oraz mnóstwo korzyści związanych z warunkami.
No dobrze, nie mogłem pomóc TE, mimo że nadal mogę, moją intencją było uspokojenie i może to osiągnąć. Jeśli nie zbuduje się zbyt drogiego, to wszystko pójdzie gładko. Nie doprowadziłbym mojego klienta/konsumenta z Berlina do takich kłopotów z powodu wąskiego ujścia wody i uważam, że w publicznym forum należy skrytykować MKIB za to, że nie włączyła IBB. Chętnie, drogi TE, pokaż te słowa doradcy, chętnie powtórzę mu to również.
Może jeszcze jedno - dla wszystkich zrozumiałe - fakty. 50 000 euro 1,55% (KfW IBB) zamiast 2,37% (proporcjonalnie z 233 000 euro) oznacza oszczędność odsetek w wysokości 0,82% od 50 000 euro. 183 000 euro (pozostała suma z 233 000 euro) z 1,91% zamiast 2,37% oznacza oszczędność w wysokości 0,46%. Miesięczna składka na zabezpieczenie pozostałego długu z kredytu KfW w wysokości 33 000 euro po 10 latach (argument był taki, że dla TE było to za krótkie/dlaczego tak naprawdę??Ale to nie istotne!) kosztuje miesięcznie 87 euro wpłaty dla oszczędności pułapu rozwiązującego F60 od Signal . Czy ta stawka jest opłacana z oszczędności odsetek, co oznacza także spłatę kapitału? 11 300 euro oszczędności Bauspar kredytuje się w wysokości 21 700 euro przy 2%, czy to nie jest genialne? Pochodzi to z oszczędności odsetek? Myślę, że powinno się to podkreślić i poruszyć, to jest moje zobowiązanie kiedy zawsze udzielam mądrych rad i wskazówek. A propos, żadna magia, pasuje tutaj w tym przypadku, mam wszystkie dane i myślę, że każdy może to zrozumieć i nie ma sensu myśleć, że coś takiego zdarza się rzadko, nie, w każdej finansowej transakcji istnieje coś do zoptymalizowania, a bardzo często nawet wiele do zoptymalizowania, i na koniec, jeśli decyzja otrzymuje negatywną odpowiedź z powodu 50 000 euro z IBB, błędna porada jest również końcem wszelkich marzeń. Głupie, irytujące i przeważnie kosztowne, ale zupełnie niepotrzebne!
A powiedzmy szczerze, dlaczego miałbym zdecydować się na MKIB, Interhyp lub Dr. Klein lub kogoś innego? Dlaczego? W forum finansowym faktycznie można (mówię tu o nas wszystkich!!) otrzymać wspaniałą pomoc! Zarówno najlepsze koncepcje, jak i kontrowersyjne publiczne dyskusje i najlepsze stawki procentowe?!? Czy nie chodzi tu naprawdę o zbyt wiele pieniędzy, o inwestycję życiową, skoro chciałbym skorzystać z pomocy przy zakupie samochodu???

Napisany przez Finixx01
Jak obiecałem, oto krótka informacja zwrotna:
Finansowanie domu zostało zatwierdzone wczoraj. Życzę powodzenia wszystkim innym, którzy to czytają lub generalnie planują!
@noelmaxim: Szkoda, że reagujesz tak gwałtownie i wrzucasz wszystkich pośredników finansowych do jednego worka, wydaje mi się, że to mało profesjonalne (subiektywne postrzeganie). To jednak tylko margines uwagi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata