Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jakie są możliwości natychmiastowej modernizacji?

Napisany przez RheinPirat
W 2013 roku nabyliśmy nieruchomość (szeregówka, zbudowana w 97 roku) i obecnie jesteśmy zirytowani cenami, jakie obecnie są za nią żądane, ponieważ nie sfinansowaliśmy wcześniej kosztów remontu, co sprawiłoby, że bylibyśmy w okolicach obecnego poziomu sprzedaży domu. W ciągu ostatnich lat odnowiliśmy wiele rzeczy z naszych miesięcznych dochodów, ale na większe projekty potrzebujemy trochę więcej pieniędzy. Nie chcemy oszczędzać na to kolejne 20 lat, wtedy mielibyśmy już ponad 60 lat.

Dlatego w przyszłości chcemy przeprowadzić remont.

Jakie opcje znacie?

Jedyną opcją, jaką jako laik mogłem znaleźć w tym gąszczu, byłby kontrakt oszczędnościowy budowlany (np. LBS) z natychmiastowym przydziałem. Miesięczne raty byłyby nadal umiarkowane (ok. 200 euro), ponieważ byłyby rozciągnięte na długi okres. kredyt hipoteczny nie wchodzi w grę. Fikcyjne konto mieszkaniowe na końcu i podatek od czegoś, czego się nie otrzymuje bezpośrednio (przecież już to wcześniej otrzymałeś), mogą być czyste i sprawiedliwe, ale dla mnie nieuchwytne.

Będę wdzięczny za rekomendacje i wskazówki.

Pozdrawiam

Napisany przez xlarge
https://www.ing-diba.de/kredit/wohnkredit/

Dziękuję bardzo, ale niestety odpada, ponieważ przy maksymalnym czasie trwania, miesięczne obciążenie byłoby zbyt wysokie.

Napisany przez xlarge
To nie zostało nigdzie powiedziane, o jakich kwotach mówimy - przy 7 latach i 200€ to w przypadku kredytu mieszkaniowego równowartość 15 000€.
W jakiś sposób nie mogę uwierzyć, że musicie zainwestować więcej, niż kosztowałoby teraz to mieszkanie - przecież w ciągu ostatnich lat jego wartość również wzrosła, prawda?
Jasne, że gdy ceny nieruchomości rosną, rzemieślnicy również chcą więcej zarabiać.

Napisany przez Tikonteroga
Jakie to są dokładnie bardzo ważne plany?

Nie, źle się wyraziłam. Oczywiście nie musimy zainwestować więcej, niż wart jest Dom. W 2013 roku wartość domu oszacowano na 170 tys. Kupiliśmy go za 185 tys. Identyczne domy szeregowe w okolicy sprzedają się obecnie za 230 tys. Ponieważ posiadamy dwukrotnie większą działkę (narożny Dom) i już zainwestowaliśmy znaczną sumę w ogród oraz pierwsze dwie kondygnacje, nasz Dom ma obecnie wartość sprzedaży na poziomie co najmniej 250 tys. euro. Mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie dużego miasta w regionie z ograniczonym rynkiem mieszkaniowym. Naprawdę mieliśmy szczęście w 2013 roku, zanim rynek krótko potem tak się ożywił. Wymagana kwota to od 40 do maksymalnie 50 tys. Chodzi o rozbudowę i wybrukowanie podjazdu oraz postawienie garażu z szopą. Ponadto o odnowienie łazienki i zakup nowego pieca grzewczego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata