- śr sie 16, 2017 6:02 pm
Cześć wszystkim,
po tym, jak dostałem tu bardzo dobre wskazówki, wskazówki i pomysły dotyczące zakupu domu zimą, mam ponownie kilka pytań dotyczących możliwości i ogólnego przebiegu finansowania budowy.
Sytuacja wyjściowa jest następująca:
- M: 29 lat, dochód netto 3200 €
- W: 28 lat, dochód netto 2000 €
- K: 8 lat, alimenty 300 €
- brak długów
- Wydatki zgodnie z budżetem domowym miesięcznie bez czynszu: ok. 2000 €
- zgromadzony kapitał własny ok. 40.000 €
- Czynsz: 550 € z opłatami, 350 € zimny
Obiekt byłby:
- Połowa bliźniaka, rok budowy 1984, częściowo odnowiona w 2014 roku
- Powierzchnia mieszkalna ok. 150 m², 6 pokoi
- Działka o powierzchni ok. 350 m²
- Cena 300.000 €
- Brak prowizji dla pośrednika
- Dom byłby od razu gotowy do zamieszkania, żadne natychmiastowe remonty nie są konieczne
Idealna dla nas byłaby rata ok. 1500 € miesięcznie. Wyobrażałem sobie tu okres spłaty oprocentowania ok. 8-10 lat. Resztę chcielibyśmy spłacić poprzez nadpłaty lub zainwestować w remonty w razie potrzeby.
Czy to jest sensowne i możliwe do zrealizowania?
Jak szybko można właściwie uzyskać takie finansowanie? Myślę, że jest bardzo wielu zainteresowanych i także zależy to na tym, kto może zapłacić pierwszy.
Dziękuję za wskazówki i pomoc
po tym, jak dostałem tu bardzo dobre wskazówki, wskazówki i pomysły dotyczące zakupu domu zimą, mam ponownie kilka pytań dotyczących możliwości i ogólnego przebiegu finansowania budowy.
Sytuacja wyjściowa jest następująca:
- M: 29 lat, dochód netto 3200 €
- W: 28 lat, dochód netto 2000 €
- K: 8 lat, alimenty 300 €
- brak długów
- Wydatki zgodnie z budżetem domowym miesięcznie bez czynszu: ok. 2000 €
- zgromadzony kapitał własny ok. 40.000 €
- Czynsz: 550 € z opłatami, 350 € zimny
Obiekt byłby:
- Połowa bliźniaka, rok budowy 1984, częściowo odnowiona w 2014 roku
- Powierzchnia mieszkalna ok. 150 m², 6 pokoi
- Działka o powierzchni ok. 350 m²
- Cena 300.000 €
- Brak prowizji dla pośrednika
- Dom byłby od razu gotowy do zamieszkania, żadne natychmiastowe remonty nie są konieczne
Idealna dla nas byłaby rata ok. 1500 € miesięcznie. Wyobrażałem sobie tu okres spłaty oprocentowania ok. 8-10 lat. Resztę chcielibyśmy spłacić poprzez nadpłaty lub zainwestować w remonty w razie potrzeby.
Czy to jest sensowne i możliwe do zrealizowania?
Jak szybko można właściwie uzyskać takie finansowanie? Myślę, że jest bardzo wielu zainteresowanych i także zależy to na tym, kto może zapłacić pierwszy.
Dziękuję za wskazówki i pomoc