Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie DHH

Napisany przez tm16
Cześć wszystkim,
po tym, jak dostałem tu bardzo dobre wskazówki, wskazówki i pomysły dotyczące zakupu domu zimą, mam ponownie kilka pytań dotyczących możliwości i ogólnego przebiegu finansowania budowy.
Sytuacja wyjściowa jest następująca:
- M: 29 lat, dochód netto 3200 €
- W: 28 lat, dochód netto 2000 €
- K: 8 lat, alimenty 300 €
- brak długów
- Wydatki zgodnie z budżetem domowym miesięcznie bez czynszu: ok. 2000 €
- zgromadzony kapitał własny ok. 40.000 €
- Czynsz: 550 € z opłatami, 350 € zimny
Obiekt byłby:
- Połowa bliźniaka, rok budowy 1984, częściowo odnowiona w 2014 roku
- Powierzchnia mieszkalna ok. 150 m², 6 pokoi
- Działka o powierzchni ok. 350 m²
- Cena 300.000 €
- Brak prowizji dla pośrednika
- Dom byłby od razu gotowy do zamieszkania, żadne natychmiastowe remonty nie są konieczne
Idealna dla nas byłaby rata ok. 1500 € miesięcznie. Wyobrażałem sobie tu okres spłaty oprocentowania ok. 8-10 lat. Resztę chcielibyśmy spłacić poprzez nadpłaty lub zainwestować w remonty w razie potrzeby.
Czy to jest sensowne i możliwe do zrealizowania?
Jak szybko można właściwie uzyskać takie finansowanie? Myślę, że jest bardzo wielu zainteresowanych i także zależy to na tym, kto może zapłacić pierwszy.
Dziękuję za wskazówki i pomoc

Napisany przez galopperfan
To jest bardzo szybkie. Na twoim miejscu zwróciłbym się do pośrednika, takiego jak Interhyp lub Dr. Klein. Będziesz musiał sfinalizować ok. 300 000 €. Dlatego 10 lat to bardzo ambitny cel i uda się go osiągnąć tylko jeśli co roku wpłacisz 5% dodatkowej spłaty. To dość nierealistyczne. Ja raczej wybrałbym okres spłaty 15 lat, a w umowie powinny być uwzględnione bezpłatne zmiany w wysokości raty oraz dodatkowe spłaty. Zawsze warto brać pod uwagę najgorszy scenariusz, chorobę, bezrobocie itp.
Na twoim miejscu skorzystałbym z kalkulatora spłat (np. Handelsblatt) i przeanalizował różne możliwe warianty. Aktualne warunki możesz sprawdzić w internecie, np. w banku internetowym, takim jak DiBa.
Jak powiedziałem, przy obecnych stopach procentowych lepiej byłoby wydłużyć okres kredytowania budowlanego. Zawsze można dokonać dodatkowej spłaty, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem... ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tm16, świetna podstawa, na pewno możliwe jest uzyskanie finansowania, a potwierdzenie finansowania zakończy się pozytywnym głosowaniem i powinno być ustalone w ciągu 3-4 dni roboczych. Bank lub rzetelny pośrednik finansowy może dostarczyć im potwierdzenie zabezpieczenia finansowego z wyprzedzeniem.

Pożądana stopa oprocentowania i kapitał spłaty nie wystarczają, aby spłacić pożyczkę w okresie ustalania oprocentowania. Dzięki dodatkowym wpłatom ten cel może zostać osiągnięty. Koniecznie rozważ również wybór nieco dłuższego okresu ustalania oprocentowania. Być może zgodzi się również na niewielkie saldo pozostałe po zakończeniu okresu ustalania oprocentowania.

Z jakiego regionu - między innymi ze względu na fundusze regionalne - pochodzisz, albo gdzie chcesz nabyć obiekt?

Edycja: Napisane równolegle do postu użytkownika galopperfan.

@noelmaxim
Myślę, że z zastosowanym przez autora wątku zablokowaniem oprocentowania, pozostała kwota zadłużenia realistycznie patrząc, prawdopodobnie nie byłaby mała. Wydatki 2000 €, rata około 1500 €, NK około 500 € = 4000 €/miesiąc. Pozostaje około 1200 €/miesiąc = 14.400 €/rok. Wakacje, okresy nieaktywności (ewentualnie z powodu powiększenia rodziny lub choroby), wyższe koszty zakupów lub konserwacji (naprawy domu, samochodu, kuchni itp.)...? Lepiej zapłacić trochę więcej odsetek, za to z większym bezpieczeństwem. Ponadto nadmiernie ambitne zaprogramowanie finansowania może okazać się bumerangiem, jeśli autor wątku nie będzie w stanie dokonać dodatkowych spłat, a stopy procentowe za dziesięć lat mogą być ewentualnie wyższe niż obecnie...

Napisany przez NaTwoim13
Jestem tego samego zdania, że 15 lat jest bardziej zalecane, ale nie wiemy, czy za 10 lat będą dostępne dodatkowe fundusze na spłatę, ani nie znamy mentalności ryzyka TE. Po prostu brakuje zbyt wielu informacji i bliskości do TE.

No cóż, poczekajmy i zobaczymy...

Napisany przez Honey1979
Cześć,
osobiście zawsze byłem zwolennikiem niewielkiego (obowiązkowego) obciążenia.
TE ma dopiero początek lat 30 i ma spokojnie 35 lat na spłatę domu własnościowego.
Nieruchomość powinna przynosić przyjemność, a nie ograniczać jakość życia.
A kiedy nadchodzą inne inwestycje, pralka, samochód, nowe okna, ewentualnie kolejne dziecko, podróż marzeń itp...
Kiedy pieniądze są już zainwestowane w nieruchomość, to tam są.
Zrobiłbym to tak:
Finansowanie na 300 tysięcy
Załóżmy 2,2% oprocentowania.
Spłata kapitału 2%
15 lat
Rata = 1050,00
Pozostały dług to 193 tysiące
150 m² / 3 osoby, oszacowałbym koszty utrzymania na około 450 €.
Zawsze można pozostawić wystarczająco miejsca na osobistą umowę oszczędnościową (np. Signal itp.)
Można ją wtedy przetrzymać w trudnych chwilach.
W ten sposób wszystkie ryzyka są pokryte, a w przypadku rozstania (czego nikt tu nie życzy!)
Osoba zarabiająca najwięcej może również samodzielnie utrzymać obiekt.
Dla mnie osobiście nie najważniejsza jest najniższa stopa oprocentowania, ale negocjowalne dodatkowe opcje.
Na przykład zmiana spłaty w zakresie od 2 do 4% (lepiej jeszcze od 1 do 4%) oraz dodatkowa spłata w wysokości co najmniej 5%.
Dodatkowa spłata jest dla mnie ważnym narzędziem, również ze względu na wcześniejszą spłatę. (Przykład: świetna oferta pracy na końcu świata)
Osobiście próbuję negocjować zakres spłaty nawet w granicach od 1 do 4%. (Jednak ja także wkładam około 20% wkładu własnego do finansowania)
W podanym przypadku sam wkład własny nie istnieje, ponieważ został pochłonięty przez koszty dodatkowe, zatem w negocjacjach o stopie oprocentowania i warunkach ma się tylko jedną kartę spośród 52...
Jeśli bank nie zgadza się na zakres spłaty, wówczas można ewentualnie uzyskać opcję 2 lat karencji przy 15-letnim okresie wiązania oprocentowania.
Słowo klucz, które nie powinno być pominięte: zdolność kredytowa

Napisany przez tm16
Dziękuję za liczne odpowiedzi.

Lokalizacja domu byłaby w Południowej Bawarii.

8 lat może być naprawdę zbyt ambitne. 10 (lub 15) lat z pożyczką z możliwością dodatkowych wpłat i zmian w spłacie rat może mieć o wiele większy sens, zwłaszcza z myślą o przyszłych skokach w wysokości odsetek.

Być może za pomocą pieniędzy od rodziców lub zastawu na domu możemy trochę zwiększyć wkład własny. Przy cenie zakupu 300 000, należy mieć przynajmniej 20% kapitału własnego. Dokładną liczbę mogę podać dziś wieczorem.

Napisany przez Honey1979
Zrób sobie i wszystkim zainteresowanym przysługę i staraj się jak najbardziej unikać angażowania się w sprawy domu swoich rodziców.
Nie wspominaj o tym nawet w finansowych rozmowach.
Twoje oszczędności wystarczą, tak samo jak Twoje dochody.
Na podstawie Twoich oszczędności możesz podkreślić, że potrafisz zarządzać finansami i to wystarcza.
Pamiętaj, że masz dopiero 29 lat.
Mój własny życiorys obrócił się co najmniej 3 razy wokół własnej osi....
Nie blokuj wszystkich swoich środków finansowych i trzymaj drzwi otwarte.
Pozwól, aby inflacja działała na Twoją korzyść.....
I bardzo ważne, nie zawsze najtańsza oferta jest najlepsza.... Trzeba rozważyć całość i finansowanie jest jednym z elementów tego.
A jeśli teraz decydujesz się na zakup istniejącej nieruchomości, musisz zbudować odpowiednie rezerwy. Na przykład.. instalacja grzewcza, która może kosztować łatwo 12-15 tysięcy.
Jeśli wszytko włożyłeś w finansowanie, to zaoszczędziłeś 2,2 punktu procentowego odsetek i musisz wziąć kredyt na modernizację instalacji grzewczej.
I tutaj właśnie zaczyna się wir uszczęśliwiania..... Wtedy pieniądze kosztują nagle 4% odsetek, a spłatę zobowiązuje Cię do pełnej spłaty w ciągu 10 lat, bo instalacja grzewcza nie wytrzyma 30 lat samodzielnie.
Wtedy 15 tysięcy kredytu miesięcznie będzie Cię kosztować 150,00 euro....
Powinieneś to dokładnie przemyśleć..... Moja rada:
15 lat stałego oprocentowania i 2% spłaty
Zakres spłaty od 2 do 4%
Spłata dodatkowa 5%
Dodatkowo rozsądny program oszczędności budowlanych.
I trzymaj się z dala od domu rodziców.

Napisany przez Tikonteroga
Więc wg mnie to był pomysł dosyć dobry, że rodzice mogliby dostarczyć 20% kapitału własnego oraz dodatkowe zabezpieczenie.

Może wtedy przy okresie wiązania odsetek na 15 lat i raty kredytowej w wysokości 1.500 EUR na kredyt pełniący funkcję spłacającego zobowiązanie finansowe wystarczyłoby.

Ponieważ obecnie pełna cena zakupu ma być sfinansowana, uważam, że sytuacja wyjściowa nie jest zbyt super, lecz raczej na poziomie wystarczający dla uzyskania kredytu.

Nie jestem też pewien, czy jest sens uzgadniać zarówno dodatkową spłatę, jak i zmianę stopy spłaty. Często obie te rzeczy są uwzględniane w oprocentowaniu.

Można by raczej wybrać nieco niższą ratę kredytu i za pomocą stałego zlecenia wykorzystać dodatkowe spłaty, aby co miesiąc osiągnąć kwotę 1.500 EUR. W przypadku nagłych sytuacji stałe zlecenie mogłoby zostać zmienione lub zawieszone.

Napisany przez 2tneub
Uważam także za niebezpieczne korzystanie z zabezpieczeń rodziców, aby obniżyć o kilka dziesiątych punktów procentowych stopę procentową. Dopóki wszystko idzie dobrze, wszystko jest piękne, ale gdy coś się stanie, sytuacja może być opłakana. Wtedy nie tylko własny Dom pójdzie na marne, ale także emerytura rodziców w postaci domu. Do tego może dojść sytuacja, w której pieniądze udzielone przez rodziców jako pożyczka, a z których po spłacie miały być pokrywane wydatki związane z emeryturą.

@Tikonteroga
U nas dodatkowa spłata jest możliwa tylko raz w roku.
Zatem uważaj z tymi radami

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Czy mógłbyś mi wyjaśnić, kiedy i jak Dom rodziców znika?
Czy możliwe jest, że w innych rodzinach sytuacja może wyglądać inaczej niż w innej rodzinie? Gdzie możemy sobie pozwolić na wydanie osądu?
Dla mnie, zgodnie z moim wychowaniem, bliskość i zaufanie do dzieci byłoby oczywistością, by zapewnić im to bezpieczeństwo! Byłbym rozczarowany, gdybym nie został o to zapytany, a mój ojciec myśli podobnie!
Uważam również, że rodzice, którzy oferują takie wsparcie, w dużej mierze zdają sobie sprawę, co robią. Podobnie jest dla mnie jako pośrednika finansowego oczywistością wyjaśnienie i przedstawienie odpowiedzialności rzeczowej. Przedstawiłem to pewien czas temu w wątku, gdzie czyha duże niebezpieczeństwo, jeśli zachowujemy się uczciwie, rodzinie i społecznie, ale mogę tylko domyślać się, jakie są konsekwencje. Muszę to pokazać jako pośrednik, muszę to kontrolować jako konsument, ale zasadniczo nie wolno pisać takich rzeczy, albo powinniśmy tego unikać, bo... nie mogę tak po prostu to zostawić!

Uważam, że jest to również problematyczne wykorzystywanie zabezpieczeń rodziców tylko po to, aby obniżyć stopę o kilka dziesiątych procenta.
Dopóki wszystko idzie dobrze, wszystko jest piękne, ale kiedy coś się stanie, to nie tylko własny Dom zostanie utracony, ale także emerytura rodziców w postaci domu. Do tego jeszcze pieniądze, które zostały udzielone jako pożyczka od rodziców i które miały pokryć wydatki emerytalne po spłacie.
@Tikonteroga
W naszym przypadku dodatkowa spłata jest możliwa tylko raz w roku.
Więc uważaj ze swoimi radami.

No cóż, trzeba po prostu upewnić się, że warunki umowy są zgodne z opracowanym planem.
W zależności od wysokości pożyczki i czasu spłaty, kilka dziesiątych procenta może już znacząco się liczyć. Lub inaczej, trzy dziesiąte mogą stanowić już 20% odsetek.
Tutaj mówimy o stopach procentowych wynoszących 1,x lub niskich 2,x %, więc nie ignorowałbym kilku dziesiątych... Nie zawsze należy myśleć tylko o bieżących niskich procentach, ale należy również brać pod uwagę obecnie wysokie pożyczki, do których odnosi się stopa procentowa. W przypadku pożyczki w wysokości 300.000 EUR, 0,1 % oznacza już 25 EUR miesięcznie lub 300 EUR rocznie. Zanim zapłacę 300 EUR odsetek, wolałbym spłacić dodatkowo 300 EUR.

Napisany przez Honey1979
W zasadzie ważne jest przywiązywanie dużej wagi do stopy procentowej, ale moje podejście jest takie, że rodzice pomagają dzieciom w starcie życia, a z kolei dzieci pomagają rodzicom na emeryturze. Zawsze byłem finansowo niezależny i niezależny i nie chciałem obciążać moich rodziców w późniejszym wieku życia jakimiś długami... Być może pracowali całe życie, aby to zrobić, a potem dzieci jeszcze coś dołożyły... Dla mnie nie jest to koherentne.
Jeśli mam 1500,00 euro na jednostkę emerytury, to 25€ nie powinno być problemem, wtedy skorzystałbym z innego sposobu działania i skoncentrowałbym się na cenie zakupu.

Napisany przez NaTwoim13
Bez świadomości obciążasz? Obciążasz rodziców? Przesadzasz na górze?

Nie jesteś uświadomiony, nie masz informacji, nie masz porady. Oczywiście są też przykłady, gdzie ma sens trzymać rodziców z daleka! Respekt, brak zaufania do siebie, do swojej pozycji, znalezienie problemów zamiast rozwiązań i brak chęci zrobienia tego dla swoich dzieci pokazują, że nie zawsze wykluczenie wartości rodzinnych musi być właściwym rozwiązaniem.

Osobiście zastanowiłbym się nawet, czy prawidłowe jest zadłużanie się dla własności. Pesymizm może tylko skłonić do porzucenia tego ryzyka! Moc myśli, sprawia, że dzieje się to, o czym myśli się! Uważam za konieczne, aby całkowicie wyeliminować rodziców i nie poruszać tego tematu podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości.

Mam zupełnie inne podejście do rodziny, tak samo jak mój ojciec, moja siostra i moje dzieci. Pomoc, wsparcie i inwestowanie w dzieci powinno być zdrowe, ale nie dla wszystkich.

Napisany przez Honey1979
Masz rację, że spójność jest ważna. Mimo to uważam, że jeśli moja sytuacja finansowa nie jest wystarczająca, aby finansować samodzielnie, to trzymam się z dala, albo oszczędzam kolejne 2 lata kapitału własnego.

Ja osobiście również szczerze mówiąc, moi rodzice wcześnie pokazali mi, że jestem odpowiedzialny za siebie, co moim zdaniem jest kluczowym wskazówką do osiągnięcia sukcesu i odczuwania go.

W wieku 23 lat byłem już samodzielny i zawsze odpowiedzialny za siebie i swoje działania.

Dużo samodyscypliny i ciężkiej pracy uczyniło mnie odnoszącym sukcesy przedsiębiorcą mojego życia, bez żadnego wsparcia finansowego.

Jestem pewien, że TE też sobie poradzi bez domu rodzinnego i zdecydowanie odradzać.

Dlaczego TE miałby polegać na zabezpieczeniach swoich rodziców ???? Dla mnie to nie ma nic wspólnego z kohesją rodziną, ale jest to kwestia podejścia.

Sukces kosztuje i trzeba go zdobyć.

I tu ponownie mój wniosek:

Idź do swojego banku i daj sobie policzyć warunki... Najpierw poczekaj na ofertę, a następnie negocjuj warunki. (Zakres spłaty, spłata dodatkowa itp.) I nie pokazuj wszystkich kart od razu.

Kiedy już będziesz miał podstawy, podejdź do rozmowy o zakupie i spróbuj obniżyć cenę o co najmniej 10 %, wtedy będziesz miał przewagę, że jesteś przygotowany i finansowanie jest stosunkowo szybkie i pewne.

Tutaj 10 % to 30 K... nie ma co dodawać nic więcej do punktu poza stopą procentową.

Napisany przez 2tneub
Stworzyliśmy nasze finansowanie w taki sposób, że nawet w przypadku utraty pracy, niezdolności do pracy, długiej choroby partnera, nadal moglibyśmy spłacać naszą ratę, ale nigdy nie można wykluczyć sytuacji, że może nadejść najgorszy z możliwych przypadków, kiedy może okazać się, że nie wystarczy i obiekt zostanie ewentualnie zlicytowany. To nie ma nic wspólnego z pesymizmem. Wolę móc liczyć na moich rodziców w razie nagłego wypadku, niż permanentnie ich angażować w finansowanie obiektu.

To nie oznacza, że nie otrzymaliśmy jeszcze pieniędzy od moich rodziców. Kilka lat temu przebudowaliśmy trochę mieszkanie w domu teściowej. Do tego doszedł zakup kuchni i niestety uszkodzenie całkowite jednego z naszych samochodów. Pokrycie tego wszystkiego z wolnej płynności finansowej było po prostu za trudne. Potrzebowaliśmy około 5000€ na krótki okres, które mogłem otrzymać albo poprzez sprzedaż funduszy akcyjnych (które w czasie kryzysu finansowego były raczej słabo wycenione) albo poprzez pożyczenie od rodziców. Wtedy otrzymaliśmy pożyczkę od moich rodziców i zwróciliśmy 5000€ w ciągu 3 miesięcy. Bez problemu. Podobne kredyty wzięli również moi rodzeństwo podczas zakupu samochodu.

Tylko moje rodzice zaczęli naprawdę dobrze zarabiać dopiero po 1994/1995 roku, po okresie transformacji ustrojowej, a my mieliśmy 3 dzieci. Zapas finansowy nie jest więc ogromny. Również nie posiadają żadnej nieruchomości. Gdybym poprosił, na pewno mógłbym dostać pożyczkę na pięciocyfrową kwotę (prawdopodobnie nawet bez odsetek). Jednak ich przyszłe oszczędności emerytalne zależałyby od zwrotu pożyczki. Dlatego nasze rozważania skupiały się raczej na zmniejszeniu naszej własnej rezerwy płynności gotówkowej podczas budowy i ewentualnym skorzystaniu w przypadku nagłego wypadku. Na szczęście nigdy nie musieliśmy skorzystać z tego rozwiązania.

Być może nasze rozważania byłyby inne, gdyby moi rodzice posiadali większość gruntów i ogromne oszczędności, które i tak pewnego dnia byśmy odziedziczyli. Jednak tylko TE może zadecydować, jakie konsekwencje niezdolności do spłaty pożyczki wobec banku i rodziców mogłaby mieć dla nich.

Napisany przez tm16
Aby podać więcej szczegółów:
Dom moich rodziców chciałbym dotknąć tylko w wyjątkowo niechętny sposób i z dużym bólem.
Jednak moim zdaniem (i moich rodziców) nie ma niczego złego w pożyczeniu 20000 lub 30000 €. Ponieważ oprocentowanie lokat terminowych wynosi poniżej 1%, obie strony zyskują.
Ja mam tani kredyt, a rodzice więcej odsetek.
W świetle tej dyskusji uważam teraz, że 15 lat stałego oprocentowania i rata poniżej 1400€ z dodatkowymi wpłatami są najbardziej sensowne.

Napisany przez Honey1979
@ tneub
„Stworzyliśmy nasze finansowanie w taki sposób, że nawet w przypadku bezrobocia, całkowitej niezdolności do pracy lub długotrwałej choroby partnera nadal jesteśmy w stanie spłacać naszą ratę, ale nigdy nie można wykluczyć sytuacji, gdy może się zdarzyć, że nie wystarczy i obiekt zostanie ewentualnie sprzedany. To nie ma nic wspólnego z pesymizmem. Wolę, aby w razie potrzeby móc liczyć na moich rodziców, niż permanentnie je angażować w finansowanie obiektu.“

!!!Dokładnie tak samo też to widzę!!! A jeśli uda Ci się poradzić sobie samodzielnie, tym lepiej dla Twojej pewności siebie.

@ tm16
Jeśli Twoi rodzice mają wolne środki i chcą Ci je udostępnić, to jest w pełni w porządku. Sytuacja typu win-win.

Jeszcze raz o ratę:
Musisz i będziesz decydować, ale mogę podkreślić moją radę jeszcze raz:
Trzymaj miesięczne obciążenie tak niskie, jak to możliwe... W życiu czeka Cię wiele rzeczy.
I możesz pracować z Soti, jeśli chcesz, lub też nie, alternatywnie możesz pozwolić inflacji pracować dla Ciebie.
Ja jednak polecam Ci oszczędzać osobno, trzymać się płynnym finansowo i odzyskać niezależność finansową,
wyobraź sobie jaki ciężar spada na Ciebie, gdy sytuacja zrobi się napięta... i tę wolność możesz sobie po prostu zapłacić za pomocą odsetek.
Co Ci da najlepszy Dom, jeśli staniesz przed ścianą w momencie kryzysu?
Po okresie wiązania odsetek będziesz mieć znowu karty w ręku ze swoją gromadzoną wkładką własną i będziesz mógł zdecydować, czy ją wykorzystać, czy też może w międzyczasie pojawiły się niespodziewane możliwości...
Na przykład inny obiekt inwestycyjny itp...
Z uwzględnieniem Twojego wieku nie zalecam spłacania więcej niż 2%.
Wiele osób często zapomina, że odsetki nie są karą czy czymś negatywnym, otrzymujesz za nie także wartość.

Aby podać więcej szczegółów:
Dom moich rodziców nie chciałbym dotykać z wielkim niepokojem.
Moim zdaniem (i zdaniem moich rodziców) nie ma nic przeciwko temu, aby pożyczyć sobie 20000 lub 30000 €. Ponieważ oprocentowanie lokat terminowych wynosi mniej niż 1%, obie strony z tego korzystają.
Ja mam tani kredyt, a rodzice więcej odsetek.
W świetle tej dyskusji uważam teraz, że 15 lat związania oprocentowania i rata poniżej 1400€ z dodatkowym spłaceniem są najbardziej sensowne.

Być może możesz skorzystać z kalkulatora (bez zobowiązań), aby obliczyć następujące warianty finansowania i uzyskać poczucie, jakie różnice istnieją, na przykład dotyczące pozostałego do spłaty zadłużenia po okresie związania oprocentowania, kwoty odsetek do zapłacenia w okresie związania oprocentowania, ...
Finansowanie w formie pełnejFinansowanie z pożyczką od rodzicówFinansowanie z pożyczką i hipoteką od rodziców
Jeśli Dom rodziców zostałby zabezpieczony hipoteką jako dodatkowe zabezpieczenie, można ograniczyć hipotekę do niezbędnego minimum, aby ryzyko było jak najniższe. Być może można zorganizować finansowanie w taki sposób, że przy dodatkowych spłatach hipoteka rodziców byłaby preferowana, aby Dom rodziców został szybko spłacony bez długów.

Napisany przez Honey1979

Być może możesz sobie obliczyć różne warianty finansowania za pomocą kalkulatora (niezobowiązująco), aby zorientować się, jakie są różnice dotyczące na przykład saldo pozostałe po okresie wiązania oprocentowania, naliczone odsetki w okresie wiązania oprocentowania, ...
Finansowanie w pełni kredytowane Finansowanie z pożyczki od rodziców Finansowanie z pożyczki i obciążenia hipotecznego od rodziców
Jeśli dodatkowo zabezpieczyłbyś Dom rodziców hipoteką, można ograniczyć wysokość hipoteki do minimum, aby ryzyko było jak najmniejsze. Być może można tak zorganizować finansowanie, że przy dodatkowych spłatach pierwszeństwo będzie miała spłata hipoteki rodziców, co pozwoli na jak najszybsze spłacenie długu hipotecznego rodziców.

Można sobie to zrobić z ciekawości.
Rozsądniejsze jest jednak prowadzenie wcześniejszej rozmowy z bankiem domowym i po uzyskaniu zgody oraz akceptowalnych warunków przekroczenie ceny zakupu...
Jeśli możesz obiecać sprzedającemu szybką transakcję i zabezpieczenie płatności bez problemów,
w większości przypadków możliwa jest również hojniejsza zniżka, ponieważ także TY możesz wykorzystać nacisk czasowy i ograniczyć czasową ważność swojej oferty kupna.....

Można to zrobić z ciekawości.
Rozsądniejsze jest, aby najpierw porozmawiać z bankiem i gdy decyzja jest pewna, a warunki są akceptowalne, to dopiero rozważyć cenę zakupu...
Jeśli jesteś w stanie zagwarantować szybką transakcję sprzedaży VK i sprzedawca bezproblemowo otrzyma swoje pieniądze,
w większości przypadków można uzyskać sporą zniżkę, ponieważ TY również możesz skorzystać z presji czasu i ograniczyć swoją ofertę zakupu...

Nie jestem pewien, czy sensowne jest szukać rozmowy z bankiem nieprzygotowanym i nie wiedząc dokładnie, czego się chce. doradca bankowy może wtedy przygotować jakiś bełkot, ponieważ musi osiągnąć określony obrót w miesiącu na umowach oszczędnościowych...

Napisany przez Honey1979

Nie jestem pewien, czy sensowne jest szukać rozmowy z bankiem bez wcześniejszego przygotowania i dokładnego zrozumienia, czego się chce. doradca bankowy może wówczas zmontować jakieś gęsty, bo musi osiągnąć określony obrót miesięczny w zakresie umów oszczędnościowych na cele mieszkaniowe...

Poproś sprzedawcę o dokumenty dotyczące nieruchomości,
następnie podejdź do rozmowy finansowej i poproś o ofertę dotyczącą kredytu ratalnego.
Następnie zobaczysz, co zostanie zaproponowane i jakie będą warunki.
Jeśli zacznie mówić o umowach oszczędnościowych, a ty tego nie chcesz, powiedz mu:
Proszę o kredyt ratalny.
A potem pozwól mu się rozwinąć.

Napisany przez NaTwoim13
DLaczego kredyt ratalny, a nie oszczędzanie na budowę? Dlaczego nie oszczędzanie na budowę? Nie rozumiem! Zła rekomendacja.

Nie rozumiem też, dlaczego nie powinno się iść nieprzygotowanym do swojego banku. Oczywiście trzeba wiedzieć, co się chce kupić, ustalić swoje miesięczne obciążenia, oszacować koszty ogólne, ale co oznacza być przygotowanym? Czy wiedzieć, jak mają działać finansowania? Czy to klient ma doradzić bankierowi, czy na odwrót!? Zbierać informacje, składać oferty, zbierać opinie rzekomych specjalistów, tylko w ten sposób na początku może i powinno działać. Im bardziej poinformowany i doświadczony jest klient, tym bardziej wykwalifikowane i celowe będą dla mnie spotkania doradcze prowadzone przez agentów finansowych, aby to ustawić.

Napisany przez Honey1979
Joa,
mówisz to, co od samego początku próbuję przekazać.
Jedyną rzeczą, którą uważam za bez sensu, jest zaciągnięcie pożyczki przeciwko oszczędnościom budowlanym.
Oddzielnie prowadzenie oszczędności budowlanych, które można czasem zawiesić, kredyt z ratami stałymi na 15 lat i oprocentowaniem 2%.
Jedyna rzecz, która obecnie ma sens w sprawach finansowania.
Te całe opowieści o całkowitym spłaceniu z oszczędnościami budowlanymi zastępuje kredyt itp., według mnie, „I mówię to jako osoba z 15-letnim doświadczeniem w nieruchomościach”, to świat marzeń, nieelastyczne i niepoważne.
Tutaj po prostu próbuje się dwukrotnie zażebrać o prowizję i narzucić klientowi jak najdłuższe umowy, które najlepiej zerwać opłacając za to w trakcie okresu umowy, a następnie załatwić coś nowego u tego samego pośrednika za dwa miesiące, dzięki czemu ten wypełni sobie kieszonkę trzeci raz
Przepraszam, musiałem to powiedzieć....

Napisany przez NaTwoim13
@miód1979
Masz całkowitą rację, Sparkassen są tu napędzającymi siłami ze swoją słabą stawką LBS, ale także Volksbanken ze swoim Schwäbisch Hall Fuchs lubią się tutaj wystawiać.
No cóż, dwa razy prowizja nie musi być złe, jeśli wszystkie inne koncepcje z długimi okresami wiązania oprocentowania i wynikającymi z tego wyższymi stopami procentowymi stoją ekonomicznie oraz pod względem elastyczności znacznie lepiej.
kredyt ratalny z 1-2% depozytem bezpośrednim, na 10/12 lub 15 lat, reszta zadłużenia w F60 Signal z 1% oprocentowaniem od salda, 30% stopą zatrzymywania kapitału wymaganego i stopą kredytu w wysokości 2%, i wszystko jest świetne, wszystko będzie dobrze!

Dlaczego kredyt ratalny, a nie oszczędności budowlane? Dlaczego nie oszczędzanie budowlane? Nie rozumiem! Złe zalecenie.
Nie rozumiem również, dlaczego nie można iść do swojego banku nieprzygotowanym. Oczywiście trzeba wiedzieć, co się chce kupić, ustalić swoje miesięczne obciążenie, obliczyć całkowite koszty, ale co oznacza być przygotowanym? Wiedzieć, jak działają finansowania? Czy chce klient doradzać bankierowi, czy na odwrót!? Zbierać informacje, zbierać oferty, uzyskiwać opinie od domniemanych specjalistów, tylko w ten sposób może i powinno to działać na początku. Im bardziej poinformowany i doświadczony klient, tym bardziej wykwalifikowane i skuteczne będą dla mnie rozmowy doradcze finansowego, aby to wszystko ustawić.

Według mojego doświadczenia, mogą mieć Państwo inne zdanie, ale zanim zawrze się kredyt ratalny lub kredyt ratalny w połączeniu z umową oszczędnościową budowlaną o omawianym tu wolumenie i zwiąże się z nimi na ewentualnie kilkadziesiąt lat, należy zrozumieć, jak działają oba i jakie mogą mieć konsekwencje zmiany parametrów (kwota kredytu, stopa procentowa, rata kredytu, czas związania stop procentową, kapitał własny, obciążenie hipoteczne, suma oszczędności budowlanych, ...).
Jeśli się to powierzchownie spojrzy, wydaje się to np. początkowo nie logiczne wpłacać do oszczędności budowlanych, które oprocentowują stopą 1% (po odjęciu opłaty aktywacyjnej i opłaty usługowej), podczas gdy tymi pieniędzmi można spłacać kredyt, który jest oprocentowany stopą wyższą niż 1%... Często jednak w danych okolicznościach jest to lepsze rozwiązanie.
Na przykład nie mogę zrozumieć, dlaczego z takim zaangażowaniem i naciskiem odradza się tutaj korzystanie z dodatkowego zabezpieczenia i kapitału własnego od rodziców. Istnieje tu potencjał, aby zaoszczędzić wielokrotność 10 000 EUR i skrócić okres spłaty o kilka lat.

Napisany przez Honey1979
Ja po prostu jestem zdecydowanym przeciwnikiem ograniczania budowniczemu obsługi kapitału. Pracuję wyłącznie z kredytami ratalnymi i to z maksymalnym okresem 10 lat na ustalenie oprocentowania. To działa świetnie, jeśli ma się dyscyplinę, aby oszczędzać osobno, a w trakcie późniejszego finansowania dokładnie analizuję aktualną sytuację (sytuacja dochodowa/sytuacja majątkowa/zmiany życiowe) i decyduję, ile środków wprowadzić oraz co mogę zaoferować podczas negocjacji. Gdy nadchodzi czas na większe prace, które z różnych powodów nie mogą być pokryte z oszczędności (np. nowe ogrzewanie, uszczelnienie piwnicy itp.), mogą zostać dofinansowane, a moja obsługa kapitału pozostanie stabilna. Mogę mówić tylko z własnego doświadczenia... Rzeczy bywały zupełnie inaczej niż planowano. Na przykład przy mojej pierwszej nieruchomości udział własny był zdecydowanie za wysoki, co blokowało możliwości (kapitał) na przyszłość, gdybyśmy teraz wiedzieli... nie zrobilibyśmy tego wtedy. W związku z tym, polecam autorowi wpisu, który ma 29 lat, nie obciążać się zbyt wysokimi miesięcznymi płatnościami... Ma jeszcze aż 35 lat i więcej, aby spłacić to coś... dlaczego więc zamknąć sobie drzwi na przyszłość?

Napisany przez Honey1979

Nie mogę zrozumieć, dlaczego tak zdecydowanie zaleca się tutaj, aby unikać dodatkowego wsparcia i kapitału własnego od rodziców. Można zaoszczędzić wielokrotność 10 000 EUR i skrócić czas spłaty o kilka lat.

Ponieważ kiedyś trzeba dorosnąć i chce się poradzić bez pomocy mamy i taty...?
Ponieważ nie chce się ciągle czuć konieczności wypowiadania dziękuję....?

Napisany przez NaTwoim13
W ostatnim punkcie się zgadzam, mamy takie samo zdanie.

Ale jeśli chodzi o dyskusję o oszczędnościach budowlanych, muszę powiedzieć, że po prostu nie masz pojęcia lub po prostu nie chcesz tego zrozumieć całościowo!

Jeśli klient pragnie niemal 100% pewności co do stóp procentowych, musi drogo zapłacić - np. na 20 lub 25 lat znacznie drożej niż na 10 lub 15 lat. Przynajmniej w tej kwestii popełniasz pierwszy błąd, kiedy próbujesz mi udowodnić, że bezpośrednie spłacanie przy 2,5% oprocentowaniu jest tańsze niż lokowanie ich na 1%.
Liczenie mnie jako 1% od pozostałego długu każdego miesiąca od początku jest korzystne, mogę na przykład oszczędzać na minimalnym depozycie lub go dofinansować! Planuję także korzystać z 2% oprocentowania po przyznaniu się do kredytu na bauspardarlehen, co też jest korzystniejsze, szczególnie do samego końca bez ryzyka oprocentowania, które występuje zazwyczaj po 20 lub 25 latach!

I proszę, nie wspominaj o dodatkowych spłatach! Świetnie, proszę bardzo, w trakcie okresu wiążącego oprocentowania, dla mnie zrzucamy je na hipotekę, a po przyznaniu pełną parą na bauspardarlehen. Jeśli wybieram 15 lat okresu wiążącego oprocentowania, dodatkowe wpłaty przyspieszają przyznanie, ponieważ kwota wypłaty staje się niższa (ze względu na dodatkowe wpłaty) i tym samym stopień oszczędności na niższą kwotę przyznania jest osiągany szybciej! W związku z tym, wypowiadam moją hipotekę po 10 latach zgodnie z § 489 BGB i wszystko gra.

Ach, jeszcze jedno, bardzo wielu klientów otrzymuje premię mieszkaniową, co oznacza, że państwo dofinansowuje wiele opłat związanych z budową. No cóż, składki pracownicze również mogą być wpłacone i trochę zrekompensować miesięczne obciążenie.

Elastyczność: możliwość zawieszenia raty w razie potrzeby, możliwość dysponowania częścią oszczędności w razie potrzeby - wszystko możliwe! Mniej oszczędzania lub wypłacanie z powrotem, kompensowanie, bez problemu, gratulacje. Większe wpłaty, bez wypłat, zawsze płacisz, proszę bardzo.

Wyprzedzam w ten sposób każdą wariantę pełnej spłaty w popularnych wybranych opcjach finansowania!

Napisany przez Honey1979

że bezpośrednia spłata po 2,5% oprocentowania jest korzystniejsza niż lokowanie jej na 1%.
Od samego początku nakładam dodatkowe 1% na każdy miesiąc na pozostały dług.

!! Fałsz !!
Gra w zgadywanie:
Co przy tym przeoczyłeś?

Napisany przez 2tneub

Nie rozumiem, dlaczego tak zdecydowanie zaleca się tutaj, aby nie korzystać z dodatkowego wsparcia finansowego i kapitału własnego od rodziców. Istnieje tu potencjał oszczędności w wysokości kilkudziesięciu tysięcy euro oraz skrócenia czasu spłaty o kilka lat.

Co to jest kilkanaście tysięcy oszczędzonych euro w porównaniu z myślą, że będziesz stał przed swoimi rodzicami, patrzył im w oczy i musiał powiedzieć, że niestety nie jesteś w stanie spłacić pożyczki w wysokości 50 tys. euro i że pożyczka, z zastawem na ich domu, wciąż wynosi 150 tys. euro. A to mimo tego, że wiesz, że te 50 tys. euro, bezpłatne mieszkanie w ich nierozliczonej nieruchomości i niewielka emerytura powinny pokryć ich starość. Wolałbym zbudować mniejszy Dom o 5 metrów kwadratowych i oszczędzić te 10 tys. euro.
Natomiast gdyby na kontach mamy i taty leżało 500 tys. euro i mielibyśmy jeszcze 3 mieszkania do wynajęcia, wtedy byłbym na twojej stronie.
Jako syn Billa Gatesa wolałbym jednak całkowicie zrezygnować z kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, wiele rzeczy zapominam, bo przedstawiam je pobieżnie.

Decydujące są obliczenia, które klient otrzymuje szczegółowo i które przedstawiam mu w porównaniu.

Decydujący jest wynik, w który zaangażowane jest wiele czynników. Wiele osób jest przytłoczonych i nudzi się przy próbie ich wyjaśnienia.

Chętnie przedstawiam to osobiście, zresztą codziennie!

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Nawet gdybyśmy zbudowali o 5 metrów kwadratowych mniejszy, to nadal powstaje zysk odsetkowy, przynajmniej różnica w wysokości odsetek!
Dla mnie wy tworzycie zupełnie zbędne scenariusze horroru, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że kategorycznie to odrzucacie, że nawet nie chcecie brać pod uwagę sytuacji wyjściowej i nie chcecie widzieć ludzi, którzy odnoszą korzyści z tej pomocy z różnych powodów, dla których jest to oczywiste i nie stanowi ryzyka. Tak, aż do momentu, gdy osoba zapewniająca zabezpieczenie w najgorszym przypadku mówi "i co z tego", to po prostu tak jest.
Tylko dlatego, że rzadko samolot się rozbija, nie przestaję wsiadać do samolotu. Oczywiście patrzę, do jakiego kraju, którego lotniska i jakiego samolotu, ale w gruncie rzeczy mam to wszystko pod kontrolą i mogę to zrozumieć.
Ponadto, w pełni akceptuję, jeśli ktoś czegoś takiego nie chce, nawet jeśli - choć to możliwe - nie korzysta z tego. Oczywiście trzeba wiele pokazywać i wyjaśniać, ale kategoryczne i ogólne odrzucanie tego jest dla mnie niezrozumiałe. Ludzie, rodziny, relacje społeczne, punkty widzenia na ryzyko, mentalności w zakresie pieniędzy i relacji międzyludzkich między dziećmi, rodzicami i dziadkami są po prostu zbyt różnorodne.

Napisany przez Honey1979

Kochanie, wiele rzeczy zapominam, ponieważ przedstawiam je powierzchownie.
Decydujące są na końcu kalkulacje i obliczenia, które klient otrzymuje szczegółowo i które porównuję.
Decydujący jest wynik, a tutaj wiele czynników odgrywa rolę. Opisanie ich teraz jest zbyt wymagające dla wielu osób i nudne.
Chętnie przedstawiam to osobiście, swoją drogą codziennie!

OK, pozostawmy to,
ale jedną rzecz jeszcze mogę skomentować ....
Obliczam z 15-letnim okresem okresowego oprocentowania, dodatkowe spłaty powodują szybsze przydzielenie, ponieważ kwota wypłaty staje się mniejsza (poprzez dodatkowe spłaty) i w rezultacie stopień oszczędzania na mniejszej kwocie przydzielenia jest osiągany szybciej! Odpowiednio anuluję moją hipotekę po 10 latach zgodnie z § 489 BGB i to wszystko
Dla mnie to absolutnie bez sensu i właśnie o tym mówiłem wcześniej.....
Jeśli kupiłem za 15 i potem rezygnuję po 10 latach..... to dla mnie kompletnie bez sensu.

Napisany przez NaTwoim13
Młody, młody, młody. To opcja, która powstaje w ciągu lat! W momencie zakupu pojawiają się liczby, dane, fakty, cele i życzenia, zwłaszcza miesięczna rata życzeniowa. Finansowanie nieruchomości musi mieć odpowiedzi na zmiany, zarówno pozytywne, jak i negatywne. Moje koncepcje mają odpowiedzi! Opcje muszą być dostępne, a to, czego nie rozumiesz, jest opcją, której źródło jest prawidłowe. Okres wiązania odsetek określany jest na podstawie miesięcznego obciążenia, w zależności od tego, kiedy oszczędności budowlane zostaną przydzielone na temat kwoty odsetek i spłaty kapitału, a pozostałe środki będą przeznaczone na stopień oszczędzania. Na końcu stoi 100% pewność odsetkowa, która uwzględnia wszystkie opcje, ponieważ rzeczy w życiu się zmieniają!!!

Napisany przez 2tneub
"
Nawet przy budowie o 5 metrów kwadratowych mniejszej powierzchni powstaje zysk z odsetek, przynajmniej z różnicy odsetek!

To jasne. W niektórych przypadkach chodzi jednak o budowę czy niebudowę, gdy wszystko zależy od bezpieczeństwa/dotacji rodziców.
W takim przypadku lepiej zrezygnować z 5 m² lub z garażu, czy coś innego.

Cytat autora noelmaxim

Jednak kategorycznie i fundamentalnie sprzeciwiać się temu nie potrafię zrozumieć.
Napisałem jednak, że chodzi o majątek rodziców. Wszystko, co dotyczy zabezpieczenia emerytalnego rodziców, dla mnie jest no-go. Można rozmawiać o dodatkowych pieniądzach rodziców. Wydaje mi się jednak, że dla autora TE nie chodzi tylko o dodatkowe pieniądze rodziców.

Cytat autora noelmaxim

Tylko dlatego, że czasami samolot się rozbija, nadal wsiadam do samolotu. Oczywiście sprawdzam, w jakim kraju, na jakim lotnisku i z jakiego samolotu, ale w głównej mierze mam to pod kontrolą i mogę to przewidzieć.
Jeśli już porównujesz, to przynajmniej odpowiednie. Gdy wsiadam do samolotu, narażam sam siebie. Wyobraź sobie, że przewoźnik zmienia swój 40-tonowy samochód dostawczy tak, że zamiast 90 jedzie nagle 150. Rzeczywiście szybciej dojedzie do celu, ale coś się stanie."

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko brzmi tak, jakby rodzice byli głupi, dali się zaskoczyć i w rezultacie popadli w nieszczęście!

Przy okazji, nie narażam nikogo, ci, którzy od samego początku wiedzieli, na co się decydują, narażali się w miarę możliwości dobrowolnie!

Napisany przez Honey1979

To wszystko brzmi tak, jakby rodzice byli głupi, dali się zaskoczyć i w ten sposób popadli w nieszczęście!
Nawiasem mówiąc, nie narażam nikogo, ale ci, którzy od samego początku wiedzieli, na co się piszą, narażali się ewentualnie samodzielnie!

Myślę, że ta dyskusja nie prowadzi do niczego i to jest kwestia czysto subiektywna.
Moi rodzice to pokolenie, które zupełnie inaczej radzi sobie z długami niż dzisiejsze pokolenie.
Dlatego chciałem ich zawsze trzymać poza tym.
A dziś mogę powiedzieć, że mimo pewnych okrężnych dróg udało mi się osiągnąć sukces i jestem z tego bardzo dumny.

Napisany przez 2tneub
Ja bym to nazwał nie głupotą, ale raczej życzliwością.
Oczywiście staramy się umożliwić naszemu dziecku wszystko...czasami nawet pomijając zagrożenia.
Twoi rodzice na pewno też nie oddaliby 50 tys. euro obcej osobie.
W obydwu przypadkach pożyczka może zostać spłacona, ale istnieje także pewne ryzyko niewypłacalności.
Gdybym zapytał swoich rodziców, z pewnością natychmiast zaoferowaliby mi bezprocentową pożyczkę ze względu na swoją życzliwość.
Jeśli panuje dobre stosunki między rodzicami a dzieckiem, to rodzice prawdopodobnie nigdy nie odmówią.
Dlatego uważam, że odpowiedzialność za korzystanie z tej życzliwości leży raczej po stronie dziecka i gdzie zaczyna się ewentualne nadużycie.

Napisany przez NaTwoim13
I właśnie gdy ta relacja jest dobra, można równie dobrze to rozważyć. Jak już wspomniałem, dobrowolnie oferuję to moim dzieciom i byłbym smutny, gdybym nie został o to zapytany. Czy mam więc to wszystko dać z zimną ręką? Czy dobrze by mi się podobało, gdybym to otrzymał z zimną ręką???

Nie rozumiem. Jeśli nic nie ma, to nie ma dyskusji. Jeśli jednak tak jest, te rozważania mogą być tego warte. Nic więcej i nic mniej, a dyskusje zazdrości, które nie mają tutaj miejsca ani sensu, są wtedy absolutnie niepotrzebne.

To nie ma absolutnie nic wspólnego z Byciem i Staniem się, i nigdy bym tego nie kwestionował!

Napisany przez Honey1979
"
Und eben wenn dieses Verhältnis gut ist, kann man es genauso gut in Erwägung ziehen. Wie gesagt, ich biete es meinen Kindern freiwillig an und wäre traurig, nicht gefragt zu werden. Soll ich das dann alles mit der kalten Hand geben? Hätte ich es gut gefunden, wenn ich es mit der kalten Hand bekomme??

Verstehe ich nicht. Ist nichts da, stellt sich die Diskussion nicht. Ist dem aber so, kann diese Überlegungen es wert sein. Nicht mehr und nicht weniger und Neiddiskussionen, die wir hier in diesem Zusammenhang nicht haben oder führen, bringen dann mal gar nichts und sind zurecht überflüssig.

Das hat doch nun mit Sein und werden überhaupt nichts zu tun und ich würde das auch nie in Frage stellen!
Alles Ansichtssache.....
Bei mir Privat ist es so das Elterlicher seits deutlich ausreichend vorhanden ist,
jedoch waren meine Eltern beruflich auch erfolgreich und ich wollte dem immer nacheifern als davon zu profitieren.....

Heute wo mir bewusst ist was das Leben kostet, bin ich dankbar genug eine unbelastete Kindheit und eine gute --- eher ausreichende :-) Schulbildung genossen zu haben.

Viele vergessen auch das die generation noch eine von denen ist, die nur ruhig schlafen können wenn das goldene Sparbuch ausreichend gefüllt ist und schulden sind eh etwas wofür man sich schämt....."

Napisany przez NaTwoim13
To jedno nie wyklucza drugiego!!

Ponieważ kiedyś trzeba dorosnąć i chce się osiągnąć coś bez pomocy mamy i taty..... ?
Ponieważ nie chcemy cały czas mieć poczucia, że musimy powiedzieć dziękuję ....?

Cóż, można teraz dyskutować, czy dorosłe czy rozważne jest kupowanie domu za 300 000 EUR przy takich dochodach netto i finansowanie go w całości za pożyczkę. Wygląda to raczej na młodzieńczą lekkomyślność. W takiej sytuacji powinno się być przynajmniej dorosłym czy rozważnym i przejść ponad swoim dumą, przyjmując pomoc rodziców, aby uzyskać przynajmniej dobre warunki i nie marnować tyle pieniędzy.

W ostatnim punkcie się zgadzam, mamy te same zdanie.
Jednak w dyskusji na temat budowy oszczędności muszę Ci powiedzieć, że po prostu nie masz pojęcia, albo po prostu nie chcesz tego zrozumieć całościowo!
Jeśli klient życzy sobie praktycznie 100% zabezpieczenia przed zmianami stóp procentowych, musi to drogo kupić - na przykład na 20 lub 25 lat ustalając oprocentowanie będzie znacznie droższe niż dla 10 lub 15 lat. Przynajmniej tam robisz pierwszy błąd, gdy próbujesz mi udowadniać, że bezpośrednia spłata kredytu o oprocentowaniu 2,5% jest tańsza niż ulokowanie go na 1%. Już na samym początku dodajemy 1% do każdego zalegającego salda co miesiąc, co może być na przykład pozytywne w kontekście oszczędzania minimalnej kwoty do oszczędzania lub dofinansowywania!!!! Co więcej, po otrzymaniu przypisanego już kredytu hipotecznego z oprocentowaniem 2%, także będzie to tańsze, ale przede wszystkim do końca, a nigdy nie było ryzyka związanego ze zmianą stóp procentowych, które jest zazwyczaj obecne w przypadku 20 lub 25 lat!
I proszę, nie wspominaj o dodatkowych spłatach! Oczywiście, zawsze do przodu, np. podczas trwania okresu ustalania oprocentowania w hipotece, a po przypisaniu kredytu hipotecznego z pełną mocą. Jeśli planuje się okres ustalania oprocentowania na 15 lat, dodatkowe spłaty prowadzą do szybszego przydziału, ponieważ kwota wypłaty jest mniejsza (ze względu na dodatkowe spłaty), co oznacza, że stopień oszczędzania na mniejszą kwotę przydziału osiąga się szybciej! Zgodnie z tym, rozwiązuje się swoją hipotekę po 10 latach zgodnie z BGB § 489 i koniec
Ach tak, poza tym wielu klientów otrzymuje premię budowlaną, dzięki czemu rząd wspiera wielu także koszty związane z zakładaniem konta oszczędnościowego
No i dodatkowo można wpłacić także aportacje własne i wspomaga to trochę miesięczne obciążenie.
Elastyczność: odroczenie rat, gdy jest to konieczne, dysponowanie częścią środków zgromadzonych, gdy jest to konieczne – można! Mniej oszczędzania lub pobieranie środków, ponowne wpłaty, spłaty, żaden problem, gratulacje. Więcej wpłat, nigdy niczego nie pobrane, zawsze opłacone, zawsze do przodu
W ten sposób przebijam każdą wersję pełnej spłaty w popularnych wybranych wariantach finansowania!

Mówisz do mnie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata