Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu jednorodzinnego.

Napisany przez Lat
Witajcie wszyscy,
mam pytanie dotyczące naszego planowania finansowania.
Dotychczas chcieliśmy zakupić istniejącą nieruchomość. Niestety są one w naszej okolicy absolutną rzadkością.
W przyszłym roku będzie nowa dzielnica budowlana, w której zarezerwowaliśmy działkę.
Po rozmowie z deweloperem otrzymaliśmy następujący plan kosztów:
Działka ok. 65.000€ wliczając notariusza, nabywanie gruntów, uzbrojenie
Budowa domu ok. 210.000€
Koszty dodatkowe ok. 35.000€
Łącznie ok. 310.000€
Dostępny wkład własny 31.000€
Dochody:
On (37 lat) 2.160€
Ona (33 lata) 1.240€
Dziecięce 196€
Chcieliśmy spłacać maksymalnie 1.000€ miesięcznie.
Dotychczas uważałem, że warto finansować się z jak najdłuższym okresem stałego oprocentowania, jednak w zeszłym tygodniu rozmawiałem z konsultantem finansowym, który zasugerował nam maksymalnie 15 lat ze względu na korzystniejsze oprocentowanie.
Teraz jestem bardzo zaniepokojony, czy skracając okres kredytowania, sami nie strzelamy sobie w stopę.
Dziękuję za wasze opinie

Napisany przez NaTwoim13
Czy to możliwe, że może zaoferować tylko - czego w zasadzie nie wierzę, jeśli jest pośrednikiem finansowym - maksymalnie 15 lat? Jakim argumentem wybiera 15 lat, gdy z kolei preferują 20 lub nawet 25 lat? Jakie oprocentowanie zaoferował na 15 lat?
W jakim regionie ma zostać zbudowany Dom? Czy planowane są prace własne? Jaki standard KfW zostanie osiągnięty?

Napisany przez Lat
Planowane jest zbudowanie w okolicach Koblenz według standardów KfW70, czyli bez wsparcia finansowego.
Dotychczas odbyła się tylko jedna rozmowa wstępna, podczas której stwierdzono, że odsetki po zablokowaniu na 20 lub więcej lat wzrosną znacznie.
Logiczniejszym rozwiązaniem wydaje się początkowo zablokowanie ich na 15 lat, a następnie zrobić roczne dodatkowe spłaty, aby zmniejszyć pozostały dług.
Być może zostanie uwzględnione kredytowanie przez ISB, jeśli spełnimy warunki.
Jako wkład własny przewidziane są prace malarskie oraz podłogowe. Ponadto przewidziane są prace przy terenie zewnętrznym.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie plan kosztów powinien zostać zaktualizowany, uwzględniając własne wkłady, lub należy określić potrzebę finansowania, abyśmy mogli ustalić wartość obciążenia.

Na podstawie dotychczasowych danych należałoby odjąć 31 000 euro od całkowitych kosztów i założyć potrzebę finansowania w wysokości 280 000 euro. Tym samym wskaźnik obciążenia wyniósłby nieszczęsne 91,5%. Jednakże wkłady własne nie zostały uwzględnione, dlatego uzupełnij te informacje.

Zaangażowanie środków publicznych jest dobre, można to szybko zweryfikować.

Napisany przez Lat
Ok, dziękuję. W przyszłym tygodniu mamy spotkanie z deweloperem, aby uzyskać dokładne informacje dotyczące budżetu oraz plan kosztów. Obecnie projekt jest w fazie początkowej, dlatego jeszcze nie pracujemy na konkretnymi liczbami.

Napisany przez Honey1979

Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące naszego planu finansowania.
Dotychczas chcieliśmy zakupić nieruchomość z rynku wtórnego. Niestety są one w naszej miejscowości absolutną rzadkością.
W przyszłym roku zostanie otwarta nowa dzielnica mieszkaniowa, w której zarezerwowaliśmy działkę.
Po rozmowie z deweloperem otrzymaliśmy następujący plan kosztów:
Działka około 65.000€, w tym notariusz, nabycie gruntu, uzbrojenie
Budowa domu około 210.000€
kredyt hipoteczny około 35.000€
Łącznie około 310.000€
Aktualne wkłady własne 31.000€
Dochody:
On (37 lat) 2.160€
Ona (33 lata) 1.240€
Świadczenie rodzinne 196€
Chcieliśmy spłacać maksymalnie 1.000€ miesięcznie.
Dotychczas byłem przekonany, że warto finansować się przez jak najdłuższy okres oprocentowania, ale w zeszłym tygodniu rozmawiałem z finansistą, który zalecił nam maksymalnie 15 lat ze względu na korzystniejsze oprocentowanie.
Jestem teraz bardzo zaniepokojony, czy ta skrócona forma nie okaże się strzałem w stopę.
Dziękuję za wasze oceny

Jaka powierzchnia mieszkalna jest planowana?
Jaką kwotą oszacowujecie wasze koszty utrzymania?
Osobiście wydaje mi się, że struktura dochodów jest trochę zbyt skąpa.
Do obciążenia (kredyt ) dochodzą jeszcze zwiększone koszty eksploatacyjne w domu jednorodzinnym oraz fundusz na utrzymanie budynku.
Czy mieszkanie własnościowe (na przykład mieszkanie na parterze z ogrodem) nie byłoby opcją?

Napisany przez Honey1979
I coś jeszcze......
Piszesz, że cena działki wynosi 65 tys. K, w tym notariusz, nabycie nieruchomości, przyłączenie..... Jak duży jest teren?
Czy sprawdzałeś kiedyś wartość gruntu w Boris?

Napisany przez Hanomag

Wtedy plan kosztów powinien zostać przeprojektowany

zgadzam się z tym, właściwie należy dostosować koszty do realistycznych rozmiarów.

Cytat noelmaxim
... i uwzględnić prace własne lub określić potrzebę finansowania, abyśmy mogli określić wartość obciążeniową.

to jest z pewnością prawidłowe, tylko że przy wyższych kosztach to niewiele daje.

Cytat od Honey1979
Ile m² powierzchni mieszkalnej jest planowane?
Jaką kwotę ustalacie na koszty utrzymania?
Osobiście wydaje mi się, że struktura dochodów jest trochę zbyt cienka.
Do obciążenia (kredytu) dochodzą jeszcze dodatkowe koszty w domu jednorodzinnym oraz fundusz remontowy.
Czy mieszkanie własnościowe (na przykład parter z ogrodem) nie byłoby opcją?

Pewnie i Honey już sam budował.

Napisany przez NaTwoim13
@Hanomag

10.000 euro wkładu własnego - jeśli zostanie on wniesiony - uwzględnione są w planie kosztów ogólnych i podnoszą jego wartość, mogą obniżyć poziom obciążenia hipotecznego w tym przykładzie o 2%. Te 2% pozwalają mi jako pośrednikowi na przykład wybór banku, który może zaproponować warunki, zarówno pod względem warunków finansowych, jak i obsługi i procedur (budowa nowego obiektu jest inna niż zakup), na które inne banki muszą się natrudzić. Dlatego twoje zastrzeżenia są nieuzasadnione, ponieważ 10.000 euro może mieć znaczący wpływ.

Nie możemy ocenić, czy koszty są rzeczywistą podstawą lub czy zostały właściwie oszacowane.

Napisany przez Honey1979
@Hanomag
Nieznaczący komentarz nie jest dla mnie zrozumiały....
Oczywiście sam już budowałem. W przeciwnym razie nie byłoby sensu wyrażać tu mojej opinii...

Napisany przez Lat
działka będzie miała około 495 m2, a Dom będzie miał 130-140 m2. Obecnie zamieszkujemy Dom o powierzchni 118 m2, z kosztami dodatkowymi w wysokości około 320 €.
Obliczyliśmy nasze koszty i realistycznie patrząc, jesteśmy w stanie spłacić raty.
Na dzień dzisiejszy mieliśmy tylko wstępne rozmowy zarówno z deweloperem, jak i z finansującym. Po tym, jak finansujący powiedział nam, że inwestycja jest dla nas wykonalna, możemy teraz kontynuować rozmowy z deweloperem i poprosić o sporządzenie planu kosztów przez niego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata