Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo złego wpisu w rejestrze Schufa / Wykonanie oszczędnościowe?

Napisany przez Eigenheim1234
Mam pytanie

Mam 32 lata i mam z powodu pierwszego małżeństwa złą historię kredytową (wtedy miałem długi w wysokości ponad 40 000 €) i złożyłem oświadczenie o stanie majątkowym. Spłacam wszystko na raty, więc teraz mam jeszcze tylko prawie 11 000 € zadłużenia. Zawsze spłacam raty terminowo i nigdy nie miałem zwłoki w spłatach. Prowadzę rodzinny Dom dziecka (rodziny analogiczne / żyją u mnie) i miesięcznie zarabiam netto 5070 € (jestem zatrudniony na pełny etat przez organ prowadzący, wliczając w to pensję oraz dodatki za liczbę dzieci). Płacę 2500 € czynszu (płacę czynsz regularnie i terminowo), teraz wolałabym zainwestować te pieniądze w własny Dom zamiast marnować je co miesiąc. Mój mąż pracuje u mnie na podstawie umowy o pracę na 450 € miesięcznie (więc łącznie dochodzimy do 5520 €), mój mąż ma 2 złe wpisy w bazie dłużników, ale oznaczone jako zrealizowane (już od prawie 2 lat spłacane).

Czy widzą Państwo jakąkolwiek szansę na uzyskanie kredytu hipotecznego w mojej sytuacji? - Dom musiałby być oczywiście większy, ponieważ każde dziecko musiałoby mieć własną sypialnię.

Jestem bardzo ciekawa Państwa odpowiedzi i oczywiście wskazówek - jeśli istnieje jakaś możliwość, gdzie mogłabym się zgłosić :-)

Re: Finansowanie budowy pomimo złego wpisu w rejestrze Schufa / Wykonanie oszczędnościowe?

Napisany przez Daukind
Krótka odpowiedź brzmi: Nie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Eigenheim1234, oczywiście możliwe jest uzyskanie finansowania budowy nawet przy negatywnej historii kredytowej. Nawet w przypadku oświadczenia majątkowego. Negatywna odpowiedź od Daukind jest po prostu błędna. Oczywiście, nie otrzymasz finansowania budowlanego na różowych obłokach. Jednak przy Twoich dochodach możliwa jest analiza finansowania budowlanego. Wysłałem Ci prywatną wiadomość.

Napisany przez Daukind
Głupoty. Brak wkładu własnego i obydwoje mają negatywną historię w biku, a mimo to chcą kupić/nabyć nieruchomość komercyjną. Po prostu gadacie bzdury, panie bankowiec.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Daukind,

Z mojego punktu widzenia nie wynika jednoznacznie, czy chodzi tutaj o nieruchomość komercyjną, czy Dom jednorodzinny. A może o Dom jednorodzinny z kilkoma pokojami. Nie jest również jasne, czy chodzi o nową budowę czy też o zakup używanej nieruchomości. Nie ma to znaczenia, ponieważ jutro rozmawiam z osobą rozpoczynającą wątek na forum.

Co ogólnie jest możliwe i często już realizowane?

Odpowiedź: Finansowanie na podstawie oświadczenia zamiast środki własne.

Co ogólnie nie jest możliwe?

Odpowiedź: Nowa budowa oraz nieruchomość komercyjna.

Jednym pomysłem dla osoby rozpoczynającej wątek na forum mogłoby być zakupienie używanej nieruchomości z odpowiednią ilością pokoi. Ta nieruchomość byłaby wykorzystywana przez jej mieszkańców oraz do celów zawodowych. Tak może być.

Czy wtedy widać ...

Napisany przez Eigenheim1234
To jest prywatne i niekomercyjne :-) ... nie musi być nowa konstrukcja

Napisany przez xlarge
5070€ Netto
-2500€ Wynajem
-450€ -> Partner
-Rata 11k
-> Ile pozostanie do dyspozycji miesięcznie?
Ile pokoi dla dzieci potrzebuje własne dziecięce schronisko?

Napisany przez Honey1979
A więc uważam, że to absolutnie szaleństwo zalecać komuś finansowanie budowy, jeśli nie ma żadnego kapitału własnego przy podanym dochodzie netto, a do tego są długi. Niewiarygodne... A potem jeszcze przy miesięcznej czynszu w wysokości 2500,00.. Powinno natychmiast skłonić profesjonalistę do zastanowienia się, że TE prawdopodobnie nie potrafi gospodarować pieniędzmi. Prawidłową odpowiedzią byłoby: Postaraj się spłacić długi. Następnie przez 5 lat przenieś się do mniejszego mieszkania i przynajmniej odłoż pewną kwotę kapitału własnego. Wszystko inne to kompletna bzdura.

Napisany przez Daukind

To jest prywatne, a nie komercyjne :-) ... nie musi to być nowa budowa

Ach so... i komercyjne wykorzystanie jako Dom dziecka pozostawiamy teraz na boku...

Napisany przez NaTwoim13
Gdzieś wszyscy macie trochę racji, ale pragnę tu bardziej sprawiedliwego i szanującego podejścia do osoby, która wydaje się opiekować dziećmi, które wiele straciły, albo którym brakuje tego, co dla nas jest najważniejsze i było. Opieka nad takimi dziećmi nie jest po prostu powierzana ludziom, którzy mają gwoźdź w głowie, przynajmniej według mojej wiedzy. Być może taki projekt - również z powodu braku kapitału - nie jest możliwy do zrealizowania, być może nawet od niego odradza się. Aby móc to ocenić, brakuje mi jednak zbyt wielu informacji. Faktem jest, że fajnie, że istnieją zaangażowane osoby, faktem jest dla mnie także, że być może trzeba samemu doświadczyć życiowych trudności, aby móc i chcieć pomagać w taki sposób. Jeśli teraz bankowiec stara się sfinansować taki projekt, uważam to początkowo za dobre i w porządku. W ocenie finansowania jest tak wiele przeszkód do pokonania, tak wiele informacji do przetworzenia, tak wiele dowodów do dostarczenia, więc nie musimy tu grać stróża prawa, ponieważ znamy zbyt mało tła, zbyt mało sam projektu i przede wszystkim człowieka, który - przynajmniej na pierwszy rzut oka - czyni dobro i daje dobro. Dla mnie, pod warunkiem że inne parametry się zgadzają, byłoby tysiąc razy lepiej sfinansować taki projekt i wesprzeć go, niż finansować marzenie o wspaniałej willi dla bogacza!!! Mam nadzieję, że bankowiec znajdzie sposób, o ile ma to sens i jest wykonalne!!!

Napisany przez Tikonteroga

Płacę 2500 € czynszu (Płacę czynsz regularnie i terminowo), chciałbym teraz raczej zainwestować te pieniądze w własny Dom niż oddawać je co miesiąc.

To prawda, że obecnie w zasadzie oddajesz czynsz albo przynajmniej nie budujesz z tego majątku.
Musisz jednak pamiętać, że przy zakupie nieruchomości występują koszty poboczne (podatek od nabycia nieruchomości, opłaty notarialne i księgowe, ewentualna prowizja dla pośrednika) oraz koszty finansowania (odsetki, opłaty, ...). To również jest w zasadzie oddane pieniądze i porównywalne z czynszem. Twój wynajmujący zapewne wykorzystuje czynsz do pośredniego pokrycia tych kosztów. Ponadto, jako właściciel, ponosisz ryzyko związanego z konserwacją i remontami. Aktualnie to ryzyko ponosi Twój wynajmujący.
W twoim przypadku zakup ze względu na obecnie wysokie ceny nieruchomości i niesprzyjające warunki finansowania, które zostałyby ci zaoferowane, może się nie opłacać w ciągu twojego życia...
Oczywiście trzeba by to dokładnie przeliczyć z uwzględnieniem określonych założeń jako przybliżonej prognozy...

Cytat od Eigenheim1234
Prowadzę Dom dziecka (rodzina analogiczna / żyje ze mną) i otrzymuję miesięcznie wynagrodzenie netto w wysokości 5070 € (jestem w pełnym zatrudnieniu na czas nieokreślony u organizacji prowadzącej).
Może w twoim przypadku istnieją państwowe dotacje, dofinansowania lub inne ulgi w finansowaniu nieruchomości. Musisz się o nie zasięgnąć informacji.

Cytat od Eigenheim1234
Mam 32 lata i ze względu na pierwsze małżeństwo mam złe informacje w Biurze Informacji Gospodarczej (wtedy miałem ponad 40 000 € długu) i złożyłem oświadczenie o stanie majątkowym. Spłacam wszystko w ratach, dlatego jestem tylko na kwocie prawie 11 000 €. Zawsze płacę raty terminowo i nie było anulowania rat.
Zanim zdecydujesz się na zakup bardzo dużej i drogiej nieruchomości przy obecnych wysokich cenach, jak wnioskuję z wysokich opłat czynszowych, byłoby lepiej spłacić pozostałe długi. Może poza swoją ratą możesz dokonać dodatkowych dobrowolnych spłat i być w stanie wnieść te dodatkowe spłaty. Kwota, którą aktualnie musisz przeznaczyć na spłatę tych długów, brakowałoby ci w spłacie nieruchomości i musiałbyś przedłużać finansowanie, co uczyniłoby to wszystko droższym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata