- wt sie 29, 2017 4:48 pm
Przeglądając stare dokumenty, natrafiłem na różne stare książeczki oszczędnościowe z różnych instytucji kredytowych. Postanowiłem zamknąć te stare książeczki oszczędnościowe. W przypadku niemal wszystkich banków i kas oszczędności nie było żadnych problemów. Jednak w przypadku jednej książeczki oszczędnościowej, którą założyłem w 1975 roku w ówczesnej KKB i na którą wpłaciłem 20,-- DM, dostałem dzisiaj odpowiedź od banku Targo, z którym nie chciałbym się tak po prostu pogodzić. Poinformowano mnie, że saldo oszczędnościowe zostało zrównoważone z opłatami za prowadzenie konta. W przypadku kont oszczędnościowych pobierana jest opłata roczna w wysokości 12 euro, jeśli saldo wynosi mniej niż 50 euro i w ciągu ostatnich trzech lat nie dokonano na nim wpłat ani wypłat. Moje pytania brzmią, czy taka praktyka jest zgodna z prawem, a jeśli tak, czy przy wprowadzaniu tego przepisu nie powinna mi zostać przekazana odpowiednia informacja. Miałbym wtedy możliwość wypłacenia środków z konta wcześniej. Co ciekawe, w piśmie od banku Targo w ogóle nie wspomniano o wysokości salda oszczędnościowego ani szczegółach związanych z zrównoważeniem z opłatą roczną.
Za wszelkie opinie i doświadczenia z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Tobimon98
Za wszelkie opinie i doświadczenia z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Tobimon98