- pt wrz 01, 2017 5:55 am
Cześć najpierw,
natrafiłem na to forum i pomyślałem, że może od razu zapytam ekspertów o radę!
Aktualnie mam przed sobą dwa umowy pożyczki, ale z uwagi na różnice w konstrukcji, mam pewne wątpliwości.
Którą z nich powinienem przyjąć, albo którą umowę powinniśmy podpisać?
Opcja 1
Pełne finansowanie 410 tys.
20 lat okres kredytowania
2% początkowa spłata kapitału
2,4% efektywna stopa procentowa
9 mies. okres bezpłatnego udostępnienia
Opoznienia terminowa jednoroczna do 5% możliwa
Opcja 2
360 tys.
15 lat okres kredytowania
2% początkowa spłata kapitału (możliwa zmiana rocznie, zakres 2-4%)
1,99% efektywna stopa procentowa
12 mies. okres bezpłatnego udostępnienia
Opożeitenia jednoroczna do 5% możliwa
50 tys. KFW 124
10 lat okres kredytowania
3,46% początkowa spłata kapitału
1,54% efektywna stopa procentowa
Dotychczas czuliśmy się z ofertą 1 bardzo dobrze, ponieważ odpowiadała nam miesięczne obciążenie i stopa procentowa. Jednak przedwczoraj bank domowy poprawił swoją ofertę.
Oczywiście trudno jest przewidzieć, jaka będzie sytuacja za 10–20 lat, jeśli chodzi o stopy procentowe, zakładam, że będą wyższe, pytanie tylko, jak wysokie będą po upływie czasu. Miesięczna oszczędność na ofercie 1 zostałaby przeznaczona na spłatę oferty dwa, aby stopa spłaty wyniosła 2,25% zamiast 2%.
Co sądzisz, czy skorzystać z tej oszczędności i liczyć na to, że stopy procentowe za 15 lat nie wzrosną na tyle, że obecne oszczędności okażą się zgubne? Czy istnieje kalkulator, który pozwoli określić, przy jakiej stopie procentowej która oferta jest bardziej opłacalna (w odniesieniu do końca okresu kredytowania)?
Mam jeszcze jedną prośbę, proszę, skoncentruj się tylko na ww. przypadku, dyskusja o ofertach nie ma sensu, ponieważ tylko jedna z nich wchodzi w grę! Dziękuję
natrafiłem na to forum i pomyślałem, że może od razu zapytam ekspertów o radę!
Aktualnie mam przed sobą dwa umowy pożyczki, ale z uwagi na różnice w konstrukcji, mam pewne wątpliwości.
Którą z nich powinienem przyjąć, albo którą umowę powinniśmy podpisać?
Opcja 1
Pełne finansowanie 410 tys.
20 lat okres kredytowania
2% początkowa spłata kapitału
2,4% efektywna stopa procentowa
9 mies. okres bezpłatnego udostępnienia
Opoznienia terminowa jednoroczna do 5% możliwa
Opcja 2
360 tys.
15 lat okres kredytowania
2% początkowa spłata kapitału (możliwa zmiana rocznie, zakres 2-4%)
1,99% efektywna stopa procentowa
12 mies. okres bezpłatnego udostępnienia
Opożeitenia jednoroczna do 5% możliwa
50 tys. KFW 124
10 lat okres kredytowania
3,46% początkowa spłata kapitału
1,54% efektywna stopa procentowa
Dotychczas czuliśmy się z ofertą 1 bardzo dobrze, ponieważ odpowiadała nam miesięczne obciążenie i stopa procentowa. Jednak przedwczoraj bank domowy poprawił swoją ofertę.
Oczywiście trudno jest przewidzieć, jaka będzie sytuacja za 10–20 lat, jeśli chodzi o stopy procentowe, zakładam, że będą wyższe, pytanie tylko, jak wysokie będą po upływie czasu. Miesięczna oszczędność na ofercie 1 zostałaby przeznaczona na spłatę oferty dwa, aby stopa spłaty wyniosła 2,25% zamiast 2%.
Co sądzisz, czy skorzystać z tej oszczędności i liczyć na to, że stopy procentowe za 15 lat nie wzrosną na tyle, że obecne oszczędności okażą się zgubne? Czy istnieje kalkulator, który pozwoli określić, przy jakiej stopie procentowej która oferta jest bardziej opłacalna (w odniesieniu do końca okresu kredytowania)?
Mam jeszcze jedną prośbę, proszę, skoncentruj się tylko na ww. przypadku, dyskusja o ofertach nie ma sensu, ponieważ tylko jedna z nich wchodzi w grę! Dziękuję