Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy zobowiązanie ubezpieczeniowe pozostanie w mocy, jeśli roszczenie zostanie przekazane krewnemu?

Napisany przez testbild
Moja matka otrzymała potwierdzenie ubezpieczenia od swojego ubezpieczenia ochrony prawnej w celu względnie bezpiecznego odwołania. Bank zaoferował uznanie odwołania i rozliczenie go z otwartymi zobowiązaniami mojego zmarłego ojca. Problem jest trochę skomplikowany, ale mogę go sprowadzić do dość prostej pytania:

Czy potwierdzenie ubezpieczenia RSV pozostałoby w mocy, gdyby moja matka przekazała mi swoje roszczenie?

Z drugiej strony na pewno nie mogłoby to zadziałać, ponieważ w przeciwnym razie każdy nieubezpieczony mógłby po prostu przekazać swoje roszczenie ubezpieczonemu przyjacielowi/ członkowi rodziny. W moim przypadku nie dostrzegam żadnej szkody dla ubezpieczenia. Czy to jest możliwe?

Dlaczego nie pytam bezpośrednio u tego ubezpieczyciela? Ponieważ jestem niecierpliwa osoba, dzisiaj jest sobota, a dopiero w poniedziałek będę w stanie to wyjaśnić.

Re: Czy zobowiązanie ubezpieczeniowe pozostanie w mocy, jeśli roszczenie zostanie przekazane krewnemu?

Napisany przez Daukind
Nie. Oczywiście, że nie udałoby się to. Po co miałoby?

Napisany przez testbild
Nie. Oczywiście, że nie poszłoby. Dlaczego miałoby? wynika z przeczucia czy jest to pewna wiedza?
Dlaczego miałoby to mieć miejsce? Ponieważ dla ubezpieczyciela nie oznaczałoby to żadnej szkody, a firmy ubezpieczeniowe raczej nie są zainteresowane regulowaniem czegokolwiek, co dla nich nie stanowi większego ryzyka.
Dlatego jeszcze raz pytanie, czy jest naprawdę tak?
W warunkach ubezpieczenia nie znalazłem na ten temat niczego.

Napisany przez xlarge
Ale jak ma to działać w przypadku ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia?

Napisany przez Daukind
Skąd wziąłeś się na to, że RSV pokrywa koszty sądowe i adwokackie dla osób trzecich? Dlaczego miałaby to robić? W przypadku roszczenia z cesji, wszystkie prawa i obowiązki przechodzą na osobę trzecią. Twoja matka, czyli ubezpieczony, nie ma już z tym nic wspólnego. Oczywiście więc jej RSV również nie ma z tym nic wspólnego...
@xlarge
Z kontekstu wynika jednoznacznie, o co chodzi z RSV...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata