Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS odmawia udzielenia specjalnych stóp procentowych na polecenie Sparkasse.

Napisany przez Muehlpower
Cześć wszystkim,
pięć lat temu zaciągnąłem kredyt na mój nowy Dom. W tym celu zawarłem umowę oszczędnościową w LBS Bayern na kwotę 600 000.- oraz krótko po tym wziąłem bezspłatny kredyt w Sparkasse Altötting, zmediowany przez LBS. W umowie kredytowej podano do przydziału jako czas trwania. Podczas konsultacji poruszyłem różne scenariusze, na przykład, co mogę zrobić, jeśli odziedziczę pieniądze lub stopy procentowe kredytu drastycznie spadną. Powiedziano mi, że biorąc pod uwagę minimalny okres oszczędzania (18 miesięcy), mogę przyspieszyć przydział środków na Bausparkonto poprzez dodatkowe wpłaty. Rok temu chciałem wziąć korzystny kredyt w banku, aby zaoszczędzić na oszczędnościach i uzyskać szybką gotowość do przydziału, aby kredyt można było spłacić od razu, bez dodatkowych opłat. Podczas rozmowy telefonicznej z LBS powiedziano mi, że obecnie nie ma ograniczeń wpłat na mój rachunek. Kiedy poprosiłem o to na piśmie, odpowiedziano mi, że potrzebuję zgody instytucji kredytodawcy, ponieważ przekazałem mu wszystkie prawa do oszczędności. Ze względu na tę negatywną informację nie dostałem kredytu i zbyt duże ryzyko skłoniły mnie do decyzji o sprzedaży nieruchomości z rynku wtórnego. Nieruchomość była częścią zabezpieczenia kredytu z hipoteką w wysokości 150 000.-. Aby uwolnić ją od obciążeń przed sprzedażą, pomimo wcześniejszej negatywnej informacji, oszczędzałem na Bausparkonto do minimalnej kwoty oszczędności (40% = 240 000.-), a następnie z powodu nadmiernego zabezpieczenia poprosiłem o pisemną zgodę na skasowanie hipoteki, którą również otrzymałem. Teraz patrząc na moje konto oszczędnościowe zauważyłem, że zostało wypłacone 113 000,-. Do tej pory nie wiem dokąd trafiły te środki. Skala kwoty odpowiada dodatkowym wpłatom. Okres dodatkowych wpłat wynosi od 1 do 3 miesięcy i został zaksięgowany. Czy to może być zgodne z prawem, nigdy nie słyszałem o wypłacie z rachunku oszczędnościowego bez wypowiedzenia umowy czy przyznania?

Re: LBS odmawia udzielenia specjalnych stóp procentowych na polecenie Sparkasse.

Napisany przez Hanomag

zostałem poinformowany, że uwzględniając okres minimalny (18 miesięcy) mogę przyspieszyć przydzielenie oszczędności na koncie budowlanym poprzez dodatkowe wpłaty. Rok temu planowałem wzięcie korzystnego [url]kredytu[/url] w banku, aby oszczędzać na koncie budowlanym i uzyskać możliwie szybko przydział, co pozwoliłoby spłacić [url]kredyt[/url] natychmiast i bez opłaty za wcześniejszą spłatę. Po skontaktowaniu się z LBS, powiedziano mi, że dla mojego planu aktualnie nie ma ograniczeń dotyczących wpłat. Kiedy chciałem to otrzymać na piśmie, odpowiedziano mi, że potrzebuję zgody kredytodawcy, ponieważ przekazałem mu wszystkie prawa do oszczędności na koncie budowlanym. Ponieważ na skutek tego negatywnego oświadczenia nie otrzymałem [url]kredytu[/url]...

Podejrzewam, że nie powinieneś był na to pozwolić. Bank widocznie zablokował sprawę jedynie z obawy, że straci korzystny dla siebie [url]kredyt[/url]. Jakie powody podano dla odmowy?

Cytat od Muehlpower
... i ponieważ ryzyko było dla mnie zbyt duże, postanowiłem sprzedać istniejącą nieruchomość. Nieruchomość stanowiła zabezpieczenie [url]kredytu[/url] hipotecznego do wysokości 150 000 [url]euro[/url]. Aby ją uwolnić przed sprzedażą, pomimo wcześniejszego negatywnego oświadczenia, oszczędziłem na koncie budowlanym kwotę minimalną (40% = 240 000 [url]euro[/url]), a następnie w związku z zabezpieczeniem nieruchomości uzyskałem i otrzymałem zgodę na jej skreślenie.
Nieźle sobie poradziłeś z tą strategią.

Cytat od Muehlpower
Teraz, patrząc na moje [url]konto[/url] budowlane, zauważyłem, że zostało wypłacone 113 000 [url]euro[/url]. Na razie nie wiem, dokąd trafiły te pieniądze. Skala kwoty odpowiada dokonanym dodatkowym wpłatom. Okres dodatkowych wpłat to 1-3 miesiące i zostały one zaksięgowane.
Jest to dziwne, być może:
- dodatkowa wpłata o takiej kwocie była wykluczona w warunkach, albo
- bank zastosował zabezpieczoną resztę z zgody na skreślenie jako dodatkową spłatę istniejącego [url]kredytu[/url] i chce na tym zarobić?

Cytat od Muehlpower
Czy to może być zgodne z prawem, nigdy nie słyszałem o wypłacie z konta oszczędnościowego bez wypłaty lub przydziału?
Dlatego zapewne nie wypłata, a raczej anulowanie wpłaty.
Po pierwsze powinieneś zapytać w LBS, dlaczego i dokąd zostały przekazane dodatkowe wpłaty. Następnie będziesz musiał zgłębić warunki oszczędzania na koncie budowlanym i ewentualnie skorzystać z pomocy prawnika.
Zamiast sprzedawać [url]Dom[/url], który zabezpieczał 600 000 € - owy [url]kredyt[/url], lepiej byłoby skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy.

Ważną opcją, którą rozważyłem, był joker odwołania, ale wydaje się, że pouczenie było prawidłowe. Powodem odrzucenia było to, że istniała umowa między LBS a Sparkasse Altötting, o której jednak nie mam pojęcia, a Sparkasse nie wyraziła zgody. Dlaczego Sparkasse nie wyraziła zgody, jest oczywiste, ponieważ nie znajdą tak szybko nikogo, kto zapłaci 3,3%! W umowie kredytowej zobowiązałem się wpłacać co najmniej 1800 euro miesięcznie na konto oszczędnościowe. W umowach oszczędnościowo-kredytowej i kredytowej zaznaczono, że LBS może uzależnić akceptację dodatkowych wpłat od swojej zgody. Według informacji od mojego banku domowego, odmowa wpłaty skutkuje natychmiastowym zwrotem pieniędzy i nie zaksięgowaniem ich na koncie oszczędnościowym. U mnie wszystko było jednak już zaksięgowane, wskaźnik wyceny dostosowany, a w wydruku online z konta wyciągu był użyty termin wypłata. W umowie kredytowej wymieniona jest tylko wersja spłacania przez oszczędnościowy kredyt, a także możliwość zerwania umowy po zakończeniu okresu rozliczeniowego. Brak możliwości dodatkowej spłaty. Przed tą akcją nie otrzymałem żadnego telefonu ani listu ani od LBS, ani od Sparkasse Altötting!

Napisany przez Hanomag

Przyczyną odrzucenia był fakt, że istnieje umowa między LBS a Sparkasse Altötting, o której jednak nic nie wiem, a Sparkasse nie wyraża zgody. Dlaczego Sparkasse nie wyraża zgody, jest oczywiste, ponieważ nie znajdą tak szybko nikogo, kto zapłaci 3,3%!

Moim laickim umiejętnościom prawniczym można przypuszczać, że to dla Ciebie nie obowiązuje.

Cytat Muehlpower
W umowie kredytowej jest zapisane, że zobowiązuję się wpłacać co najmniej 1800 zł miesięcznie na polisę oszczędnościową budowlaną. W umowie o oszczędzaniu budowlanym i umowie kredytowej jest napisane, że LBS może uzależnić przyjęcie dodatkowych wpłat od swojej zgody.

Ta umowa jest oczywiście dla Ciebie niekorzystna.

Cytat Muehlpower
Według informacji z mojego banku, odmowa wpłaty oznacza, że pieniądze zostaną natychmiast zwrócone i nie zostaną nawet zaksięgowane na koncie oszczędnościowym budowlanym. W moim przypadku wszystko zostało już jednak zaksięgowane, ocena została dostosowana, a w online wyciągu z konta wyraźnie użyto terminu wypłata.

To jednak dziwne.

Cytat Muehlpower
W umowie kredytowej w sprawie sposobu spłaty jest podana tylko opcja przez oszczędzającego i możliwość wypowiedzenia po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania.

Oprocentowanie wygasłoby wraz z przyznaniem oszczędności budowlanej, na co się liczyłeś. Przydział jednak nie został jeszcze osiągnięty.

Cytat Muehlpower
Brak nadpłat. Nie było również przed tą akcją żadnych telefonów ani listów, ani od LBS, ani od Sparkasse Altötting!

Musisz najpierw wyjaśnić, o co chodzi. Następnie będziesz mógł podjąć dalsze kroki. W przypadku niezadowalającego rezultatu zalecam skontaktowanie się z jednym lub lepiej dwoma specjalistami prawnymi z licznych, rekomendowanych przez Fundację WT w sprawie karty odwoławczej, aby uzyskać niezobowiązujące informacje, a następnie podjąć dalsze działania.

Napisany przez NaTwoim13
Anuluj pożyczkę przy wsparciu prawnika! Poczekaj do przydziału prawnika na rynku bankowym i kapitałowym

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Teraz wysłałem mój umowę kredytową do IG Wiederrufs i do kancelarii prawnej Hahn, aby otrzymać ocenę szans na odwołanie. Czy ktoś ma jakieś inne miejsce, z którego może polecić na podstawie pozytywnych doświadczeń? Jeśli odwołanie nie zadziała, czy ktoś miał już sukces w zmuszeniu kasy oszczędnościowej do przyjęcia dodatkowych wpłat lub zna wyroki sądowe, na przykład obowiązek równego traktowania wszystkich klientów kasy oszczędnościowej czy też fakt, że kasa oszczędnościowa musi działać w interesie swoich oszczędzających, a nie maksymalizować zysk?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata