Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Wpisy do księgi wieczystej. Proszę o pomoc.

Napisany przez Lini8506
Cześć.
Mam następujący problem: moja babcia (82 lata) jest właścicielem domu. Od prawie pół roku mieszka w domu opieki i nie zamierza wracać do swojego domu.
Teraz Dom powinien zostać sprzedany.
Wszystko było tak jak trzeba, a teraz pojawia się makler mówiąc, że notariusz nie może sporządzić umowy sprzedaży.
Teraz okazało się, że w 1999 roku moja babcia wpisała wszystkie swoje 5 dzieci do księgi wieczystej. Żadne z tych dzieci o tym nie wiedziało.
Dla mnie jako wnuczki istniał tylko wyciąg z roku 1993, po śmierci dziadka, kiedy została jedynym właścicielem.
Teraz notariusz mówi, że najpierw wszyscy ci 5 dzieci muszą zgodzić się na sprzedaż, zanim w ogóle będzie można sprzedać.
Teraz zauważyłem na podstawie wyciągu niemieckie i rzymskie litery/cyfry i tylko przy jej imieniu (Babcia) w tabeli 3 stoi cyfra 1.
Czy ktoś mógłby mi to dokładniej wyjaśnić? Chodzi tu o wartość sprzedaży - czy pieniądze należą się tylko jej? Czy należy podzielić to na 6 mimo że ona jeszcze żyje?
Szkoda, że nie mogę tutaj zamieścić obrazu.
Spróbuję to opisać:
Lp.-Właściciel-Nieruchomości-Uwagi
1a I - Babcia - 1 - bez zmiany własności
II - Dziecko -
III - Dziecko -
IV - Dziecko -
V - Dziecko -
VI - Dziecko -
w spółce dziedziczącej między dziećmi
b - Babcia
Dziękuję.
Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Lini8506.
Spośród 100%, Twoja babcia i zmarły dziadek mieli, zdaje się, na początku 50%.
Potem dziadek zmarł, a jego 50% zostało podzielone na 6 równych części dla babci i 5 dzieci.
Obecnie każde z zaangażowanych dzieci (już dorośli) musi notarialnie wyrazić zgodę na sprzedaż.
Moja prawniczka miała podobną sytuację, gdzie było 12 spadkobierców rozsianych po całym świecie. Zajęło to 2 lata, aby ich wszystkich odnaleźć.
A jak jest u Ciebie? Czy wszyscy spadkobiercy są dostępni i osiągalni? Bo jeśli któryś z nich umrze, to sprawa będzie trudniejsza.
Chętnie pomogę dalej, jeśli masz jeszcze jakieś pytania.

Napisany przez Lini8506
Witaj
Na początek chciał(a)bym ci bardzo podziękować.
Czyli oznacza to, że 50% wartości sprzedaży mojej babci przypada na mnie, a pozostałe 50% zostanie podzielone przez 6 (babcia+dzieci). Prawda?
Dokładnie, dzieci mają już między 63 a 53 latami.
W naszym przypadku jedno z dzieci nie jest dostępne. Znalezienie go będzie bardzo trudne, ponieważ pracował w cyrku (stan sprzed 9 lat). Zamierzamy teraz przejść od rejestracji do rejestracji. Nie jest również pewne, czy ta osoba jeszcze żyje.
Pozdrowienia

Cześć Lini8506, w takim razie ten cyrkowiec może być problemem.
Bo nie można sprzedawać bez jego zgody.
W przeciwnym razie twoje obciążenie powinno być poprawne. Można to jednak dokładnie określić, mając w posiadaniu wyciąg z księgi wieczystej.

Napisany przez Lini8506
Czy mogę jakoś przesłać Państwu prywatnie zdjęcie wyciągu?

Moje dane kontaktowe są dołączone.
Chętnie także przez Whatsapp, jeśli chcesz.

Napisany przez brainy
W rodzinie Kelly zamek został zlicytowany przymusowo, ponieważ ojciec, który miał dużą liczbę potomstwa, miał chore dziecko w USA, które nie wyraziło zgody.

Można złożyć wniosek o przymusową licytację w celu rozwiązania spółki.

Być może warto najpierw użyć tego jako środka groźby.

Tak, to miałoby sens, gdyby ktoś był nieuchwytny.
Licytacja przymusowa w celu rozwiązania wspólnoty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata