Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Przenieś zniżki z polisy AC na samochód drugiego właściciela

Napisany przez munzur
Cześć drodzy użytkownicy forum,

moje pytanie dotyczy ubezpieczenia samochodu na drugiego kierowcę i możliwości przeniesienia go.

Obecnie moja żona ma zarejestrowane na siebie dwa samochody. Planujemy zmianę ubezpieczenia obu pojazdów. Czy jest możliwe przeniesienie drugiego samochodu na mnie wraz z jego zniżkami do nowego ubezpieczyciela? Dotychczas nie miałem samochodu na siebie zarejestrowanego ani ubezpieczonego. Posiadam prawo jazdy od 12 lat, nie miałem punktów karnych ani wypadków. Czy muszę zawsze zaczynać od klasy bonus-malus 0, czyli 100%?

Jakie są dostępne opcje? Czy możecie polecić jakieś ubezpieczenia samochodu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez Hanomag

Czy jest możliwe przeniesienie drugiego samochodu na mnie wraz z zniżkami z drugiego samochodu do nowego ubezpieczyciela.
Dotychczas nie miałem żadnego samochodu zarejestrowanego na siebie ani ubezpieczonego. Posiadam prawo jazdy od 12 lat.

Tak, jednak jeśli poprzednie ubezpieczenie udzielało zniżek na mocy zasługnej żony, to zwykle nie zostaną one przeniesione. W przypadku regularnego wypowiedzenia ubezpieczenia na koniec roku, nie trzeba nawet zmieniać własności (związanej ze zmianą w rejestrze pojazdów), ponieważ u małżonków odchylenie od posiadacza jest tolerowane bez dodatkowych opłat.

Cytat od munzur
Nie miałem punktów ani wypadków.

Tutaj uwzględniane będą wypadki z przenoszonej zniżki, przynajmniej te z ostatnich 5 lat.

Czy zawsze muszę zaczynać od klasy bonusowej 0 czyli 100%.

W żadnym wypadku. Po trzech latach posiadania prawa jazdy zaczyna się od klasy 1/2 = 70%, a jako żonaty można zacząć od klasy 2 = 54% zgodnie z zasadą dla małżonków w niektórych ubezpieczeniach.

Czy możecie polecić ubezpieczenia samochodu?

WGV przynajmniej udziela wyżej wymienionych rabatów początkowych. Polecam także HUK. HUK24 tylko dla osób, które świetnie znają się na komunikacji cyfrowej.

Napisany przez Susanne2
Cześć munzur,
aby móc skorzystać z wyższych procentów przy drugim samochodzie, musisz już mieć odpowiednie klasy bezszkodowości w zakresie ubezpieczenia pierwszego pojazdu. Często wystarczy, że pierwszy pojazd jest ubezpieczony na małżonka. W zasadzie mogłabyś przenieść rzeczywiste doświadczenia z klasy małżonki na siebie, ale o ile mi wiadomo, w niektórych przypadkach trzeba udowodnić, że faktycznie nim jeździłeś. Na przykład na podstawie polisy, w której jesteś wymieniony jako dodatkowy kierowca.
Jak wysoka będzie klasa bezszkodowości dla drugiego pojazdu, zależy wtedy od nowego ubezpieczyciela. Dla wysokich klas klasy SF można sprawdzić na stronie dotyczącej kampanii dla drugiego pojazdu. Zazwyczaj drugi pojazd wpada w klasę bezszkodowości 1/2 lub 2.

Napisany przez franzus5
Spróbuj w Direct Line . Ubezpieczają drugi samochód na takim samym stopniu bonusu jak Twój pierwszy samochód.

Napisany przez xlarge
I czy obie składki rosną w razie szkody?

Napisany przez uwehaensch

Spróbuj w Direct Line. Ubezpieczają drugie samochody w takiej samej klasie bonusowej (SF) co Twój pierwszy samochód.

1. Direct Line od dłuższego czasu nazywa się Verti.
2. Ale tylko maksymalnie zgodnie z latami posiadania prawa jazdy najmłodszego użytkownika.
3. Jeśli chodzi o klasę bonusową SF, to zgadza się. Jednak Verti zawsze pobiera dodatkową opłatę za drugi samochód, czyli ten sam model w tej samej klasie SF będzie kosztował więcej jako drugi samochód niż jako pierwszy. Zawsze należy porównać zasady dotyczące drugiego samochodu innych ubezpieczycieli.

Napisany przez uwehaensch

A jeśli wystąpi szkoda, obie składki wzrosną?

Jeden, oba umowy są niezależne. Nawet Twój pierwszy samochód może być ubezpieczony w innej firmie niż Verti.
N

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata