Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt spłacony z niską kwotą, stracone ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia?

Napisany przez KathiUME
Cześć, mam następujący problem. Mój chłopak i ja wzięliśmy w styczniu pożyczkę w wysokości 23 000,00 EUR w HVB. Do tego doszło ubezpieczenie kredytu w wysokości około 4 000,00 EUR. Razem suma kredytu wynosi 27 000,00 EUR. Znalazłem teraz znacznie tańszy kredyt w SWK i myślałem, że z kredytem w wysokości 25 000,00 EUR mogę spokojnie pokryć pierwotną kwotę 23 000,00 EUR.

Ale niestety – okazało się, że to nie działa w taki sposób. Stary kredyt w HVB nie został całkowicie spłacony. Pozostało jeszcze do spłaty 1 800,00 EUR. Myślałem wtedy, że dostaniemy przynajmniej 3 000,00 EUR z ubezpieczenia, ale wygląda na to, że nie. Mój bankier w HVB właśnie powiedział, że nie uznają tego za pełną spłatę, tylko częściową, dlatego nie wypłacają nic.

Nawet gdybym teraz spłacił 1 800,00 EUR w HVB, to i tak nic nie dostaniemy. Wygląda na to, że straciliśmy ponad 3 000,00 EUR i będziemy musieli płacić podwójnie przez kilka miesięcy.

Moje pytanie brzmi: czy to prawda?

Re: kredyt spłacony z niską kwotą, stracone ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia?

Napisany przez 6Bankkaufmann
ubezpieczenie na życie kredytu zostanie wypłacone tylko w przypadku śmierci, niezdolności do pracy, bezrobocia lub innej przyczyny.
Nie jest to polisa inwestycyjna z wartością wykupu.
Jeśli chcesz się upewnić, sprawdź drobny druk.
Tam z pewnością znajdziesz informację, ile dokładnie części ubezpieczenia na życie kredytu otrzymasz z powrotem.
Jeśli wzięli Państwo kredyt na początku roku, to już przez kilka miesięcy korzystali Państwo z ubezpieczenia na życie kredytu.

Napisany przez KathiUME
Okej, moje pytanie dotyczy głównie tego, czy to możliwe, że teraz widocznie nic nie otrzymujemy, zgodnie z informacją mojego doradcy bankowego.

Twierdzi on, że jeśli spłaciłem kredyt tylko częściowo, to nie dostaniemy nic. Nawet jeśli teraz spłaciłbym resztę kwoty, nadal nic byśmy nie dostali.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Trzeba dokładnie sprawdzić umowę kredytu ratalnego oraz dokumenty dotyczące ubezpieczenia spłaty długu, aby ustalić, czy Twój doradca bankowy ma rację. Może się okazać, że się myli. Udaj się do innego doradcy finansowego lub banku na miejscu. Możesz również skontaktować się z najbliższym centrum ochrony konsumenta.

Napisany przez vision
Na Finanztip znajdziesz wiele wskazówek lub możesz wyszukać „ubezpieczenie spłaty kredytu” w „Verbraucherzentrale”. Ale przede wszystkim sprawdź umowę.
Zazwyczaj istnieje okres wypowiedzenia dla ubezpieczenia spłaty kredytu. Kwota ta zazwyczaj jest wliczana do sumy kredytu i zostanie zwrócona przez ubezpieczyciela po spłacie kredytu i wypowiedzeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata