Re: kredyt spłacony z niską kwotą, stracone ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia?
Napisany przez KathiUME -
- pn wrz 11, 2017 1:11 pm
Cześć, mam następujący problem. Mój chłopak i ja wzięliśmy w styczniu pożyczkę w wysokości 23 000,00 EUR w HVB. Do tego doszło ubezpieczenie kredytu w wysokości około 4 000,00 EUR. Razem suma kredytu wynosi 27 000,00 EUR. Znalazłem teraz znacznie tańszy kredyt w SWK i myślałem, że z kredytem w wysokości 25 000,00 EUR mogę spokojnie pokryć pierwotną kwotę 23 000,00 EUR.
Ale niestety – okazało się, że to nie działa w taki sposób. Stary kredyt w HVB nie został całkowicie spłacony. Pozostało jeszcze do spłaty 1 800,00 EUR. Myślałem wtedy, że dostaniemy przynajmniej 3 000,00 EUR z ubezpieczenia, ale wygląda na to, że nie. Mój bankier w HVB właśnie powiedział, że nie uznają tego za pełną spłatę, tylko częściową, dlatego nie wypłacają nic.
Nawet gdybym teraz spłacił 1 800,00 EUR w HVB, to i tak nic nie dostaniemy. Wygląda na to, że straciliśmy ponad 3 000,00 EUR i będziemy musieli płacić podwójnie przez kilka miesięcy.
Moje pytanie brzmi: czy to prawda?
Ale niestety – okazało się, że to nie działa w taki sposób. Stary kredyt w HVB nie został całkowicie spłacony. Pozostało jeszcze do spłaty 1 800,00 EUR. Myślałem wtedy, że dostaniemy przynajmniej 3 000,00 EUR z ubezpieczenia, ale wygląda na to, że nie. Mój bankier w HVB właśnie powiedział, że nie uznają tego za pełną spłatę, tylko częściową, dlatego nie wypłacają nic.
Nawet gdybym teraz spłacił 1 800,00 EUR w HVB, to i tak nic nie dostaniemy. Wygląda na to, że straciliśmy ponad 3 000,00 EUR i będziemy musieli płacić podwójnie przez kilka miesięcy.
Moje pytanie brzmi: czy to prawda?