Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Farma wydobywcza bitcoinów

Napisany przez cryptodude
Szanowni Państwo,
Obecna sytuacja walutowa na świecie oferuje możliwości, które jeszcze kilka lat temu uważano za niemożliwe. Bitcoin i inne waluty stale rosną, a korzystanie z nich na rynku staje się coraz prostsze. Nasz zespół składa się z 3 osób, które od pewnego czasu zajmują się produkcją kryptowalut. Drukowanie cyfrowych pieniędzy w XXI wieku!! Posiadamy szczegółowe kalkulacje, białą księgę oraz udane małe projekty.

Nasz projekt:

Lokalizacja jednej lub kilku elektrowni wodnych jest przez nas wykorzystywana do produkcji kryptowalut. Dzięki niskiej cenie energii elektrycznej możemy maksymalizować zyski i stawiać na długoterminowe zabezpieczenie. Sprzęt o wartości 50 000 USD wygeneruje w najgorszym przypadku w ciągu 2,5 roku Bitcoiny o wartości 127 000 USD.
Obecnie poszukujemy odpowiedniego inwestora dla naszego projektu.
Z poważaniem
Haris Eisl
E-mail: haris1997@icloud.com

Napisany przez Sirad
A jeśli to taka pewna sprawa, to czy naprawdę trzeba żebrać tutaj na forum o pieniądze?

Nie proszę o pieniądze, to po prostu jedna z najlepszych inwestycji wszechczesnych. Jeśli nie chcesz w nią inwestować, to też w porządku :-)

Napisany przez Sirad
Przy takiej stopie zwrotu, jaką podają Państwo tutaj, łatwo można dostać pieniądze od banku.
Dlaczego więc żaden bank na świecie nie zdecydowałby się sfinansować takiego projektu?
Bitcoiny mogą być warte 0 euro za 2,5 roku, więc kłamstwem jest tutaj najgorszy scenariusz
Znalazłem coś lepszego, teraz inwestuję w cebulę tulipanową.

Napisany przez Freeliner
Trzej chłopcy naprawdę chcą dobrze:-)))
Oferują to tylko po to, aby każdy z tego miał korzyść....całkowicie bezinteresownie :-)

@ 3 Jungs
Jeśli już długo się tym zajmowaliście i prowadziliście udane małe projekty w tej dziedzinie,
to te śmieszne 50 tysięcy dolarów (dla trzech osób!!!!) nie powinny stanowić problemu
Jest tyle miejsc, gdzie każdy może dostać pieniądze, dajcie z siebie wszystko!!
Przy obiecywanej stopie zwrotu stopy procentowej rzędu 10-20% są absolutnie wykonalne:-)
Więc dlaczego jeszcze szukacie??!! ....przecież moglibyście od dawna pływać w pieniądzach i iść siusiać z wielkimi:-)))

Cześć Freelinerze, najpierw dziękuję!
Nasze małe projekty naturalnie się udały, ale są one inwestowane w Bitcoina na długo, abyśmy pozostali płynni.
Nie mamy 50k, przyznam to uczciwie, i oczywiście możemy zacząć sami, ale zajęłoby nam to dużo dłużej, aby osiągnąć prawdziwy zysk niż gdybyśmy rozpoczęli to z kimś, kto ma większy start.
Tak, osiągnięcie 10-20% nie byłoby naprawdę trudne.
Pozdrowienia

Napisany przez Sephir0th
To dopiero sprzeczność: zyski są inwestowane w celu zachowania płynności, ale brakuje środków? Pomimo idyllicznych zwrotów nie ma instytucjonalnych kredytodawców? Czemu tak się dzieje?

Obiecywany zwrot jest wyjęty znikąd, ponieważ w dużej mierze zależy on od rozwoju całej sieci kopalń Bitcoinów, która jest w dużej mierze jawna. Koszt dodatkowego kopania monet wzrasta wykładniczo.

Szanowny Sephir0th, bardzo mnie bawi, jak dobrze się na tym wszystkim znasz. To mi się podoba ?

Co do punktu 1, chętnie mogę Ci opowiedzieć o mojej pełnej ścieżce życiowej ^^ Zacząłem kopanie Ethereum w lutym samodzielnie na jednym sprzęcie (rigu), a to oczywiście nie przyniosło 50 000 € w ciągu 5-6 miesięcy. Mój pierwszy kolega jest programistą i lepiej od mnie zna techniczną stronę blockchaina. Mój drugi kolega ma również dwa rigi z Ethereum i jednym Bitcoinem, co ja uważam za projekt określony jako mały. Przez ostatnie 6 miesięcy zgromadziliśmy wystarczająco dużo wiedzy, aby być całkowicie pewnymi co do tego, co robimy. Nasze wyniki z kopania są częściowo potrzebne do budynku w Thlaheim! Nasze 4 rigi przynoszą miesięcznie około 1600 €, z czego 1000 € jest przekazywane na koszty budynku, a pozostałe 600 € miesięcznie są inwestowane w Bitcoina. Mam nadzieję, że teraz lepiej to rozumiesz.

Teraz przechodzimy do serdecznego punktu 2, gdzie wydaje się, że sam raczej mniej się interesujesz tą tematyką.
Istnieją trzy kluczowe punkty, które są istotne dla kopania i stanowią zwrot z inwestycji:
1. Koszty sprzętu do kopania
2. Koszty energii elektrycznej
3. Koszty związane z miejscem, gdzie rigi się znajdują

Przyjmiemy, że pakiet 60 koparek Canaan Avalon Miner 741 kosztuje 50 000 €. Koszty energii elektrycznej zostały obniżone do 1,5 centa za kWh (szczegółów nie mogę tu ujawnić, ponieważ podlegamy klauzuli poufności, która obowiązuje tylko inwestora lub nas). Koszty hali wynoszą 1000 € miesięcznie.

Kapitał początkowy: 50 000 €
60 sztuk koparek Avalon Miner 741 oferujących łącznie 7,3 Th/s, co daje łączną moc 438 Th/s
Koszty energii: 1,5 centa za kWh

Wynik: Miesięczny dochód w wysokości 9100 € w Bitcoina przy stałej cenie.

W przypadku wykładniczego wzrostu poziomu trudności, inwestor spłaciłby swoją inwestycję najpóźniej po 10 miesiącach (najgorszy scenariusz), a od tego momentu tylko zarabiałby zyski. Z reinwestycją ta kalkulacja, którą oczywiście już posiadamy dla naszych inwestorów, wygląda jeszcze lepiej.

Mam nadzieję, że udało Ci się wszystko przeczytać, a jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania, proszę o kontakt prywatną wiadomością.

Pozdrawiam

Napisany przez xlarge

dostarcza miesięczny dochód w wysokości 9100 € w Bitcoinach przy stałej cenie.
z wykładniczo rosnącą trudnością inwestor spłaciłby swoje kapitał po najwyżej 10 miesiącach (worst case) i od tego momentu osiągałby wyłącznie zyski.

Czy najgorszym przypadkiem nie jest to, że Bitcoin = 0 ct?

Napisany przez Sephir0th

Teraz dochodzimy do serca kwestii nr 2, gdzie wygląda na to, że nie poświęcasz zbyt wiele uwagi temu tematowi.
Istnieje 3 kluczowe kwestie związane z kopaniem, które decydują o zysku:
1. Koszty sprzętu do kopania
2. Koszty energii elektrycznej
3. Koszty wynajmu miejsca na postawienie urządzeń
Pozdrawiam

Krytyka otwartych kwestii w Twoim projekcie nie jest powodem do ubliżania mi. W przypadku planowanego sprzętu straty zaczynają się przy aktualnym koszcie energii na poziomie 22 centów za kWh, bez uwzględnienia kosztów sprzętu i wynajmu miejsca. Mając te dodatkowe koszty, cena powinna być zdecydowanie poniżej 20 centów za kWh. Może to być możliwe dzięki odpowiednim umowom. Osobiście uważam, że postulowana cena 1,5 centa za kWh nie jest realna, nawet jeśli pan twierdzi, że jest... dlaczego operator miałby się na to zgodzić?

W tym momencie zarzut wobec mnie staje się śmieszny: w swoich obliczeniach zupełnie pomijasz fakt, że zysk w dużej mierze zależy od własnego udziału w Network Hash Rate ... ten udział będzie przewidywalnie maleć po jednorazowej inwestycji, gdyż na całym świecie powstają kolejne farmy.
Na pytanie odpowiedź pozostała dłużna: Jeśli punkt zwrotny następuje już po 10 miesiącach, każdy bank powinien zobaczyć dolary przed oczami... dlaczego więc nie uzyskujesz kredytu, zwłaszcza że 50 000 € to niewielka kwota?

Napisany przez Sirad
Dlaczego nie ma pieniędzy w banku jest oczywiste.
Nic z tego nie istnieje.

@xlarge oczywiście, najgorszym przypadkiem byłoby to, gdyby BTC spadł do 0 centów:
1. To się nie stanie, mogę to tak powiedzieć.
2. Istnieje możliwość przejścia na Bitcoin Cash.
@Sephir0th
Och, teraz zaczyna się robić trudno, nie wiem, czy Pan jest trollem, czy po prostu nie chce ze mną rozmawiać... Zwiększenie mocy obliczeniowej sieci jest nam dobrze znane, i w moich obliczeniach, które tutaj nie uwzględniam, jest to oczywiście wliczone. Gdybyśmy tego nie uwzględnili, musielibyśmy zakładać stałe miesięczne 9100€. A jeśli zauważył Pan, że inwestor miałby w najgorszym przypadku swoje pieniądze po 10 miesiącach: 9100*10=91000€, czyli zostałby spłacony wcześniej niż po 10 miesiącach, prawda? Tak, ale nie do końca, ponieważ moc obliczeniowa sieci rośnie. Pomijając to, na przykład przy Bitcoin Cash zarobilibyśmy nawet więcej niż 9100€.
To, czy banki uznają wartość, nie jest nawet warte odpowiedzi. Każdy, kto pracuje w tym segmencie, wie, że banki nigdy nie zgodziłyby się na coś takiego.

Co do Pańskiej odpowiedzi na temat mojej ceny energii elektrycznej: Cena 1,5 centa nie jest możliwa bezpośrednio od operatora, on odnosiłby się do 3,5 centa za kWh. Niemniej jednak, jak wspomniałem wcześniej, mamy 1,5 centa, niestety nie mogę tutaj wyjaśnić, w jaki sposób jest to możliwe, oraz zakładam, że nie posiada Pan ani kapitału, ani odpowiedniej wiedzy, więc sprawa ta jest dla mnie zamknięta.
Z poważaniem

@Sirad Tak dokładnie jest, dziękuję, że pomógł Pan/Pani rozwikłać to tajemnica.
Z poważaniem

@Sirad przepraszam, nawet pominiąłem jedną z Twoich wypowiedzi. Więc Bitcoin spada do 0 centów. Nie wiem, czy w ogóle kiedykolwiek zająłeś się tą kwestią, jeśli tak, możesz odpowiedzieć sobie na to pytanie sam. Ponadto, jak wspomniałem wcześniej, przejście na Bitcoin Cash byłoby możliwe. Dla dalszych bezsensownych pytań proszę skorzystać z Google, dzięki czemu oszczędzisz mi trudu marnowania tutaj mojego czasu. Z poważaniem

Napisany przez Sirad
No cóż, zawsze lubię pomagać.
Niestety, inwestuję tylko w systemy piramidalne, których inicjatorzy są w stanie samodzielnie zebrac przynajmniej kapitał początkowy.

Dziękuję za pomoc i życzę powodzenia w inwestowaniu w systemy kuliste.
Z poważaniem

Napisany przez Cici

@Sirad sorry, nawet pomijając jeden z twoich wątków. Więc Bitcoin w dół do 0 centów. Nie wiem, czy w ogóle zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym tematem, jeśli tak, to możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie sam
Ponadto, jak wspomniałem powyżej, możliwy jest przejście na Bitcoin Cash.
W razie dalszych bezsensownych pytań proszę użyć Google, aby zaoszczędzić mi trudu i nie marnować mojego czasu tutaj.
Z poważaniem

Czy z tak aroganckim podejściem zetknąłbyś się również w przypadku pytań ze strony banku lub innych inwestorów? Oczywiście, że scenariusz, w którym kurs Bitcoina spada na zera, nie jest zupełnie niemożliwy. A Bitcoin Cash jako plan B w przypadku kryzysu Bitcoina nie może być traktowany inaczej niż kiepski żart. Jaki jest więc plan C, Dogecoin?

Napisany przez Sephir0th

@Sephir0th
Puh, teraz zaczyna być trudno, nie wiem, czy jesteś tzw. trollem, czy po prostu nie chcesz ze mną komunikować się... Oczywiście jesteśmy świadomi wzrostu hashrate sieci, i w moich kalkulacjach, których tutaj nie widzisz, jest to oczywiście uwzględnione. Gdyby tego nie uwzględniono, liczylibyśmy stałe 9100€ miesięcznie. A jeśli zauważyłeś, mówię o tym, że inwestor miałby w najgorszym przypadku swoje pieniądze z powrotem po 10 miesiącach: 9100*10=91000€, czyli spłaciłby się przed 10 miesiącami - prawda? Naprawdę tak by było, gdyby nie wzrost hashrate sieci. Nawiasem mówiąc, w przypadku Bitcoin Cash zarabialibyśmy nawet więcej niż 9100€.

Już w odpowiedzi #10 próbowałem wyjaśnić, że oczernianie (tutaj: trollowanie) nie jest odpowiednią strategią, aby powstrzymać krytyczne dyskusje na temat twojego konceptu. Niestety nie odniosłeś się w żaden sposób do moich kalkulacji, upierając się przy swoich 9100€/miesiąc, które jednak mogłyby się zrealizować jedynie przy braku kosztów energii i przy nieregularnie rosnących hashratach. Brakuje tutaj zdecydowanie konkretnych liczb, którymi mogłbyś się posłużyć w swoich obliczeniach.

Cytat od cryptodude

Nie warto nawet odpowiadać na pytanie dotyczące banków. Każdy, kto pracuje w tej branży, wie, że banki nigdy nie zaryzykowałyby czegoś takiego.

Jasne, bo każdy w tej branży wie, że banki nie podejmują nierealistycznych ryzyk... ale czemu inni inwestorzy mieliby to robić?

Cytat od cryptodude
W swojej odpowiedzi na temat ceny prądu: 1,5 centa od operatora rzeczywiście nie jest możliwe, odnosiłoby się to do 3,5 centa za kWh. Jednak, jak wspomniałem powyżej, mamy 1,5 centa, ale niestety nie mogę tutaj wyjaśnić w jaki sposób...
W innym forum interesująco wspominasz o 4 centach za kWh (to zresztą jednostka energii, a nie kW/h). W Niemczech musiałbyś również uwzględnić opłatę EEG, natomiast w Austrii, gdzie zamierzasz się wydobywać, na szczęście można ją ominąć. A co z opłatami za sieć i podatkami?

Cytat od cryptodude

I ponieważ zakładam, że nie masz ani kapitału, ani wiedzy do tego, to sprawa się już rozwiązała.

Ten komentarz pasuje do tego, co zostało napisane powyżej: Nie popełniaj błędu logicznego, przewidując niewiedzę i brak płynności innych osób na podstawie krytycznych pytań. Raczej zrozum, że poważni inwestorzy oczekują od ciebie odpowiedzi bardziej konkretnej niż tylko mgliste.

Szanowny Panie Sephir0th
Bardzo mi przykro, jeśli uraziłem Pana tą wypowiedzią.
Nie jestem w stanie zrozumieć nierealistycznych ryzyk, nawet w przypadku inwestycji w cloud mining lub inne firmy oferujące moc obliczeniową (hashrates) ryzyko jest takie samo, jeśli nie większe, przynajmniej tutaj hardware jest widoczny i oferowany do ataku.
Nie wiem, o którym forum Pan mówi?
Płatność za użytkowanie sieci zostaje pominięta, ponieważ pobieramy prąd bezpośrednio z elektrowni i nie potrzebujemy operatora sieci.
Pozdrowienia

Napisany przez Dallmeyer
Jak pewna jest rada dotycząca tulipanów cebulowych?

Napisany przez geld-fuchs
Dla tego obiektu gdzieś już przeczytałem ostrzeżenie.
Generalnie nie mam nic przeciwko kryptowalutom, ale bądź ostrożny wobec tego projektu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata