Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie samochodu rodziców jest tańsze, jeśli dodatkowo wykupiony zostaje ubezpieczenie na drugi samochód?

Napisany przez Lottchen
Cześć Kochani,
po długich namysłach postanowiłam w końcu kupić własny samochód.
Ponieważ jestem jeszcze w trakcie mojej nauki, chciałabym zminimalizować koszty. Usłyszałam, że najlepiej wychodzi, gdy samochód jest zarejestrowany jako drugi pojazd rodziców. Czy to prawda? Jeśli tak, czy polecilibyście mi to, czy są może inne wskazówki, które mogłyby mi trochę pomóc finansowo?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Lotti

Re: Czy ubezpieczenie samochodu rodziców jest tańsze, jeśli dodatkowo wykupiony zostaje ubezpieczenie na drugi samochód?

Napisany przez Hanomag

Teraz słyszałam, że najkorzystniej jest zarejestrować samochód jako drugi samochód rodziców. Czy to prawda? A jeśli tak, czy poleciłbyś mi to, czy są jeszcze jakieś inne wskazówki, które mogłyby mi trochę finansowo pomóc?

Tak, to prawda. Jako drugi lub trzeci samochód Twoich rodziców możesz zacząć być może od SF2 = 54%. Po kilku latach możesz przenieść zniżkę od rodziców. Choć wcześniej udzielone zniżki (na drugi samochód) zostaną anulowane, po dwóch latach bezszkodowej jazdy zdobędziesz zniżkę SF2 samodzielnie.
Jeśli masz już prawo jazdy od 3 lat, możesz także rozpocząć z nieco obniżoną stawką (SF 1/2 = 70%).
Poza tym, można także zaoszczędzić sporo pieniędzy, wybierając odpowiedniego ubezpieczyciela. Jako punkt odniesienia, warto porównać stawki HUK Coburg i WGV z polisami ubezpieczeniowymi Twoich rodziców. Być może miałoby sens, żeby Twoi rodzice również zmienili na koniec roku na korzystniejsze ubezpieczenie. Aby móc otrzymać zniżkę na drugi samochód, oczywiście również pierwsze auto musi być ubezpieczone w tej samej firmie ubezpieczeniowej.

Napisany przez Lottchen
Cześć Hanomag,
dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawdzę różne ubezpieczenia i porównam ich stawki. Słyszałem, że większość oferuje bardzo indywidualne promocje, czy to prawda? Więc w dużej mierze zależy to także od umiejętności negocjacyjnych, czy nie?
Co by się stało, gdybym po kilku latach przeniósł rabat mojej mamy na siebie? Czy jej rabat zostałby wtedy anulowany lub wymieniony na mój własny rabat, który zdobyłem przez lata?
Pozdrawiam
Lotti

Napisany przez Hanomag

Słyszałem, że większość oferuje zupełnie indywidualne umowy, czy to prawda?

Tutaj powinieneś zdecydować się na najlepszą taryfę, np. Taryfę Optymalną. Różnice są istotne tylko wtedy, gdy porównujesz najlepszą taryfę jednego ubezpieczyciela z podstawową taryfą innego ubezpieczyciela.

Cytat Lottchen
Więc w jakiś sposób zależy to również od twoich umiejętności negocjacyjnych, tak?

Wymienieni przeze mnie ubezpieczyciele liczą na styk, więc nie ma miejsca na politykę na zasadzie Schubladenpolitik. Nie otrzymasz specjalnej zniżki za uporczywe negocjacje.

Cytat Lottchen
A co jeśli przeniosę zniżkę mojej mamy na siebie po kilku latach? Czy nie zostanie ona przez nią anulowana lub zamieniona na moją własną zniżkę, którą zdobyłem w tych latach?

Ponieważ zniżka Twojej mamy dotyczy tylko drugiego samochodu, który tak naprawdę należy do Ciebie, ona może ją nieodwracalnie przekazać Tobie. Jej własna zniżka pozostaje nienaruszona.

Napisany przez uwehaensch

Tak, to prawda. Jako drugi lub trzeci samochód Twoich rodziców, możesz zacząć od SF2 = 54%.

Lub SF3 lub SF 4, w zależności od ubezpieczyciela.

Cytat od Hanomag
Po kilku latach możesz przenieść zniżkę Twoich rodziców na siebie. Chociaż wcześniej udzielona zniżka (na drugi samochód) zostaje zniesiona, po dwóch latach bezszkodowej jazdy zdobywasz SF2 samodzielnie.

1 rok = co najmniej 6 miesięcy, w przeciwnym razie zazwyczaj to nie zadziała.

Cytat od Hanomag
Oprócz tego, wybierając odpowiednie ubezpieczenie, możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy. Jako punkt odniesienia porównaj ceny polis HUK Coburg i WGV z polisami Twoich rodziców. Może mieć sens, aby Twoi rodzice również zmienili ubezpieczyciela na koniec roku na tańszego. Aby móc otrzymać zniżkę na drugi samochód, oczywiście pierwszy pojazd musi być ubezpieczony w tym samym ubezpieczycielu.

Jak wcześniej wspomniano, to nie do końca poprawne i zbyt ogólne podejście. Istnieją zdecydowanie tani ubezpieczyciele (również dobre ubezpieczyciele bezpośredni), którzy niekoniecznie chcą ubezpieczyć pierwszy pojazd, aby skorzystać z lepszej regulacji dotyczącej zniżki na drugi samochód.
Ponadto HUK i inni nie są miarą (zwłaszcza pod względem świadczeń), jednak zazwyczaj istnieją tańsi dostawcy (nie, nie problematyczni ubezpieczyciele bezpośredni) z zdecydowanie lepszą obsługą szkód niż np. HUK.

Napisany przez Hanomag

Lub z SF3 lub z SF 4, w zależności od ubezpieczyciela.

Istnieją również ubezpieczyciele, którzy przyznają dla drugiego samochodu ten sam rabat, co dla pierwszego, niestety w przypadku szkody oba są wtedy obniżane. Dlatego trzeba zobaczyć, ile to wszystko kosztuje. A z najlepszymi stawkami wymienionych przez mnie ubezpieczycieli jest się bardzo dobrze zabezpieczonym.

Cytat od uwehaensch
1 rok = min. 6 miesięcy, w przeciwnym razie zazwyczaj to nie działa
Dlatego napisałem, za kilka lat.

Cytat od uwehaensch
Tak jak było wcześniej, nie do końca prawidłowo i zbyt ogólnikowo. Istnieją zdecydowanie tani ubezpieczyciele (również dobry bezpośredni ubezpieczyciele), którzy niekoniecznie chcą ubezpieczać pojazd pierwszy, aby skorzystać z poprawionej zasady dla drugiego samochodu.
Jak już wspomniałem: Na koniec musi się zgadzać. Dobra jakość za przystępną cenę. WGV = Naprawdę tanio ubezpieczony!

Cytat od uwehaensch
Ponadto HUK itp. nie są miarą (szczególnie nie pod względem świadczeń), ale zazwyczaj istnieją również tańsi dostawcy (Nie, nie problematyczni bezpośredni ubezpieczyciele) z o wiele lepszym rozpatrywaniem szkód niż np. HUK.
Lepsze rozpatrywanie roszczeń zazwyczaj przynosi korzyści poszkodowanemu uczestnikowi wypadku. Często wymienieni przez Ciebie ubezpieczyciele uznają winę wątpliwych przypadków, co skutkuje obniżeniem rangi obu uczestników wypadku.
Najlepiej samemu się zorientować. Na przykład ja jestem ubezpieczony w WGV od ponad 35 lat i niestety jestem tam złym klientem, ponieważ rozliczyłem już co najmniej jedną szkodę w każdej dziedzinie ubezpieczeń. Nigdy nie miałem żadnych problemów z regulacją.

Napisany przez uwehaensch

Istnieją również ubezpieczyciele, którzy przy drugim samochodzie oferują ten sam rabat co przy pierwszym, niestety w przypadku szkody oba pojazdy są obniżane.

Nie, zazwyczaj nie są. Jest zaskakujące, co niektórzy tutaj wypisują, mimo ewidentnego braku wiedzy fachowej. Ubezpieczenia komunikacyjne są (obecnie) bardzo złożonym tematem z wieloma różnymi taryfami itp., więc jako laik z ograniczonym fachowym horyzontem nie można znać wszystkiego.

Cytat Hanomaga
Często wymienieni przez Ciebie ubezpieczyciele uznają wątpliwe przypadki winy, co skutkuje podwyższeniem klasy dla obu uczestników wypadku.

A skąd pochodzi ten fakt? Niewiarygodne, co tu przedstawiasz jako fakty. Czy WGV ci to powiedziało?

Napisany przez Hanomag

Nie, z reguły nie.

Nie twierdziłem, że jest to reguła. Jeśli jednak mówisz o regule, potwierdzasz istnienie wyjątków, a moje stwierdzenie jest zatem prawdziwe.

Cytat autorstwa uwehaensch
Czasami jest zdumiewające, co niektórzy tutaj wypisują, pomimo wyraźnego braku wiedzy fachowej.

Jeszcze bardziej zdumiewające jest to, co rzekomi specjaliści tutaj wygadują. Ale skoro wcześniej już określiłeś się jako przyjaciel M.P., to mnie to nie dziwi. Waszym głównym celem jest przeważnie oczernianie postów innych.

Ubezpieczenia samochodowe są (obecnie) bardzo skomplikowanym tematem z wieloma różnymi taryfami, itp.
Ewidentnie istnieje zatem opisana przeze mnie wariacja.

jako laik o ograniczonym horyzoncie zawodowym, nie można znać wszystkiego.
Jeśli nawet pośrednicy z ich modułami porównawczymi nie zawsze rekomendują najlepsze rozwiązanie dla klienta.

Ach tak, a skąd pochodzi ten fakt? Niewiarygodne, jakie fakty tu przedstawiasz. WGV ci to powiedziała?

To doświadczenie, które zdobyłeś sam, którego inni się podzielili oraz przeczytałeś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata