Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt modernizacyjny może być subordynowany?

Napisany przez MC87
Cześć,
jeśli kupiłem Dom, który został sprzedany o 50 tys. € poniżej wartości, ale został sfinansowany przez bank w 95%,
i teraz chcę wziąć kredyt modernizacyjny w wysokości np. 50 tys. €, czy mogę to zrobić?
Czy mogę wziąć tylko ten 5% jako kredyt? Moja zdolność kredytowa nie jest problemem, to że było to 95% miało uzasadnione powody.

Istnieje potwierdzona wycena wartości, która wskazuje, że Dom jest warty 50 tys. € więcej, jednak dla banku był to kredyt w wysokości 95%,
ponieważ liczy się cena zakupu.

Jeśli chcę teraz wziąć kredyt modernizacyjny kfw w innym banku, czy to jest możliwe?
Jak to by działało? Czy ten kredyt musiałby być w drugiej linii?
Ale modernizacje mogą przecież zwiększyć wartość, jak to by się przełożyło?

Czy muszę zapytać mojego głównego kredytodawcę, od którego mam główny kredyt, jeśli pojawi się kolejny wierzyciel w księdze wieczystej?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
MC87

Napisany przez NaTwoim13
Cześć MC87,
1) Wartość lub cena zakupu sprzed lat nie ma już znaczenia. Nowy kredytodawca ustala nową wartość, uwzględniając środki modernizacyjne.
2) Obciążenie poprzedniej transakcji jest kapitalizowane, zazwyczaj o 1 1/2 krotność. Włączając nowy kredyt, zazwyczaj nie wolno przekroczyć ostaniej euro (po kapitalizacji i dodaniu poprzedniego obciążenia) 80% wartości zastawu, jeśli chcesz otrzymać rozsądną ofertę kredytową.
3) Nie, bank hipoteczny nie ma prawa interesować się tym, co robisz z gotówką. Niemniej jednak generanie jesteś zobowiązany informować bank o zmianach w swojej sytuacji finansowej, co niestety niewielu robi i nie jest to karane.

Napisany przez MC87
Dziękuję za szybką odpowieć. Posiadam nieruchomość dopiero od dwóch lat, co oznacza, że niewiele zostało jeszcze spłacone. Odnośnie procedury: Czy powinienem teraz wziąć pozostały dług i pomnożyć go przez x1,5 + 30 000 € ? W ten sposób na pewno przekroczę 80%. Czy raczej można się spodziewać odrzucenia pożyczki, jeśli np. zapytano o nią w kasie oszczędnościowo-budowlanej, czy też po prostu będą wysokie odsetki? Jak to się ma w kontekście KfW, które również oferują pożyczki na modernizację.

Pozdrawiam
mc87

Napisany przez NaTwoim13
W KfW instytucja finansowa pośrednicząca jest zobowiązana, więc wybór pożyczki sprowadza się jedynie do kwestii warunków.

Kasy oszczędnościowo-budowlane zawsze przechodzą na dalszy plan, chociaż nie zawsze do 100%.

A co sądzisz, ile warta jest nieruchomość po modernizacjach?

Dlaczego nie wybrać banku, który ma pierwszeństwo? Jaki to bank?

Napisany przez MC87
Nie mogę powiedzieć, jaka byłaby wartość po tym.
To są nowe okna. Bank to Sparkasse.
Jednakże nawet nie do końca rozumiem, jak się kapitalizuje, czyli jak to jest obliczane.

Napisany przez NaTwoim13
50.000 euro są oceniane na równi z 75.000 euro w pierwszej kolejności. Gdy dodamy 50.000 euro, które mają wpływ na zwiększenie wartości, wartość nieruchomości musi wynosić 156.000 euro, aby ewentualnie móc przedstawić 50.000 euro w drugiej kolejności.

Napisany przez MC87
Cześć, dziękuję. Tylko po to, aby to właściwie sklasyfikować.
Z prawdziwymi liczbami:
Na obiekcie ciąży 450 000 € obciążenie hipoteczne, co odpowiada 675 000 € przy uwzględnieniu 1,5-krotnej oceny.
Wartość nieruchomości nie wynosi 675 000 €.
Teraz nowe okna kosztują 28 000 €. Ale zwiększają one wartość nieruchomości nie o 28 000 €.
Powiedzmy, że nieruchomość zyskuje wartość o 20 000 €.
W takim razie obiekt musiałby być wart niemal 900 000 € (878 750 €), aby te 28 000 € mogły być uznane w drugiej kolejności.
Czy to możliwe? Jednak zdarza się to bardzo rzadko.

Napisany przez NaTwoim13
Tak dokładnie jest, ale po pierwsze, nawet niezależnie od terminu wygaśnięcia, tę niewielką sumę mogłabyś generować przede wszystkim jako zbyt drogą hipoteczną pożyczkę, a po drugie, prace modernizacyjne (chociaż to tu nieistotne) mogą być uwzględniane w 100% jako zwiększające wartość, o ile wybierze się właściwy bank.
Nie ma też znaczenia, jakie obciążenia hipoteczne istnieją, decydujące jest, które z nich są walutowe, bo wolne części obciążeń, czyli te o niższym rzędzie, mogłyby zostać przeniesione.
Takie kredytowanie finansowe w tej wysokości finansowalibyśmy na około 3% bez obciążeń hipotecznych. Poza tym, wcześniej warto było zainwestować w umowę oszczędnościową na zakup domu, a także zaleca się zawarcie małego kontraktu oszczędnościowo-budowlanego na takie inwestycje w przyszłości.

Napisany przez MC87
Dziękuję bardzo. A jeśli teraz zakończę umowę oszczędnościową z kwotą 50000 €. Stopa oszczędzania 30%

Ergibt: 15000 € wkładu oszczędnościowego i 35000 € kwoty kredytowej. Co zrobić z tymi 35000 €, które również nie pasują do konceptu, ponieważ kasa oszczędnościowo-budowlana na pewno będzie chciała je jako zabezpieczenie w księdze wieczystej, a ja znowu muszę mieć wartość 900000 €. :-)

Napisany przez NaTwoim13
Wygląda to tak!
Musisz zaoszczędzić 20 000 euro.

Napisany przez MC87
Dziękuję bardzo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata