Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ustalanie zysku/dochodu

Napisany przez kreativername
Cześć,
chciałbym napisać mały kalkulator zysku. Nie jestem jednak pewien, czy moje formuły są poprawne i czy wynik jest odpowiedni.
Opłaty:
eBay pobiera 10% brutto ceny sprzedaży (w tym koszty wysyłki)
PayPal pobiera 1,9% brutto ceny sprzedaży (w tym koszty wysyłki)
Z VAT
Cena zakupu (brutto) = 83,30€
Cena sprzedaży (brutto) = 120,00€
Koszty wysyłki = 4,99€
Cena sprzedaży razem = 124,99€
Zysk z kosztów wysyłki = 1,24€
Opłaty eBay = 12,50€
Opłaty PayPal = 2,37€
Odzyskany podatek VAT = 13,30€
Należny podatek dochodowy = 19,95€
Zysk = 16,42€

Być może ktoś ma ochotę to sprawdzić.

Pozdrawiam
kreatywnanazwa

Napisany przez Daukind
Nie mam ochoty tego wszystkiego analizować, ale jeśli nawet nie potrafisz poprawnie obliczyć 10% (opłat eBay), zakładam, że reszta też nie jest poprawna...

@Daukind dziękuję bardzo! Masz rację. Zmieniłem pytanie i wartości. Teraz przynajmniej 10% powinno być poprawne...

Napisany przez florianmeier
Teraz kontynuujemy naukę matematyki szóstej klasy:
Ile podatku VAT jest zawarte w kwocie 124,99 EUR?
Ważna informacja: To jest wliczone i nie musi być doliczane!
Czy istnieje jakaś aplikacja, która w najwyższym poziomie - po kilku zakupach w aplikacji również potrafi rozwiązywać takie trudne problemy?

Dziękuję florianmeier. Obliczyłem /100*19.
Poprawiłem to.
Teraz jest dobrze?

Napisany przez xlarge
Czy podatek VAT jest zawarty w kosztach wysyłki, czy też jest zwolniony z VAT (czy w przypadku Poczty nie było to tak?) VAT zależy także od konkretnego produktu - dla niektórych obowiązuje obniżona stawka (produkty spożywcze, media drukowane, itp.), inne są całkowicie zwolnione z podatku (np. złoto)... a jeśli prowadzisz to z odrobiną profesjonalizmu, prawdopodobnie będzie taniej niż 10% na Ebayu... dla kont biznesowych powinny obowiązywać lepsze warunki.

Napisany przez 2tneub
W Poczcie zwolnienie z podatku VAT dotyczy tylko listów. W przypadku paczek podatek VAT jest doliczany.
Natomiast można odliczyć podatek naliczony także po stronie zakupów na poczcie.
Ponadto opłaty związane z eBay podlegają § 13b podatkowi VAT, jeśli jest się zarejestrowanym jako przedsiębiorca na eBay. Na to trzeba odprowadzić podatek VAT i jednocześnie można go odliczyć jako podatek naliczony. Chociaż nie ma to wpływu na zyski, warto wziąć to pod uwagę przy rozliczaniu VAT i podatku naliczonego.

Dziękuję za odpowiedź xlarge.

Zgodnie ze stroną: https://www.onlineshop-basics.de/leit...steuer-21.html (punkt: VAT na opakowania i wysyłkę), VAT jest również płatny od kosztów opakowania i wysyłki.

W przypadku zakupu znaczków pocztowych (0,70€, 0,85€, 1,60€, 2,60€) są one zdecydowanie zwolnione z podatku od towarów i usług. Nie jestem pewien, jak sytuacja wygląda w przypadku innych form dostawy, takich jak paczka, itp.

Tak, na eBay istnieją różne kategorie, na których obowiązują różne opłaty. Dla właścicieli sklepów obowiązują inne warunki. To zależy od klasy sklepu.

Skoro nie odniosłeś się do przykładu obliczeniowego, czy mogę założyć, że jest on poprawny?

Ojej, byłbyś troszeczkę szybszy i bardziej szczegółowy.
Skoro także ty nie odpowiedziałeś na przykład obliczeniowy, czy mogę założyć, że jest poprawny?

Napisany przez 2tneub
Moim zdaniem masz jeszcze błąd w obliczeniach zysku od podatku VAT od kosztów wysyłki.
Według moich obliczeń, zysk wynosi 17,21€, jeśli rzeczywisty zysk z kosztów wysyłki netto wynosi 1,24€.
Koszty wysyłki netto powinny zatem wynosić 2,95€.
Kolejnym warunkiem jest zastosowanie pełnej stawki podatku VAT w Niemczech, czyli 19%.

Dziękuję tneub. Zgadza się. Dostosowałem to u siebie.

Napisany przez florianmeier
Jeden przedsiębiorcę uprawnionego do odliczenia podatku VAT zawsze rozlicza się na czysto.

Podatek od sprzedaży / podatek od zakupu jest rodzajem postępującej opłaty.

Zysk również jest na czysto.

Zakup: -70,00 EUR
Sprzedaż: +100,84 EUR
Koszty wysyłki sprzedaży: +4,19 EUR
Koszty wysyłki zakupu: -3,15 EUR ((4,99 - 1,24) / 1,19)
ebay -12,50 EUR
Paypal -2,37 EUR

Zysk: +17,01 EUR

Dziękuję za odpowiedź florianmeier. Po prostu twierdzę, że teraz mniej więcej to zrozumiałem.
Wielkie dzięki dla wszystkich!

Napisany przez 2tneub

Przedsiębiorca uprawniony do odliczenia VAT zawsze liczy wszystko netto.
VAT / Podatek od wartości dodanej jest swoistym przebieżnym kosztem.
Zysk również jest podany w kwocie netto.

Jeśli trzymasz się własnych definicji, to zakup kosztów wysyłki nie wyniósłby jednak 3,15€, lecz 2,95€
Zakup kosztów wysyłki: - 2,95 EUR (4,99/1,19 - 1,24)

Cytat od florianmeier
Zakup kosztów wysyłki: - 3,15 EUR ((4,99 - 1,24)/1,19)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata