Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup mieszkania dla początkujących

Napisany przez Vtecintegra
Cześć wszystkim,
chciałbym napisać krótkie wprowadzenie, od kilku lat wiem, że kiedyś chciałbym zakupić własność do użytku własnego. Obecnie mam 30 lat, moja dziewczyna od pewnego czasu mieszka ze mną i planujemy teraz kupić mieszkanie w połowie / końcu 2018 roku.
Muszę jednak przyznać, że absolutnie nie mam pojęcia na ten temat, jedyną rzeczą, którą robiłem od kilku lat, jest oszczędzanie.
Obecnie sytuacja oszczędnościowa wygląda mniej więcej tak:
Wohnriester: Obecnie około 13.000€ Bausparvertrag1: Obecnie około 8000€ Bausparvertrag2: Obecnie około 3000€ Gotówka około 15.000€
Ogólnie mówiąc, dofinansowałbym około 40.000€ do finansowania.
Kilka obiektów, które nam odpowiadają, mieści się w przedziale cenowym 250.000€, więc należałoby wziąć kredyt w wysokości około 210.000€.
Co do mnie:
-zatrudniony na pełny etat (na czas nieokreślony)
-dochód netto 2800-3000€
-brak zobowiązań
Czy taki zakup mieszkania czy też ramy kredytowe byłby dla mnie wykonalny jako osoby?
Jak wygląda taki zakup mieszkania w rzeczywistości? Czyli znajdujemy mieszkanie, podoba mi się. Czy następnym krokiem byłoby na przykład udać się do LBS? Tam działają przynajmniej moje programy Wohnriester oraz umowy z Bausparverträge.
Pozdrowienia

Napisany przez geld-fuchs
Cześć Vtecintegra,
z tym poziomem kapitału własnego mogę jedynie odradzić zakup teraz czegokolwiek. Koszty dodatkowe związane z zakupem wynoszą około 25 000 € i nie powinny być finansowane. Banki chciałyby również zobaczyć co najmniej 20%, czyli 50 000 € jako wkład własny do finansowania. Ponadto na rozwiązanie mieszkania, przeprowadzkę i nowe wyposażenie trzeba liczyć kolejne około 20 000 €. Na remonty i utrzymanie przez 6 miesięcy powinno być również na koncie kolejne 20 000 €.
Kontynuujcie oszczędzanie, bo przewiduję znaczny spadek cen nieruchomości na przyszły rok.
Przykro mi, ale zakup domu w obecnym czasie i z waszym saldem nie jest zalecany.

Cześć Geld-fuchs,
dziękuję za Twój wkład.
Jednak chodzi o lokal użytkowy, a nie o Dom.
Ale chyba nie ma to znaczenia dla treści?.
Mimo wszystko jestem zaskoczony, że mojego kapitału własnego wciąż nie wystarcza. Rozwiązanie, które podałeś, jest jednak przekonujące.
Jeśli naprawdę to tylko z powodu kapitału własnego nie da się zrealizować, mogę zwiększyć tę kwotę do około 80 000 €.
Obecnie posiadam 2 pojazdy, które są jedynie do użytku rekreacyjnego i absolutnie nie mają żadnego zastosowania codziennego.
Opcja sprzedaży obu pojazdów istnieje, ale dla mnie emocjonalnie byłoby to absolutnie ostatecznością.
Chciałbym zaznaczyć, że ma to być nowy lokal użytkowy, czyli nowa budowa.

Napisany przez geld-fuchs
Cześć Vtecintegra,
80 000 już lepiej, zacząłbym od kwoty poniżej 120 000. Przy nowym budownictwie mogą pojawić się dodatkowe wady konstrukcyjne, które będziesz musiał usunąć finansowo. Deweloperzy szybko bankrutują.
Kupno mieszkania jest jeszcze bardziej krytyczne. Musisz opłacać zarządcę nieruchomości oraz fundusz na utrzymanie. Bierzesz udział we wszystkich remontach i modernizacjach części wspólnych. Mój brat musiał sprzedać swoje mieszkanie własnościowe, ponieważ większość zgodziła się na przeprowadzenie luksusowych remontów.
Poczekaj do przyszłego roku, wtedy będą promocje. Ogranicz swoje miesięczne wydatki, aby móc więcej odkładać.

Dziękuję za Twój wkład, dodatkowe wydatki związane z ETW są mi znane i uwzględnione. W takim razie poczekamy do przyszłego roku, obecnie postępuję zgodnie z Twoją radą o oszczędzaniu więcej. Jak będzie wyglądał dalszy przebieg? Znajdę kiedyś mieszkanie, które mi/nam odpowiada, co się dzieje od tego momentu?

Napisany przez BenniG
Cześć, więc to, co pisze Geld-Fuchs, to największa słabo....
Dzięki twoim oszczędnościom na pewno możesz już pokryć koszty dodatkowe przy zakupie i masz jeszcze mały zapas. Dzięki umowom oszczędnościowym możesz mieć także prawo do kredytu hipotecznego. Masz także rok czasu na pozyskanie około 40 000 € ze sprzedaży swoich pojazdów - jeszcze lepiej, chociaż niekoniecznie konieczne.
To, że chcesz pozostawić swoją dziewczynę poza finansowaniem, nie jest nagann. Jednakże zapewnia to przynajmniej, że możecie udźwignąć ratę nawet z jednym wynagrodzeniem. Stosunek zadłużenia w wysokości od 200 000 € do 300 000 € do wynagrodzenia w wysokości od 2 800 € do 3 000 € wydaje mi się zdrowy.
Oczywiście możesz także już teraz po prostu pójść do Sparkasse i zapytać, ile ich zdaniem może kosztować nieruchomość. Wtedy masz dobry punkt odniesienia i dowiesz się także warunków oraz ile musiałbyś płacić miesięcznie. Odradzam brać pod uwagę Wohnriester.
Gdy już znajdziesz potencjalny obiekt, zapytaj ponownie w Sparkasse, ale zalecam także zdobycie kilku ofert porównawczych. W tym może pomóc ci makler finansowy. Może on również zintegrować twoje umowy oszczędnościowe w finansowanie.
Powodzenia
Benni.G

Napisany przez BenniG

Przy budowie nowego budynku mogą pojawić się dodatkowe wady konstrukcyjne, które trzeba finansowo naprawić. Deweloperzy szybko bankrutują.

Dobrze, że chce kupić tylko mieszkanie, wtedy wiele rąk ponosi ryzyko!

Cytat od geld-fuchs
Kupno mieszkania własnościowego jest jeszcze bardziej krytyczne. Musisz płacić kierownikowi budynku oraz funduszowi remontowemu. Przy wszystkich remontach i modernizacjach własności wspólnej także masz swoje zaangażowanie. Mój brat musiał sprzedać swoje mieszkanie, bo większość uznała, że trzeba przeprowadzić luksusowe remonty.

Więc naprawdę uważasz, że Dom jest tańszy w utrzymaniu niż mieszkanie - śni weiter!
Kupując mieszkanie w nowym budownictwie, zwykle w ciągu najbliższych 10-20 lat nie trzeba nic robić. To, co kosztuje kierownik budynku, oszczędza się na kosztach ogrzewania.

Cytat od geld-fuchs
Poczekaj do przyszłego roku, wtedy pojawią się okazje.

Tak, to mówi profesjonalista!

Cytat od geld-fuchs
Zmniejsz swoje miesięczne wydatki, aby móc więcej odłożyć.

Przynajmniej ma dobry pomysł!

Napisany przez BenniG

Mój brat musiał sprzedać swój apartament, ponieważ większość była zgodna, że należy przeprowadzić luksusowe remonty.

Kto zajął się finansowaniem twojego brata?
Musiał to być największy dureń, że nie uwzględnił tego.

Napisany przez wbs
W pełni się nie zgadzam!
Nie widzę sytuacji tak czarno.
Dzięki waszemu istniejącemu kapitałowi własnemu możecie pokryć koszty nabycia.
Finansowanie ceny zakupu nie stanowi również problemu, a w razie potrzeby można je zabezpieczyć korzystną umową oszczędnościowo-budowlaną dostępną na rynku na przyszłe finansowanie. W ten sposób możemy nawet wyeliminować ryzyko zmiany stop procentowych.

Banki chciałyby zobaczyć co najmniej 20%, czyli 50.000 € jako wkład własny w finansowaniu.

Nigdy jeszcze nie słyszałem takiego ogromnego nonsensu!
Może to dotyczyć lat 80. W dzisiejszych czasach jest to jednak przestarzałe.
Nie chodzi o inwestycję kapitałową w tym przypadku!

Na przyszły rok spodziewam się znacznego spadku cen nieruchomości

Proszę się przyjrzeć rynkowi. Muzyka jeszcze się nie skończyła.
Obecnie nie można zakładać, że ceny mieszkań spadną długoterminowo.
-----------------
Jeśli przeprowadzimy prosty rachunek dla mieszkania o powierzchni 100m2, który kosztuje 250 000 €.
Przy warunkach 100% oprocentowania wynoszącym 2,3% i spłacie kapitału w wysokości 3%, łączna stopa wynosi 5,3%.

Dochody:
3000 €

Wydatki:
1200 € utrzymanie
1105 € finansowanie
---------------
+695 €
Po odjęciu tych kwot pozostaje wystarczająca wolna płynność finansowa, aby zadbać o rezerwy, opłacić koszty związane z budynkiem i móc dalej prowadzić życie.
Dlatego nie widzę problemu w uzyskaniu finansowania.
Jakie są dalsze kroki?
Porozmawiajcie z waszym bankiem i zobaczcie, do jakiej kwoty by was poparli.
Wtedy, jeśli znajdziecie TO mieszkanie i natrętnie brakuje czasu, możecie zaciągnąć kredyt z banku.
Jeśli macie czas, możecie poszukać najbardziej korzystnego finansowania.

Życzę powodzenia
Pozdrawiam
Heidi
Edycja: Ach, BenniG też już odpisał. Nie mogłem tego zobaczyć podczas pisania. ;-)

Rzuciłbym Wohnriester na bok.

Dziękuję najpierw za wasze opinie, wtedy całość wcale nie brzmi tak "ryzykownie".
Chciałbym od razu odnieść się do kilku rzeczy:

Dlaczego? Przecież jest on właśnie stworzony do takich celów? Jak już wspomniałem, przepraszam za moją niewiedzę.

Cytat BenniG
To, że chcesz pozostawić swoją dziewczynę poza finansowaniem, nie jest niczym nagannym, ale przynajmniej jest zapewnione, że będziecie w stanie pokryć ratę nawet jednym wynagrodzeniem.
Główna koncepcja polega na tym, że nigdy nie wiadomo, co się z nami stanie za kilka lat. Coś takiego przynajmniej należy rozważyć racjonalnie. Chociaż tak się nie stanie, ale nigdy nie można całkowicie wykluczyć takich sytuacji.
Zwłaszcza że mam "relatywnie pewną" pracę, u niej sytuacja wygląda nieco inaczej. Dlatego całkowicie ją wykluczam z moich obliczeń. Na pewno wniesie swoje wkłady, być może na dodatkowe spłaty, ale nie planuję polegać na jej "dochodach" w najbliższych latach.

Cytat BenniG
Oczywiście możesz teraz po prostu pójść do Sparkasse i zapytać, ile według nich powinna kosztować nieruchomość. Wtedy będziesz mieć dobry punkt odniesienia i dowiesz się już o warunkach i o tym, ile musiałbyś płacić miesięcznie.

Dobry pomysł, wykonam to!

Cytat wbs
Nie stanowi także problemu podjąć finansowanie ceny zakupu, które ewentualnie może być zabezpieczone atrakcyjnym rachunkiem oszczędnościowym na rynku do dalszego finansowania. W ten sposób nawet ryzyko zmiany oprocentowania zostanie wyeliminowane. ;-)
Jak już wspomniałem, mamy rachunki oszczędnościowe. Ten większy jest gotowy od pewnego czasu. Ten mniejszy kończy się przy 10 000 €.

Cytat wbs
Jeśli tylko dokonamy prostej kalkulacji dla mieszkania o powierzchni 100m2 i koszcie 250 000 €. Przy warunkach 100% oprocentowania wynoszących 2,3% i spłacie 3%, co daje łącznie 5,3% opłaty rocznej.
Dochody:
3000 €
Wydatki:
1200 € na utrzymanie
1105 € na finansowanie
---------------
+ 695 €
Pozostaje wystarczająca ilość wolnej płynności, aby nadal odkładać środki na przyszłość, opłacać czynsz i zaradzić sobie z dalszym życiem.
Więc nie widzę problemu z przeprowadzeniem finansowania.

To mi potwierdza przynajmniej moje "krótkie obliczenia", które ostatnio omawiałem z moją dziewczyną. Doszliśmy do wniosku, że sam potrafię pokryć około 1300 € miesięcznie na finansowanie bez zauważalnych ingerencji w moje życie. Dzięki wszystkim, mój następny krok to wizyta w Sparkasse.

Napisany przez BenniG

Dlaczego? Przecież to jest właśnie do tego stworzone. Jak już wspomniałem, przepraszam za moją niewiedzę.

Po prostu wyszukaj w Google Riesterrente Nachteile. Powinieneś szybko natrafić na temat opóźnionej opodatkowania.
Moje podsumowanie po przeczytaniu kilku artykułów jest takie, że pozostawienie na zewnątrz jest zazwyczaj bardziej sensowne.

Czy RiesterRente można porównać z Wohnriester?
Wohnriester powinien być dokładnie dostosowany do moich potrzeb, prawda? Jestem zdezorientowany.

Napisany przez slowrookie

Czy RiesterRente jest to to samo co Wohnriester?
Czy wohnriester powinien być dokładnie przystosowany do moich potrzeb? Jestem zdezorientowany.

Jeśli inwestujesz w rentę Riester, możesz ją przekształcić w Wohn-Riester.
Wohn-Riester ma wiele zalet, ale także kilka wad. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku! Szczególnie brak elastyczności i opodatkowanie odroczonych składek
często sprawiają, że finansowanie bez Wohnriester jest korzystniejsze.
W innych kwestiach zgadzam się w dużej mierze z Bennim, zarówno jeśli chodzi o sensowność Twojego planu, jak i możliwości finansowania.
Porozmawiaj ze swoim bankiem, aby uzyskać ogólny obraz sytuacji, a następnie można dokonać optymalizacji. Bez konkretnej nieruchomości, indywidualna analiza jest prawie niemożliwa.
Na koniec, finansowanie ze strony banków spółdzielczych jest zazwyczaj raczej suboptymalne.

Jeśli masz rządowe świadczenie emerytalne riester, możesz je przekształcić na emeryturę mieszkaniową.

Nie, jak powiedziałem, tylko emerytury mieszkaniowe od 2009 roku.
Emerytury rządowej nie wezmę.

Napisany przez florianmeier
Nawet jeśli niewielu to rozumie:
Każda umowa Riester to umowa mieszkaniowa Riester.
To po prostu chwyt marketingowy instytucji oszczędnościowych.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Vetecintrega,

Twoją obecną sytuację możesz na razie spokojnie uznać za uporządkowaną, podane przez gekl-fuchs liczby są zdecydowanie zbyt wysokie, spekulacyjne i bez sensu!!

Jeśli już znajdziecie odpowiednią nieruchomość, nie widzę powodu, dla którego miałbyś czekać z zakupem mieszkania przy obecnej sytuacji z oprocentowaniem.

A) Z różnych powodów odradzam korzystanie z Wohnriester przy finansowaniu nieruchomości. Sprawdź wcześniejsze wpisy, gdzie uzasadniłem tę decyzję.
B) Podejście do Sparkasse i LBS to pierwszy krok, z reguły ci partnerzy nie przekonują swoimi trwałymi koncepcjami i korzystnymi warunkami.
C) Po ustaleniu nieruchomości i kosztów, rozważ obniżenie stopnia obciążenia poprzez skorzystanie z małego pożyczki bausparkassenowego na równi przez połączenie i odpowiednie podzielenie gotowego do przydzielenia częściowego kontraktu bausparvertrages dla obu kontraktów Nie-Riester.

Pytania, na które trzeba odpowiedzieć, aby dokonać pełnej oceny:

1) Czy twój partner ma własne źródło dochodu?
2) W którym kraju z powodu środków pomocowych państwa chcecie kupić nieruchomość?
3) Czy myślicie już o planowaniu dzieci?

Nawet jeśli niewielu tego rozumie:
Każda umowa Riestervertrag to umowa dotycząca mieszkania.
Po prostu jest to chwyt marketingowy skasowanek budowlanych.

Ok, muszę się trochę jeszcze zapoznać.

Cytat od noelmaxim
Pytania, które się pojawiają, aby móc udzielić pełnej oceny:
1) Czy Twój partner ma własne dochody?
2) W którym kraju związkowym - ze względu na fundusze pomocowe kraju - ma być dokonany zakup?
3) Czy jesteście już wystarczająco daleko, aby zastanowić się nad planowaniem dzieci?

Oczywiście, chętnie:
1) Tak, ma. Ale znacznie niższe niż moje. Również bardzo zmienne.
2) W Nadrenii Północnej-Westfalii
3) Taka refleksja miała miejsce, skłania się raczej ku nie.

Napisany przez Ex-Studentin
Miło mi, że spotkanie w moim banku domowym okazało się pomocne. Zarabiasz naprawdę dobrze, dlatego też możesz pozwolić sobie na wyższą ratę. Kiedyś powiedziano mi, że powinno się pokryć koszty zakupu mieszkania plus dodatkowe 10%. Być może udałoby się również bez tego, ale wtedy z wyższym oprocentowaniem. Miesięczna rata nie powinna przekroczyć 600€ (łącznie z kosztami dodatkowymi 1000€), aby zostało jeszcze coś na życie oraz w przypadku utraty pracy, chorobowego, zasiłku rodzinnego itp., aby nie trzeba było od razu sprzedawać mieszkania.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

więc z powodu aktualnej polityki pieniężnej nie można wykluczyć, że można znaleźć bank, który finansuje zarówno cenę zakupu, jak i koszty dodatkowe, pod warunkiem udokumentowania pewnych dochodów. Taki kredyt ma jednak swoją cenę. W takim banku nie chciałbym lokować moich oszczędności, innymi słowy nie chciałbym mieć żadnych roszczeń wobec takiego banku...

Z powodu tej aktualnej polityki pieniężnej, czyli udzielania przez banki wysokich kredytów oraz przyznawania finansowania z wysokim wskaźnikiem LTV, może być to także jedną z przyczyn obecnie wysokich cen nieruchomości.

Moim zdaniem zarówno w interesie kredytobiorcy, jak i kredytodawcy powinno leżeć, aby rzeczywista wartość rynkowa finansowanej nieruchomości była wyższa niż pozostały dług oraz odsetki do zapłacenia za ten pozostały dług w całym okresie finansowania.

Uważam również, że nie jest fair, że tutaj niektórzy są praktycznie oszukiwani przez skąpiec i zdaje się, że jest im w myśl mojego wrażenia wywracane słowo w ustach. Na pewno nie jest to opinia jednostkowa, że obecnie ceny nieruchomości są zawyżone i nabycie nieruchomości z wysokim poziomem zadłużenia nie jest zalecane.

To, czy bank przyzna finansowanie, a czy zakup z pewną nieruchomością jest zalecany, to dwie różne sprawy!

O ile pamiętam, Rezerwa Federalna (Fed) ogłosiła na ostatnim posiedzeniu banku centralnego, że od października miałaby być zmniejszona kwota bilansowa wynosząca obecnie, jak sądzę, około 4,5 bilionów dolarów. Tak to rozumiem, że istniejąca podaż pieniądza ma być zmniejszona. Fed ma także zamiar stopniowo podnosić stopy procentowe w najbliższych miesiącach. W pewnym momencie Europejski Bank Centralny (EBC) będzie musiał wdrożyć zbli�...

Ponadto wszystkie ważne wybory w Europie (Niemcy, Francja, ...) odbyły się mniej więcej w interesie UE. Teraz można byłoby zacząć podejmować nawet niepopularne środki.

Dla zapewnienia inwestorów i kontrahentów rynkowych oraz minimalizowania jego wpływu, konieczne jest, aby nie stosować narzędzia bail-in do 1 stycznia 2018 roku.

Pozdrowienia

Napisany przez Honey1979
Widzę to w ten sposób:
Najpierw chciałbym zauważyć.
Jeśli osoba w wieku 30 lat i klasa podatkowa 1 zarabia netto 3 tysiące euro, to mogę z pełnym prawem uznać tę osobę za zawodowo sukcesywną.
!Super osiągnięcie!
Punkt 2
Nie wiemy, czym się zajmujesz zawodowo ... ale Robisz to dobrze i na pewno dobrze.
Dlatego odradzam Ci sprzedaż floty. To jest nagroda dla Ciebie i sprawia Ci przyjemność.
To jest również słuszne i powinno pozostać w ten sposób.
Pieniądze są również po to, aby je wydawać, i musisz się nagradzać, aby się motywować.
Punkt 3
Z pewnością jest możliwe i rozważne sfinansowanie, ale moja rada w dużej mierze pokrywa się z wypowiedziami pieniądze-Fuchsa.
Jeśli masz już 1 lub 2 solidnie sfinansowane obiekty, można również pozwolić sobie na udział w 100%, inaczej nigdy bym tego nie zrobił.
Jeśli przy cenie zakupu 250 K koszty dodatkowe wynoszą około 25 K, a własny wkład wynosi 50 K, wtedy poszedłbym tą drogą. W inny sposób nie.
To oznaczałoby, że musisz sprzedać swoje samochody, czego zdecydowanie odradzam.
Punkt 4
Tylko moja osobista opinia:
Pozwól swojej dziewczynie całkowicie wyjść z finansowania.
Zrób to sam i niech ona angażuje się miesięcznie wkładem na koszty.
I nie daj się zmusić do podwyżki odsetek bla bla bla .... Gdy rosną stopy procentowe, spadają ceny zakupu.... Gdy stopy procentowe rosną, będą też odsetki od depozytów.... Rynek zawsze reguluje się sam.
To, że stopy procentowe wzrastają ogromnie w krótkim czasie, to moim zdaniem kompletna bzdura.... Wtedy cała gospodarka światowa by się załamała.
Jest zbyt wiele pieniędzy w obiegu.
Sam właśnie sprzedałem z sukcesem obiekt i mam środki do dowolnego wykorzystania.
Ponieważ rynek nieruchomości jest obecnie skrajnie przegrzany, nie planuję aktywnego zakupu.... Ale nic się nie stanie, będę się cieszył każdego poranka swoim sukcesem w postaci liczb i wyśmiewał tych, którzy za 160 godzin pracy 100 przeznaczają tylko na wysoką cenę zakupu.
Polecam Ci dalsze oszczędzanie i ewentualnie zakup w przyszłym roku lub za rok.
Odpuściłbym sobie oszczędności w mieszku budowlanym, to tylko wyciąganie pieniędzy i nie zaprowadzi Cię naprawdę daleko.

Ich sehe das so :
Zuerst möchte ich folgendes feststellen.
Wenn ein Mensch mit 30 Lenzen und Steuerklasse 1 ein Nettogehalt von 3 Tausend euro erwirtschaftet, dann kann ich diesen Menschen mit RECHT als beruflich ERFOLGREICH einstufen.
!Super Leistung !

Dzień dobry,

Dziękuję za uznanie, Honey, ale często w życiu ma się też po prostu szczęście, że w odpowiednim momencie podjęło się właściwe decyzje. Mogło się to także zupełnie inny sposób potoczyć.
Od dwóch lat uczęszczam także na wieczorowe studia i się tam dokształcam, za niecałe 11 miesięcy będę skończony. Chociaż nie mam gwarancji, że szybko znajdę odpowiednie stanowisko, istnieje taka możliwość, co wiązałoby się również z większym wynagrodzeniem. Ale w tej chwili nie mogę na to liczyć.
2) Nie masz racji, całą tę sprawę muszę jeszcze raz dokładnie przemyśleć.
W życiu myślę zazwyczaj racjonalnie, dla mnie ważniejsze byłoby spłacenie o 2 lata wcześniej, może bardziej niż posiadanie dwóch niepotrzebnych aut. Myślę, że kompromisem mogłoby być posiadanie tylko jednego samochodu na przyjemność.
4) Całkowicie się zgadzam, wszystko musi być dla mnie wykonalne. Tak jak mówisz, tak jest zaplanowane. Dziewczyna będzie się co miesiąc angażować finansowo. Kto wie, może w przyszłości pojawi się kwestia małżeństwa. To dla mnie oznaczałoby znacznie więcej w kontekście klasy podatkowej i wynagrodzenia netto. Muzyka przyszłości.
Postępuję zgodnie z waszą radą w sprawie oszczędzania, myślę, że moje dochody jeszcze muszą wzrosnąć.
Co do umów oszczędnościowych, nadal je mam niestety. Jedna (większa) wciąż jest dobrze oprocentowana.
Pozdrawiam

Napisany przez Honey1979
Ja,
ostatecznie musisz wiedzieć, co jest dla ciebie dobre.
I tylko gdy czujesz się dobrze i jesteś nieważony, możesz zrobić dużo na pracy i być również zrelaksowanym po pracy.
Ten, kto odnosi sukces zawodowy, potrzebuje także swojego czasu wolnego i nie dodatkowej presji.
Sam dałem dużo gazu zawodowo i zainwestowałem sporo pieniędzy i oczywiście czasu w moje własne wykształcenie zawodowe…. Ale wszystko mi się zwróciło.
Co teraz jest mądrzejsze… Nikt nie może ci tego powiedzieć w 100 %.... Czy teraz kupić czy lepiej poczekać 2 lata… Czy stawki procentowe wzrosną? Czy nie? Kto to wie? Nikt…. Ci, którzy zarabiają na twoim zadłużeniu, od lat głoszą, że stawki rosną…. Co się zmieniło ???? Nic…. Nawet czasami znowu spadek.... Jest w tym również dużo bełkotu i gadania…. Dziś kapele budowlane skrzeczą, ponieważ nikt nie bierze kredytów z dawnych umów…. Fundusze awaryjne są wyczerpywane…. Istniejące umowy, które nie mogą zostać wykorzystane, są anulowane itd.… Potem mówią: Złóż dziś umowę oszczędnościową i zabezpiecz sobie oprocentowanie na jutro….. Co będzie, jeśli teraz zapewnią ci 2,5%…. A kiedy będziesz mógł go użyć, powiedzmy za 10 lat, a stopa procentowa będzie wtedy wynosić 7%…. Co wtedy ?
To samo co teraz… Tylko odwrotnie…. Wtedy wszyscy będą chcieli pożyczki, ale nikt nie będzie wpłacać, bo wtedy zabezpieczyliby sobie stopę procentową 9%, którą nikt nie będzie mógł spłacić…..
Mało kto wie także, że kasa budowlana nie jest zobowiązana udzielić ci pożyczki, tylko musisz ją złożyć po 10 latach. Być może wyjście znajdzie się w tym, że warunki ekonomiczne kredytobiorcy się pogorszyły lub wartość zastawu nie pokrywa się zdecydowanie ze znacznie obniżonymi cenami nieruchomości…. Kto to wie?

Napisany przez xlarge

Co wtedy, jeśli teraz zagwarantują Ci 2,5%.... A gdyby został przyznany, powiedzmy za 10 lat, a stopa procentowa wynosiłaby wtedy 7%.... Co wtedy?
Ta sama zabawa, tylko w odwrotnej kolejności.... Wtedy wszyscy by chcieli kredytu, ale nikt nie wpłaciłby więcej, bo wtedy można by zabezpieczyć 9% oprocentowanie, którego nikt nie byłby w stanie spłacić.....
Niewielu wie również, że kasa oszczędnościowo-budowlana nie jest zobowiązana udzielić Ci kredytu, ale musisz o niego wnioskować za 10 lat. Być może znajdzie się wyjście, jeśli się okaże, że warunki finansowe kredytobiorcy się pogorszyły lub wartość zabezpieczenia nie pokrywa znacznie obniżonych cen nieruchomości.... Kto to wie?

Gdyby stopy procentowe ponownie wynosiły 7%, to dla niektórych państw o wysokim zadłużeniu publicznym byłby to bankructwo.
Wtedy mielibyśmy także odpowiednio wysoką inflację i odpowiednio dobre oprocentowanie w umowach oszczędnościowo-budowlanych - może wtedy jednak niektórzy znowu zaczną wpłacać, jeśli oprocentowanie wynosi 4-6%?
Przy tak wysokich stopach procentowych bardziej martwiłbym się o euro i gospodarkę światową (miejsca pracy/itp.), niż o to, czy otrzymam 2,5% od kasy oszczędnościowo-budowlanej jako oprocentowanie kredytu.

Napisany przez Honey1979
Nie, wtedy nikt nie wpłaci już pieniędzy, ponieważ oprocentowanie lokat terminowych będzie wyższe niż w jakiejkolwiek oszczędnościowej.
To wręcz niemożliwe.... Ponieważ nie działa to na skalę światową.... Dlatego cała idea oszczędzania na Bausparplanie dla mnie nie ma sensu.

Napisany przez NaTwoim13
...na pracy robisz wodór i jesteś zrelaksowany po pracy......
?????? Co to jest wodór i gdzie jest ta relaksacja?
...Ten, kto odnosi sukces zawodowy, potrzebuje również czasu dla siebie i braku dodatkowej presji......
???? Jaka presja? Jak definiujesz sukces i jaki jest związek z posiadaniem nieruchomości? Dlaczego nie może to być nagroda za udaną pracę, a praca zapewnienie bezpieczeństwa dla własnej nieruchomości mieszkalnej? Nie rozumiem twojej logiki tutaj.
....ludzie, którzy zarabiają na twoich długach od lat...
??? Nie od niedawna, mój przyjacielu! Poza tym również wewnętrzna i zewnętrzna inwestycja przynosi zyski!!
....Fundusze awaryjne są wyjedzone....
Kłamstwo, fake i kompletnie wyrwane z kontekstu, zwłaszcza że podlegają one bardzo ściśle określonym państwowym regulacjom!!
...Co jeśli teraz obiecają Ci 2,5%.... A gdy będzie gotowy do wypłaty za, powiedzmy, 10 lat, a oprocentowanie wynosi wtedy 7%...
Co wtedy? Czy dzisiaj odmawia się udzielania pożyczek? Znasz Ogólne Warunki Bausparen (ABBs) i rozumiesz zasadę oszczędzania na zakup mieszkania? Czy naprawdę sądzisz, że Federalny Trybunał Sprawiedliwości będzie łam ruszał prawa konsumentów bez przeszkód? Czy znasz podstawy umów oszczędnościowych na zakup mieszkania i zasady kolektywne? Czy nie jest w porządku, że zgodnie z zasadami kolektywu wykorzystuje się ABBs po stronie kas oszczędności na zakup mieszkania, aby uniknąć tego, że obietnice udzielenia pożyczki nie zostaną spełnione?
...Niewielu wie, że kasa oszczędności na zakup mieszkania nie jest zobowiązana do udzielenia ci pożyczki....
Dlaczego miałaby być? Czy teraz każdy musi mieć gwarantowane zobowiązane przyznane pożyczki, bo kiedyś odłożył oszczędności w kasie oszczędności na zakup mieszkania? Gdzie to się skończy? Jak mają być dotrzymywane obietnice dotyczące oprocentowania pożyczek, które ty uważasz za zagrożenie, gdy każdemu ma być obowiązkowo przyznawana pożyczka???
Post #20 również przekazuje mi wiele między wierszami.

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, dlaczego oszczędzanie na cele mieszkaniowe cieszy się tak dużym poparciem lobby, ale także akceptacją konsumentów? Dlaczego jest to wspierane przez państwo? Dlaczego przez 70 lat tylko jedna mała prywatna kasa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe w Dolnej Saksonii zbankrutowała?

Czy wiesz, jak finansowane i refinansowane były domy na początku lat 70. i 80. w okresie wysokich stóp procentowych wynoszących 10%?

Nie jestem zwolennikiem kas oszczędnościowych na cele mieszkaniowe, zwłaszcza nie wszystkich, ale co sprawiedliwe, to sprawiedliwe, a moim zdaniem każde portfolio inwestycyjne - czy mi się to podoba czy nie - zarówno starszych jak i młodszych, właścicieli czy oszczędzających, powinno mieć dodany umiarkowany i rozsądnie wybrany zapis na oszczędności mieszkaniowe!

Napisany przez Honey1979
Kłamstwo?
Tutaj masz coś do przeczytania:
https://www.sueddeutsche.de/wirtschaf...onds-1.3629196
Chcesz teraz zacząć dyskutować tutaj o tym, jak finansowano w latach 70. i 80.? Naprawdę? To chyba żart... :-)
W latach 70. i 80. również wielu ludzi zaciągnęło kredyt ratalny związan z ubezpieczeniem na życie z kapitałem... Jaki był efekt, szanowny Panie Ekspert Buhmann???
Wynikiem są niespodziewane pozostałe zadłużenia, ponieważ udziały w nadwyżkach w dużej mierze zanikły, a szczęśliwi właściciele musieli potem sprzedać swoją nieruchomość w okresie przejścia na emeryturę.
Rzucasz tu zawsze taką nieprofesjonalną, że mdłości mnie ogarniają.
To prawda, że w latach 70. i 80. oprocentowanie było wysokie... ale to skutkowało korzystnymi cenami zakupu... krótko dla protokołu:
Rynek reguluje się sam
Gdy stopy procentowe były wysokie, rzucono się wówczas na dofinansowanie domów... tutaj również obowiązuje zasada Rynek reguluje się sam.
Panie Buhmann,
powinieneś też posłuchać mojej rady:
Kto odnosi zawodowy sukces, potrzebuje także odpoczynku i nie dodatkowej presji...
Dlatego polecam znalezienie sobie hobby i nie kręcenie finansowym śrubem przez 7 dni w tygodniu, co najwyraźniej przynosi dużo frustracji, którą można odczytać z Twojego pióra.

Napisany przez NaTwoim13
Och, ludzki Drogi, ja mówię o oszczędzaniu budowlanym, a nie o ubezpieczeniach na życie!

W przypadku ubezpieczeń na życie, gdzie wypłaty z polisy były rzeczywiście błędnie przewidywane, zapominasz jednak o §10e i 7b, oraz korzyściach podatkowych, z których niektórzy korzystali swobodnie, inni wykorzystywali do spłaty kapitału, a jeszcze inni inwestowali, aby zrekompensować błąd w nadwyżkach.

Dziękuję za poradę, ale nie znajdzie ona zastosowania, największym relaksem jest dla mnie wykonywanie mojej pracy, która jest zarazem moim hobby i zawsze nim pozostanie. Teraz chodzi głównie o to, aby przygotować mojego starszego syna do pracy w rodzinnej firmie po ukończeniu nauki w bankowości, co sprawi mi dużą radość!

Napisany przez Honey1979
Bardzo dobrze,
powiedz mu, że powinien tu poczytać, jak tatuś robi swoją szkołę przy Honey :-)
Zawodowo również uczyłem się tylko od NAJLEPSZYCH i zawsze trzymałem się ludzi, u których było udowodnione, że ich działania przynoszą rezultaty.

Napisany przez guest
-yawn-Kiedy ponownie przełączymy się na temat, ignorując małą dyskusję, możemy wrócić do tematu.
Obowiązuje zasada: Im mniej jest minus na koncie, tym lepiej. Czyli im więcej kapitału własnego jest dostępne, tym mniej trzeba finansować. Im mniej jest finansowane, tym niższe są odsetki (na 25-30 lat!) Im wyższa możliwa spłata - czy to miesięczna, czy dodatkowa, tym niższe są odsetki.
Im mniej odsetek się płaci, tym wcześniej się jest wolnym od długów.
Wszystko jasne i proste, prawda? Cóż, nie dla wszystkich.
Faktem jest, że mówi się, że nieruchomość zawsze kosztuje tyle samo, płaci się odsetki bankowi lub cenę zakupu sprzedawcy. Innymi słowy, im niższe są odsetki, tym wyższe są ceny zakupu. Jak rozwija się rynek odsetek i cen zakupu, nie wie moja kula do wróżenia, ale nie pożyczam jej...
TAMTYM razem przy jednorazowym kredycie z kapitałem końcowym i ubezpieczeniem KLV, spekulowano, wtedy słusznie?! Dziś jesteśmy mądrzejsi. Istnieją różne dość pewne oferty, które mogą zapewnić stabilność odsetek i brak (większych) niepewności w odniesieniu do nieruchomości na okres 25-30 lat. Oczywiście odnosi się to również do BSV, ale nawet tutaj nie ma 100% pewności, co będzie za 20 lat, gdyby ktoś chciał/musiał z tego skorzystać. Kiedyś uważano, że KLV jest bezpieczne... również tutaj moja kula wie tylko w 100%.
Do życia należy także żyć. Jest bez sensu, gdy finansowanie nieruchomości jest tak restrykcyjne, że nie zostaje nic na życie. Trzeba mieć wystarczająco dużo miejsca na hobby, być może finansować przerwy (wakacje itp.). Oczywiście można pracować 2, 3 lub 5 lat, ale w końcu światło zgaśnie. Jednak przyszły właściciel nieruchomości musi również jasno sobie uświadomić, co jest dla niego ważne. Czy muszą to być 3 Porsche 911 czy i tak można jeździć tylko jednym?! Zupełne zrezygnowanie z luksusu jest bez sensu, nawet jeśli nieruchomość do użytku własnego również należy do tej kategorii.
Działanie TE polegające na promowaniu oszczędzania jest dobrym podejściem, zalecenie, że po zakupie wymagane jest 20% wkładu własnego na koszty dodatkowe, jest z pewnością błędne, ale nie bezcelowe.
DZIŚ nie wiemy, co bank powie, gdy wartość nieruchomości (np. ze względu na wyższe odsetki) spadnie. Czy zabezpieczenie dla banku w razie potrzeby nie będzie już wystarczające? Najpóźniej gdy nadchodzi konieczność przedłużenia pożyczki, ten temat wychodzi na jaw.
Ostatecznie zawsze znajdzie się ktoś, kto (prawie) wszystko sfinansuje. Dlatego zawsze trzeba samemu trzymać oczy szeroko otwarte i zawsze kwestionować, z jakim zamiarem są składane określone oświadczenia.
Powodzenia
gość

Napisany przez NaTwoim13
Cześć gościu, również nie do końca prawda, w przypadku prolongaty w dotychczasowym banku bank zwykle nie określa nowej wartości.
Tutaj również obowiązuje zasada, o której słusznie wspomniałeś odnośnie ocen na przyszłość, nie wiemy, co przyniesie przyszłość.

Jak bardzo kocham, gdy TE nie jest postrzegany jako jednostka i forum jest nadużywane - koniec ironii

Napisany przez NaTwoim13
Co masz na myśli?

Jak to masz na myśli?

TE pyta: Czy finansowanie jest możliwe? Jak wygląda rzeczywistość w kontekście przebiegu zakupu?
A potem otwierane są tysiące pobocznych tematów, które, jak się zdaje, na podstawie mojego krótkiego doświadczenia tutaj, mają niewiele wspólnego z TE i jego pytaniem
Albo powinna być tu pomoc, albo załóżcie wątek w karczmie; na tym poziomie możecie prowadzić dyskusje

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, wygląda na to, że jeszcze nie odkryłeś równoległego wątku
Wpis 16 z moimi pytaniami, które są konieczne do bliższego poznania TE, i nagle stałem się czarnym charakterem
Tutaj znajdziesz porady życiowe.

Napisany przez guest
@noelmaxim

Jasne nie - albo jasne tak.

Tak, ZAZWYCZAJ obecnie lub w przeszłości, rzadko bywało się tu aktywnym. Jednakże ceny nieruchomości zmieniają się w zależności od czynników zewnętrznych - na przykład od poziomu oprocentowania. Jeśli nieruchomość w chwili zakupu była warta 100 tys. euro, a po 10 latach już tylko 60 000 euro - co wynika z ogólnego spadku wartości - ale saldo zadłużenia jest w pobliżu 100 tys., wtedy zajdzie konieczność zmniejszenia ryzyka. Niekoniecznie we wszystkich bankach, ale na pewno nie we wszystkich bankach bezpieczeństwo jest gwarantowane. W sektorze komercyjnym konieczne jest już teraz dostarczanie dodatkowych zabezpieczeń.

gość

Napisany przez NaTwoim13
„Jestem ciekawy, jak to się rozwinie.

Panika, jednakże, której zgłosicie, nie jest odpowiednia.

Zawsze mam na uwadze ceny najmu, rozwój czynszów i nie bez przyczyny ustawodawca - chociaż zdecydowanie źle - musiał teraz interweniować.

Mimo to zawsze mam zaufanie w naszą gospodarkę, społeczeństwo i regulację rynków, i pomimo kryzysu bankowego, mimo odwołania dziesiątek tysięcy kredytów hipotecznych, mimo kryzysu w motoryzacji i kryzysu Bayernu Monachium, wszystko idzie dalej, wielu ludziom dobrze się powodzi, kryzysy prowadzą do powstawania nowych innowacji i innowacji.

To nie oznacza, że wszystkim się w pełni dobrze powodzi, jest wiele do pracowania nad tym i poprawy w społeczeństwie, zwłaszcza w polityce, ale nie pasuje to tutaj - gdzie narzeka się na wysokim poziomie.

Wykorzystam ten wątek jeszcze raz, żeby zadać nieco szersze pytanie.

Załóżmy, że wszystko zostało już omówione z moim bankiem, znam swoje możliwości i wiem, ile mogę wydać na mieszkanie.

Znalazłem na przykład nowy budynek, który mi odpowiada, oferowany przez Sparkasse za cenę 250 000€.

Czy można to porównać do zakupu samochodu? Czy w takich sytuacjach można jeszcze negocjować cenę, czy te oferty można traktować jako ceny stałe? Jak to wszystko wygląda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Podczas budowy nowego obiektu chcesz negocjować cenę zakupu? Lepiej nie.
Ponieważ zwłaszcza w przypadku nowego budownictwa na pewno nie jesteś jedyną osobą zainteresowaną tą nieruchomością.

Napisany przez Honey1979

Podczas budowy domu chcesz jeszcze negocjować cenę zakupu? Lepiej nie.
Szczególnie w przypadku budowy domu na pewno nie jesteś jedyną osobą zainteresowaną tą nieruchomością.

Podejście to jest absolutnie błędne.
Oczywiście cena nowego budynku jest negocjowalna.
Może i będzie wielu zainteresowanych, ale twierdzenie, że spośród 10 potencjalnych nabywców maksymalnie 5 otrzyma finansowanie, jest dość realistyczne.
Wystarczy odpowiednie wsparcie, aby wszystko było możliwe!

Napisany przez BenniG
Widzimy, że nie ma tu ani dobrego, ani złego.
W końcu cena jest efektem współdziałania podaży i popytu.
Ale tak naprawdę nikt nie zbuduje domu, jeśli nie ma na niego popytu.
Gdy wszystkie inne mieszkania w obiekcie zostały już sprzedane, pozostałe mieszkanie może mieć jakiś haczyk - albo było to mieszkanie wzorcowe.
W podejmowaniu decyzji trzeba mieć do tego odpowiednie wyczucie i intuicję.

Napisany przez NaTwoim13
Brak prawidłowej lub nieprawidłowej decyzji, zwłaszcza decyduje o tym konsument, a nie my. Opinie, oceny i wskazówki mogą być udzielane najlepiej, im więcej wiemy o konsumentach i ich zamiarach, tym bardziej powinno się pozyskać i zasięgać informacji.

Jak TE definiuje nowe budownictwo? Czy właśnie budowane i do pierwszego zamieszkania, czy też zbudowane w ciągu ostatnich 2,3 lat i teraz zakupione z drugiej ręki.

W mojej okolicy, w Braunschweig, nie znam żadnego projektu nowego budownictwa (ani wcześniej nie znałem), gdzie nieruchomości byłyby świeżo wykończone z pierwszego zamieszkaniem i cena zakupu byłaby do negocjacji. Nie widzę powodu, dlaczego miałoby to sens w obecnej sytuacji popytu i oprocentowania. Być może jest to inaczej w innych regionach (czego po prostu sobie nie wyobrażam), również możliwe jest, że nieruchomość była kiedyś nowym budownictwem, nie sprzedała się, nie ma na nią popytu i teraz musi być sprzedana. Jednakowoż jest to raczej rzadkie i tutaj również nie jest poszukiwane ani znalezione.

Uważam, że bardziej godnym wiary jest informowanie TE i konsumentów, że ceny nieruchomości w nowym budownictwie i marketingu oferowanym przez Sparkasse nie podlegają negocjacji, zamiast argumentowania tym, że spośród 10 klientów 5 nie otrzymuje finansowania (skąd pochodzi ta wartość????), gdzie wciąż jest 5, z których jedna osoba mogłaby tylko dostać nieruchomość, zakładając, że chodzi o oferowane mieszkanie w nowym budownictwie.

Nie potrafię również sobie wyobrazić, co oznacza potrzebny sprzyjający wiatr i jak można/ należy włączyć to w wsparcie i pomoc dla osoby zainteresowanej zakupem mieszkania w nowym budownictwie.

Oczywiście można spróbować, ale należy realistycznie wskazać, że zwykle jest to cena stała i moim zdaniem nie jest w ogóle błędem wskazać konsumentowi wyraźnie, że zakup samochodu to coś zupełnie innego - ponieważ tam to jest powszechne -.

Jak autor widzi definicję nowej budowy?

Dziękuję za wasze opinie.
Więc to raczej nie jest jak w salonie samochodowym, gdzie po prostu rzuca się ogólnie 15% poniżej sugerowanej ceny detalicznej. Właśnie o to mi chodziło, w tej kwestii trzeba podejść z odpowiednim wyczuciem.

W moim mieście powstaje nowa i dla mnie bardzo interesująca dzielnica, plan zagospodarowania przestrzennego zostanie opublikowany w połowie 2018 roku. Od tego momentu chciałbym się zaangażować.
Innymi słowy, mieszkanie będzie jeszcze w trakcie budowy, zatem oczywiście pierwsze zamieszkanie.

Napisany przez Honey1979
Jeśli nie szukasz w centrum Monachium,
to na pewno NIE jest to cena ustalona z góry.
W moim dotychczasowym życiu zakupiłem wiele nieruchomości i żadnej nie kupiłem w cenie, którą zaoferowano.
Musisz wyłuszczyć, co jest dla Ciebie ważne.
Pamiętaj, że pan Buhmann jest tylko pośrednikiem finansowym. Nie ma nic wspólnego z zakupem i negocjacjami ceny. Dlatego deklaracje trzeba traktować ostrożnie.
To samo dotyczy oferowanej przez bank stopień procentowej, która też jest oczywiście do negocjacji... Tak samo jak prowizja maklerska, także ta jest negocjowalna... Wszystko jest do negocjacji i w praktyce codziennie tak się robi.
Nie daj sobie wmówić fałszywych faktów.

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku możesz założyć, że nie będzie możliwa negocjacja ceny zakupu, ani grosza! Ani wyczuwanie, ani wiatr nosa ci w tym nie pomoże.

Wszystko jasne, rozumiem. Ogólnie rzecz biorąc, nie można traktować tego z góry, tak agresywnie jak w salonie samochodowym też nie. Ale mimo wszystko można poruszyć ten temat

Napisany przez BenniG
Również kochanie, porównujesz tam jabłka z gruszkami. Jeśli chodzi o mieszkanie i pięciu rzeczywistych zainteresowanych, sprzedawca może zejść może o 0 € do 3.000 €, co stanowi około 1%, ale nie więcej, zwłaszcza nie jak w salonie samochodowym, gdzie z łatwością można zdjąć aż 20% z ceny katalogowej. W przypadku domu możliwości są zdecydowanie większe, ponieważ jest to bardziej specyficzne. Bank na początku nie zaoferuje ci najlepszej oferty, ale jeśli powiesz, że inny zaproponował lepszą ofertę, będą próbowali coś skombinować. Po prostu istnieje kilku dostawców, a w twoim przypadku potrzebujesz tylko jednego kredytu.

Napisany przez NaTwoim13

Jeśli nie szukasz w centrum Monachium,
to na pewno NIE jest to cena ustalona.
W swoim dotychczasowym życiu zakupiłem wiele nieruchomości i nie kupiłem ani jednej za cenę ofertową.
Musisz wyłuskać, co jest dla Ciebie ważne.
Pamiętaj, że pan Buhmann to tylko pośrednik finansowy. To wszystko, nie ma nic wspólnego z zakupem i negocjacjami ceny zakupu, dlatego oświadczenia trzeba traktować ostrożnie.
To samo dotyczy oferowanej stopy procentowej przez bank, oczywiście także jest to negocjowalne... Tak samo jak prowizja dla pośrednika, także jest to negocjowalne.... Wszystko jest negocjowane i praktycznie codziennie tak się dzieje.
Nie pozwól, żeby wmówiono Ci fałszywe fakty.

Nie znoszę tego już!! Chce nawet wiedzieć, nie znając mnie, że nie jestem zaangażowany w negocjacje cen zakupu, niewiarygodne!
Honey1979, twoja pomoc i być może wymyślone doświadczenia nie są dla konsumenta do niczego użyteczne. Czy prowizje dla pośredników są negocjowalne? Oczywiście, ale nawet wtedy, gdy 2-3 konsumentów chce nabyć nieruchomość? Twoje przypadki to rzadkość, być może dla zaniedbanych domów czy nieruchomości niechcianych i z pewnością nie dla projektów deweloperskich, które dopiero wchodzą na rynek, gdzie rozpoczyna się sprzedaż i marketing! Z jakim argumentem teraz inwestor, deweloper czy bank miałby oferować otwarte i negocjowalne ceny sprzedaży lub wychodzić na rynek z nimi? Być może jakieś dodatkowe prace są do negocjacji, może jakiś dodatek, który jest dodawany bezpłatnie, ale nie cena zakupu!!!! Przede wszystkim, czy od lat w popularnych nieruchomościach to jest standardowa praktyka i rzeczywistość?
Czy wyobrażasz sobie, że sukcesywny i od długiego czasu działający pośrednik finansowy ma w swoim kręgu znajomych pośredników nieruchomości? Że współpracuje z pośrednikiem nieruchomości? Pomimo tego, że czasami aktywnie uczestniczył w ustalaniu cen dla sprzedającego lub kupującego, co z powodu popytu i podaży staje się coraz rzadsze?
- to na pewno NIE jest cena ustalona
- W swoim dotychczasowym życiu zakupiłem wiele nieruchomości i nie kupiłem ani jednej za cenę ofertową
- Pamiętaj, że pan Buhmann to tylko pośrednik finansowy. To wszystko, nie ma nic wspólnego z zakupem i negocjacjami ceny zakupu, dlatego oświadczenia trzeba traktować ostrożnie
- To samo dotyczy oferowanej stopy procentowej przez bank, oczywiście także jest to negocjowalne... Tak samo jak prowizja dla pośrednika, także jest negocjowalne.... Wszystko jest negocjowane i praktycznie codziennie tak się dzieje
Naprawdę, czy coś przegapiłem? Czy jestem totalnie szalony lub schizofreniczny??? Czy, Honey, robisz słupka czy nudzisz się i chcesz prowokować!!

Napisany przez Banker
U nas obecnie takie sytuacje są nawet powszechne, że gdy nieruchomość jest oferowana za określoną cenę, ta cena często rośnie, ponieważ potencjalni nabywcy licytują się między sobą!
To podaż i popyt decydują o cenie!

Napisany przez Honey1979
Udało mi się negocjować wszystko, co do tej pory kupiłem. Prowizję pośrednika i nawet koszty notarialne (w każdym przypadku połowę pokrywa kupujący, a połowę sprzedający) ... Wszystko jest możliwe, jeśli ma się odpowiednie wsparcie i można zaoferować kupującemu szybką i bezproblemową transakcję za pomocą odpowiedniego wsparcia.

Poprzez wsparcie mam na myśli odpowiednią inwestycję kapitałową i możliwość szybkiego oraz bezpiecznego pozyskania kapitału.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata