Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupić mieszkanie?

Napisany przez jochen
Cześć,

Chciałbym kupić mieszkanie własnościowe.

Cena: 85000 zł z miejscem parkingowym.

Kapitał własny: 15000 zł
Praca na stałe
Dochód: 1900 zł
Mieszkanie ma 60 mkw i znajduje się na wsi, zbudowane w 1970 roku, dlatego tańsze.

Powód mojego pisania jest następujący: Ogrzewanie w tej kamienicy zostało zaktualizowane, więc rezerwy wynoszą 2500 euro. Na parkingu jest duża smuga oleju, obecny właściciel miał problemy z autem.

Co do samego mieszkania, byłbym zadowolony, 2 km do pracy, bank i sklepy są dostępne. Tylko z powodu rezerw i śladu oleju nie jestem pewny.

Pośredniczka powiedziała, że wpisze do umowy zakupu, że poprzedni właściciel mieszkania spowodował plamę olejową. Czy to robi różnicę?

I drugie pytanie, zakładając, że mam 20000 kapitału własnego, do jakiej kwoty mogę sobie pozwolić na mieszkanie? Czy mieszkanie za 140000 byłoby zbyt drogie?

Dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam...

Napisany przez BenniG
Så lenge det er en reserve, er det fint. Er det for hele huset eller bare for andelen av leiligheten din?
Hvor mange parter er det i huset?
Kommer det snart flere vedlikeholdsoppgaver?
Hva får du ut av at det står i kjøpekontrakten at forrige eier forårsaket oljesølet?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jochen,
- Zobowiązania kredytowe/zobowiązania?
- Status związku?
- Dzieci?
- Wiek?
- Region?
- Jaka miesięczna rata odsetkowa i spłaty kapitału jest preferowana?
Dlaczego poprzedni właściciel, który jest także sprzedawcą, nie usunął plamy olejowej w ramach sprzedaży?

Napisany przez jochen
Cześć,

chodziło raczej o to, co się dzieje z wyciekłym olejem na parkingu? Jeśli kupię mieszkanie, czy będę odpowiedzialny za powstałe szkody (wyciekły olej), czy może zostanie to bez zmian, mnie to w sumie nie obchodzi.

Co do plamy, w tej chwili nie mogę nic powiedzieć, za tydzień mam jeszcze jedno spotkanie w sprawie oględzin. Ale za pierwszym razem wydawało się, że chce zostawić plamę...

A co do rezerw, to około 2000 euro na mieszkanie.

Poza tym:

-brak kredytów
-38 lat
-bez dzieci
-rozwiedziony, bez alimentów...
-Baden-Württemberg
-najlepiej szybko spłacić!!! Bez stresu.
-najlepiej 10 do 15 lat stałego oprocentowania, raczej 10. Do tego czasu mój kontrakt oszczędnościowy na budowę z aktualnie 6000 euro będzie pełny, brakuje jeszcze 24000 euro. W ciągu 10 lat bez problemów.
-mogę spłacać 500 euro miesięcznie bez problemu
-czynsz wynosi 160 euro

pozdrawiam

Jochen

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Jochen, jeśli chcesz płacić 500 EUR miesięcznie za 85 000 EUR, to w zasadzie nie ma przeszkód dla kredytu hipotecznego.

Co do plamy oleju, można zabezpieczyć umowę, że pochodzi ona od sprzedawcy. Jednak poszkodowany nie będzie zainteresowany tym, gdy stanie się Pan właścicielem jutro.

Sprzedający po prostu nie ma ochoty naprawić tego. Tak to pewnie wygląda.

Co powiesz na piasek albo skontaktowanie się z lokalną strażą pożarną? Chętnie pomogą.

Opłaty za mieszkanie również są w porządku.

Powinno być w porządku.

Napisany przez nexus22
Straż pożarna zrobi to chętnie (??) oczywiście - następnie wyśle Ci odpowiedni rachunek. A propos, co powinna zrobić - rzucić sorbent na wyschnięte plamy oleju?

Napisany przez jochen
Mnie osobiście to plama w ogóle nie przeszkadza..... Miałem tylko obawy ....co jeśli ktoś będzie się przechadzał i to zauważy oraz zgłosi mnie... albo coś w tym rodzaju.... czy wystarczy, jeśli zawężę to do umowy kupna, że sprawcą był poprzedni właściciel?
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata