Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie pośrednie, rozpoczęcie budowy działki 2019.

Napisany przez sradi
Cześć Forum Finansowe,
Mam nadzieję, że możecie mi pomóc w podjęciu decyzji.
Oto moja sytuacja:
Na początku 2017 roku zakupiłem działkę. Prace związane z uzbrojeniem terenu już się rozpoczęły, planowany czas trwania to około 9 miesięcy.
Działka ma zostać opłacona pod koniec listopada 2017 roku.
Pieniądze trafią na konto notarialne i zostaną przelane dopiero po przekazaniu uzbrojonej działki.
Koszty działki wraz z notariuszem i podatkiem od nabycia nieruchomości wynoszą 95 tys. €, z czego 45 tys. € to wkład własny.
Kwota kredytu wyniosłaby więc 50 tys. €.
W najlepszym przypadku, jeśli otrzymam pozwolenie na budowę w ciągu 3 miesięcy, będę mógł rozpocząć budowę za 12 miesięcy.
Mam trzy warianty na kwestię tymczasowego finansowania.
Wariant 1
Zmienny kredyt w wysokości 197 € miesięcznie przy oprocentowaniu 2,75% i spłacie kapitału w wysokości 2%
Wariant 2
Stałe finansowanie na 2 lata po oprocentowaniu 3,49% i miesięcznej raty 145 € bez spłaty kapitału
Wariant 3
Warunki na 5 lat przy oprocentowaniu 1,58%, spłacie kapitału 2% i miesięcznej raty w wysokości 149 €
Ten wariant może zostać w dowolnym momencie zmieniony na finansowanie domu bez konieczności ponoszenia dodatkowych opłat. Jeśli zdecyduję się na zmianę banku, opłata za wcześniejszą spłatę zostanie naliczona tylko przez pierwsze 2 lata.
Który wariant byłby najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku?
Według aktualnych informacji, rozpoczęcie budowy planowane jest na koniec listopada 2018 roku. Należy również dodać, że prace związane z uzbrojeniem terenu opóźniły się o 6 miesięcy. Sądzę, że będzie to raczej na początku 2019 roku.
Jestem wdzięczny za wszelkie sugestie/pomoc.
Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Wszystko, co łączy Cię mocno z bankiem w Twoim przypadku (finansowanie działki i domu oddzielnie), czyli warianty 2 i 3, jest kiepskie.

Napisany przez sradi
@Zaba
tak, to jest wada. Jednak w każdej chwili mogę aktywować wariant 2 i 3 bez kary. Również przez inną bankowość.
Ale chcę również sfinansować Dom przez bank.
Czy widzisz jeszcze inne minusy w przypadku wariantów 2 i 3?

W przypadku wariantu 1 czas do rozpoczęcia budowy jest nieokreślony i jeśli oprocentowanie ma wzrosnąć co 3 miesiące, wariant 1 będzie dla mnie gorszym wyborem, czyż nie?

Napisany przez ADMCI4
Możesz dokonywać dodatkowej spłaty w dowolnej wysokości w przypadku wariantu 1. Nie jest to możliwe w innych wariantach. Z wyjątkiem mizernych 5%-10%. To zależy od Twojej stopy oszczędzania, czy jest to dla Ciebie zaleta. W czerwcu spłaciłem nieco większą sumę, 28 tys. euro, ale zmienne finansowanie, i teraz, po drugiej dodatkowej spłacie w grudniu, jestem z tym gotowy. W przypadku 5-letniego okresu spłaty nie osiągniesz takiego rezultatu.
Przy spłacie w wysokości 2% i niskiej raty zmiana stóp procentowych nie ma dużego znaczenia, większym manewrem jest tu z mojego punktu widzenia opcja dodatkowej spłaty w przypadku wariantu 1.

Napisany przez sradi
Mojym celem jest spłacenie finansowania pośredniego poprzez kredyt budowlany tak szybko, jak tylko będę wiedział, kiedy rozpocznie się budowa.

Wariantem 2/3 byłoby skorzystanie z Allianz, gdzie również chciałbym uzyskać główny kredyt. W ten sposób zaoszczędziłbym również koszty związane z wpisem do księgi wieczystej.

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku wariantu 2 i 3 nie możesz wcześniej spłacić nic, wręcz jesteś związany tą banką - jak Zaba słusznie zauważyła.

Naprawdę zastanawiam się czasami, jak lekkomyślnie można myśleć, zwłaszcza jak niewielekturyzowani niektórzy konsumenci podejmują takie przedsięwzięcia. Jak i dlaczego możesz dzisiaj już zdecydować, że za rok będziesz finansować z Allianz? Zwłaszcza, nawet jeśli wtedy będą mieć świetne warunki, skąd masz pewność, że oni finansują ten budynek? Co zrobisz, jeśli Allianz odejdzie już z rynku kredytów hipotecznych i zaproponuje gorsze warunki (co miało miejsce pół roku temu, gdy chcieli zmniejszyć zaległości w realizacji lub opóźnienia o 35 dni), co zrobisz, jeśli Allianz, z jakiegoś powodu, nie sfinansuje budowy?

Napisany przez NaTwoim13
Warto również zadać pytanie, dlaczego rozpoczęcie budowy może się odbyć dopiero za 12 miesięcy, kiedy pozwolenie na budowę może być uzyskane w ciągu 3 miesięcy.

Napisany przez sradi
@Neolmaxim

W przypadku wariantu 2 i 3 nie możesz wcześniej spłacić żadnej kwoty, wręcz jesteś związany tą banką - jak słusznie zauważył Zaba.
Naprawdę zastanawiam się czasami, jak nieostrożnie można myśleć, przede wszystkim jak niewiedzący mogą być niektórzy konsumenci angażujący się w takie przedsięwzięcie. Jak i dlaczego możesz już dzisiaj zdecydować, że za rok będziesz finansować z Allianz? Zwłaszcza, nawet jeśli będą wtedy świetne warunki, skąd masz wiedzieć, że oni również sfinansują budowę? Co zrobisz, jeśli Allianz wtedy wycofa się z rynku hipotecznego i zaoferuje warunki obronne (co miało miejsce pół roku temu, gdy zamierzano zmniejszyć opóźnienia w obsłudze o 35 dni), co jeśli Allianz nie sfinansuje budowy - z jakiegoś powodu?

Dziękuję za uwagę.
Mogę tu tylko powtórzyć to, co powiedział mi doradca.
Pytałem wielokrotnie i w różnych bankach, wszyscy powiedzieli mi, że mogę w każdej chwili spłacić pośrednie finansowanie działki głównym kredytem.
Dlaczego to nie miałoby być możliwe?? Proszę mnie poinformować....jestem totalnym laikiem w świecie finansów.

Uważam po prostu za szkodliwe, że doradza się w różnych bankach, a nikt nie mówi szczerze o wadach.

Wciąż pozostaje pytanie, dlaczego rozpoczęcie budowy może nastąpić dopiero za 12 miesięcy, kiedy za 3 miesiące mogą być dostępne zezwolenia budowlane.

Możemy złożyć podanie o zezwolenie na budowę dopiero po uzbrojeniu działki. Czas uzbrojenia około 9 miesięcy....10/2017 do 07/2018, wtedy będę mógł złożyć podanie o zezwolenie. Według urzędu budowlanego około 3 miesiące na przetworzenie.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli został ustalony okres wiązania oprocentowania, to pożyczkę w tym czasie można spłacić wcześniej tylko za zgodą banku lub zgodnie z przepisami BGB §489 (brak roli w przypadku 2 i 5 lat) i §490 - czasem tylko po pokryciu szkody z tytułu odsetek.
Jeśli masz umowę, która zezwala na wcześniejszą spłatę, to byłoby w porządku, ale wątpię, czy tak jest, lub trzeba na to zwrócić uwagę i żądać.

Napisany przez sradi
@neolmaxim
Dziękuję za informację zwrotną.
Sytuacja zmieniła się od wczoraj.
Ponieważ mogę spłacić większą kwotę pod koniec roku (40% kwoty kredytu), wybiorę wariant 1. Wszelkie inne rozwiązania nie miałyby sensu.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wszystko inne nie miałoby sensu bez dodatkowych środków.

Napisany przez sradi
Pojawiło mi się jeszcze jedno pytanie.
Jak to jest z wpisem hipotecznym?
Czy mogę zaoszczędzić na tych kosztach?
Czy muszę zapłacić podwójnie za wpis/zlikwidowanie hipoteki?

Napisany przez ADMCI4
Podwójnie zapłacisz (notariusz i księga wieczysta). Nie da się tego uniknąć.
Możesz albo całkowicie usunąć i ponownie wprowadzić
lub
przenieść hipotekę i zwiększyć finansowanie domu.
Obie wersje nie różnią się wiele.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata