Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zmiana pojazdu. W trakcie roku? Kiedy awansują klasy SF?

Napisany przez Chippelchen
Cześć,

moje ubezpieczenie jest aktualnie w trakcie od 26.11.2016 do 26.11.2017. Już złożyłem wypowiedzenie mojego obecnego ubezpieczenia i szukam teraz nowego. Słyszałem, że ubezpieczenia na środek okresu rozliczeniowego są dla mnie niekorzystne, ponieważ wtedy nie będę odpowiednio zaklasyfikowany. Czy to prawda, czy pojawiają się również inne wady dla mnie?

Aktualnie nie wiem, co powinienem wpisać w polu klasa zniżek SF na popularnych portalach ubezpieczeniowych. Jeśli wprowadzę teraz nowe ubezpieczenia od 26.11.2017, czy powinienem wpisać moją OBECNĄ klasę zniżek SF 0 czy też nową, do której awansowałbym, czyli SF 1? A co najważniejsze: kiedy awansuję do klasy SF 1 i zacznę płacić mniej?

Jeśli faktycznie otrzymam lepsze warunki, gdy ubezpieczenie zostanie uruchomione 01.01.2018, na co powinienem zwrócić uwagę? Czy będę wtedy jeździć w okresie od 26.11.2017 bez ochrony i muszę korzystać z transportu publicznego oraz zawiesić rejestrację mojego samochodu na ten czas?

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc :-)

Napisany przez Hanomag
[cytat=Chippelchen">
moja polisa jest obecnie ważna od 26.11.2016 do 26.11.2017. Już złożyłem wypowiedzenie mojej polisy i szukam teraz nowej. Słyszałem, że polisy rozpoczęte w trakcie roku są dla mnie niekorzystne, ponieważ nie zostanę odpowiednio sklasyfikowany.
[/cytat]
Większość ubezpieczycieli kieruje się rokiem kalendarzowym. Zawsze zostaniesz wznowiony na początku nowego roku, jeśli przez co najmniej pół roku byłeś ubezpieczony w poprzednim roku.

Cytat od Chippelchen
Obecnie nie wiem, co powinienem wpisać w klasie SF na popularnych portalach ubezpieczeniowych. Jeśli teraz wpiszę nowe ubezpieczenie od 26.11.2017, czy powinienem wpisać MOJĄ OBECNĄ klasę SF 0 czy powinienem wpisać nową, do której bym awansował, czyli SF 1?
Jeśli w poprzednim roku (2016) nie osiągnąłeś półrocznego okresu, pozostaniesz w klasie SF 0 w 2017 roku i awansujesz do SF 1 w 2018 roku, o ile osiągniesz pół roku w 2017 roku.

Jeśli faktycznie otrzymujesz lepsze warunki, jeśli zaczniesz ubezpieczenie 01.01.2018, na co powinienem zwrócić uwagę? Czy wtedy od 26.11.2017 do 01.01.2018 będę jeździł bez ochrony i będę musiał korzystać z transportu publicznego, a mój samochód będzie przez ten czas odrejestrowany?

Nadal będziesz sklasyfikowany w klasie SF 0.
To, że zostałeś sklasyfikowany w klasie SF 0, nie było koniecznie dobre. Początkujący powinni przynajmniej zacząć od zniżki dla drugiego samochodu swoich rodziców i po kilku latach przenieść ją na siebie.

Dziękuję za Twą radę :-)

Chciałbym dodać: W dniu 25.11.2015, jako nowy kierowca, dołączyłem do innej firmy ubezpieczeniowej i pozostawiłem to do 25.11.2016. Następnie zawarłem moje obecne ubezpieczenie od 26.11.2016 do 26.11.2017, ale znowu zostałem przeniesiony na 0 rok zniżek przez moje obecne ubezpieczenie. Czy to było spowodowane tym, że w 2015 roku nie osiągnąłem 6 miesięcy? Czy zrozumiałem to poprawnie?
Jeśli zrozumiałem Cię dobrze, czy oznacza to, że w tym roku między 27.11.2017 a 31.12.2017 nadal będę płacić 0 rok zniżek mojemu ubezpieczycielowi, a następnie w styczniu 2018 zostanę automatycznie przeniesiony na rok zniżek 1? Czy od stycznia będę płacić mniej miesięcznie? (płacę miesięcznie. Tak, jest drożej, ale na razie niestety nie mogę tego zmienić).

Napisany przez BenniG
Cześć, czasami krótkie powiadomienie do ubezpieczyciela również pomaga.

Kupiłem nowy motocykl 22.08.2017 roku i trochę później sprzedałem mój dotychczasowy motocykl. Umowa dotycząca starego motocykla obowiązywała od 1.01. do 31.12., a dotycząca nowego obowiązuje od 22.08. do 21.08. Umowa ze starego motocykla miała klasyfikację SF4, a nowa przewidywała taką samą klasyfikację do 21.08.

Dlatego właśnie, 15 minut temu zalogowałem się i poprosiłem o zmianę na roczny okres ubezpieczenia. Otrzymałem następującą odpowiedź:

Szanowny Panie ...,

Dziękuję za e-mail. Zgodnie z Pana życzeniem, przenieśliśmy zakończenie roku ubezpieczenia na 01.01. Wkrótce otrzyma Pan poprawiony certyfikat ubezpieczenia dotyczący zmiany pojazdu z 22.08.2017.

Dobrze, zgoda. Ale najpierw musiałbym znaleźć ubezpieczenie.
Czy powinienem wpisać SF 0 w dniu 27.11.2017, czyli dzień po zakończeniu obecnego ubezpieczenia, czy od razu wpisać 1? Jeśli wpiszę 0, to czy w styczniu automatycznie zostanę przeniesiony na SF 1 i zapłacę niższą składkę?
Mam obawy: jeśli znowu wykupię nowe ubezpieczenie od 27.11.2017, to znów zapłacę za dużo do listopada 2018, ponieważ pozostanę na SF 0. Mam z tym problem i nie chcę popełnić błędu.

Napisany przez BenniG
To może zostań przy swoim ubezpieczeniu. Powiedz, że chcesz przedłużyć obecny kontrakt z SF1 do 31.12.2017 roku, a od 1.1.2018 roku chcesz mieć SF2.

Taryfa jest jednak nieco wyższa niż nowe ubezpieczenie w innym ubezpieczycielu.

Napisany przez BenniG
Przy zmianie ubezpieczyciela zaczynasz od SF1?
Moim zdaniem u dotychczasowego ubezpieczyciela mogłabyś być w SF2 od 1.1.2018.
Logiczny przebieg zniżek mógłby wyglądać następująco:
27.11.2015 - 31.12.2015 SF0
1.1.2016 - 31.12.2016 SF0, ponieważ nie minęły jeszcze 6 miesięcy ubezpieczenia.
1.1.2017 - 31.12.2017 SF1
1.1.2018 - 31.12.2018 SF2
1.1.2019 - 31.12.2019 SF3
W takim razie żądaj od nowego ubezpieczyciela, aby ochrona przypadała na koniec 2018 roku.
Następnie zaś możesz ponownie zmienić ubezpieczyciela na początku 2019 roku i objąć SF3.

Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli czy to w ogóle jest możliwe bez problemów? Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem, mam zawrzeć nowe ubezpieczenie, które zacznie obowiązywać od 27.11.2017 i wpisać tam bonus SF 0 (ponieważ aktualnie taki jestem) oraz później napisać do ubezpieczyciela, pytając, czy mógłby ustawić datę zakończenia polisy na 31.12.2018, aby następnie zostać odnowionym od 01.01.2018?

Napisany przez BenniG
Jesteśmy teraz pomiędzy 1.1.2017 a 31.12.2017. Czyli powinieneś obecnie być w SF1. Jeśli zawrzesz umowę od 1.1.2019, powinieneś być wówczas w SF3.

To może być dobre? Po prostu płacę tyle samo co kiedyś, gdy byłem zaniżony do klasy SF 0.

27.11.2015 - 27.11.2016 - zakończone na klasy SF 0

27.11.2016 - 27.11.2017 - zakończone na klasie SF 1 (wówczas promocja ze specjalnym zaniżeniem do klasy SF 2), gdzie jednak zostałem znowu zaniżony do klasy SF 0. Być może dlatego, że wtedy nie jeździłem przez 6 miesięcy?

Na moim potwierdzeniu składki z grudnia 2016 roku jest napisane, że miałem klasę SF 0 w 2016 roku. Potem nie otrzymałem od ubezpieczyciela nic oprócz potwierdzenia anulowania.

W internecie nie mogę zbyt dużo ustalić, poza zakresem usług i datą rozpoczęcia ubezpieczenia. Jeśli wybiorę teraz 01.01.2018, to będę bez ochrony ubezpieczeniowej przez 1,5 miesiąca. Jeśli jednak wybiorę 27.11.2017, to ubezpieczenie będzie obowiązywać do 27.11.2018. W związku z tym zastanawiam się, na jaką klasyfikację zostanę sklasyfikowany pod koniec miesiąca i co mam wpisać w formularzu dla ubezpieczyciela. SF 0, bo to aktualne, czy SF 1, bo jechałem bezszkodowo od 27.11.2016 do 27.11.2017? Boję się, że teraz znowu zacznę od klasy SF 0 i dopiero 27.11.2018 awansuję do klasy SF 1. To moje obawy.

Mam nadzieję, że teraz jest to lepiej zrozumiałe :-)

Pozdrowienia

Kai

Napisany przez BenniG
I dlatego trzeba porozmawiać lub napisać do ubezpieczyciela.

Ale jeśli teraz spojrzę na moje dane online, zauważę, że popełnili kilka błędów.

Data ostatniej zmiany to 1.01.2017 r. - prawdopodobnie żeby zsynchronizować historię ubezpieczenia z nowym rokiem.

W polu dotyczącym przebiegu wpisali 29 000 km 21.11.2016 r., mimo że zarejestrowałem motocykl dopiero 22.08.2017 r. z przebiegiem 43 750 km. Podawałem, że rocznie przejeżdżam 6 000 km, a teraz mam 46 350 km.

Aktualnie mam zniżkę SF5, a od 1.01.2018 r. składka wynosi 78,19 €. Rachunek z zniżką SF4 ważny do 22.08.2018 r. wyniósł 130,63 €.

Nie otrzymałem jeszcze nowego polisy, więc być może dane jeszcze się znormalizują.

Teraz zadzwoniłem do mojego ubezpieczyciela. Ustalili okres ubezpieczenia do początku stycznia. Teraz w styczniu będę ponownie klasyfikowany i skorzystam z SF 1. Dlatego umowa będzie obowiązywać do stycznia 2019. Nie mogli po prostu dostosować okresu ubezpieczenia. Więc przedłużenie umowy.

Czy mogę skorzystać z prawa odstąpienia od umowy, jeśli w ciągu 2 tygodni znajdę lepsze oferty?

Napisany przez Hanomag

Chciałbym dodać: 25.11.2015 roku rozpocząłem jako nowy kierowca w innej firmie ubezpieczeniowej i utrzymałem to do dnia 25.11.2016. Następnie zawarłem umowę na moje obecne ubezpieczenie od 26.11.2016 do 26.11.2017, jednak zostałem ponownie przypisany do grupy SF 0 przez moje obecne ubezpieczenie. Czy oznacza to, że nie miałem 6 miesięcy w 2015 roku? Czy dobrze to zrozumiałem?

Tak jak ja to rozumiem, jesteś nieprzerwanie ubezpieczony od 25.11.2015 roku. Dlatego nowe ubezpieczenie przy zmianie na 26.11.2017 roku powinno Cię sklasyfikować jako SF 1, a od 01.01.2018 jako SF 2. Nie godziłbym się na coś innego. Od 01.01.2018 roku byłeś bezszkodowym kierowcą przez dwa pełne lata i zasłużyłeś sobie na klasyfikację SF 2. Zrezygnowałbym z umowy z gorszą klasyfikacją.

Nie mam aktualnie tych dokumentów przy sobie. Jeśli je znajdę, czy po prostu mam wysłać mojemu ubezpieczycielowi, do którego przedłużyłem umowę i zmieniłem termin, nową umowę i powiedzieć, że chciałbym być sklasyfikowany jako SF 2?

Wczoraj otrzymałem e-mailem potwierdzenie z dnia 27.11.2017-31.12.2017. Czy wiesz, kiedy dostanę nowe rachunki ze sklasyfikowaniem na SF 1? Nie mam jeszcze pisemnego potwierdzenia, że płacę kwotę X jako SF 1.

Napisany przez Hanomag

Chciałbym dodać: W dniu 25.11.2015 wstąpiłem do innej firmy ubezpieczeniowej jako kierowca początkujący i prowadziłem ją do 25.11.2016. Następnie zawarłem moje aktualne ubezpieczenie od 26.11.2016 do 26.11.2017, ale zostałem ponownie zdegradowany do klasy 0 przez moje obecne ubezpieczenie. Czy więc to wynikało z tego, że w 2015 roku nie miałem 6 miesięcy? Czy dobrze to zrozumiałem?

Niejasne dla mnie dlaczego nowe ubezpieczenie zdegradowało Cię na kolejny rok do klasy 0. Jeśli ta firma ubezpieczeniowa preferuje rok ubezpieczenia inny niż kalendarzowy, powinni Cię od razu przenieść do klasy 1, ponieważ w tamtym czasie byłeś już przez rok ubezpieczony. Czy ta nowa firma ubezpieczeniowa wiedziała o poprzednim ubezpieczeniu?

Cytat: Chippelchen
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, w tym roku musiałbym płacić nadal za klasę 0 w mojej firmie ubezpieczeniowej od 27.11.2017 do 31.12.2017, a następnie automatycznie zostanę przeniesiony do klasy 1 w styczniu 2018?
To byłoby prawdą, gdybyś był u ubezpieczyciela, który preferuje rok ubezpieczenia jako rok kalendarzowy i który nie wiedział, że byłeś ubezpieczony w 2016 roku przez ponad 6 miesięcy.

Aktualnie nie mam tych dokumentów. Jeśli je znajdę: po prostu przesłać mojej ubezpieczycielowi, u którego przedłużyłem polisę i zmieniłem termin, nową umowę i powiedzieć, że chcę zostać przeniesiony do klasy 2?
Powinieneś przesłać obecnemu ubezpieczycielowi pierwszą umowę z 2015 roku, aby zobaczył, że byłeś już ubezpieczony od 2015 roku. Nowa umowa jest mu znana, to on sam ją wystawił.

Wczoraj dostałem potwierdzenie na e-mail z datą od 27.11.2017 do 31.12.2017. Wiesz, kiedy otrzymam nowe rachunki ze zmianą na klasę 1? Jeszcze nie mam żadnego pisemnego potwierdzenia, że zapłacę kwotę X za klasę 1.
Pod rachunkiem rozumiesz nową polisę (legitymację ubezpieczenia). Zazwyczaj otrzymasz ją w ciągu tygodnia. Ale właściwie powinieneś im uświadomić, że zostali źle poinformowani i że chciałbyś być cofnięty z mocą wsteczną do klasy 1 od 01.01.2017. Aby to udowodnić, powinieneś przedstawić pierwszą polisę z 25.11.2015.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata