Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: refinansowanie i nowy bank domowy

Napisany przez Kleingeld
Cześć wszystkim,
obecnie dążę do spłaty starych zobowiązań i zmiany mojego banku.
Sytuacja finansowa:
Aktualne zadłużenie w wysokości 1 500 euro z oprocentowaniem 7%
Limit debetowy w wysokości 5 000 euro z oprocentowaniem 16%
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Dochód netto 1 800 euro
Pozytywna historia kredytowa, brak nieuregulowanych płatności, spłat itp.
Ponieważ z powodu nieprzewidzianych wydatków musiałem znacznie przekroczyć stan konta, a jednocześnie nie jestem zadowolony z mojego obecnego banku, rozważam otwarcie nowego konta jednocześnie z zaciągnięciem kredytu w wysokości 8 500 euro, który ma służyć spłacie starych zobowiązań oraz zapewnieniu dodatkowej przestrzeni finansowej. Miesięczna rata w wysokości 250 euro jest w każdym przypadku do osiągnięcia.
Czy ze względu na moją sytuację finansową otrzymam w ogóle kredyt? A jeśli tak, to której bank możecie mi polecić w tym celu?
Pozdrowienia i z góry dziękuję za waszą pomoc
Kleingeld

Napisany przez Honey1979
Co sądzisz o pomysł, aby pozostać w swoim banku, poszukać pracy za 450 euro i w ten sposób zmniejszyć swój dług?
To przetrwasz przez 2 lata, po czym pozbywasz się swojego długu i masz małą rezerwę..... budowanie kolejnych długów to przecież żadne rozwiązanie.

Napisany przez Kleingeld
Najpierw dziękuję za odpowiedź.
1. Czasowo nie jestem w stanie podjąć pracy za 450 euro.
2. Nie chciałbym kontynuować naliczania 5000 euro przy tej stopie procentowej.
3. Potrzebuję dodatkowych środków finansowych do końca roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Generalnie możesz wybrać wielu partnerów bankowych do tego przedsięwzięcia.

Jednakże, podczas oceny przez bank, ważne jest również, czy wykorzystałeś pełny debet na koncie bieżącym, lub nawet przekroczyłeś go. Czyli jesteś powyżej limitu debetowego.

Czasem zdarza się, że niektórzy partnerzy bankowi nie chcą w takich sytuacjach współpracować.

W końcu udzielenie kredytu sprowadza się do bilansu przychodów i wydatków (czynsz)...

Napisany przez Honey1979

Ostatecznie udzielanie kredytu to kwestia przychodów i wydatków (czynsz)...

Całkowicie racja Bankkaufmann, tutaj wydatki są wyraźnie wyższe niż przychody..... Czy nie byłoby więc bardziej sensowne zmniejszyć bieżące koszty lub zwiększyć przychody?
Nie uważam za sensowne szukać rozwiązania, jak rozwijać długi TE dalej.
Dlaczego nie działa to czasowo? Jeśli znajdziesz jakąś pracę... roznosić gazety, pracować wieczorami w studiu opalania lub cokolwiek innego.
Jeśli się chce, to wszystko się udaje.... na wydawanie pieniędzy, jak się wydaje, jest też wystarczająco czasu.

Napisany przez Kleingeld

Fakt jednak przy badaniu bankowym jest także to, czy wykorzystałeś pełny debet, a może nawet przekroczyłeś go. Czyli ponad limitem debetowym. Często zdarza się, że niektórzy partnerzy bankowi nie chcą tu współpracować.

Dziękuję za uwagę. Obecnie limit debetowy został osiągnięty, dlatego dążę do zaciągnięcia kredytu, który spłaci wszystkie obecne zobowiązania i udostępni mi dodatkowe środki finansowe. Chciałbym uniknąć opłat debetowych.

Wydatki (czynsz, prąd, samochód, ubezpieczenia, umowa telefoniczna itp.) wynoszą miesięcznie około 800 euro. Dodatkowo bieżąca rata kredytu w wysokości 200 euro, którą po otrzymaniu nowego kredytu chciałbym zwiększyć do 250 euro, pozwoliłyby mi, przy miesięcznych dochodach 1800 euro netto, mieć około 750 euro do życia.

Zacytowane przez Honey1979

Jeśli się chce, wszystko jest możliwe... widocznie jest też wystarczająco dużo czasu na wydawanie pieniędzy.

Szkoda, ale takie wypowiedzi są nie na temat i w ogóle nie pomagają. Tym bardziej, że nawet nie znasz przyczyny mojej sytuacji finansowej. A dodatkowa praca nie wchodzi w grę czasowo, ponieważ studiuję dodatkowo obok pracy.

Napisany przez Honey1979
Teraz przemyśl to liczbowo i realistycznie.... Masz długi w wysokości 6500,00 euro... Według twoich słów, masz 250,00 euro nadwyżki (które tak naprawdę nie masz, bo w przeciwnym razie nie miałbyś długów)
Jeśli podzielimy te 250 euro przez sumę twoich długów, a następnie przez 12 miesięcy, otrzymasz ponad 2 lata.
To oznacza, że twoją nadwyżkę na kolejne 2 lata już wydałeś, a teraz chcesz coś więcej dorzucić, wszystko to bez uwzględnienia odsetek itp.
Problemem w naszym społeczeństwie dokładnie jest to... Patrz powyżej.... Ludzie żyją ponad swoje możliwości i tracą kontakt z rzeczywistością.
Studia czy coś innego.... Musisz po prostu móc sobie na to pozwolić..... Tak właśnie jest w życiu.
Co ci da ukończone studia, jeśli jesteś prywatnie niewypłacalny? Niewypłacalny = niemogący spłacić długów....
Tak smutne jak to jest, dla niektórych ludzi 6500,00 euro nie stanowi duże wyzwania, ze względu na dobre zarobki.... Dla innych jest to nie do pokonania przeszkoda.
I gdy ktoś mówi, że się nie da.... Och ludzie. Wszystko się da, jeśli człowiek się postara.
Jako młody człowiek uzyskałem tytuł mistrza na studiach wieczorowych, pracowałem na pełen etat i pracowałem w weekendy na stacji benzynowej. Wszystko się da.

Napisany przez Batman_BU
Uważam, że bardzo sensowne jest przekształcenie istniejących kredytów -> Przyszłe obciążenia odsetkowe prawdopodobnie będą znacznie niższe na podstawie Twoich informacji i odpowiednio odciążą Twój dochód. Gdy tylko otrzymasz ofertę, proszę podaj tutaj warunki.
Czy rzeczywiście jest konieczne rozszerzenie, to oczywiście musisz sam/a zdecydować.
Ważne: Zwróć uwagę na to, co Honey mówi i postaraj się pracować nad swoimi wydatkami. W przeciwnym razie nigdy nie osiągniesz stabilności finansowej.
Czy jest możliwa wyższa spłata?

Napisany przez hanes
Jak ma on spłacić długi, jeśli limit debetowy jest już przekroczony? Jeśli tak, to odsetki mogą przekraczać 10%. (plus opłaty).

Napisany przez Kleingeld
@Honey1979: Dzięki za otwarte i szczere słowa. W zasadzie masz rację. Kontrola moich wydatków ma oczywiście pierwszeństwo. Musisz jednak zrozumieć, że debet rachunku bieżącego o oprocentowaniu 16% nie jest tak wspaniały i poprzez zaciągnięcie nowego kredytu mogłabym faktycznie trochę zaoszczędzić.

@atman_BU. Wyższa spłata niż 250 EUR miesięcznie byłaby możliwa, ale chciałabym zachować pewien mały zapas na inne wydatki. Przy kredycie w wysokości 8.000 EUR i oprocentowaniu 8%, spłata w wysokości 250 EUR pozwoliłaby mi zakończyć ten temat w ciągu 3 lat.

@hanes: Limit debetu został wykorzystany, ale nie został przekroczony. Zamiana go na kredyt osobisty powinna umożliwić korzystniejszą stopę procentową niż 16%.

Napisany przez Honey1979
Spróbuj szczęścia w Sigma Bank, która oferuje nawet pożyczki bez sprawdzania w rejestrze dłużników. Oferowane tam są na przykład pożyczki w wysokości 7.500,00 euro. Stopa nominalna 10,58%, Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania 11,11%. Oznacza to 40 rat miesięcznych po 225,30 euro. Brzmi jak kredyt stworzony specjalnie dla Ciebie... Do tego masz dodatkowe 1000,00 euro na rękę, a miesięczna rata wynosi jedynie 225,30 euro. Całkowita kwota pożyczki wynosi 9.012,00 euro.

Napisany przez Hanomag

Spróbuj szczęścia w banku Sigma,
oferują nawet pożyczki bez sprawdzania w bazie danych Schufa.
Dostępna tam oferta to między innymi pożyczka w wysokości 7 500,00 euro
Oprocentowanie nominalne 10,58%, Roczna stopa oprocentowania 11,11%

Jeśli mnie pytacie, skoro obecnie mamy niskie stopy procentowe, 11,11% to dla mnie zdecydowanie za dużo. Lepiej odwiedź jak najwięcej banków i wyjaśnij im, jak doszło do twojego zadłużenia i w jaki sposób możesz je spłacić. Pośrednik finansowy przecież napisał:

Generalnie możesz skorzystać z wielu partnerów bankowych do realizacji tego planu.

Porozmawiaj ponownie z twoim bankiem, muszą zrozumieć, że z oprocentowaniem 7% będą lepiej obsłużeni niż z klientem gotowym do zmiany.

Napisany przez Honey1979
No cóż.... Ten sposób postępowania może jednak nie udać się.
Jeśli teraz rzeczywiście obudzi on śpiące psy.... Limit debetowy już na skraju, a do tego jeszcze kredyt ratalny i teraz coś jeszcze nakładać.... i zaczyna stawiać warunki oraz proponować zmianę.....
Może się zdarzyć w najgorszym przypadku, że bank wypowie limit debetowy i będzie wymagał natychmiastowej spłaty.... A wtedy już jest za późno... (Niewypłacalność)

Napisany przez matti85
Oto moje zdanie na ten temat:
1. pożyczka w ING Diba na 36 miesięcy z oprocentowaniem 3,5% (Po co płacić tutaj 11%) daje Ci ratę w wysokości 249€ i możliwość bezpłatnej wcześniejszej spłaty. Absolutnie nie rozumiem, dlaczego w ogóle wymienia się tutaj Bank Sigma? Jeśli historią kredytową jest czysta, to nie jestem skłonny płacić 11% tylko jako przykład
ING Diba 36*249,50€ = 8.982€ (Wypłata 8.500€)
Sigma Bank 40*225,30 = 9.012€ (Wypłata 7.500€)
Myślę, że nie trzeba tutaj mówić więcej!!!!
2.
Moim zdaniem powinieneś powoli wziąć swoje finanse w garść, ponieważ wpadasz w błędne koło. Spłacasz debet kredytem, a debet znów jest dostępny i w efekcie twoje wydatki i dochody się nie zgadzają. Jeśli będziesz kontynuować w ten sposób, w końcu wpadniesz w niewypłacalność!!! Oczywiście zawsze mogą wystąpić sytuacje specjalne, to tylko ostrzeżenie.
Podsumowanie:
Pożycz pieniądze w Dibie i na razie zostań przy banku domowym. Zmiany przeprowadź dopiero po otrzymaniu kredytu. Wcześniej w ogóle nie, ponieważ wpłynie to negatywnie na twoją historię kredytową, itp.

Napisany przez Honey1979
Twój plan brzmi świetnie.... Podstawowym warunkiem byłoby to, aby ING udzieliło mu kredytu.....

Napisany przez Martin79HN
Pytanie: Czy debet od banku domowego nie jest wpisany do rejestru Schufa?
Debet 5000 €
nowy kredyt 8000 €
Jeśli teraz przyjdzie nowe zapytanie o 8000 €, to na pierwszy rzut oka (debet + nowy kredyt)
wygląda to na nadmierny dług!
Sugestia:
Porozmawiaj z bankiem domowym i podnieś stawkę procentową do 3,5% oferowaną przez Ing Diba.
Sprawdź, czy mogą Ci zaproponować te warunki.
1800 € netto * 3 = 5400 € maksymalny debet w banku domowym
Wziąłbym 5000 € w banku domowym i zmniejszyłbym mój debet do 1000 € dla większego bezpieczeństwa.
Następnie próbowałbym oszczędzać każdego miesiąca!

Napisany przez matti85
Wiele banki nie rejestrują debetu.

kredyt odnawialny, jak mi wiadomo, nigdy nie jest wpisywany.
Jednak jeśli nie jesteś w stanie z niego wyjść, możesz zamienić kwotę kredytu odnawialnego na kredyt ratalny za pomocą banku. Następnie spłacasz go w ustalonych miesiącach.

Napisany przez Daukind

Według mojej wiedzy, debet nigdy nie jest wprowadzany.

Nieprawda. Istnieje wiele banków, które zgłaszają debet wraz z wysokością linii kredytowej do Schufa.

Jednak jeśli nie udaje się wyjść z debetu, można przekształcić go w kredyt ratalny za pomocą banku. Następnie kwota ta musi zostać spłacona w ustalonych miesiącach.

Brzmi to tak, jakby było na to jakieś prawo. Oczywiście to również nie jest prawda.

Napisany przez Kleingeld
Dziękujemy za waszą pomoc i rady.
Właśnie otworzyłem nowe konto bieżące z kredytem w wysokości 8 000 EUR po oprocentowaniu 6,50%. Okres kredytowania wynosi 36 miesięcy. To nie do końca oprocentowanie, które sobie wyobrażałem, ale jest tańsze niż moje aktualne raty i debet.

Doskonale! Powodzenia...

Napisany przez Martin79HN
Czas trwania & Oprocentowanie & Ryzyko dla banku.
Warunki są w porządku!
Nie zdecydowałbym się na nowe konto bieżące w nowym banku.
Jeśli to możliwe, skorzystaj z wpłat dodatkowych!
Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata