Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ekspert podczas trwającego finansowania.

Napisany przez FamilieS
Cześć wszystkim,
Obecnie remontujemy starszy Dom i w tym celu podpisaliśmy finansowanie budowy z Allianz.
Finansowanie zostało zakończone na początku roku i około połowa kredytu została do tej pory „wydana”.
W zeszłym tygodniu otrzymaliśmy pismo od Allianz, w którym poinformowano nas, że ekspert od Sprengnetter skontaktuje się z nami i umówi się na wizytę w domu.
Czy ktoś miał już podobną sytuację? Jesteśmy nieco zaniepokojeni, dlaczego rzeczoznawca przychodzi podczas trwającego finansowania.
Czy to normalna procedura podczas finansowania budowy? Czy Allianz chce tylko zabezpieczyć się, że pieniądze faktycznie zostały przeznaczone na Dom i nie zostały wydane w inny sposób?
Pozdrowienia
Daniela S.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@FamilieS, na pewno w umowie kredytowej będzie zapisana informacja o wizycie rzeczoznawcy.
Przecież to nie jest nic złego.
Przecież nie mają państwo nic do ukrycia.
Poza tym wypłata ze strony Allianz zapewne będzie dokonana tylko na podstawie faktury, prawda?
Więc postępowanie partnerów ubezpieczeniowych/bankowych nie jest niczym złym.

Napisany przez FamilieS
Dziękuję za odpowiedź.
Ponieważ robimy wiele rzeczy sami, obecnie otrzymujemy „zaliczkę” od Allianz.
Kiedy pieniądze się skończą, składamy w Allianz faktury za wykorzystane środki.

Napisany przez Honey1979
To całkiem normalne i całkowicie standardowe....
Chcą po prostu wiedzieć, czy faktycznie montujecie to, co przedstawiacie na fakturach.
Na przykład jeśli kupiłeś 10 tysięcy okien, to powinny one już być zamontowane, tego będzie kontrolował gość....
Jeśli zrobiłeś wszystko uczciwie i nie oszukałeś, to możesz podejść do tego spokojnie.

Napisany przez Nn185
U nas teraz w trakcie trwającego finansowania / około połowa kredytu została dotychczas wykorzystana, Został zapowiedziany biegły ekspert z ramienia Allianz.

Dokonujemy wiele prac własnym nakładem i w zamian za to dostajemy pieniądze zawsze jako zaliczkę.

Ostatnia wypłata (5000€) w sierpniu 2023 roku na prace z suchych zabudów, nie mogła jednak zostać wykonana, a decyzja została podjęta, że zostaną one wykonane teraz, wiosną. W międzyczasie, zimą (żeby nie było nudno), wymieniliśmy okna dachowe i użyliśmy na to przeznaczone pieniądze.

Mówiąc krótko, czy będę miał problemy z powodu tego postępowania. Innymi słowy, czy pieniądze wypłacone na jeden cel, ale wykorzystane na inny cel spowodują kłopoty.

Napisany przez NaTwoim13
Nn185 pisze:
U nas teraz również, podczas trwającego finansowania / około połowa kredytu została dotychczas wykorzystana, zapowiedziano biegłego z ramienia Allianz.

Robimy wiele rzeczy własnymi siłami i w ten sposób otrzymujemy pieniądze zawsze jako zaliczkę.

Ostatnia wypłata (5000€) była w sierpniu 2023 r. na prace wykończeniowe, ale nie mogły one zostać wykonane, a decyzję podjęto, że zostaną przeprowadzone teraz wiosną. Podczas tego czasu, zimą (żeby nie było nudno) wymieniliśmy okna dachowe i wykorzystaliśmy na to pieniądze.

Krótko mówiąc, czy będę mieć problemy z powodu tego postępowania. Mówiąc krótko, pieniądze zostały wypłacone na pewien cel, ale zostały użyte na inny cel.

Nie, to jest zupełnie normalny raport z wizytacji, który zgodnie z ustawą o refinansowaniu jest prawnie wymagany przy każdym finansowaniu!

Napisany przez elknipso
Zawsze zastanawiam się, czy naprawdę istnieje tylu ludzi, którzy oszukują w takich sprawach. Pożyczkę trzeba i tak spłacić, a jeśli pieniądze przeznaczone są na coś innego niż własny Dom, to w końcu zostajesz z niekompletnym domem, a pieniądze się kończą.

Napisany przez BenniG
@elknipso, i to właśnie jest problem... Jeśli zabierzesz pieniądze z banku do zakładów bukmacherskich i na koniec będziesz miał tylko gotową płytę fundamentową, a w banku będziesz miał 400 000 € długu.
Lepiej regularnie sprawdzać, czy postęp prac budowlanych i remontowych odpowiada wypłaconym środkom.

Jeśli wystąpią zmiany w planie, dobrze jest wcześniej poinformować bank, ale teraz spróbowałbym naprawić ten błąd zanim rzeczoznawca zacznie szukać wykończenia wnętrz.

Napisany przez Nn185
[Cytat=BenniG;210580]@elknipso i oto właśnie jest problem... Gdy przynosisz pieniądze z banku do zakładu bukmacherskiego i na koniec masz tylko gotową płytę podłogową.

Jeśli pojawiają się zmiany w planie, dobrze jest wcześniej poinformować bank, ale teraz spróbowałbym naprawić błąd przed tym, zanim rzeczoznawca szuka wykończenia wnętrza.

Nie będzie szukać wykończenia wnętrz. Chodzi o dwie jednostki mieszkalne znajdujące się w tym samym budynku, przy czym pierwsza jednostka jest ukończona. (Nigdy nie było tu nikogo, kto przyjrzałby się domowi ani przed rozpoczęciem przebudowy/remontu, ani w międzyczasie. To, że użyliśmy pieniędzy z suchobiurowego na okna dachowe, odnosi się tylko do drugiej jednostki mieszkalnej. Dlatego moje pytanie, czy mam się obawiać inspekcji.

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma powodów do obaw, jest to raport dotyczący inspekcji, która jeszcze nie miała miejsca. Jeśli już się odbyła, rzeczoznawca nie będzie nawet wiedział/kontrolować, jakie działania mają być podjęte lub zostały już podjęte!

Napisany przez Nn185
Zgodnie z e-mailem od Sprengnetter (ta firma została zlecona przez Allianz), ten termin dotyczyć ma raportu z postępu prac budowlanych.
I nie, nigdy nie mieliśmy jeszcze terminu na raport inspekcji.

Napisany przez NaTwoim13
Nn185 pisze:
Według e-maila od Sprengnetter (ten zakład został zlecony przez Allianz), wizyta ta powinna dotyczyć raportu dotyczącego postępu budowy.
I nie, nigdy nie mieliśmy spotkania w celu stworzenia raportu inspekcyjnego.

OK, więc to nie jest obowiązkowy raport inspekcyjny.

Takie raporty dotyczące postępu budowy są niezwykłe i niespotykane w innych bankach!

Napisany przez Nn185
Co można wtedy oczekiwać?

Napisany przez NaTwoim13
Nic, nawet jeśli zostały podjęte daleko idące kroki, dla których wnioskowano o środki i zostały wypłacone. Jeśli nie ma suchego montażu, nie mogę ocenić, jak bardzo wpłynie to na to, że zostało zakupione okno dachowe, bez znajomości kosztów. Jeśli jednak nie wszystko zostało jeszcze wypłacone, nie ma znaczenia, ponieważ te brakujące prace mogłyby zostać wykonane z dalszych środków, które jeszcze mają zostać wypłacone. Ważne jest również, aby wiedzieć, na jaki cel zostały dotychczas wykorzystane środki.

Napisany przez Nn185
Z 5000 €, które miały być przeznaczone na suche zabudowy, zakupiono i zamontowano 4 okna dachowe.

Zresztą te 5000 € i tak nie wystarczyłyby na suche zabudowy i były przeznaczone tylko na materiały. Z 195 000 €, które ogółem pozyskaliśmy, mamy teraz jeszcze 103 000 € pozostałych.

Pozostałe środki były przeznaczone na pierwszą jednostkę mieszkalną, gdzie prace budowlane zostały zakończone i już jest zamieszkana

Napisany przez NaTwoim13
Czy zostało to zasugerowane i zgłoszone bankowi?

Uważam, że dla banku liczy się raczej cała suma, czyli aktualna kwota wypłaconych już środków, ponieważ teoretycznie 5000 euro mogą jeszcze być na koncie, a prace wykończeniowe jeszcze się nie zaczęły.

Biegły z pewnością nie zapyta, co zrobili Państwo z ostatnimi 5000 euro.

Czy okna dachowe były częścią ogólnego zgłoszonego bankowi planu?

Bez względu na to, nie ma potrzeby martwić się w ogóle.

Napisany przez Nn185
Okna dachowe, które wymieniliśmy, znajdują się w istniejącym budynku, a nie w budowie. Niestety nie były one uwzględnione w zleceniu. Jednak w przypadku starych domów niestety nie wszystko da się przewidzieć.

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku po prostu jeszcze nie rozpoczęli prac wykończeniowych na sucho i mimo to odnoszą się do dodatkowego montażu okna dachowego.

Napisany przez Nn185
A jak to wygląda, jeśli chcę dalej składać wnioski o wypłatę bez rozpoczęcia prac suchego montażu?

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie w ogóle nie pojawia się to pytanie, dlatego nie mam z tym żadnego doświadczenia. 98% banków, z którymi współpracuję - a są to wszystkie popularne banki w dziedzinie najlepszej oferty - w ogóle nie tworzy takiego raportu pośredniego, i nie znam tego w ogóle w przypadku Allianz.

Dlatego zakładam, że nawet w przypadku Allianz nie ma to miejsca, albo też - jak początkowo podejrzewałem - chodzi wyłącznie o obowiązkowy raport oględzinowy.

Napisany przez Nn185
Dziękuję za poświęcony czas.

Napisany przez Nn185
[QUOTE=noelmaxim;210589]Czy to było zaplanowane i zadeklarowane w stosunku do banku?

Tak, w rubryce przeznaczenie środków podałem ukończona jednostka mieszkalna pierwsza. Sucha zabudowa drugiej jednostki mieszkalnej

Napisany przez hausbauwest
Tak szczerze, nie chciałbym być na twoim miejscu. Masz 5000 wydane na suche zabudowy, ale sam mówisz, że nie wystarczyłyby na to. Następnie bierzesz te 5000 euro i instalujesz nimi okna dachowe w zupełnie innym obiekcie...... o jejku..... Nie dziwię się, że w takich przypadkach wysyła się rzeczoznawcę.

Napisany przez NaTwoim13
Czym sądzisz, co się stanie?

Napisany przez Nn185
5000€ zostało przeznaczone na materiały do suchej zabudowy. Okna dachowe zostały również zamontowane w obiekcie, który był przewidziany do remontu suchej zabudowy, a nie w innym. To jest ten sam Dom, który jest remontowany/przebudowywany.

Napisany przez Nn185
noelmaxim pisze:
Nie, to zwykły raport z oględzin, który zgodnie z ustawą refinansową jest prawnie wymagany przy każdej finansowaniu!

Ekspert był na miejscu, był to faktycznie tylko obowiązkowy termin oględzin, który teraz zostanie przekazany do Allianz bez oceny.

Napisany przez NaTwoim13
Nn185 pisze:
Eksperci byli obecni, to był właściwie tylko obowiązkowy termin wizyty, który teraz bez oceny zostanie przekazany do Allianz.

Widzisz, tak jak początkowo podejrzewałem i ogłosiłem w #6

Również nie mogłem sobie tego inaczej wyobrazić!

Napisany przez Nn185
Dziękuję bardzo.!!! Allianz także powiedziała, że czekają na raport z wizji przed przetworzeniem następnej wypłaty, czy jest to normalne?

Napisany przez NaTwoim13
Kiedyś, jeśli raport nie został jeszcze złożony, ustanawiają blokadę.

Napisany przez Nn185
To uspokajające to słyszeć. Jeszcze raz dziękuję

Napisany przez sonicfan
Cześć wszystkim na forum,

w 2019 roku sfinansowaliśmy nową budowę w lokalnym banku, która została ukończona pod koniec 2020 roku i zajęta w marcu 2021 roku.

Przez miesiącami ścigałem się za bankiem, aby potwierdzić, że wszystkie dokumenty wymagane zgodnie z umową kredytową (potwierdzenie wykreślenia obciążenia hipotecznego przez poprzedniego właściciela, raport o ukończeniu budowy i zaświadczenie o meldunku oraz polisa ubezpieczenia budynku) zostały w całości dostarczone. Po roku i 7 miesiącach otrzymałem ten list potwierdzający kompletność mojego zaangażowania kredytowego.

Od miesięcy doświadczam falowego terroryzmu telefonicznego ze strony firmy rzeczoznawczej z Lipska. Chcą oni przeprowadzić oględ nieruchomości z zewnątrz i wewnątrz, co jest im prawnie umożliwione zgodnie z § 24 BelWertV i zostało zlecone przez nasz bank. W wymienionym paragrafie czytam, że przy projektach budowlanych o wartości < 600k nie jest wymagane wykonanie ekspertyzy, a może ona zostać zastąpiona prostym oszacowaniem wartości. Ponadto jest tam również napisane, że nie ma konieczności przeprowadzania oględzin wewnętrznych, jeśli budynek nie ma jeszcze 10 lat i wyposażenie budynku jest wystarczająco znane. Jest to spełnione, ponieważ zbudowaliśmy pod klucz z katalogiem życzeń specjalnych i nawet w trakcie budowy nie byliśmy uprawnieni do ingerencji. Specjalne życzenia zostały również wymienione w umowie kredytowej i zostały zrealizowane przez firmę budowlaną, a potwierdzone przez raport postępu prac od strony przedsiębiorcy banku.

Przeglądałem naszą umowę kredytową i nigdzie nie ma napisane, że jesteśmy zobowiązani do wizyty rzeczoznawcy. Tylko w wniosku kredytowym znajduje się następujący zapis:
============================================
Oświadczenie zgody w ramach wyceny nieruchomości
Ja/my zgadzam się, że pracownik FIRMY XXXX może wejść na moją/naszą nieruchomość, aby przeprowadzić wymagane do wyceny oględziny zewnętrzne i wewnętrzne. Ze względu na obowiązek kontroli i dokumentacji zgodnie z rozporządzeniem dotyczącym rzeczoznawców będą wykonywane pojedyncze zdjęcia zewnętrzne i wewnętrzne, które reprezentują obiekt. Powiadomię/powiadomimy obecnych właścicieli, najemców lub zarządców o zbliżającej się wizycie.
Informacja dotycząca oględzin wewnętrznych w celu wykonania ekspertyzy rynkowej i zabezpieczenia kredytowego:
Pracownik FIRMY XXXX skontaktuje się z Państwem telefonicznie lub mailowo w celu ustalenia terminu wizyty.
============================================
Mam trzy pytania:
-Jeśli wniosek kredytowy staje się umową kredytową - to czy obowiązują warunki umowy kredytowej - prawda?
-Nawet jeśli tak nie jest, wynika z tekstu, że wycena dotyczy nieruchomości istniejącej, ponieważ nie może być właściciela dla nieruchomości niezabudowanej
-Nawet jeśli tak nie jest, dla kwoty naszego kredytu nie jest konieczne przeprowadzenie oględzin wewnętrznych - ja również tak interpretuję umowę.

Nie miałbym nic przeciwko oględzinom wewnętrznym, gdyby tu nie było już wszystko osobiście urządzone i bank nie spał, gdy tu jeszcze nie było niczego... Powiedziałem im również, że chętnie umówimy się na oględziny zewnętrzne, ale mogą je również przeprowadzić bez naszego towarzystwa. W odpowiedzi dostałem list od banku, że konieczne są zdjęcia wnętrza. Czy to tak działa?

Dziękuję wszystkim czytelnikom za poświęcony czas i miłego weekendu
Pozdrowienia
sonicfan

Napisany przez NaTwoim13
To nie jest opinia, to jest raport inspekcyjny wymagany i ustawowo wymagany przy każdym finansowaniu zgodnie z ustawą o refinansowaniu!

Napisany przez sonicfan
Dzień dobry Panie Buhmann,

Dziękuję za Pana odpowiedź. Nie zdawałem sobie sprawy, że chodzi tutaj o refinansowanie. Czy potrzebna jest zgoda na wewnętrzne zdjęcia w tym raporcie? Czy rzeczywiście trzeba pokazać wnętrze rzeczoznawcy? Wniosek jasno mówi o operacji oszacowania wartości - więc zakładałem, że będzie to pełne opracowanie a nie tylko raport z wizji.

Pozdrowienia
sonicfan

Napisany przez NaTwoim13
Twoj bank zrefinansował środki, które ci przyznał, co oznacza, że obowiązuje prawo.

Tak, musisz go wpuszczać, ale szczerze mówiąc, w zasadzie nie masz się czego obawiać, jeśli usługi zostały wykonane w ogólnym zarysie i tu trochę tego, tam trochę tamtego, to w ogóle nie rzuca się w oczy.

Więc po prostu wpuszczaj i zachowuj spokój.

Napisany przez sonicfan
Cześć ponownie, Panie Buhmann,

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź.
Jestem trochę zdziwiony argumentacją banku i rzeczoznawcy, ponieważ wspomniana ustawa §24 w ogóle nie zawiera słowa raport z oględzin. Czy to ma znaczenie? Dla mnie określenie wartości zastawu nie polega tylko na prostym raporcie z oględzin - ale również jestem otwarty na inne argumenty.

Pozdrowienia
sonicfan

Napisany przez NaTwoim13
Ocena wartości zastawu została przeprowadzona przed udzieleniem zgody. Wydaje się, że bank wystawił opinię w formie tabelarycznej, ponieważ nie było wymagane pełne opiniowanie dla głosu decyzyjnego. Wartość nie została ustalona w odpowiednim raporcie z wizyty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata