Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Podwójne ubezpieczenie dodatkowe dla zębów.

Napisany przez benedikth
Cześć wszystkim,
4 tygodnie temu dostałem wycenę na dwie korony.
Mam problem, ponieważ mam podwójne ubezpieczenie stomatologiczne.
Pierwsze zostało zawarte przez moją mamę około 10 lat temu. Rachunek nadal jest pobierany z jej konta.
Niestety, nie wiedziałem o tym ubezpieczeniu i przed 2 laty sam wykupiłem drugie.
Po otrzymaniu wyceny, mama poinformowała mnie o pierwszym ubezpieczeniu.
Zadzwoniłem do drugiego ubezpieczyciela i mu o tym powiedziałem. Powiedział mi, że jest to niedozwolone.
Dzisiaj dostałem także list od drugiego ubezpieczyciela. Wymaga on więcej informacji na temat umowy z pierwszym ubezpieczeniem.
Następnie przeczytałem regulaminy obu ubezpieczycieli.
Oba zapisują, że podwójne ubezpieczenie jest niedozwolone i prowadzi do natychmiastowej rezygnacji.
Jak najlepiej postępować?
Czy muszę udzielić informacji ubezpieczycielowi?
Obie umowy można najwcześniej rozwiązać pod koniec 2018 roku.

Re: Podwójne ubezpieczenie dodatkowe dla zębów.

Napisany przez Bitte
W zasadzie obowiązuje zakaz wzbogacania się ( zgodnie z §200 ustawy o umowach ubezpieczeniowych ).
Należy zdecydowanie unikać podwójnego ubezpieczenia.
Jeśli jednak - jak w twoim przypadku - dojdzie do podwójnego ubezpieczenia, ważne jest zgłoszenie tego w obu ubezpieczeniach ( podanie nazwy drugiego towarzystwa ubezpieczeniowego, wysokość ochrony i numer polisy ). W przypadku wypłaty odszkodowania dla obu ubezpieczeń istotne jest, co inne ubezpieczenie już zwróciło.
Uwaga: Czasami warunki ubezpieczyciela wyraźnie wykluczają możliwość zawarcia kolejnych równorzędnego umowy ubezpieczenia w innych firmach ubezpieczeniowych !!
Najlepiej jest wybrać ubezpieczenie lub taryfę, która zapewnia kompleksową ochronę od samego początku

Ubezpieczyciele się wymieniają informacjami i zawsze zauważą, jeśli złożysz rachunek dwukrotnie. Ponadto podzielą wtedy kwotę rachunku na pół. Podwójne pobieranie opłat jest zabronione. Można ubezpieczyć się dowolnie wiele razy, ale pobierać świadczenie tylko od jednego ubezpieczyciela.
Jedno z ubezpieczeń musi być anulowane, najlepiej skonsultować się z ubezpieczycielem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata