Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kto może udzielić mi jasnych wskazówek dotyczących planu oszczędnościowego w akcjach?

Napisany przez Jeannye
Na pracy niedawno rozmawiałem z koleżanką podczas przerwy na lunch na temat emerytury. Trzeba zastanowić się nad tym. Krótko opowiedziała mi, że ma plan oszczędzania w akcje, a potem szybko zmieniłyśmy temat. Jednakże jestem tym zainteresowany i chciałbym wiedzieć, jak to działa i dlaczego mogłoby to być dobra inwestycja w przyszłość. Czy opłaca się to? Na co muszę zwrócić uwagę?

Re: Kto może udzielić mi jasnych wskazówek dotyczących planu oszczędnościowego w akcjach?

Napisany przez Daukind
Oszczędzasz miesięcznie pewną kwotę na określone akcje (lub akcje). Jeśli masz pojęcie, które akcje są sensowne, to może się to opłacać. Jeśli wolisz zlecić tę pracę komuś innemu, to Fundusze inwestycyjne lub ETF-y są lepszym rozwiązaniem.

Napisany przez Couponschneider
Plany oszczędnościowe w akcje są dobrą rzeczą, zwłaszcza że akcje są dobrą rzeczą. Poprzez [url]inwestowanie w akcje[/url] uczestniczymy w kapitale produkcyjnym. Spójrz na listę Forbesa... Żaden z najlepiej zarabiających managerów nie jest tam. Ani nie brakuje Cristiano Ronaldo... jest tam także pracownik, właściwie bardziej hybryda ze względu na umowy reklamowe, które pewnie przynoszą więcej zysku niż kopanie piłki. Na liście Forbesa są tylko przedsiębiorcy, czyli posiadający kapitał produkcyjny. Więc ten sposób nie może być zły.

Czy plan oszczędnościowy w akcje jest dla Ciebie sensowny, zależy od tego, ile pieniędzy masz do dyspozycji, ponieważ istnieje zasada dywersyfikacji, której należy przestrzegać. Możesz mieć pieniądze na 10 równoległych planów oszczędnościowych w akcje (na przykład 10 * 50 € miesięcznie), albo możesz założyć plan oszczędnościowy na szeroki wskaźnik ETF (na przykład MSCI World, S&P500, ale proszę nie DAX ani Dow Jones, bo ma w nich jedynie 30 wartości).

Twoja koleżanka jest mądra. Czy już jest zamężna?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata