Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe do przedstawienia.

Napisany przez Klaus1976
Cześć eksperci od kredytów, mam za sobą trudne czasy (rozwód i walkę o dziecko). Teraz mam nową partnerkę. Mamy świetne mieszkanie i teraz mamy możliwość przejęcia domu, w którym znajduje się mieszkanie. Dom znajduje się w Westerwaldzie. 3 partie na 3 piętrach. Każde mieszkanie jest takiej samej wielkości. Cena zakupu będzie wynosić około 185k. Chciałbym więc sfinansować 125k (na wynajem) + 60k (na własne potrzeby). Mam wkład własny na koszty dodatkowe. Trochę o mnie: Mam nową stałą pracę, w której teraz zarabiam więcej (budownictwo wewnętrzne, idzie dobrze). Niestety praca jest na czas określony. Wynagrodzenie netto 1800 €, z czego 400 € idzie na alimenty. Czynsz netto za oba mieszkania wynosi 880 € miesięcznie. Bezproblemowa historia kredytowa. Moja partnerka nie może brać udziału w finansowaniu, ponieważ uczęszcza na przekwalifikowanie zawodowe i otrzymuje wsparcie finansowe do życia. Sytuacja najwcześniej się poprawi pod koniec 2018 roku (jest z zagranicy, bariery językowe). Czy mam szansę na uzyskanie finansowania w tej sytuacji, czy to bardziej marzenie? Jeśli moja partnerka zaczęłaby zarabiać pod koniec 2018 roku - jakie minimum wynagrodzenie netto musiałaby uzyskać, abyśmy mieli szansę? Na pewno obecny właściciel mieszkania poczeka. Już raz dał sygnał, że Dom jest dla niego zbyt dużym obciążeniem (z powodu śmierci jego syna) i chciałby jeszcze poczekać z jego sprzedażą. Dzięki

Napisany przez Klaus1976
Cześć,
żadnej opinii???

Napisany przez Daukind
Jedyna opinia brzmi: Zapomnij o tym.

Napisany przez NaTwoim13
Ale zapytał także, ile partnerka musiałaby zarabiać pod koniec 2018 roku, i myślę, że powinien otrzymać na to odpowiedź.

Z mojego punktu widzenia, z uwzględnieniem alimentów w wysokości 400 euro i oczekiwanych dochodów z najmu w wysokości 880 euro, konieczne byłoby posiadanie dochodu rodzinengo w wysokości co najmniej 3500 euro. Należałoby także sprawdzić stan nieruchomości pod względem zaległości w naprawach, aby ewentualnie uwzględnić te dodatkowe środki na remont domu.

Przeszedłeś niedawno trudne czasy i wydaje się, że poradziłeś sobie z nimi, więc myślę, że powinieneś najpierw to docenić, zamiast od razu rzucać się w kolejne wyzwanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@noelmaxim, nie rozumiem, skąd wziąłeś dochód gospodarstwa domowego w wysokości 3500 EUR.
1800 EUR netto przychód z pracy
880 EUR czynsz oba
pomniejszenie
400 EUR alimenty.
Ok, możliwe, że przyjąłeś 880 EUR netto za jedno mieszkanie?
Ja interpretuję to jako 880 EUR za oba mieszkania razem.
Dla mnie szczególnie w przypadku Klaus 1976 z uwagi na alimenty w wysokości 400 EUR i dochód bez czynszu w wysokości 1800 EUR nie jest to przypadkiem do inwestycji kapitałowej.

Napisany przez NaTwoim13
To źle przeczytałeś, powinna - odpowiadam tutaj na pytanie TE - zarabiać około 1 700 netto na koniec 2018 roku, aby można było kontynuować takie rozważania na koniec 2018 roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann

Cześć eksperci od kredytów,
Miałem ciężkie czasy za sobą (rozwód i walkę o dziecko). Nowa partnerka przy mnie teraz. Mamy świetne mieszkanie i teraz istnieje możliwość przejęcia domu, w którym znajduje się mieszkanie.
Dom znajduje się w Westerwaldzie. 3 rodziny na 3 piętrach. Każde mieszkanie takie samo. Cena zakupu będzie wynosiła około 185k. Chciałbym więc sfinansować 125k (do wynajęcia) + 60k (do zamieszkania). Mam wkład własny na koszty dodatkowe.
W skrócie o mnie. Mam nową stałą pracę, w której teraz zarabiam więcej (branża budowlana, idzie głośno). Niestety jest to praca tymczasowa. Netto 1800 €, z tego 400 € odchodzi na alimenty. Czynsz netto obu mieszkań to 880 € / miesiąc. Czysta historia w Biurze Informacji Kredytowej. Partnerka nie może brać udziału w finansowaniu, ponieważ nadal jest na kursie dokształcającym i otrzymuje dodatkowe wsparcie do życia. Sytuacja najwcześniej się rozładuje pod koniec 2018 roku (pochodzi z zagranicy, bariera językowa).

Czy mam szansę samotnie uzyskać finansowanie w takiej sytuacji? Czy to bardziej jest marzenie... Jeśli nie, a moja partnerka zaczęłaby zarabiać pod koniec 2018 roku, ile musiałaby zarabiać netto, abyśmy mieli szansę? Z pewnością obecny właściciel mieszkania poczeka. Już raz zasygnalizował, że Dom przekracza jego możliwości (po śmierci swojego syna) i chce poczekać z kolejną sprzedażą.
Dziękuję Wam

@Noelmaxim
Oto początkowe wpisy:
Gdzie tutaj są 1700 € wynagrodzenia dla kobiety od 2018 roku?

Napisany przez NaTwoim13

... Jeśli nie, a moja partnerka zaczęłaby zarabiać pod koniec 2018 roku. Ile minimalnie musiałaby zarabiać netto, aby mieć szansę? Z pewnością obecny właściciel mieszkania będzie czekał. Już raz zasygnalizował, że Dom sprawia mu trudności (z powodu śmierci jego syna) i chciałby jeszcze zaczekać z sprzedażą. Dzięki wam

W odpowiedzi napisałem: Zapytał jednak też, ile partnerka musiałaby zarabiać pod koniec 2018 roku i myślę, że również na to powinien otrzymać odpowiedź.
Następnie kontynuowałem: Łącznie musieliby zarabiać 3 500 euro, aby rozważyć tę kwestię na nowo. Jeśli on nadal zarabia 1 800 euro, to ona musiałaby zarabiać 1 700 euro.
Bankierze, czy teraz wszystko jasne?

Napisany przez Klaus1976
Cześć! Dziękuję za pomocną dyskusję. Przydatne jest to, że już mieszkamy w tej nieruchomości i znam problem z zaległościami inwestycyjnymi. Dodatkowo pracuję w branży budowlanej (wnętrza) i mogę dużo zrobić samodzielnie, a jeśli nie, znam odpowiednie osoby. Na przykład, samodzielnie wyremontowałem moje wynajmowane mieszkanie - właściciel zapłacił za materiały, a ja zrobiłem remont (łazienki itp.)

880 € to byłaby czynsz zimny za drugie dwie mieszkania... Chciałbym uniknąć finansowej zależności od mojej dziewczyny, ale widzę to jako trudne według Państwa(?)

Mimo wszystko, po odjęciu kosztów utrzymania i czynszu, miałbym dochód netto w wysokości 2.280 €. W weekendy zarabiam trochę dodatkowego (lub więcej), czego bank nie uwzględnia. To są przysługi przyjacielskie, jeśli rozumiecie, co mam na myśli...

Czy dochód netto 3.500 € razem z dochodami z wynajmu nie jest zbyt wysoki? W takim przypadku moja dziewczyna musiałaby zarabiać co najmniej 1000 euro netto, a ja musiałbym ją poślubić...

Napisany przez NaTwoim13
To związane z zawarciem małżeństwa zawsze jest takie trudne, wiesz o czym mówię.

No cóż, chcą kupić coś za pożyczone pieniądze, które mają być spłacane również przez innych. Oczywiście, jest to pomocne, jeśli potrafią jako rzemieślnicy wykonywać naprawy, ale z jednej strony trzeba kupić materiały, a z drugiej nie mają odpowiednich oszczędności, albo mogliby wzmocnić je nieco, gdyby mieli wystarczające dochody.

Ta sytuacja dochodowa nie byłaby być może nawet konieczna dla pozytywnej oceny kredytowej w tej skali, ale byłaby rozsądna i zalecana, biorąc pod uwagę trudny okres, przez który przeszli. Powinni zastanowić się, czy warto finansować nadchodzący trudny okres!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata