Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prognoza trudności finansowych

Napisany przez ImagineBlue
Cześć!

Próbuję się krótko zebrać i będę bardzo wdzięczny za każdą radę, jaką moglibyście mi udzielić.

W tej chwili jesteśmy w ostatniej fazie budowy. Na nasze własne mieszkanie wzięliśmy kredyt w wysokości 295 000 euro, który został zabezpieczony hipoteką. Planowaliśmy również wkład własny w wysokości 35 000 euro. Moja żona zarabia obecnie jako fryzjerka 565,00 euro miesięcznie, a ja jako żołnierz 2660,00 euro. Do tego dochodzi 192,00 euro zasiłku rodzinnego oraz 307,00 euro z niewielkiej dodatkowej pracy z mojej strony.

Jednakże okazuje się, że pieniądze nie wystarczą. Do zakończenia budowy brakuje około 30 000 euro! Powodem tego jest fakt, że z powodu zmian w naszej sytuacji życiowej nie jesteśmy w stanie dostarczyć obiecanych 35 000 euro, a jedynie 10 000 euro. Kolejnym powodem jest to, że dochód z sprzedaży naszego mieszkania wynosi tylko 3000 euro zamiast 14 000 euro, ponieważ źle oszacowaliśmy jego wartość. Umówione było, że wkładam swoje własne środki PO wyczerpaniu kredytu. Nawet po zainwestowaniu wszystkiego, co posiadamy, brakuje nam prawie 30 000 euro!

Ostatecznie muszę teraz powiedzieć mojemu bankowi o:

- Potrzebie 30 000 euro
- Braku obiecanych 35 000 euro, a jedynie 10 000 euro

Co najgorszego może mnie spotkać? Przymusowa licytacja? Bankructwo?

Do tej pory byliśmy w stanie spłacać kredyty i bieżące koszty, nie było żadnych problemów, nawet biorąc pod uwagę odsetki kredytowe czy coś podobnego. Jesteśmy dobrze płacącymi klientami, a mój wynik w Schufa wynosi prawie 97%.

Całe otoczenie zewnętrzne oraz teren zamierzałbym wykończyć samodzielnie w ciągu najbliższych lat.

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, jak powinniśmy postąpić? Czy mam naprawdę martwić się o nasze mieszkanie?

Pozdrowienia

Napisany przez xlarge
Planowano 35.000€ kapitału własnego - z czego 14.000€ miało być zyskiem ze sprzedaży - ale zrealizowano tylko 3.000€. -> Brakuje 11.000€ - gdzie pozostałe brakujące 11.000€ zostały? (35k-14k-10k=> brakuje 11k)
Dostępne 10.000€ - brakuje 30.000€. Skąd pochodzi dodatkowe 5k, które są potrzebne?
Brak 11k ze sprzedaży
Dodatkowe 11k nie zostały zaoszczędzone
Wymagane dodatkowe 5k
Warto spróbować ogólnie zmniejszyć koszty/przenieść je w przyszłość (wykończenie poddasza/tereny zewnętrzne/2. łazienka itp. może zostać zrealizowane później, gdy zostanie zaoszczędzone pieniądze.
3700€ dochodu gospodarstwa domowego brzmi dobrze - może wydatki na luksus można zredukować? (TV/Auto/Wyjścia/Telefon/Abo ...)
Limit debetowy/karta kredytowa zawsze jest spłacany? - W jakim okresie brakujące 11k nie mogły zostać oszczędzone? Dodatkowy kredyt oznacza w ciągu lat mniejsze dochody miesięcznie.
Można spróbować kredytu mieszkaniowego od ING-Diba, jeśli bilans domowy pasuje.

Napisany przez Honey1979
To może jednak prowadzić do problemów, jeśli rzeczoznawca banku przyjdzie i zechce obejrzeć wykonane prace, a jedna łazienka nadal jest w fazie surowej budowy, brakuje terenów zewnętrznych, poddasze nie jest wykonane itp...

Może tak być.... ale nie musi.

Dziękuję za odpowiedź!
Wtedy zostało udowodnione, że te 35 000 (2016 r.) były obecne. Jednakże brakuje 11 000 ze sprzedaży mieszkania. Mój brat stracił prawo jazdy, a ja pomogłem mu je odzyskać. W ten sposób poszło prawie 5000 euro (kara, badanie psychotechniczne, itp.), które wziąłem z oszczędności. Co miesiąc dostaję jednak część z powrotem. Teraz brakuje mi trochę gotówki. Ale cóż, co się nie robi dla bliskich...
Poza tym utrzymaliśmy wszystkie wydatki na stosunkowo niskim poziomie i zachowaliśmy dyscyplinę, jeśli chodzi o Dom. Jednak koszty budowy (pod klucz) przekroczyły nasze początkowe oszacowania o prawie 5000 euro. Potrzebowaliśmy także kuchni o wartości 19 500 euro. Wpłaciliśmy 7700 euro zaliczki i sfinansowaliśmy 11 800 euro ratą 0,9%. Co miesiąc płacimy teraz 230,77 euro przez 4 lata. Zaliczka pochodziła również z kredytu (oczywiście zapytałem, czy mogę jej użyć na kuchnię). Początkowo nie było to planowane. Trochę nie doceniliśmy, ile może kosztować kuchnia. A przecież nie chcemy jej wymieniać po 5 latach. Wybraliśmy więc droższą opcję. W sumie nie było to zbyt mądre z naszej strony.
Samochody itp. są opłacone, a luksusowe towary ograniczyliśmy. Podsumowując, nasza sytuacja finansowa wygląda teraz następująco:
Dochód:
Mąż: 2650 euro
Praca dorywcza: 307 euro (na czas nieokreślony)
Żona: 565 euro
Kindergeld: 192 euro
Wydatki:
kredyt hipoteczny (Commerzbank): 1050 euro
kredyt na kuchnię: 230,77 euro
Oszczędności budowlane: 135 euro
Ubezpieczenia: 400 euro
Koszty dodatkowe z prądem: 300 euro
Telefony i multimedia: 200 euro
Przedszkole: 111 euro (jeszcze rok, potem szkoła)
Reszta to środki dostępne.
Brak debetu i karty kredytowej, a jeśli zostaną użyte, zostaną spłacone. Tak więc nie ma żadnych problemów ze spłatą.
Jak już wspomniałem, po ponownym przeliczeniu, gdy kredyt zostanie wykorzystany, będę mógł sam zebrać około 10 000 euro. Kwota dziury, którą trzeba będzie pokryć, aby zakończyć wszystkie rachunki budowlane i wprowadzić się, wynosi 22 000 euro. Mimo wszystko będziemy potrzebować 30 000 euro ze względu na zapas i umeblowanie.
Podstawowe pytanie brzmi, czy Commerzbank zgodzi się na udzielenie mi kolejnego kredytu (20 000 euro bez wpisu hipotecznego - zostało to już ustalone telefonicznie i zgodzono się na 3,75%). Jednak nie wiem, czy powinienem nawet zapytać o 30 000 euro (Creditplus byłby gotów udzielić mi tej kwoty, ale z oprocentowaniem 7%).
Ponadto nie wiem, jak zareaguje Commerzbank, gdy dowie się, że nie mam 35 000 euro, a tylko 10 000 euro. Obawiam się, że mój kredyt zostanie wtedy wypowiedziany lub coś w tym stylu.
A co z kuchnią? Mogę ją zapłacić z kredytu... Czy oznacza to, że zostanie ona uznana jako kapitał własny? Czyli sfinansowanych 11 500 euro? Oczywiście, pieniądze nie pochodzą przede wszystkim ode mnie... Trochę głupie pytanie, ale w takim razie mógłbym przedstawić kapitał własny w wysokości 11 500 euro + 10 000, które mam nadal. Wtedy niedobór kapitału własnego nie byłby już tak duży.
Pozdrawiam

Napisany przez Honey1979
Rzemienne kupno... 19 500,00 euro za kuchnię, którą potem jeszcze finansujesz, a dodatkowo płacisz za głupotę swojego brata z pieniędzy, które tak naprawdę już do Ciebie nie należą... ? Kochani, teraz to się naprawdę wychodzę... Nie mam na to słów..... Powiedz to swojemu bankierowi, że zabrakło Ci kasy, a kupiłeś sobie kuchnię warte średniej klasy samochodu..... No to nie przejdzie.
Zapamiętaj jedno, bankierzy nie są głupi i wcale nie lubią jak ktoś ich oszukuje... Z pewnością podczas pytania o cenę kuchni powiedziałeś, że kosztuje 7700,00. Na pewno nie powiedziałeś, że kosztuje 19 500,00 i masz jeszcze 11 800 na zakup...
Wtedy spojrzy w twoją historię kredytową... i hop... Oto nowa zobowiązanie... Myślisz, że bank jest głupi ???

Dziękuję za opinię!
Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że finansowanie kuchni było naiwne i wszystko inne niż mądry ruch. Ale czy naprawdę musisz zachowywać się wobec mnie w taki sposób? Możesz mi uwierzyć, że nie śpię spokojnie. Nie dlatego, że jestem niewypłacalny, ale raczej dlatego, że obawiam się o swoje życie i o Dom własny, ponieważ niespodziewanie napotkałem problemy z obiecanym kapitałem własnym.
I nie, nie uważam mojego bankiera za głupiego, wręcz przeciwnie. Commerzbank wie również, że kuchnia jest finansowana przez 11500 euro na 4 lata. Przynajmniej tak powiedziałem, gdy cichutko pytałem o 20 000 euro! I wtedy też sprawdzono moje dane w Schufa (zostałem poinformowany o tym przez SchufaPlus).
Twoja wypowiedź naturalnie tylko bardziej mnie zaniepokoiła. Czy więc faktycznie mam się spodziewać, że moja umowa kredytowa zostanie wypowiedziana? To oczywiście doprowadziłoby mnie do ruiny finansowej.
Ogród będzie wykonany tak samo jak malowanie domu, wewnątrz i na zewnątrz, za pomocą pracy własnej. Pieniądze na ogród będę wpłacał co miesiąc i wraz z rodziną oraz przyjaciółmi ukończę całość w ciągu najbliższych 3-4 lat.
Z poważaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ImaginBlue,
po pierwsze, stara się uczyć na błędach i jasne, stara się, aby Dom mógł teraz zostać ukończony.
Jednak jest to czyste wyliczenie przychodów i wydatków.
Za droga kuchnia, brat z MPU, to wszystko nie interesuje banku, tylko stan faktyczny.
Nie wierzę, że telefonicznie Coba wyrazi zgodę, tak jak piszesz.
Radziłbym sprawdzić ofertę refinansowania Coby w sposób obiektywny.
Sprawdź również, czy w przypadku kuchni jest prawo do odstąpienia w ciągu 14 dni, aby zobaczyć, czy można się wycofać.
Jeśli nie, to lepiej wylewać wszystko na stół, a potem kontynuować.
Teraz więc lepiej powiedzieć wszystko Coba niż próbować załatać dziurę kredytem Creditplus w trakcie wypłaty.
Wszystko i tak wychodzi na jaw.
Dlatego z zamkniętymi oczami i obiektywnie zadzwoń do Coby.

Napisany przez Honey1979
Dlaczego jesteś niewypłacalny? Czy masz już niespłacone zobowiązania?

Nie, nie. Do tej pory mogę spłacić wszystkie zobowiązania. Chciałem tylko zaznaczyć, że nie muszę martwić się o miesięczne koszty, ponieważ wszystko jest opłacalne. Po prostu ten gruby kawałek, który przychodzi w lutym/marciu, czyli ostatni rachunek, nie jestem w stanie opłacić samodzielnie (brakuje mi tych wspomnianych 22 000 euro).

Czy jeśli Commerzbank chce od razu cały kapitał własny, muszę się liczyć z faktem, że w przypadku niewykonania umowy kredytowej zostanie mi ona wypowiedziana, a my zbankrutujemy?! Kuchnia jest już dostarczana i montowana. Mogę ją również opłacić. To nie problem... Mam również dodatkowy zapas 30 000 euro do pokrycia, co miesiąc 400 euro. Jednak mam właśnie duży strach, że Commerzbank nie przekształci brakującego kapitału własnego w drugi kredyt i stracę wszystko.

Napisany przez Honey1979
@Bankkaufmann, masz rację ze swoimi stwierdzeniami, ale możesz je również podkreślić (jako bankier), że bankierzy absolutnie nie lubią, gdy im przedstawia się nieprawdy i obietnice, takie jak:
że wymagany kapitał własny nie jest jednak dostępny w dalszym ciągu!
Malowanie domu własnym nakładem sił, umiejscowienie zewnętrznych elementów samodzielnie... Często się zbyt lekceważy to, że także na to trzeba kupić i zapłacić materiały... być może dojdą jeszcze koszty odbioru końcowego budowy albo pomiar końcowy itd. itd. itd....
A gdy spojrzy się na sytuację przychodów i wydatków, o której wspomniałeś (Bankkaufmannie), zobaczy się, że na życie pozostaje 1287,00 euro....
Nie wliczono w to jeszcze auta, paliwa, odzieży, jedzenia, co tam jeszcze... Ani wycieczki...
Teraz dodaje jeszcze 30 tysięcy euro i spłaca to, powiedzmy, 250,00 euro miesięcznie, to zostaje jeszcze tysiąc euro na życie... Bank to zrobi, bo nie ma chyba innego wyjścia, bo w przeciwnym razie Dom będzie tylko w połowie ukończony, Inwestor niezdolny do zapłaty... Wtedy także dla banku może być trudno.

Napisany przez nexttry
Hipoteka mieszkaniowa... Mam nadzieję, że masz już materiały wliczone w swoją kalkulację.
Farba zewnętrzna, podkład, rusztowanie... Kilka tysięcy euro na materiały szybko zniknie!
Farba wewnętrzna, podkład, możliwe tapety, gładź, akcesoria... Kilka tysięcy euro na materiały zniknie...
Teren zewnętrzny... Bruk, płyty tarasowe, obrzeża, żwir, ewentualnie drenaż... Wiele tysięcy euro na materiały szybko zniknie...

Napisany przez Honey1979

Niemniej jednak właśnie ten wielki strach, że Commerzbank nie zamieni brakujących kapitałów własnych na drugą pożyczkę i stracę wszystko.

Nie sądzę, że zrobią to, ponieważ dla banku również wiele jest na szali.

Siła mięśniowa w postaci malowania na zewnątrz została już wykonana. Rama również już zniknęła! A wewnątrz będę malować w ten weekend. Materiały również zakupione. Wszystko zrobione.

Napisany przez Honey1979
Czy zapłaciłeś już wszystkie otwarte rachunki handlowe?

Tak. Wszystkie dotychczasowe rachunki zostały opłacone, a wszystkie prace własne zostały wykonane. Chodzi tylko o to, że ostatnie 4 zaliczki dla firmy budowlanej wynoszą około 21 000 euro każda, a ja mam już tylko 52 600 euro pożyczki.

84 000 - 52 600 = 31 400 - 10 000 własnych środków = 21 400 do spłacenia i refinansowania.

Wtedy wszystko będzie załatwione. Dom będzie gotowy do zamieszkania, z łazienką, kuchnią, oknami i wszystkim, co się z tym wiąże. Teren zewnętrzny będzie stopniowo wykańczany z pieniędzy, które odkładam (około 250 euro miesięcznie). Materiał będzie kupowany. Pracować będziemy sami.

Napisany przez nexttry
Bank domowa? Jeśli mają z tobą historię, zazwyczaj są dość ustępliwi. Po prostu powiedziałbym im otwarcie, nie mają też żadnego interesu w twoim niepowodzeniu....

Napisany przez Sanierer
Jeśli już wykonujesz prace malarskie, to dlaczego firma budowlana otrzymuje jeszcze 4 raty?

Moje lokalne bank jest wszystko, tylko nie elastyczna. Niestety. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że żyjemy w 2000-miesięcznej wsi i lokalna bank od zawsze unika finansowania projektów budowlanych. Dlatego nasze zapytanie zostało od razu odrzucone. Obietnica finansowania dla naszej własności pojawiła się z trudem. Było to 60 000 euro przy takim samym dochodzie.

To są zaliczki za wylewkę, ogrzewanie, kafelkarza oraz łazienkę. Muszę jeszcze zapłacić 84 000 i wtedy Dom będzie pod klucz zgodnie z zamówieniem.

Napisany przez nexttry

Jeśli już wykonujesz prace malarskie, dlaczego firma budowlana nadal otrzymuje 4 raty?

U nas po malowaniu przyszły jeszcze...: drzwi wejściowe, drzwi wewnętrzne, kompleksowe łazienki, płytki, parkiet, schody,... Wszystko, co nie powinno być zabrudzone, malujący zwykle mogą zacząć dość wcześnie.

To prawda. Dlatego robimy prace malarskie wewnątrz przyszły weekend. Wtedy odpowiednio zajmie się tym wspomniane przez ciebie wykończenie wnętrza. W sumie wychodzi wtedy pozostałe 84 000 euro, wliczając w to ogrzewanie itp.

Napisany przez Sanierer
Drzwi wewnętrzne oraz elementy łazienkowe takie jak umywalka, muszla klozetowa, itp. uznaję za ważne. Wszystko inne powinno zostać ukończone i opłacone wcześniej. Ale każda firma pracuje inaczej.

Wszystko jest teraz gotowe do położenia posadzki. Ale to wszystko mi nie pomoże, jeśli nie będę w stanie opłacić ostatniego rachunku i Commerzbank nie udzieli dodatkowego finansowania :( W takim przypadku stoję na ulicy z żoną i dzieckiem.

Napisany przez Sanierer
CB finansuje w pojedynczych przypadkach również po.
Musisz jednak przyznać się do wszystkiego i logicznie wyjaśnić dlaczego wstępna kalkulacja nie pasuje już.
Jeśli potrafisz to zrobić, umów się na spotkanie z CB.
Jeśli nie potrafisz, nie kontaktowałbym się z nimi!

Wspomniano. Na telefonie mój przedstawiciel powiedział mi, że to nie jest tak tragiczne. Dodatkowe finansowanie zaczyna się dopiero od 25 000 euro. Jeśli więc potrzebowałbym 20 000 euro, zaproponowano mi drugą pożyczkę z oprocentowaniem 3,75%.

CreditPlus oferuje mi 30 000 euro, ale z niemal 7% oprocentowaniem...

W każdym razie, finansowo możemy sobie pozwolić co miesiąc na dodatkową ratę w wysokości 370 euro. Wtedy, biorąc pod uwagę wszystkie bieżące koszty, pozostałoby nam na tyle, żeby żyć, a w ciągu 4 lat, gdy kuchnia zostanie opłacona, ponownie mielibyśmy 1230 euro. Pod tym względem mogłoby to zadziałać. Obecnie miesięcznie wychodzimy na plusie 900 euro na jedzenie, paliwo itp.

Napisany przez xlarge
Jeśli pozostało tylko 21 400 € z ostatniej raty, czy chcesz pożyczyć 30 000 €?
Czy wzięcie kredytu na zapas to dobry pomysł?
Osobiście może lepiej byłoby pożyczyć tylko 20 000 € i resztę na razie wziąć na kredyt krótkoterminowy przez konto debetowe itp. i jak najszybciej spłacić.
A jeśli nie mogę sobie obecnie pozwolić na nową kuchnię, najpierw umieściłbym starą kuchnię z poprzedniego mieszkania i stopniowo kupował coś nowego - albo tanio używane na Ebayu albo coś taniego nowego (Roller/Ikea/...).
Przedszkole za 111 € jest dość tanie - będzie wykorzystywane w szkole na zajęciach pozalekcyjnych? - często to nie jest bardziej opłacalne. (My płacimy 180 € za zajęcia pozalekcyjne + 64 € za obiad - w przeciwnym razie dziecko byłoby często w domu już od godziny 11:30, a moja żona nie mogłaby pracować.)

30 000 euro to pierwsza myśl z powodu kilku mebli, które z punktu widzenia wyglądu mieszkania nie są już najlepsze i trochę zapasu. Ale w gruncie rzeczy 22 000 euro też by wystarczyły, zgadza się. Zaraz po nowym roku umówię się na spotkanie. Po prostu nie mamy innego wyboru.

Mieszkamy bardzo wiejsko. Dlatego przedszkole jest bardzo tanie, kosztuje tylko 111. Moja żona pracuje tylko 4 razy w niepełnym wymiarze godzin (śr, czw, pt, sob). W ciągu roku zawiezie naszą córkę do szkoły i odejmie ją z niej. Jeśli nie, mamy luksus skorzystać z pomocy babci. Jesteśmy względnie elastyczni i dobrze przygotowani pod tym względem.

Mój dochód w Bundeswehrze wzrośnie o 100 euro w kwietniu, a moja żona w dłuższej perspektywie zarobi ponownie ponad 900 euro zamiast 565 euro. Dlatego nie widzę żadnych problemów zarówno z krótkoterminową, jak i długoterminową płatnością każdego miesiąca. Mam nadzieję, że CB również tak to widzi. A jak dotąd, wszystkie oznaki wskazują, że tak jest. Niestety, tutaj patrzy się na to bardziej krytycznie... To naprawdę daje do myślenia.

Być może uda mi się zdobyć jeszcze kilka tysięcy euro do stycznia/lutego, nim będę musiał wreszcie się użalać -.-

Napisany przez Klaus1976
Cześć, rozważ złożenie wniosku o małe kredyty alternatywne. Na przykład, Diba oferuje specjalny kredyt dla posiadaczy nieruchomości. Nie wiem jednak, czy twoja zdolność kredytowa wystarczy na dodatkowe 30 tysięcy euro.

Powodzenia, i następnym razem zastanów się lub naciskaj na twojego brata.

https://www.ing-diba.de/kredit/wohnkredit/

Napisany przez Honey1979
Dzień dobry,
jak dotąd nie napisałeś jeszcze, jaką kwotę i pod jakimi warunkami sfinansowałeś.
Ale bez tego informacji, odradzałbym ci zdecydowanie zakup w waszej sytuacji przed budową domu.
Pomyśl trochę, macie teraz do dyspozycji 1250,00 euro na życie - to jeszcze nie uwzględnia rezerwy na utrzymanie, żadnego ubezpieczenia na życie ani żadnych kosztów związanych z dwoma samochodami itp.
Sam to uważam za rzecz niemożliwą... Jak można utrzymać trzy osoby godnie i bez obaw z takim wynagrodzeniem ????
Szczerze mówiąc, dla mnie to nawet nie wystarczyłoby... To tylko taki przykład, ile w ciągu ostatnich 2 miesięcy wynosiły specjalne wydatki na mojej karcie.
Dentysta:
2 nowe plomby = po 100 euro dopłaty (w kolorze zębów) = 200,00 euro
Profesjonalne oczyszczanie zębów = 100,00 euro
Bilet na basen na sezon zimowy dla porannych pływaków = 230,00 euro
Konserwacja ogrzewania = 250,00 euro
To już na przykład 780,00 euro wyrzucone w błoto.
Wczoraj zapaliła się lampka Rezerwy w moim cudownym Mercedesie = trzeba zrobić przegląd, więc jeszcze więcej kosztów...
W następnym miesiącu są Święta Bożego Narodzenia... Chce się je obchodzić w gronie rodziny i dzieci... W styczniu mam urodziny... Chce się je obchodzić... z rodziną oraz ponownie ze znajomymi itp... To się ciągnie.
Niektóre rachunki domowe po prostu nie mogę zrozumieć, ponieważ nie jestem jedyną osobą na świecie, która co miesiąc ma takie koszty przelatywać przez wyciąg z konta.

Witaj.
Finansowane są 145 000 przez CB, 100 000 przez KfW i kolejne 50 000 również przez KfW przy mieszanym oprocentowaniu 1,45%.
Pozostałe 1250, które nam pozostają do życia, faktycznie wystarczają na życie. Wliczone są w to wszelkie ubezpieczenia, telefony komórkowe, multimedia czy też umowy oszczędnościowe. Zazwyczaj pod koniec miesiąca zostało nam nawet coś, co odkładamy na bok. Zu ganz vergessen zu erwähnen, dass miesięcznie do niemal 3700 euro dochodzi jeszcze tzw. świadczenie separacyjne od wojska federalnego. To waha się w zależności od dni roboczych w miesiącu między 400 a 700 euro. Razem z wszystkimi dochodami w ciągu miesiąca wynosimy średnio 4200 euro. Jeśli to nie wystarcza do życia, to już nie wiem, co robić źle. Na pewno jesteśmy w stanie oprócz oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej z bankiem VR odkładać także gotówkę na bok. Chcemy ją przeznaczyć na planowane zakupu w najbliższych latach. I to, że mogliśmy wreszcie opłacić oba pojazdy i w tym roku zakupić 8 opon zimowych. Również córce niczego nie brakuje.... Może to być spowodowane tym, że od poniedziałku do piątku żyję bardzo oszczędnie i cieszę się życiem w społeczności z kolegami i koleżankami oraz mogę zjeść trzy posiłki za 7 euro dziennie. Ale to nieistotne. Nasza sytuacja finansowa pozwala nam na pokrycie dodatkowych 20 000 - 30 000. Jesteśmy przekonani, że sobie poradzimy.
Chodzi jedynie o to, że będziemy musieli ponownie zaoszczędzić większość obiecanego kapitału własnego w nadchodzących miesiącach i latach oraz wykorzystać go w projekcie zewnętrznym, wspieranym siłą fizyczną! Commerzbank, mam nadzieję, że nas w tym wesprze i nie zerwie nam kredytu. W najlepszym przypadku mogą nawet dołożyć kolejne 20 000 lub 25 000 jako drugi kredyt lub dofinansowanie. Limit obciążenia nie może zostać osiągnięty, ponieważ dodatkowe koszty związane z domem również zwiększają jego wartość.
Z poważaniem

Napisany przez Klaus1976
Cześć,
sprawdź te 30 tysięcy przez diba lub DKB .... szybko i online.
Bądź jednak ostrożny przed obciążeniem. Czy zarabiasz po swoim odejściu tak samo dobrze?

Dziękuję za opinię.

Od kwietnia będę zarabiać 2750 euro, czyli netto o 100 euro więcej. Moje zatrudnienie jako żołnierz zawodowy potrwa jednak do 2028 roku. Wtedy otrzymam albo 11,5-krotność mojego ostatniego wynagrodzenia netto jako świadczenie dla odchodzących, albo przeniosę się do umocnionej służby średniego szczebla w urzędzie. Bundeswehra po 19 latach służby prawdopodobnie umożliwi mi takie przeniesienie. W nowym miejscu zarobię przez kolejne 10 lat taką samą kwotę. Jednak obecnie wiele wskazuje na to, że w ciągu najbliższych 5-6 lat praca żołnierza na czas określony zostanie zamieniona na pracę na czas nieokreślony, ponieważ pełnię funkcję kierownika projektu IT, a taka posada jest bardzo rzadka pod względem liczby personelu.

Już sprawdziłem ofertę 30 000 euro w Finanzcheck, a CreditPlus także mi ją proponuje. Jednak na 120 miesięcy musiałbym płacić około 400 euro miesięcznie. Zastanawiam się jednak, czy Commerzbank uzna to jako kapitał własny, czy powie - Młody... Gdzie jest pieniądze, które obiecałeś jako kapitał własny, skoro ja je wniosłem? Chociaż faktycznie, nie tak szybko jak planowano, zaraz po pożyczce, ale dopiero w ciągu najbliższych 3-4 lat na zewnętrzne inwestycje.

Napisany przez Honey1979
Ile macie lat oboje?

Mam 31 lat i moja żona ma 26 lat

Napisany przez Honey1979
I jak długo trwa wasze zabezpieczenie oprocentowania?
Na co jest przeznaczona umowa oszczędnościowa? Czy została ona skredytowana?

Napisany przez Martin79HN
Cześć ImagineBlue,
najpierw gratulacje z powodu domu i planów budowy!
Często firmy budowlane żądają dodatkowej opłaty za dodatkowe elementy, takie jak inny format płytek itp. itd. Dodatkowo będziesz musiał zapłacić za usługi Telekomu lub kablowe, prąd na budowie, opłaty za wodę, podatek od nieruchomości itp.
Dlatego lepiej zarezerwować sobie 5000 € więcej niż za mało!
Zastanów się nad zaciągnięciem kredytu mieszkaniowego w Ing Diba bez obciążenia hipotecznego.
30 tysięcy na maksymalny okres kredytowania z oprocentowaniem w wysokości 2,99% (spłata od razu, elastyczna, w ratach tak jak chcesz)
Mieliśmy 10 tys. € refinansowania w Ing Diba. (Okres kredytowania 5 lat)
Dokładnie po roku spłaciliśmy 10 tys. € + odsetki w całości. (utrzymując dokładną kontrolę nad spłatami dodatkowymi i kosztami domowymi!)
Celem może być spłacenie kredytu w Ing Diba jako pierwszego.
Sprawdziłbym też, czy Pani nie może zwiększyć swojego zatrudnienia w obszarze wolontariatu za opłatą. (takie dochody nie podlegają opodatkowaniu)
Musisz dokładnie monitorować swoje obciążenia. Jako 5-osobowa rodzina mamy następujące wydatki:
Żywność: 600 €
Przedszkole: 140 €
2 x telefony: 30 € (łącznie)
Kanalizacja/Woda pitna/Powierzchnia utwardzona: 90 €
Prąd do ogrzewania: 100 €
Umowa serwisowa do ogrzewania: 20 €
Prąd pozostały: 70 €
ubezpieczenie (ubezpieczenie na życie, OC, mienie, budynek, odpowiedzialność cywilna): 100 €
ubezpieczenie od nieszności: 50 €
Podatek od nieruchomości: 40 €
Odzież: 50 €
Wycieczki szkolne: 10 €
Lekcje muzyki: 30 €
Rezerwa na wakacje: 100 €
Koszty paliwa dla samochodu: 150 €
= 1580 €
+ Raty 900 € kredytu
+ Raty oszczędnościowe dla kontraktu oszczędnościowego na Dom: 314 €
= 2794 € miesięcznie
Tak wyglądają nasze obliczenia.
Rezerwy na utrzymanie domu, oszczędności na auto, raty oszczędnościowe dla kontraktów oszczędnościowych dla dzieci oraz koszty utrzymania auta itp. będą jeszcze doliczone.
Z rezerwami mamy około 3350 € miesięcznie!
Nazwałbym nas oszczędnymi. :-)
Dokładnie przemyślane jest, co zostanie kupione, a co nie.
Na szczęście mamy nadwyżkę, aby móc oszczędzać na dodatkowe spłaty kredytowe po okresie oprocentowania.
Spoglądam w przyszłość bardzo spokojnie.
Pozdrawiam,
Martin

Napisany przez Klaus1976

30.000 mam już sprawdzone w Finanzcheck, a CreditPlus również mi to oferuje. Jednakże na 120 miesięcy za około 400 euro.
Jednakże wątpię, czy Commerzbank uważa to za kapitał własny, raczej powiedzą - Młody.... Gdzie jest ta gotówka, którą obiecałeś jako własny kapitał. Ja ją przynoszę. Jednakże nie tak jak planowano od razu po pożyczce, ale dopiero w ciągu najbliższych 3-4 lat w zewnętrznym kapitale.

Nie wnosisz kapitału własnego. Wnioskując, podałeś, że przynoszisz kapitał własny natychmiast, i tak została zbadana, skonfiskowana i zatwierdzona główna pożyczka.
Oznacza to, że masz teraz pełne finansowanie lub potrzebujesz dofinansowania. W najgorszym przypadku Coba może także zwiększyć oprocentowanie głównej pożyczki lub skondycjonować pożyczkę wtórną w taki sposób, że musisz zapłacić dużo (400 €).
kredyty specjalne w DKB i Diba mają tę zaletę, że możesz spłacać poza planem.
Nie musisz sobie sztucznie ulepszać sytuacji.

Dziękuję za wasze zdanie!
Koniec z ubarwianiem rzeczywistości. Wiem, że byłam bardzo naiwna i że przed nami jeszcze wiele dodatkowych kosztów. Nie da się tego ukryć - ale też nie da się tego cofnąć! Staram się nadal oszczędzać każdy grosz, aby w lutym - gdy pożyczka zostanie wyczerpana tuż przed wprowadzeniem w marcu - mieć jak najwięcej kontrolowania nad sytuacją. Oczywiście do lutego nie uda się uzbierać 20 000 euro. Ale być może uda nam się do tego czasu uzbierać jeszcze dodatkowe 2-3 tysiące euro!
Obecnie odkładamy 85 euro na nasz plan oszczędnościowy, a pod koniec roku, od grudnia 2018, będziemy również dokładać część z naszych oszczędności, które zamierzamy gromadzić, do planu oszczędnościowego (naszym celem jest wpłacanie około 2000 euro rocznie jako dodatkowej płatności) Plan oszczędnościowy ma później sfinansować pozostałą pożyczkę z oprocentowaniem 1,99% po 15 latach, z oprocentowaniem 1,45%, w całości lub przynajmniej w dużej części, aby w przypadku wzrostu oprocentowania można było to zrównoważyć.
Moim zdaniem, finansowanie stoi na solidnych fundamentach! Jedynym problemem jest kapitał własny. Ale ponieważ na zewnątrz teren również pochłonie pewnie kolejne 15 tysięcy euro i dużo pracy, musimy również tam skupić naszą uwagę. Następne 5 lat na pewno nie będą łatwe, dopóki spłacenie kredytu nie da nam w końcu dodatkowych 230 euro miesięcznie.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie to jest skandal, że Commerzbank nie nalegała na początkowe wykorzystanie własnych środków, ponieważ jest to warunek większości banków i w twoim przypadku niestety widać dlaczego ma to sens. Dyskutowaliśmy już tutaj, jak miło jest coś takiego, twój przypadek pokazuje jednak kontrprzykład, jak przykra może być sytuacja, gdy pozostawia się przyszłych budujących z minimalnym wkładem własnym na początku budowy lub nabycia działki.

Oczywiście koszty budowy mogą czasem wzrosnąć, a początkowy wkład własny nie może temu zapobiec, ale nie spotkałby cię jeden problem, pomaganie bratu (co z zasady jest godne pochwały, ale w twoim przypadku było niemożliwe) i wydanie pieniędzy na drogią kuchnię.

Jakąś wewnętrzną atrakcyjność ma cała twoja sytuacja, nie wiem dokładnie co, ale wszystko to jakoś nie pasuje do siebie. Jestem także prawie pewien, że kwestia kuchni nie była uwzględniona w kosztach ogólnych w trakcie wnioskowania i zatwierdzania finansowania, w przeciwnym razie uważam zachowanie Commerzbank i lekceważące podejście do własnych środków za bardzo niepokojące.

Jedno jest pewne, Commerzbank nie ma interesu w tym, aby ich zabezpieczenie nie zostało ukończone, ani aby wystąpiły wczesne zakłócenia, ponieważ muszą oni brać drogie kredyty, aby rozwiązać problem i jeśli wierzyć ich wywodom, Commerzbank również nie jest niewinna, ponieważ to było bardzo niedbale i być może ich atutem jest zatrzymanie tej sytuacji, aby uniknąć gorszego dla konsumenta, ale także, aby nie ujawnić własnych niedociągnięć.

Jeśli Ing.DiBa odrzuca lub rata jest dla nich zbyt wysoka, istnieją również rozwiązania bez wpisu hipotecznego w Alten Leipziger i Bausparkasse Mainz.

Napisany przez Honey1979
Proszę źle mnie nie zrozumieć, ale uważam, że to wszystko to tylko ładne słowa.

W Twoich wypowiedziach wiele się kręci...

Piszesz: Uważasz, że wszystko pasuje i radzicie sobie z pieniędzmi... Ale przecież nie możesz tego ocenić, skoro dopiero w lutym przeprowadzicie się do waszego domu. Poza tym czekają Was jeszcze różne obciążenia... Piszesz o nowych meblach, które chcesz sfinansować, potem koszty przeprowadzki - wynajęcie samochodu ciężarowego, a potem podwójne opłaty za prąd, gaz, wodę... I tak dalej.

Nagle piszesz o 85,00 euro oszczędności w budżecie, wcześniej w Twoim zestawieniu było 135 euro... Itd. Niespodziewanie do Twoich dochodów przychodzi zapomniane 400 - 700 euro MIESIĘCZNIE... To przejawia się w Twoich wypowiedziach.

Myślę, że powinieneś stworzyć arkusz kalkulacyjny Excel i dokładnie zanotować swoje wydatki przez 2-3 miesiące... Tak samo dochody... To powinieneś zrobić już przed finansowaniem.

Jesteś na pełny etat, pracujesz dodatkowo, masz 4-letnie dziecko i chcesz udowodnić, że robisz wszystko sam - od ogrodu, przez wykończenie wnętrza, aż po przeprowadzkę... To również brzmi mało wiarygodnie.

Teraz pojawi się jeszcze strach na wróble na planie finansowym.

Piszesz o 2 kredytach KFW... O ile mi wiadomo, trzeba tam spełnić rok bez spłat kapitału.

Wiele razy wspominasz o wkładzie własnym... 35 tysięcy, których w ogóle nie masz, to były tylko koszty zakupu i 2 rolki tapety... Tutaj nie ma mowy o wkładzie własnym, bo masz już 100% finansowanie plus kuchnia do zabudowy, a chcesz teraz jeszcze więcej?

Zawsze należy realistycznie oceniać całe przedsięwzięcie i nie upiększać sytuacji.

Sugerowałbym, żebyś najpierw porządnie uporządkował swoje dochody i wydatki, a później, zgodnie z sugestią bankowca, poszedł do Coba i postawił sprawę jasno.

Jeśli zapytasz Dibę i odrzucą finansowanie, to doradca z Coby zobaczy to w Twojej przyszłości i być może będzie miał pretensje...

Dobry wieczór wszystkim.
Chciałem jeszcze krótko wspomnieć, jak sprawa się zakończyła.
Ostatecznie postępując zgodnie z kilkoma poradami, które otrzymałem tutaj na forum, przedstawiłem szczegółowe zestawienie miesięcznych wpływów i stałych wydatków, umówiłem się na spotkanie w Commerzbanku i porozmawiałem z moim doradcą, robiąc porządek.
Commerzbank w sumie nie interesowało, dokąd przepadło brakujące 20 000 euro lub dlaczego ich już nie ma. Mój bankier również zupełnie nie przejmował się ceną kuchni, kwotą wpłaconą z pożyczki ani tym, jak zamierzam sfinansować resztę. Jedynie istotne było bieżące stanowisko. Brakuje około 20-22 tysięcy euro, aby zakończyć budowę. Na razie z pominięciem terenu zewnętrznego.
Po szybkim rzucie okiem na moją tabelę Excela, policzył szybko i powiedział, że w tym przypadku Commerzbank bez problemu sfinansuje dodatkowo 25 000 euro. Powiedział, żebym się nie martwił... Spotkanie zakończyło się w ciągu 20 minut, a pożyczka została wypłacona jeszcze tego samego dnia.
25 000 euro są zabezpieczone bez hipoteki, po oprocentowaniu 3,45%. To jedyna gorzka pigułka w tej sprawie. Ale było jasne od samego początku, że ta sprawa nie przejdzie obok nas bezpłatnie.
Po odjęciu wszystkich istniejących zobowiązań, mamy teraz miesięcznie około 1100 euro do dyspozycji. Od jutra będziemy prowadzić domowy budżet, aby ewentualnie dalsze obniżyć nasze miesięczne koszty.
Na koniec chciałbym podziękować wszystkim, którzy służyli mi wsparciem i radą!
Miłego wieczoru!

Napisany przez Klaus1976
No dobrze ? mamy nadzieję, że 1100 wystarczy do życia, kopnij swojego brata w jaja

Napisany przez Honey1979
Cieszę się, że możecie dokończyć budowę waszego domu.
To, że doradca z Coby tak lekko podchodzi do sprawy i wszystko mu obojętne, świadczy o jakości jego pracy.
Mam nadzieję, że poradzicie sobie z 1100 euro / miesiąc dla 3 osób, przynajmniej w ciągu najbliższych 4 lat, dopóki kuchnia nie zostanie opłacona.
Dla nas (3 osoby) 1100 euro na pewno nie wystarczyłoby.
Być może powinieneś naprawdę poprosić brata, aby jak najszybciej oddał ci pożyczoną kwotę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata