Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 30 000 euro na rok odłożyć

Napisany przez Vtecintegra
Cześć wszystkim,

obecnie mam około 30 000€ na koncie oszczędnościowym, oprocentowanie wynosi poniżej 0,1%. W zasadzie tracę pieniądze. Chciałbym lepiej ulokować tę kwotę na 1-1,5 roku, jestem dość otwarty na propozycje. Jedyny warunek, nie chcę podejmować ryzyka, chcę mieć tę kwotę za rok wciąż na koncie ;-).

Konto oszczędnościowe? Co powinienem zrobić?

Pozdrawiam,
wiem, że bez ryzyka otrzymam oczywiście znacznie mniejsze odsetki.

Napisany przez Honey1979
Tak głupio, jak to zabrzmi, ale w zasadzie nikt nie chce Twoich pieniędzy...... Przynajmniej nie w formie bezpiecznej inwestycji na okres 12 miesięcy, która przyniesie Ci realny zysk po uwzględnieniu inflacji....

Najlepiej zastanów się, czy dla Ciebie prywatnie może to mieć jakieś korzyści? Być może do własnego finansowania nieruchomości jako dodatkowej spłaty, bądź też na nowy system grzewczy, który zaoszczędzi Ci 10% kosztów energii lub coś w tym stylu.

Również ja mam przymusowo dostępne środki, tak po prostu jest... Nie robi się z nimi wiele. To zależy od Twojego poziomu gotowości do ryzyka.... Na co wygląda, według tego co czytam, masz 0% Ryzyka. Pozostaje więc lokata na konto oszczędnościowe lub 12-miesięczny depozyt terminowy.

Obecnie Diba oferuje 0,75% na 4 miesiące na koncie oszczędnościowym... To przynajmniej 75,00 euro na 4 miesiące :-) Takie to....

Ale przynajmniej możesz sobie nieco ulżyć.... Masz luksus zastanawiać się, jak ulokować 30 tys. po uwzględnieniu inflacji.... wielu innym trzeba codziennie zastanawiać się, jak spłacić 2 tys. debetu... a potem zapłacić za te 2 tys. ewentualnie 10% albo więcej.

Traktuj to sportowo, nie marnujesz pieniędzy, tylko kupujesz sobie finansową niezależność.

Napisany przez domrepp
lokata terminowa czy lepsze konto oszczędnościowe - nic innego nie ma sensu. Dodatkowa spłata, jeśli to możliwe, byłaby oczywiście preferowana. W przeciwnym razie porównaj tutaj:
modern-banking.de

Napisany przez fin123anz
ETF na europejskie obligacje... mogą przynieść trochę więcej niż to, co dostajesz na lokacie... Możliwe nawet 2%...

Napisany przez Cici

ETF na europejskie obligacje... przynoszą trochę więcej niż zysk z lokaty... Można wyciągnąć nawet 2%...

Chyba że stopy procentowe nagle wzrosną nieoczekiwanie. Wtedy można spodziewać się spadku nawet o -10%.

Napisany przez Honey1979
ETF-ów uważam dużo, mam też jako mały inwestor, ale TE nie chce ŻADNEGO ryzyka.
I żaden ETF nie jest bez ryzyka

Napisany przez Hanomag

ETF halte ich viel von, habe ich auch als kleine Anlage, aber der TE möchte KEIN Risoko.
Und Risikolos ist ein ETF nicht

ETF na obligacje były kiedyś bezryzykowne, obecnie nie można tego już powiedzieć, ponieważ w przypadku wzrostu stóp procentowych (patrz wpis Cici) kursy obligacji spadają stosunkowo szybko, a w przeciwieństwie do ETF na akcje, odbudowa jest bardzo długotrwała.

Napisany przez Honey1979
Przepraszam ....

Napisany przez Honey1979
Napisałem:
Inwestowanie w ETF nie jest bez ryzyka
Poprawnie sformułowałem, a ty źle przeczytałeś...

Napisany przez Hanomag

Napisałem:
ETF nie jest bezpieczny

Nie chciałem krytykować Twojego wpisu, ale tylko podkreślić, że obligacje już nie są bez ryzyka.

Napisany przez fin123anz
Nagły wzrost stóp procentowych w ciągu roku wydaje mi się nierealistyczny... Dlatego pozostaję przy tym: przez rok od teraz jest dość pewne... Ale tak, zawsze zostanie pewne ryzyko... Jak w przypadku każdej transakcji papierami wartościowymi.

Napisany przez 2titan1981
Z powodu lokaty terminowej wiesz dokładnie, ile otrzymasz z powrotem i możesz uniknąć problemów związanych z opłatami depozytowymi, które mogą wystąpić. W przypadku lokaty na 1 rok do 1,5 roku zalecam ustawić ją na 1 rok, a następnie sprawdzić, czy sytuacja finansowa się zmieniła, czy też czy marzenia mają być zrealizowane, czy też czy trzeba jeszcze przyczepić się na kolejne 0,5 roku.

Napisany przez Vtecintegra
Dziękuję bardzo, więc będzie to konto terminowe

Napisany przez Honey1979
Tutaj możesz także pograć i dowiedzieć się więcej

https://www.biallo.de/tagesgeld/

Napisany przez Freeliner
Może to być nadal interesujące
HSH Nordbank lokata terminowa
12 miesięcy - 0,95% + 25€ bonus
9 miesięcy - 0,90% + 25€ bonus
6 miesięcy - 0,85% + 25€ bonus
3 miesiące - 0,80% + 25€ bonus
https://www.zinspilot.de/de/lp/festgeld/12-monate/hsh-nordbank

Napisany przez Bitte

Dzień dobry,
obecnie mam około 30 000€ na moim koncie oszczędnościowym, oprocentowanie wynosi mniej więcej poniżej 0,1%. W zasadzie obecnie tracę pieniądze.
Chciałbym gdzieś lepiej ulokować tę kwotę na 1-1,5 roku, jestem dość otwarty na propozycje.
Jedyny warunek, jaki mam, to że nie chcę podjąć ryzyka, chciałbym mieć przynajmniej tę kwotę za rok ;-)
konto terminowe? A może coś innego?
p.s. Wiem, że bez ryzyka oczywiście otrzymam znacznie niższe odsetki.

Dowiedz się trochę o drzewach szlachetnych, mój sąsiad zainwestował 2 lata temu 50 tys. euro na 10 lat. Nie mogę nic więcej powiedzieć, bo nie pytałem dalej.

Napisany przez Tom2018
Cześć, Jeśli chcesz zainwestować swoje pieniądze na 1-1,5 roku, wybierz depozyt inwestycyjny z defensywną strategią, który zapewni Ci zwrot 3-4%, dzięki czemu po odjęciu inflacji osiągniesz dodatni wynik i będziesz mieć znacznie więcej niż na zwykłym rachunku oszczędnościowym lub lokacie.

Napisany przez Cici
Tom2018 pisze: Jeśli chcesz ulokować swoje pieniądze na 1 - 1,5 roku, wybierz kont depozytowych z defensywną strategią, która zapewni Ci 3-4% zysku, nawet po odjęciu inflacji, co daje dużo więcej niż na książce oszczędnościowej czy lokacie.
Gdzie można znaleźć tego rodzaju konto, które przyniesie zysk wynoszący 3-4% w ciągu roku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata