Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości + Modernizacja

Napisany przez Kimi190
Cześć,
mam pytanie.
Jestem współdziedzicem nieruchomości. Drugi dziedzic chciałby zostać wypłacony i chce otrzymać 25 000 euro za swoją część. Ponadto planuję drobne prace modernizacyjne, które mogą wynosić około 30 000 - 35 000 euro. W związku z tym potrzebuję kredytu w wysokości od 55 000 do 60 000 euro.
Moje pytania są następujące:
1.) Jaki kredyt byłby tutaj odpowiedni? kredyt modernizacyjny od kasy oszczędnościowo-budowlanej?
2.) Jeśli tak, czy kredyt modernizacyjny można również wykorzystać do wypłaty dziedzica?
3.) Jakie dokumenty są potrzebne jako dowód? Tylko dwa ostatnie dowody wynagrodzenia?
4.) Czy taki kredyt modernizacyjny o tej kwocie byłby możliwy przy miesięcznym dochodzie netto około 2 400 euro?
5.) Jak przebiega wypłata kredytu? Czy można otrzymywać środki tylko za które dostarczono dowód przeznaczenia, czy można również wypłacić całą kwotę?
6.) Czy trzeba dostarczyć dowód przeznaczenia dla wszystkiego, czy można także korzystać z kredytu częściowo (ale nie wyłącznie) na inne rzeczy, takie jak komputer, telewizor itp.?
Dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kimi190,
1) Nie, raczej zwykły kredyt hipoteczny, ewentualnie jako kredyt całkowicie spłacany (okres wiązania oprocentowania równy okresowi trwania kredytu) zgodnie z docelową stopą oprocentowania i spłatą
2) Możliwe, ale dzieje się to również przy kredycie hipotecznym
3) 3 wypłaty, ostatnie informacje o emeryturze, ewentualnie - w zależności od wyboru banku - decyzja podatkowa
4) Żonaty? Dzieci? Zobowiązania kredytowe?
5) Ogólnie rzecz biorąc, jeśli pozwala na to stopień obciążenia (wartość nieruchomości po modernizacjach i remontach w stosunku do kredytu), mogliby Państwo otrzymać pieniądze także do dowolnego przeznaczenia. Jeśli jednak podają Państwo modernizację i remonty, to warto je przeprowadzić, jeśli chcą, aby prace zostały uwzględnione w zwiększeniu wartości nieruchomości, co ma sens, ponieważ zwiększa to wartość nieruchomości, a co za tym idzie obciążenie, co z kolei pozwoli na uzyskanie coraz lepszych warunków
6) Teoretycznie możliwe i należy to ocenić indywidualnie. Wszystko zależy od wartości nieruchomości.

Napisany przez Kimi190
1) Czy kredyt hipoteczny może być również zaciągnięty w kasie budowlanej?

4) Będziemy dopiero od przyszłego roku małżeństwem, moja przyszła żona ma dziecko. Nie mamy żadnych kredytów ani innych zobowiązań.

5) Oczywiście większość pieniędzy powinna zostać przeznaczona na remont i modernizację. Mówię o 3-4 000 euro, które ewentualnie mogłyby zostać wykorzystane na inne cele.

6) Trudno powiedzieć. Jednak powiedziałbym znacznie poniżej 100 000 euro.

Jaka byłaby miesięczna rata przy okresie spłaty kredytu wynoszącym 20 lat i kwocie kredytu netto w wysokości 60 000 euro?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, zazwyczaj to odbywa się za pośrednictwem banku.
Wtedy Wasze dochody jako singla są w zdrowej proporcji do potrzeb finansowania, a zatwierdzenie kredytu nie znajduje przeszkód na podstawie dostępnych informacji (choć nie wystarczających do ostatecznej oceny).

Napisany przez Kimi190
Dziękuję bardzo! Tylko krótkie pytanie: Czy istnieje możliwość otrzymania pieniędzy od razu lub w jednej transzy, ale rozpoczęcie modernizacji dopiero po kilku miesiącach, czy też zawsze otrzymuję pieniądze dopiero po przedstawieniu faktury, potwierdzenia zamówienia itp.?
Oznacza to, że jeśli otrzymałbym pieniądze za jednym razem, moglibyśmy je tymczasowo wykorzystać na inne cele, jak na przykład spłatę rat w razie krótkotrwałego problemu finansowego lub na koszty wesela, z myślą o spłacie długu za kilka miesięcy z własnych środków? Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno...

Napisany przez NaTwoim13
Możesz używać pieniędzy zgodnie z ich przeznaczeniem i zyskujesz pewność, że stają się one wyłącznie Twoją własnością.

Jeśli jako cel wykorzystania podasz m.in. modernizacje, musisz je przeprowadzić w określonym czasie. Zazwyczaj za własne prace (jeśli je wykonasz i podasz) otrzymasz zniżkę w wysokości od 10 000 do 15 000 euro. Po udowodnieniu wykonania prac (zdjęcia i faktury materiałów) otrzymasz kolejną zniżkę.

Faktury od firm budowlanych zwykle są płatne bezpośrednio do tych firm.

Może się zdarzyć, że podasz 3 cele wykorzystania:

1) Wypłata dziedzictwa
2) Modernizacje
3) Podróż dookoła świata, ślub, ****** lub spłaty kredytów

Napisany przez Honey1979
Osobiście nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że bank sam zapłacił rachunek wykonawcy po złożeniu dokumentów. Zawsze wypłacano kwoty rzędu około 20 tysięcy euro, następnie przetwarzałem je, składałem rachunki, a potem przychodziły kolejne 20.

Przy budowie nowego domu również zdarzały się większe kwoty. Uważam, że jest to nie do przyjęcia, że przy kredytach na remonty powyżej 50 tysięcy euro dla zwykłego Otylii, która remontuje swoje mieszkanie nie jest wymagane zaangażowanie architekta lub kogoś podobnego. Wiele osób nie jest w stanie dokładnie oszacować kosztów, ponieważ nie są świadome wszystkich występujących kosztów.... (brak wiedzy rzemieślniczej itp.)

Ale wielu zapomina, że na koniec bank przychodzi na wizytę domową i sprawdza wykonane prace, przynajmniej tak było zawsze w moim przypadku. Gdyby to było zapisane w przepisach w sprawie architektów, to sytuacje takie jak te wymienione przez autora nie byłyby możliwe... finansowanie wesela lub spłata rat na wypadek krótkotrwałych trudności finansowych w ogóle by nie było możliwe. Osobiście uważam, że jest to kolejny błąd.... Należy zauważyć, że wnioskodawca nie może składać fałszywych informacji podczas składania wniosku o pożyczkę, ponieważ w przeciwnym razie ryzykuje natychmiastowe zerwanie umowy.

Napisany przez Kimi190
Czyli mogę podzielić kredyt na trzy części? Czy mogę więc określić, że potrzebuję kredytu na wypłatę spadku, remont i ślub, tak? Czy całość będzie potem odbywać się w ramach jednej pożyczki hipotecznej? Czy pomimo wykorzystania na przykład na ślub, okres kredytowania może wynosić 20 lat? Jakie są średnie miesięczne raty przy okresie kredytowania około 20 lat i kwocie kredytu netto 55-60 000 euro? Finansowanie poprzez kredyt budowlany na przykład jako kredyt modernizacyjny z trzema różnymi celami nie jest możliwe lub niezalecane?

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko już Honey. Polecam i piszę.... to, co podaliście.... jednocześnie.... mogą wymienić wszystko, wszystko, co możliwe. Jeśli jednak podają Mod i Ren, muszą one również nastąpić! Jeste to jasne z mojej strony.
20 000 euro na łapę, no cóż, są banki, które płacą nawet więcej. Ale są też banki, które płacą mniej albo w ogóle nic! Co do faktur za usługi rzemieślnicze na łapę, tak, może to działać na przykład w banku domowym, ale co jeśli ma on gorsze warunki niż pan Buhmann proponuje, zwłaszcza, dlaczego faktury rzemieślnicze na koncie? Zlecenie płatności do banku i błyskawiczny przelew do firmy jeszcze tego samego dnia na koncie.
Trochę odpowiedzialności własnej należy przekazać budowniczemu lub kupującemu, oddać. Ponadto, bez potwierdzenia architekta dotyczącego przeprowadzanych lub planowanych prac, dzisiaj nie ma opcji wydania ponad 20 000 euro. Zazwyczaj sprawdzono i skalkulowano to przez eksperta.
Przypomnij sobie ten wątek sprzed kilku dni, gdy komuś zabrakło pieniędzy po miesiącach na ukończenie budynku, nie możemy tu teraz świętować, znając banki, które w mgnieniu oka przekazują fundusze na konto budowniczego lub nabywcy!

Napisany przez Kimi190
Czy moglibyście ponownie odpowiedzieć na moje powyższe pytanie? Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Edytuj: Jeszcze tego nie przeczytałem

Napisany przez Honey1979
Tak, zgadzam się z Tobą w pewnych kwestiach.
Z pewnością zawsze zależy to od konkretnego przypadku.
Ja sam jestem przekonanym finansistą działającym w banku hipotecznym.
Pracujemy z tymi samymi ludźmi, którzy mają wgląd w przepływ pieniędzy na koncie, jeśli tego chcą.
Z mojego doświadczenia wynika, że szczerość wobec finansującego jest zawsze najważniejsza. Dzięki temu dotychczas radziłem sobie bardzo dobrze.
Obietnice są dotrzymywane, wymagane dokumenty są natychmiast dostarczane bez zbędnych pytań, a przy większych zmianach w planach zawsze rozmawiamy ze sobą.
Zauważyłem, że moi doradcy słuchają uważnie, także jeśli chodzi o planowanie przyszłości, i potrafią dokładnie przypomnieć mi to nawet rok później.

Napisany przez NaTwoim13
Bausparkasse, dlaczego zawsze o tym mówisz? kredyty budowlane zawsze były kredytami celowymi. Ponadto, nie masz oszczędności w umowie (wtedy również obowiązuje celowość), więc musiałbyś je drogo finansować przed lub między okresami.

W zasadzie ta trzydzielna struktura jest dokładnie tym, co działa przy kredycie hipotecznym.

Proszę zrozumieć, że przy wyborze spośród 450 banków, brak informacji o wartości obiektu oraz brak szczegółowych informacji na temat twojej działalności zawodowej (od kiedy, gdzie, jako co) uniemożliwia przygotowanie ofert finansowania oraz w jakim stopniu przewidywana rata może pomóc, zwłaszcza ze względu na pozyskanie kapitału, nie jest dla mnie jasne, czy w ogóle może zostać to zatwierdzone w twoim przypadku.

Napisany przez Kimi190
Dziękuję bardzo!

Jaka byłaby sytuacja, gdybym już był żonaty, a moja żona zarabiała dodatkowo około 1200 euro netto miesięcznie? Czy poprawiłoby to szanse na uzyskanie kredytu, czy pozostałyby one takie same, czy nawet pogorszyłyby się?

Jeśli pomoże to odpowiedzieć na to pytanie, jak prawdopodobne jest, że otrzymam kredyt w tej wysokości:
Jestem wykwalifikowanym specjalistą ds. zakupów przemysłowych, pracuję od 10 lat w tej firmie (jest to duża korporacja z ponad 100 000 pracowników), mam 30 lat.
Dotychczas nie miałem żadnych długów ani kredytów. Obecnie moje oszczędności są zainwestowane na potrzeby ślubu i wynoszą około 10 000 euro. Moja roczna pensja (wraz z premiami itp.) wynosi obecnie około 60 000 euro brutto.
Jak wspomniałem, chciałbym pożyczyć około 60 000 euro, z czego 5 000 euro na ślub (jako rezerwa na wypadek przekroczenia planowanego budżetu), 25 000 euro na wypłatę spadku i 30 000 euro na prace modernizacyjne, takie jak ocieplenie ściany, wymiana dachów, układanie kostki brukowej i malowanie elewacji.

Budynek mieszkalny znajduje się w Dolnej Saksonii.

Napisany przez Honey1979
Jak chcesz pokryć nowymi izolacjami 30 dachów w Enev, wymienić dodatkowo fasadę i jeszcze wykonać prace brukarskie? Czy masz już oferty od rzemieślników na te prace do wykonania?

Teraz piszesz, że nigdy nie było kredytu i wszystko jest w porządku, a potem w #5 piszesz mógłbym go tymczasowo użyć na inne cele, takie jak spłata rat w przypadku krótkotrwałego problemu finansowego lub koszty ślubu.

Według mnie dość kontrowersyjnym pomysłem jest prowadzenie ślubu za pośrednictwem finansowania budowlanego... Pojęcie finansowanie budowlane określa cel wykorzystania.

Napisany przez Kimi190
Oczywiście, nie ocieplam dachów zgodnie z ENev. Po prostu postanowiłem pokryć dwa dachy garażowe papy termozgrzewalną. Fasada będzie jedynie pomalowana, chodzi o tylko dwie ściany. Reszta już jest obłożona. Jedna ściana domu będzie oczyszczona z starej okładziny, ocieplona i oczyszczona. Prace brukarskie obejmują około 40 m². Nie planuję remontu energetycznego. Nie mam jeszcze żadnych ofert.

Poprawne, nie było jeszcze kredytu. Punkt dotyczący rat odroczonych był tylko przykładem, a chodziło o to, że jeśli miałbym krótkoterminowe trudności finansowe, miałbym środki na spłatę rat kredytu budowlanego. Ślub również był tylko przykładem. Chciałbym mieć w finansowaniu/kredycie kwotę do dyspozycji około 5000 euro, która byłaby dla mnie gotówką do swobodnego wykorzystania i niekoniecznie przeznaczoną na określony cel. Praktycznie mówiąc, chciałbym mieć gotówkową poduszkę na wypadek trudności finansowych oraz jako zabezpieczenie jako ostatnią linię obrony.

Napisany przez Honey1979
Skład twoich raportów w jakiś sposób nie tworzy dla mnie koła.
Jesteście 2 spadkobiercami, musisz wypłacić drugiego 25 tysięcy, co oznacza, że Dom jest wart 50 tys.

Teraz chcesz wziąć 60 tys.

Czy źle to zrozumiałem?
5 tys. na ślub / inne - nie zwiększa wartości
Wypłata spadku 25 tys.? Nie zwiększa wartości
30 tys. - naprawa dachu garażowego (nie zwiększa wartości), malowanie elewacji (nie zwiększa wartości), brukowanie podwórka (nie zwiększa wartości). Dla mnie to zwykłe koszty utrzymania, które nie podnoszą wartości nieruchomości ani o metr.
Dla mnie wzrost wartości to (nowy dach z dociepleniem zgodnie z normami energetycznymi, wymiana okien na termo, docieplenie elewacji itp.). Każdy może to jednak inaczej postrzegać.

Napisany przez Kimi190
Nigdy nie mówiłem o rzeczach, które zwiększają wartość... Pytanie było raczej, która forma finansowania jest najlepiej dostosowana do moich potrzeb... Czy w ogóle dostanę finansowanie/budowę domu itp. na moje cele?
Poza tym Twoje wyliczenia są poprawne. Wartość domu nie została jeszcze oszacowana, ale prawdopodobnie przekracza 60 tys. euro. Drugi spadkobierca chce jednak otrzymać tylko 25 tys. euro.

Napisany przez Honey1979
Osobiście poleciłbym najpierw ustalić dokładną wartość obiektu. To niekoniecznie musi odbyć się za pośrednictwem komisji szacunkowej. Niektóre gminy także udzielają tam pomocy.

Napisany przez Kimi190
Mam nadchodzące spotkanie z notariuszem w przyszłym tygodniu. Myślę, że doradzi mi on w tej kwestii.
Ponieważ dotychczas nie miałem żadnych długów ani kredytów, obawiam się, że mogę zbankrutować, gdyby zabrakło mi gotówki i Dom zostałby wystawiony na licytację lub nie dostałbym kredytu. Dlatego też chcę te 5 000 EUR na różne wydatki. Chciałbym mieć pewną rezerwę gotówkową, ponieważ uspokoiłoby mnie to.

Napisany przez Honey1979
5 tysięcy euro to jednak nie jest zbyt wiele w przypadku domu.... Pozew o eksmisję, wilgotne piwnice, nieszczelny dach czy cokolwiek innego.... Te 5 tysięcy ci tu nie pomogą zbyt wiele.
Jeśli obsługa kapitału jest w porządku, nie ma problemu z dostaniem pożyczki.
5 tysięcy euro to już granica debetu przy trzykrotnym wynagrodzeniu..... Tylko tak mówię...

Napisany przez Daukind
Dlaczego po prostu nie sprzedacie tego rudery i nie podzielicie się zyskiem na pół?

Napisany przez Kimi190
Co oznacza 3-krotne wynagrodzenie jako limitu dyspozycyjnego? Również zarabiam i oszczędzam pilnie, ale obecnie z powodu planowanego ślubu jest trochę ciasno. Dlatego chciałbym te 5 tysięcy tylko jako rozwiązanie tymczasowe - jako zabezpieczenie. W przeciwnym razie mam wystarczająco dużo oszczędności i mogę również zająć się większymi inwestycjami.
Czy więc zakładacie, że nie będzie problemu z uzyskaniem takiego kredytu, czy raczej mogłoby to być trudne na przykład w przypadku banku oszczędnościowego?
Dom nie jest zrujnowany. Sam nie znam dokładnej wartości, to była tylko szacunkowa/hipotetyczna liczba. Na przykład dach został wymieniony kilka lat temu, ogrzewanie gazowe jest dość nowe, ale to jednak budynek zawsze wymagający pewnych napraw.

Napisany przez Honey1979

Dlaczego po prostu nie sprzedacie tej rudery i nie podzielicie zysku na pół?

To pytanie jest uzasadnione.

Napisany przez Kimi190
Dziękuję za pomoc...

Napisany przez NaTwoim13
@Kimi190

Co ma do ciebie powiedzieć notariusz, a także w jaki sposób ma wpłynąć na wartość obiektu? On po prostu notuje co chcesz kupić albo odziedziczyć.

Napisałem ci tutaj, że trójpodział jest możliwy, ale nie oceniałem jak sensowne jest to wszystko. Napisałem ci również, że twoje dochody są całkowicie wystarczające.

Podałem ci również w wiadomości prywatnej warunki oraz stopę oprocentowania i ratę spłaty kapitału. Zamiast na to odpowiadać, aby móc indywidualnie przeprowadzić obliczenia, ciągle to odkładasz. Nie rozumiem tego - dawno by ci ktoś podał liczby, gdyby to było takie proste i sensowne.

Napisany przez Kimi190
Dziękuję! Może się odezwę ponownie.
Najlepiej byłoby teraz dostarczyć pieniądze, a raty zaczęlibyśmy spłacać dopiero za rok

Napisany przez vision

Dlaczego po prostu nie sprzedacie tego zrujnowanego domu i nie podzielicie się dochodem na pół?

To jest po prostu skandaliczne!
Dziedzictwo ma (prawie zawsze) również emocjonalne tło, oznacza to, że ktoś bliski zmarł!!!! Zazwyczaj jest się już wystarczająco wrażliwym. Może to być Dom, w którym wychował się TE. Ty nigdy nie widziałeś tego domu, a wygłaszasz takie opinie.
Co się z wami dzieje, jak bardzo musicie być sfrustrowani? Czy nie ma nikogo, kto was kocha?

Napisany przez NaTwoim13
Widzę, naprawdę zadziwiające, jak niektórzy traktują anonimowych użytkowników TE zimno i bez serca.

Chciałbym naprawdę poznać niektórych z was osobiście i spotkać się w prawdziwym życiu.

Proszę, spróbujcie się trochę opanować, gdzie jest zrozumienie dla innych ludzi i ich sytuacji oraz planów?

Czy zawsze musi być tylko czarno-białe, gdzie pozostaje człowieczeństwo??

Napisany przez Daukind
Przepraszam. Byłem błędnie przekonany, że tutaj rozmawiamy o finansach, pieniądzach i nieruchomościach. Nie zdawałem sobie sprawy, że siedzimy na kanapie do przytulania.
A propos: Dom wart 60 tysięcy euro nadal pozostanie ruderą. Nie muszę go widzieć.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, masz rację z twojego punktu widzenia i dostaniesz to! Z twojego punktu widzenia!
Pieniądze, finanse i nieruchomości oczywiście idą w parze z tą surową prawdą!

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind
Nie lubimy siedzieć na kanapie, ale na pewno nie siedzimy w sądzie

Napisany przez Batman_BU
Dom mojej szwagierki kosztował również nieco poniżej 60 000 EUR. Nie był to zły budynek, wymagał jednak pewnych remontów. Łączne koszty zakupu i inwestycji wyniosły więc prawie 70 000 EUR. Dlaczego tak się stało? Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja. Oraz oczywiście wielkość.

Trochę za wcześnie strzelono z biodra. Nie wszędzie jest Monachium.

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję Batmanie, dla wielu nie podlega to wątpliwości.

Uogólnione, czasem obraźliwe wypowiedzi, gdyby znać osobę pytającą i jej sytuację oraz anonimowe obraźliwości z góry i z wyższością w ostatnim czasie nieco ustąpiły, byłoby miło, gdyby to była jedynie napisana na gorąco krótkotrwała wpadka.

Uważam, że powinniśmy pomagać, zadawać pytania, kwestionować i podchodzić z większym szacunkiem do spraw pytającego.

Napisany przez Kimi190
Cześć wszystkim,
już bardzo mi pomogliście tutaj. Chciałbym teraz po kilku rozmowach ponownie zmodyfikować moje życzenia.
1.) Aktualnie nie jest znana jeszcze wartość rynkowa obiektu, ale prawdopodobnie będzie wynosić więcej niż 60.000 euro ze względu na powierzchnię działki i przyległe grunty rolnicze. Czy w przypadku takiego kredytu kredytodawca, czyli bank, zamówiłby ocenę wartości przez rzeczoznawcę, czy raczej nie przy tej kwocie?
2.) Chciałbym otrzymać pożyczkę lub coś podobnego w wysokości 60-65.000 euro. Nie chciałbym wnosić wkładu własnego. Ta kwota dzieli się na wypłatę spadku w wysokości 20-25.000 euro (ponieważ jest to darowizna) oraz około 40.000 euro na prace konserwacyjne, które moim zdaniem nie podnoszą wartości. Chciałbym wybrukować mały dziedziniec, odnowić dach na garażu, wykończyć fasadę (niekoniecznie pod względem energii), pomalować Dom, a także odnowić korytarz i schody. Zakładam, że to nie podniesie wartości.
3.) W momencie ubiegania się o kredyt będę już żonaty, ale nie chciałbym uwzględniać dochodu mojej przyszłej żony (około 1000 euro netto), ponieważ jestem i chcę pozostać jedynym właścicielem. Moje wynagrodzenie netto wynosi około 2.400 euro. Nie mam umowy czasowej i pracuję w dużej firmie od 10 lat. Nigdy nie miałem kredytów ani negatywnych wpisów w rejestrze dłużników (zamówiłem kiedyś darmowy raport na podstawie §34). Moje bieżące miesięczne koszty wynoszą około 1.000 euro.
4.) Chciałbym płacić maksymalnie 350 euro miesięcznie za kredyt.
5.) Wypłata spadku i rozpoczęcie prac remontowych ma nastąpić dopiero w 2019 roku. Kiedy powinienem, tylko w celach informacyjnych, rozmawiać z bankiem, aby wszystko się zgadzało ze względów czasowych. Jasne, że tak szybko jak to możliwe :-)
Moje najważniejsze pytanie teraz brzmi, jak pewne jest uzyskanie kredytu w tej kwocie na podstawie podanych informacji i potencjalnie z doświadczenia, czy jest to wykluczone czy trudne?

Napisany przez Martin79HN
Pytanie do ekspertów:
Wartość obiektu: szacowana na 60 - 65t
Wypłata spadkobierstwa: 20-25t (innym spadkobiercom)
Prace konserwacyjne ok. 40t
Potrzebny kapitał 60 - 65t
Czy nie można byłoby spłacać spadkobiercom 20-25t w ratach? (np. przez 5 lat, jeśli to możliwe)
(lub 5t z własnych środków natychmiastowo i resztę w ratach)
I dzięki temu pożyczyć tylko 35-40t od banku!
Kiedy wtedy przechodzi własność na spadkobierców? (20-25t zostanie udzielone jako prywatna pożyczka między rodzeństwem bez zabezpieczenia hipotecznego)
Takie zestawienie powinno przynieść doskonałe warunki!
Co na to mówią eksperci?
Pozdrowienia
Martin

Napisany przez Kimi190
Brzmi interesująco.... Też byłbym zainteresowany.
Ale po pierwsze, chciałbym dowiedzieć się, czy pożyczka na wypłatę spadku oraz na prace konserwacyjne jest w ogóle możliwa oraz czy pożyczka w takiej wysokości lub w ogóle na podstawie mojego dochodu zostanie zatwierdzona i powyższe pytania.
Wpis do księgi wieczystej jako właściciel powinien być dokonany bezpośrednio, a wypłata dziedzictwa ma nastąpić około 10-12 miesięcy później.

Napisany przez 2tneub
Jesteś świadomy, że jako współspadkobierca i nabywca masz obowiązek przeprowadzenia termomodernizacji budynku? W przeciwnym razie grożą kary finansowe do 50 tys. euro.

Napisany przez Kimi190

Jesteś świadomy, że jako współdziedzic i nabywca jesteś zobowiązany do przeprowadzenia energetycznej renowacji? W przeciwnym razie grożą kary finansowe do 50 tys. €.

Czy masz do tego link? Dotąd nie zdawałem sobie z tego sprawy. Mam pytanie, jak większość osób, które kupują stare domy i nie dostają tak wielu pożyczek itp.?
Co konkretnie jest obowiązkowe i musi zostać zrealizowane w ciągu dwóch lat?

Napisany przez 2tneub

Nie jestem spadkobiercą ani nabywcą, lecz jest to darowizna.

Aha.
W takim razie zastanawiam się, o czym piszesz cały czas:

Zacytowane przez Kimi190
Jestem współspadkobiercą nieruchomości.

=Spadek

Zacytowane przez Kimi190
Drugi spadkobierca chce zostać wypłacony

=Zakup
Ponadto, jako obdarowany, jesteś zobowiązany do przeprowadzenia remontu, ponieważ zmienia się również właściciel.
Google pomoże Ci znaleźć wiele linków, jeśli na przykład szukasz informacji na temat remontu energetycznego w związku ze spadkiem.

Napisany przez Kimi190
Przepraszam, źle się wyraziłem. Chodzi o darowiznę i konieczność wypłaty zachowku dla jednego z spadkobierców.

Napisany przez 2tneub

Przepraszam za głupie wyrażenie. Chodzi o darowiznę, a wypłata związana z udziałem obligatoryjnym dla spadkobiercy musi zostać dokonana.

Jak już wspomniałem, obowiązuje tutaj również obowiązek renegocjacji.

Napisany przez Kimi190
Dziękuję. Czy to również dotyczy budynków zamieszkałych przez siebie? Czy muszę wszystko zrobić w ciągu dwóch lat, takie jak izolacja dachu, ewentualna wymiana kotła grzewczego, izolacja rur grzewczych? Jeśli zrobię ocieplenie fasady, czy będę musiał spełnić dodatkowe wymagania dotyczące energooszczędności?

Jak będzie sprawdzana realizacja tego programu? Czy bank przyznający kredyt będzie na to zwracał uwagę?

Napisany przez 2tneub
Osobiście budowałem od nowa i musiałem tylko przestrzegać przepisów dotyczących efektywności energetycznej dla nowo wybudowanych budynków. O obowiązkach dotyczących termomodernizacji przy zakupie tylko słyszałem, ale nie zajmowałem się nimi bliżej. Wiem tylko, że istnieje obowiązek przeprowadzenia tych działań energetycznych w ciągu 2 lat od przekazania posiadania. Jakie dokładnie są te działania, czy istnieje możliwość zwolnienia oraz w jaki sposób odbywają się kontrole, musisz sam się dowiedzieć.

Napisany przez Kimi190
No dobrze, zapytam tutaj na forum. Tutaj powinniśmy skupić się na finansowaniu

Napisany przez NaTwoim13

Witam wszystkich,
wszyscy tutaj już bardzo mi pomogli. Chciałbym teraz po kilku rozmowach ponownie zmienić moje życzenia.
1.) Obecnie nie jest jeszcze znana wartość rynkowa obiektu, ale prawdopodobnie będzie wynosić powyżej 60 000 euro, biorąc pod uwagę powierzchnię działki oraz przyległe grunty rolnicze. Czy w przypadku takiego kredytu pożyczkodawca, czyli bank, zleciłby wykonanie oceny rzeczoznawcy, czy raczej nie w tej kwocie?
Ta wartość zostanie określona przez bank z uwzględnieniem planowanych remontów i modernizacji. Również doświadczony pośrednik finansowy może określić wartość włącznie z modernizacjami lub ustalić wartość uwzględniając te modernizacje.
2.) Chciałbym uzyskać kredyt lub coś podobnego w wysokości 60-65 000 euro. Nie chcę wnosić wkładu własnego. Ta kwota dzieli się na wypłatę odziedziczoną w wysokości 20-25 000 euro (ponieważ jest to darowizna) oraz około 40 000 euro na prace konserwacyjne, które moim zdaniem nie podnoszą wartości. Chciałbym wyłożyć trochę na nawierzchnię podwórka, wymienić dachy garażowe, obudować ścianę budynku (niekoniecznie energetycznie), pomalować Dom oraz odnowić korytarz i schody przy domu. Zakładam, że to nie zwiększa wartości.
Dlaczego to ma nie zwiększać wartości??
3.) W chwili zaciągnięcia kredytu będę żonaty, ale nie chcę uwzględniać dochodu mojej przyszłej żony (około 1000 euro netto), ponieważ jestem i chcę pozostać jedynym właścicielem. Moje wynagrodzenie netto wynosi około 2400 euro. Nie mam umowy czasowej i pracuję w dużej firmie od 10 lat. Nie miałem wcześniej żadnych kredytów, a negatywne wpisy w bazie BIK mi nie są znane (zamówiłem już kiedyś bezpłatne sprawdzenie własne zgodnie z §34). Moje bieżące miesięczne koszty wynoszą około 1000 euro.
Dobrze jest zasięgnąć informacji z BIK.
Są banki, które wymagają wspólnego zaciągnięcia kredytu przez obu małżonków lub rozporządzenia majątkowego. Istnieją także banki, które analizują współwłasność i wtedy podejmują decyzję lub po prostu banki, dla których to jest zupełnie obojętne. Dlatego masz wybór spośród około 450 banków, aby wybrać ten, który gra tak, jak lubisz.
4.) Chciałbym płacić co najwyżej 350 euro miesięcznie za kredyt.
Nie ma problemu! Pasuje, wszystko w porządku!
5.) Wypłata odziedziczonej kwoty i rozpoczęcie prac konserwacyjnych powinny rozpocząć się dopiero w 2019 roku. Kiedy powinienem najpóźniej, tylko dla informacji, skontaktować się z bankiem, aby wszystko zgrane było czasowo. Najlepiej jak najszybciej wiadomo :-)
Nie można tego określić jednoznacznie, faktem jest, że jeśli dziś ma zostać zatwierdzony kredyt dla celów planistycznych, ale wypłata ma nastąpić za 1-1,5 roku, trzeba zapewnić odpowiednią ilość czasu na przygotowania. W ten sposób zapewnia się, że podczas okresu nie wypłacalności nie pojawiają się odsetki. Osobiście, dla zapewnienia planistyczności, zabezpieczyłbym kredyt tak szybko jak to możliwe, gdy kwestie dotyczące darowizn i kwoty wypłaty dla współdziedziców zostaną ustalone.
Moje najważniejsze pytanie teraz brzmi, na ile pewne jest, bazując na podanych informacjach i ewentualnie doświadczeniu, że otrzymam kredyt na tę kwotę, czy jest to wykluczone lub trudne?

Podstawowe dane powinny pasować, ale jak zawsze mówię, kredyt nie zostanie obiecany, zwłaszcza że obiekt musi zostać wpierw oceniony, co - o ile dokumentacja jest gotowa - zajmuje 2-3 minuty za pomocą narzędzi takich jak Sprengnetter lub narzędzie do wyceny Europace!

Napisany przez Kimi190
Dziękuję
Więc dowiedziałem się o ENEV. Nie muszę nic robić przy grzejnikach, ale muszę docieplić sufit lub dach zgodnie z ENEV. Ile trzeba lub można przewidzieć do tego celu? Chodzi o nieużywany strych, po którym można chodzić.
Pewnie trudno coś powiedzieć, wiem.
W jednym z poprzednich postów jedno z członków forum powiedział, że wymienione wyżej działania to prace konserwacyjne, które nie zwiększą wartości.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Kimi190,
Kosztów nikt nie będzie w stanie Ci dokładnie oszacować!
W tym celu są specjaliści i nie należy oszczędzać na niewłaściwych rzeczach. (ktoś musi to zobaczyć na miejscu)
Im niższa suma w księdze wieczystej, tym lepsza
marża kredytowa! (lepsze warunki)
Ja postępowałbym w następujący sposób:
Przejęcie własności poprzez wpłatę w wysokości 20-25t.
Umowa: 5t natychmiast, reszta do spłaty (jeśli obie strony się zgodzą)
(na razie nie wpisywać jeszcze obciążenia hipotecznego, jeśli da się to rozwiązać w ten sposób)
Następnie wszystko wpisać do księgi wieczystej itp., a za pół roku zabezpieczyć dla mnie kredyt
na modernizację. Do tego czasu zestawienie kosztów / wycena obiektu itp. itd.
Szybko zobaczysz, że z 25-30t stanie się potrzebne 40-50t kapitału!
Ale to też nie problem, bo w dużej mierze zwiększa wartość!

Napisany przez Freeliner

Jak jest monitorowane wdrożenie? Bank zwraca na to uwagę w przypadku kredytu czy jak?

To bardzo zróżnicowane i trudno to ująć w formie ogólnej.
Niektóre banki chcą widzieć postępy i rachunki, a także organy budowlane i BG, które przychodzą kontrolować.
Na przykład w moim przypadku w 2011 roku nic z powyższego nie miało miejsca,
u znajomych z bliskiego otoczenia już tak.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, freelancerze! Jeśli korzystasz z pożyczki na dofinansowanie KfW, musisz dostarczyć odpowiednie dokumenty również bankowi finansującemu. Zależy to także od rodzaju pożyczki, jaką posiadasz. Jeśli chcesz z kolei dużo zrobić samodzielnie i samodzielnie zarządzać fakturami, możesz także wziąć pożyczkę na modernizację. Wtedy bank zazwyczaj akceptuje proste faktury itp. postęp prac budowlanych. Jakie pożyczki masz na tę inwestycję? PS: Wesołych Świąt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata