Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co zrobić w przypadku odmowy zwrotu kaucji?

Napisany przez Agio
Cześć,
mam pytanie dotyczące kaucji do zadysponowania.
Właśnie przeprowadziłem się do nowego mieszkania i odpowiednio zrezygnowałem z mojego starego mieszkania i myślałem, że wszystko jest w porządku, ponieważ podczas przekazania nie zauważono żadnych zastrzeżeń.
W kolejnych dniach i tygodniach czekałem na zwrot kaucji, a na prośbę skierowaną do wynajmującego otrzymałem informację, że znaleziono wady i dlatego kaucja zostanie zatrzymana, aby wady mogły zostać usunięte. Jak można sobie wyobrazić, byłem po tym telefonie dość zaniepokojony. Poszukiwałem rozwiązań i zastanawiam się, czy w ogóle jest to legalne, skoro podczas przekazania powiedziano mi, że wszystko jest w porządku. Czy znacie się na tym lepiej i możecie podać mi kilka wskazówek, co mogę zrobić w takiej sytuacji? Chciałbym jak najszybciej odzyskać kaucję.

Napisany przez Hanomag

...i zastanawiam się, czy to w ogóle jest zgodne z prawem, skoro podczas przekazania powiedziano mi, że wszystko jest w porządku.

Mam nadzieję, że masz protokół zdawczo-odbiorczy na piśmie?

Napisany przez jens045bln
Cześć Agio,
to oczywiście nie jest sytuacja, którą opisujesz. Jak już wspomniał Hanomag, protokół zdawczo-odbiorczy jest bardzo ważny podczas przekazania mieszkania, ponieważ potwierdzasz w nim aktualny stan twojego mieszkania w momencie przekazania, co daje ci zabezpieczenie w przypadku ewentualnego stwierdzenia wad po fakcie lub gdy twój wynajmujący, tak jak teraz w twoim przypadku, nie może przedstawić innych twierdzeń. Więc najlepiej sprawdź jeszcze raz, co jest zawarte w twoim protokole zdawczo-odbiorczym i jeśli jest ono na twoją korzyść, możesz przedstawić go swojemu byłemu wynajmującemu. Być może to rozwiąże twój problem sam przez się i ustąpi.

Jeśli nadal jest przekonany o swojej racji, najlepiej zasięgnij informacji gdzie indziej, co możesz zrobić w takiej sytuacji, zobacz także https://www.mietkautionsbuergschaft....n-koennen.html
Znajdziesz tam np. odpowiedzi na pytania dotyczące kaucji mieszkaniowej i co zrobić, jeśli nie zostanie ona zwrócona. Może ci to pomóc.
Powodzenia i pozdrowienia!

Napisany przez Honey1979
Od strony wynajmującego jest to w pełni zgodne z prawem. Może on bez problemu zatrzymać kaucję przez 6 miesięcy. Zobacz również ten link:

https://www.mietkautionsbuergschaft....on_einbehalten

To zdecydowanie nie jest eleganckie postępowanie. Warto jednak zawsze wysłuchać obu stron. Zdarzają się także najemcy, którzy podczas wyprowadzki robią ogromne zamieszanie i chcą od razu otrzymać kaucję w gotówce podczas przekazania lokalu, itp. Im więcej nacisku teraz wywrzesz, tym dłużej będzie się tym zajmował. A jeśli jesteście tak zatargani przez kwestię kaucji, to rozliczenie kosztów za 2017 rok (które dla Ciebie może skończyć się nadmiarem) otrzymasz dopiero 31.12.2018... Spróbuj znaleźć rozsądne rozwiązanie, być może poprzez osobistą rozmowę, w której wyjaśnisz, że potrzebujesz tej kwoty i że zachowałeś się fair... bla bla.

Napisany przez Daukind

Ze strony wynajmującego jest to całkowicie zgodne z prawem.
Bez problemu może zatrzymać depozyt przez 6 miesięcy.
Zobacz również ten link:

Na tę wypowiedź cytuje link, w którym dosłownie napisano:

Powszechne przekonanie, że wynajmujący zawsze mogą zająć sobie 6 miesięcy na zwrot, nie jest jednak prawdziwe.

Naprawdę?

Napisany przez Hanomag

Cytujesz ten link, w którym dosłownie jest napisane:

Powszechne przekonanie, że wynajmujący zawsze mogą zająć sobie sześć miesięcy na zwrot, nie jest jednak prawdziwe.

Serio?

To są po prostu informacje publikowane przez lobby wynajmujących!

Napisany przez Bitte
Zasadniczo, zgodnie z niemieckim prawem, właściciel mieszkania może zatrzymać kaucję przez 6 pełnych miesięcy. Po upływie 6 miesięcy właściciel musi zwrócić kaucję wraz z odsetkami.
W Twoim przypadku @Agio, zaleca się skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie i zlecenie mu sprawy.
Przeciw.
Usterki nie są tożsame, dlatego interesujące byłoby dowiedzieć się, jakie usterki zostały znalezione??
Kaucje wynoszą zazwyczaj od 1 do 3 czynszów, a jeśli właściciel zatrzymuje wszystko z powodu usterki, to musi dać pierwszeństwo możliwości usunięcia usterki (także zgodnie z niemieckim prawem).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata