Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Zmieniony regulamin Bausparvertrag 2017

Napisany przez Mas
Cześć wszystkim,
Otrzymałem pismo od LBS Nord dotyczące zmiany warunków ogólnych zawartych w ABB na dzień 1.1.18:
Pierwsza zmiana dotyczy kosztów i opłat, paragraf 30:
(1) Dla każdego konta oszczędnościowego stwarzającego konto, kasjerka oblicza opłatę rachunkową w fazie oszczędzania, każdego początku roku - w pierwszym roku umowy - w wysokości 24 euro. Faza oszczędzania kończy się z obecną wypłatą kwoty oszczędnościowej kredytu mieszkaniowego.
Druga zmiana dotyczy zmiany warunków, paragraf 32:
(1) Zmiany warunków zostaną przekazane oszczędzającemu w formie pisemnej.
(2) Zmiany wymagają zgody oszczędzającego, z zastrzeżeniem ust. 3. Zgoda ta jest uważana za udzieloną, jeżeli oszczędzający nie zgłosi sprzeciwu w formie pisemnej w ciągu sześciu tygodni od ogłoszenia zmian i został poinformowany o znaczeniu zaniechania sprzeciwu na początku terminu.
Na dole znajduje się informacja, że w razie sprzeciwu przeciwko tym zmianom Bausparkassen zrzeka się ochrony przed wypowiedzeniem zgodnie z pkt. 32 ust. 2 zd. 4 ABB (W przypadku sprzeciwu ze strony oszczędzającego, Bausparkasse może wypowiedzieć umowę oszczędnościowo-kredytową, dopóki wypłata kredytu mieszkaniowego nie rozpoczęła się.).
Moje pytanie:
Czy mam sprzeciwić się, ponieważ obecnie opłata za prowadzenie konta wynosi tylko 9,20 EUR, a w nowych warunkach ABB 24 EUR?
Czy przyjąć nowe warunki ABB, ponieważ zmienia się paragraf 32 (2) na moją korzyść? Obecnie Bausparkassen ma prawo do wypowiedzenia umowy z tytułu specjalnego prawa odstąpienia od umowy ABB; zgodnie z nowymi warunkami ABB pkt 3ff zostaje skreślone (pkt. 3ff: „Bausparkasse jest zobowiązana do szczególnego poinformowania oszczędzającego na początku okresu trwania o znaczeniu jego zachowania. W przypadku sprzeciwu ze strony oszczędzającego, Bausparkasse może wypowiedzieć umowę oszczędnościową, dopóki kredyt mieszkaniowy nie został jeszcze wypłacony. W takim przypadku postanowienie par. 4 (2) zd. 1 nie będzie miało zastosowania. Zwrot kwoty oszczędności następuje zgodnie z par. 9 (3)).
Co sądzicie? Wyższe opłaty i brak specjalnego prawa do wypowiedzenia ze strony Bausparkassen (nowe ABB)?
Czy niższe opłaty i specjalne prawo do wypowiedzenia ze strony Bausparkassen (stare ABB)?

Napisany przez Spiagei
Pahhh....to ciężkie. Skąd oni biorą to prawo do jednostronnego wypowiedzenia umowy, jeśli sprzeciwiam się nowościom?? To jest naprawdę poważna jednostronna zmiana umowy!
Uważam, że 24 € więcej to niezły przegięcie i bezczelność.
Myślę, że warto się zwrócić do centrum ochrony konsumenta lub skorzystać z pomocy prawnika.
Nie sądzę, żeby udało się im przeforsować to specjalne prawo do wypowiedzenia, ale jeśli ludzie nie sprzeciwiają się zmianie, to zarobią miliony dzięki prowizjom za prowadzenie konta. :-)

Napisany przez Mas
Prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy obecnie istnieje. W nowych Warunkach ogólnych banku (ABB) zostałoby zlikwidowane, ale zamiast tego wprowadzone zostałaby opłata za prowadzenie konta w wysokości 25 EUR...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata