Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zawieszenie spłaty w przypadku kredytów ratalnych

Napisany przez Hanomag
Mam dwa większe kredyty, które są bardzo korzystne pod względem odsetek, ale mają stosunkowo wysoką stawkę spłaty (5%). Mogę poradzić sobie z ratą spłaty, ale przeszkadza mi, że bank nie chce w pełni spełnić mojej prośby o przeniesienie całej spłaty kredytu na jedno z kredytów. Bank argumentuje, że zawarłem kredyt ratalny i ze względu na niskie odsetki muszę zaakceptować minimalną stawkę spłaty wynoszącą 2%. Ponadto, nawet te 2% nie są pewne, ponieważ ze względu na mój wiek musi być zapewnione, że po osiągnięciu 80 lat nie będę miał żadnych długów.

Rozumiem te argumenty, ponieważ wiem, że mają one swoje korzenie w dyrektywie dotyczącej kredytów hipotecznych z 2016 roku. Niemniej jednak dla mnie nie jest zrozumiałe, dlaczego mimo niezmienionej łącznej spłaty nie chcą mi tego zezwolić. Po zakończeniu okresu obowiązywania stawki procentowej miałbym tę samą kwotę zadłużenia. W przypadku rozwiązania, które dążę, mogłbym zapłacić mniej podatków, ponieważ mógłbym zawiesić spłatę zadłużenia moich nieruchomości wynajmowanych. Oszczędności podatkowe mogłybym ewentualnie przeznaczyć na dodatkowe nadpłaty, co dodatkowo zmniejszyłoby kwotę zadłużenia do czasu zakończenia okresu obowiązywania stawki procentowej.

Przeniesienie spłat miałoby dodatkową zaletę, ponieważ za pomocą wypłat z naszych środków na emeryturę (Riester) mogłbym pokryć raty spłaty moich nieruchomości mieszkalnych.

Przedstawiłem te argumenty i mam nadzieję, że zostaną wysłuchane. Jak eksperci - zwłaszcza noelmaxim - oceniają moje szanse?

Napisany przez Honey1979
Jakie warunki przewiduje umowa najmu? Czy ustaliłeś zmianę spłat w określonym zakresie? Dodatkowo, ustaliłem to przy ostatnim finansowaniu... W przypadku zmiany spłat w zakresie od 1% do 3% każdorazowo naliczana jest opłata w wysokości obecnie 100,00 euro. Dodatkowo opcja rocznej dodatkowej spłaty w wysokości 5%.

Napisany przez Hanomag

Co dokładnie wynika z umowy dotyczącej obiektu do wynajmu?

Bardzo znaczna redukcja odsetek w zeszłym roku spowodowała, że ujemne dochody z V & V stały się opodatkowanymi dodatnimi dochodami. Co jest dla mnie oczywiście ważniejsze niż obecnie należna część podatku.

Cytat od Honey1979
Czy uzgodniono zmianę w zakresie spłaty w przedziale do?

To mimo że nie jest to wyraźnie napisane w umowie, stanowi standard. W końcu teraz mogę zmniejszyć z 5% do 2,5%. Bankierka potwierdziła mi to. Więcej nie byłoby możliwe zgodnie z wytycznymi dotyczącymi rezerwowych kapitałów własnych, biorąc pod uwagę mój wiek i niskie odsetki. Nawet zwiększenie spłat powyżej 5% dla domu, który jest przeze mnie zamieszkany, nie byłoby możliwe. Mogę skorzystać z 5% spłaty dodatkowej. Z pewnością powinienem być wdzięczny bankowi za ustępstwo w zakresie redukcji spłaty, biorąc pod uwagę zawartą w 2016 roku ugodę.

Cytat od Honey1979
Dodatkowa opcja 5% rocznej spłaty dodatkowej.

Stanowi to standard w tej banku, ale jest również zawarte w umowach.

Napisany przez Honey1979
To naprawdę bardzo hojna oferta, jeśli obniżą o 2,5. Mam możliwość spłacenia od 1 do 3, więc do tej pory nie miałem żadnych problemów finansowych z Wokri. Zawsze istnieje wiele możliwości, aby jednak uregulować ewentualne zaległości, nawet przez sprzedaż. Sądzę, że powinniśmy rozważyć całość i szczerze mówiąc... kto wie, czy mój syn na przykład będzie chciał kontynuować to, co ja zacząłem.... Jeśli będzie miał świetną pracę, gdzie będzie zaangażowany, to i tak nie będzie mógł jednocześnie zajmować się opieką. Jednak 2,5 spłaty to też w porządku, moim zdaniem. Pozostawiam sobie 2%, a 1% skorzystam tylko w razie absolutnej konieczności.

Napisany przez Klaus1976
Cześć,
Bank już okazał życzliwość, dlaczego miałby dalej zgodzić się na obniżenie spłaty? Umowy powinny być przestrzegane, nie widzę tutaj innych opcji. Decyzje powinny być przemyślane z wyprzedzeniem. Nie masz żadnych podstaw prawnych.

Napisany przez Hanomag

bank już wykazał się wyrozumiałością, dlaczego miałaby nadal obniżać spłatę?

Ponieważ to nic nie kosztuje banku, nie niesie dla niego ryzyka, a ja jestem skłonny zwiększyć spłatę kredytu związanej z nieruchomością użytkowaną przez siebie.

Cytat od Klaus1976
Umowy powinny być przestrzegane, nie widzę innych możliwości.

Na szczęście nie masz nic do powiedzenia w tej kwestii!

Cytat od Klaus1976
Rozważenia powinny być prowadzone wcześniej.

Rozważenia były prowadzone, ale po długim okresie niepewności cieszyliśmy się znalezieniem akceptowalnego kompromisu. Nie chcieliśmy go nadmiernie obciążyć. Ostatecznie możliwość opłacania bieżących rat spłaty z kapitału Riester zrodziła dalsze pragnienie.

Cytat od Klaus1976
Nie masz prawnego podstaw do działania.

Jak widzisz, osiągnąłem wiele. Przynajmniej jestem bardzo zadowolony z wyniku negocjacji.

Napisany przez Klaus1976

Jak widzisz, osiągnąłem wiele. Przynajmniej jestem bardzo zadowolony z wyniku negocjacji.

wyraźnie inaczej byś nie narzekał tutaj dalej.

Napisany przez Hanomag

anscheinend nicht sonst würdest du nicht weiter hier rumjammern.

Jeśli interpretujesz moje wpisy, które głównie służą innym pomocą, jako narzekanie, to widocznie masz własny problem.

Napisany przez Honey1979
Mogę dość dobrze zrozumieć problem, ponieważ sam kiedyś przeżyłem coś podobnego, jednak nawet nie dostałem oferty. Odpowiedź była krótka i zwięzła:
Musisz to wcześniej przemyśleć... Tak brzmiała treść. Na szczęście chodziło tylko o pozostały okres 4 lat.
Ale cóż, tak to już bywa. Zmieniłem instytucję finansową i w kolejnej umowie więcej negocjowałem.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, tak wiele razy Twoje wpisy nie pomogły mi dalej. Bywałeś czasami bardzo niemiły dla mnie.

I kiedy czytam tutaj niektóre infamie i bez szacunku wpisy/komentarze - patrz w wątku obok z emerytką - zastanawiam się, dlaczego jako doświadczony użytkownik nie napisałeś do mnie (co już kiedyś zrobiłeś) i nie zapytałeś mnie o rozwiązania.

Nie mogłeś oczekiwać więcej niż to, co zostało Ci okazane, a to Ci w niczym nie pomogło, wręcz przeciwnie, uprzejmie interpretuje się Twoje problemy (które w końcu mógłeś sam sobie odpowiedzieć i to zrobiłeś) jako narzekanie.

Szczerze mówiąc, czy jako doświadczony użytkownik i osoba w podeszłym wieku nie dziwisz się temu?

Napisany przez Hanomag

Hanomag, wie oft haben mir deine Beiträge nicht geholfen

Oft musste ich dich korrigieren. Wenn meine Hilfestellungen dir nicht geholfen haben, dann bedaure ich das, denn dann muss ich davon ausgehen, dass du beratungsresistent bist. Ich bin der Meinung, dass ich viel fachliche Kompetenz bewiesen habe. Zusätzlich habe ich dich auch gegen unberechtigte Angriffe anderer verteidigt.

Zitat von noelmaxim

Du warst oft sehr gemein zu mir

Sicherlich zu Recht. Du stößt sehr oft bei sehr vielen Benutzern an und reagierst mit überzogenen und endlosen Rechtfertigungen.

Zitat von noelmaxim

Und wenn ich hier einige infame und respektlose Beiträge / Kommentare lese - siehe im benachbarten Thread mit der Rentnerin - dann frage ich mich, warum du als erfahrener Benutzer mich nicht angeschrieben hast

Warum sollte ich dich anschreiben, bist du hier der Guru? Mich haben die Beiträge nicht weiter gestört. In Internetforen ist der Ton nun einmal etwas rauer.

Zitat von noelmaxim

( was du übrigens schon einmal getan hast ) und mich nach Lösungen gefragt hast.

Ich habe meine PNs überprüft und festgestellt, dass ich dir gerade mal 3 PNs geschrieben habe. In der ersten am 22.07.2016 habe ich vertraulich auf deine Frage zu meinem Vergleich geantwortet. In der zweiten am 15.08.2018 habe ich dich etwas ironisch ermutigt, einen aktuellen Beitrag zu lesen. In der dritten PN habe ich dich unterstützt, unter anderem bei deiner Auseinandersetzung mit M.P., indem ich dir zwei seiner Doppelaccounts benannt habe.

Zitat von noelmaxim

Mehr als das, was dir entgegengebracht wurde, konntest du nicht erwarten

Das ist richtig und war mir eigentlich klar. Dennoch habe ich hier Bestätigung gesucht.

Zitat von noelmaxim

und es hat dir nicht geholfen

Der abgeschlossene Kompromiss hilft mir enorm. Ich habe mehr Liquidität und kann selbst entscheiden, ob ich mir etwas mehr gönne oder eine Sondertilgung zugunsten meines Eigenheims mache.

Zitat von noelmaxim

ganz im Gegenteil, freundlicherweise interpretiert man deine Anliegen (was du dir übrigens selbst beantworten konntest und dann auch getan hast) noch als Jammern.

Er hat es wirklich nicht verstanden. Tatsächlich wollte ich wahrscheinlich zur Selbstbestätigung etwas Zustimmung erhalten.

Zitat von noelmaxim

Ganz ehrlich, wundert dich das als erfahrener Benutzer und Mensch im gesetzten Alter?

Ich wundere mich immer wieder und lerne auch gerne dazu, und das ist gut so.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, jestem jakby guru (wielu korzysta z mojej pomocy, aż po akompaniowanie ich przedsięwzięciom) tutaj, a gdy akurat mnie nie ma (to zaczynam zaczepki, aczkolwiek tylko w nielicznych przypadkach), to zostaję czarnym charakterem.

Tak, chciałeś coś zyskać, ale czy naprawdę sądziłeś, że dostaniesz coś wartościowego?

W porządku, że napisałeś do mnie na PW, całkowicie w porządku. Co więcej, cieszę się, że udało Ci się osiągnąć coś, co Ci pomogło. Jednak w tym konkretnym przypadku forum nie było konieczne.

Na PW do mnie otrzymałbyś odpowiedź, porozmawiaj z bankiem, oni powiedzą Ci, co jest możliwe, nie ma potrzeby prowadzić z nimi dyskusji zasadniczych. Gdy chciałem napisać to w Twoim wątku, już jednak znalazłeś własne odpowiedzi i rozwiązania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata