Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłata z rachunku Riester do spłaty bieżących rat kapitałowych

Napisany przez Hanomag
Moje badania w ZfA oraz u dostawcy naszych umów emerytalnych Riesterverträge (UniProfiRente) wykazały, że w przypadku wystarczającego zadłużenia naszej własnej nieruchomości, na której mieszkamy, zgromadzone środki emerytalne będą wypłacone, a przez okres do 12 miesięcy - od złożenia wniosku w ZfA - bez konieczności dodatkowego potwierdzenia (ponieważ wysokość spłaty jest znana), będziemy mogli je wykorzystać na spłatę długu (również bieżących rat). Podczas badania zyskałem wrażenie, że po upływie 12 miesięcy ani ZfA, ani dostawca nie będą sprawdzać, czy faktycznie doszło do spłaty. Przynajmniej do stopniowego wyczerpania środków mogę swobodnie dysponować pozostałą kwotą. Pytanie, czy w przypadku małżeństwa ze wspólnym zadłużeniem będzie sprawdzane, czy spłata nie jest jednostronnie zbyt wysoka, zostało przecenione. Nawet powiedziano (w odstępstwie od mojego zrozumienia prawa), że w przypadku małżeństwa jest to nieistotne.

Co do przebiegu:
Teraz składam wniosek - dołączając wiele dokumentów - w ZfA o wypłatę na spłatę długu, otrzymuję zgodę do połowy stycznia i następnie składam wniosek u dostawcy, który w międzyczasie również został poinformowany przez ZfA, o wypłatę. Ta odbywa się zgodnie z informacją dostawcy, włączając w to kwotę, którą pozwoliłem odliczyć jeszcze przed końcem roku na zapewnienie naszych dodatków za 2017 rok.

Ponieważ umowa wygasa 31 grudnia 2018 r., nie muszę składać kolejnego wniosku wypłaty za dodatki w maju 2018 i 2019 roku, a także za wpłaty w 2018 r. Dostawca wypłaci je - także dlatego, że ta kwota nie wystarcza na emeryturę - automatycznie od 1 stycznia 2019 r. W zależności od sytuacji dochodowej, w 2019 r. składam następnie wniosek o jednorazowe opodatkowanie (odliczając 30%) albo mojego, albo niższego konta wsparcia mieszkaniowego mojej żony, jako łagodzenie progresji podatkowej, a w kolejnym roku ten drugi małżonek to robi.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
nie wiedziałem, że środki można także użyć na raty.... zapamiętam to. Dzięki.
Co do opodatkowania. To oznacza, że idziesz na emeryturę w 2019 roku?
Zastanów się też nad inną opcją opodatkowania. Myślę, że często jest to lepsza droga, ponieważ masz teraz czas do 85 roku życia, aby to spłacić, co zazwyczaj skutkuje minimalnym opodatkowaniem. Dodając do tego jeszcze inflację, może to się opłacać.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez Hanomag

Nie wiedziałem, że saldo można również wykorzystać na raty.... zapamiętam to. Dzięki

Również niedawno tego nie wiedziałem. Nauczyłem się tego od kogoś, kto to zrobił.

Cytat od Spiagei
Ze względu na opodatkowanie. Oznacza to, że przechodzisz na emeryturę w 2019 roku?
Rozważ także inną metodę opodatkowania.

Pod względem podatkowym jestem w dobrej kondycji. Na początku 2019 roku przećwiczę różne możliwości z moimi aktualnymi danymi.

Cytat od Spiagei
Myślę, że to często lepsze rozwiązanie, ponieważ masz teraz czas do 85 lat na spłatę...

Zakładam, że wiesz lepiej. Nic tu nie jest spłacane. Jest to natychmiastowo opodatkowane lub stopniowo.

Cytat od Spiagei
...i to zazwyczaj powoduje tylko minimalne obciążenie podatkowe. Po uwzględnieniu inflacji, może to się opłacać.

To tylko niewielkie sumy. Moje konto WoFöKto będzie zawierało około 10 000 € pod koniec 2019 roku, a mojej żony około 5 000 €. Jeśli opodatkowanie kont WoFöKto będzie rozłożone na 2 lata i będzie obniżane o rabat w wysokości 30% każdego roku, to progresja również nie wzrośnie dramatycznie. W ten sposób uniknę problemów rodzinie, gdybym ja lub moja żona umarli przed osiągnięciem 85. roku życia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata