Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - Małżonek z negatywnym wpisem w Schufa

Napisany przez Blueberry
Dobry wieczór,
chciałabym wspólnie z mężem sfinansować Dom.
Jedyny problem: on ma negatywny wpis w Schufa, który jest zaznaczony jako uregulowany od 2,5 roku i wartość roszczenia wynosi około 1,000€. Jego wynik w Schufa wynosi jednak ponad 90%
Oboje dobrze zarabiamy (około 5000€ netto miesięcznego dochodu w gospodarstwie domowym) i mamy około 40,000€ własnego kapitału.
Teraz pytanie: Czy istnieje ktoś, kto sfinansowałby nas (moja historia w Schufa jest czysta), czy też powinnam zapytać o finansowanie na przykład wspólnie z moimi rodzicami, bez męża?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Blueberry,
Jak jest podzielony dochód? Ile zarabiasz, a ile twój mąż?
Jakie są koszty inwestycji związane z ceną zakupu i kosztami pobocznymi?

Napisany przez Blueberry
Moja pensja wynosi 2.200€, a mój mąż zarabia resztę. Cena zakupu wynosi 200.000€, a koszty dodatkowe wynoszą 17.000€.
Słyszałam już o banku Von Essen, który może być zainteresowany finansowaniem takiej transakcji.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że może to nawet nie być konieczne. Bank w Essen z pewnością byłby odpowiednim adresem, ale stopa procentowa jest zdecydowanie za wysoka, a przy tych warunkach można znaleźć inne możliwości.
- ile dzieci mają Państwo?
- czy w Państwa raporcie kredytowym znajdują się zapisane kredyty?
- z jakiego regionu pochodzą Państwo?
- jak wysokie są dodatkowe koszty nabywcy? Czy pośrednik jest zaangażowany?
- jak szacują Państwo zapotrzebowanie na finansowanie?

Napisany przez Blueberry
Nie mamy dzieci.
W moim Schufa jest nadal zgłoszony kredyt samochodowy. Rata około 240€. Jest regularnie spłacany.
W przypadku mojego męża zgłoszony jest również kredyt samochodowy, który był regularnie spłacany i w tym tygodniu zostanie spłacony dzięki sprzedaży samochodu.
Region: NRW-Ruhrgebiet
Nie jest zaangażowany żaden pośrednik.
Kwota kredytu wynosiłaby około 180.000€.
Które banki wciąż mogłyby nas sfinansować?

Napisany przez Honey1979
Skąd pochodzi 40 tys. zł kapitału własnego?

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, czy to takie ważne???

Napisany przez NaTwoim13
Czy moglibyście spłacić kredyt, który figuruje w Waszej historii kredytowej w Schufa z dochodów ze sprzedaży?

Jaka jest Wasza pozostała kwota zadłużenia i jaka jest wartość sprzedaży?

Czy otrzymujecie 13. pensję oraz dodatkową premię urlopową lub świąteczną?

Dlaczego potrzebna jest finansowanie w wysokości 180 000 euro, skoro cena zakupu wynosi 200 000 euro i nie ma opłaty dla pośrednika?

Napisany przez Blueberry
W ciągu ostatnich dwóch lat zaoszczędziliśmy 40 tysięcy euro. Obecnie nasza stopa oszczędzania nadal wynosi 1,5 tysiąca euro miesięcznie. Pozostały dług za mój samochód to około 16 000 euro i nie mam zamiaru spłacać kredytu. Pozostały dług mojego męża to około 2 000 euro, a przychód ze sprzedaży wynosi 10 000 euro. To, co pozostanie, zwiększa nasze oszczędności. Więc jeśli wszystko stanie się zbyt trudne i stopa procentowa będzie ekstremalnie wysoka, możemy skorzystać z pomocy moich rodziców, którzy mogliby kupić dla nas Dom.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie nie będzie wyjątkowo wysokie, będzie można je przedstawić jako zwykłe finansowanie budowy.
Kupowanie domu przez rodziców jest niepotrzebne i komplikuje wszystko. Urząd skarbowy ustali fikcyjny czynsz, który rodzice będą musieli opodatkować.
Możesz samodzielnie złożyć wniosek o zatwierdzenie finansowania na swoje nazwisko w wybranej przez siebie banku.

Napisany przez Honey1979

Kochanie, czy to naprawdę takie ważne???

Oczywiście, że to ważne Thomas
.... Myślałem, że jesteś profesjonalistą....
Przede wszystkim trzeba wyjaśnić, jak osiągnąć kapitał własny w wysokości 40 tys. EUR, a jednocześnie finansować 2 pojazdy.... Czyli nie dostać nic za posiadany kapitał, a zamiast tego płacić drogie pieniądze za pożyczone.... I dodatkowo permanentnie ogranicza swój kapitał służbowy.
To powinno być standardowym pytaniem dla profesjonalisty, który chce skutecznie przedstawić finansowanie.

Napisany przez NaTwoim13
W czym zawsze rozpoznajesz profesjonalistę, niewiarygodne. Biorąc pod uwagę o co pytającego chodzi, jakie odpowiedzi poszukuje, twoje pytanie brzmi jak kolejne poszukiwanie czegoś negatywnego!

Czy zauważyłeś, że jeden kredyt ma jeszcze 2 000 euro długu przy wartości 10 000 euro? Zastanawiałeś się, jak to jest możliwe? Być może stawki procentowe były dobre? Być może kredyty są już 4 lata, ale kapitał mógł być gromadzony dopiero od 2 lat? Być może ktoś postanowił np. 2 lata temu nabyć nieruchomość i pomyślał, że lepiej jest najpierw zaoszczędzić trochę kapitału własnego i z tym przystąpić do finansowania, niż nie mieć kredytów, ale też nie mieć kapitału własnego, co mogę zrozumieć.

W międzyczasie przeczytałeś, że jeden kredyt zostanie spłacony z wyższą kwotą ze sprzedaży. Dlaczego więc znowu pytasz, czy jestem profesjonalistą, skoro to już przeczytałeś?

Uważam, że istnieją i istniały inne pytania niż to, skąd pochodzi kapitał własny! Odpowiedź na nie w żadnym razie nie przesuwa postępu lub nie prowadzi do jakichkolwiek wniosków, które poprawiłyby pomoc!

Napisany przez Honey1979
Ja… Dla Ciebie pytanie o własny kapitał jest nieistotne, ponieważ finansowanie interesuje Cię tylko do momentu podpisania umowy.
Dokładnie dlatego jest dla Ciebie obojętne. Opisany dochód = Dobrze, wystarczy kapitału własnego… Idziemy do notariusza…..
To jest po prostu Twój interes… Koniec… Tego nie zostałeś zlecony.
Tak działa ta gra, a to ogromna różnica między niezależną opinią a opartą na prowizji.
Dla mnie temat samochodu jest bardzo ważny i fundamentalny, ponieważ widziałem wystarczająco dużo ludzi, którzy poprzez finansowanie samochodu postawili sobie dużą przeszkodę na drodze życia. Raz uwikłany w ten balon finansowy, nie wyjdziesz stamtąd tak łatwo. A niewielu potrafi liczyć… Zacznij od małych kroków… oszczędzaj, kup samochód i dalej oszczędzaj na nowy. Wtedy wszystko nagle wygląda inaczej i zauważysz, co „naprawdę” posiadasz.
Masz rację… Pozostaje 8 tys. PLN… Tylko problem w tym, że wówczas nie będzie miał auta… Jeśli „Ona” spłaci swoje auto, to w najlepszym przypadku pozostanie jej 32 tys. PLN z tych 40 tys. PLN. Ona posiada samochód, on musi jeździć autobusem.
Potem kupują za 200 tys. PLN Maja 17 tys. PLN kosztów transakcji i pozostaje jeszcze 15 tys. PLN… Ile to procent kapitału własnego byłoby przy cenie zakupu 200 tys. PLN, zakładając bardzo hojnie, że wartość zastawu wynosi również 200 tys. PLN ????
Hmmmmm…. W jakiś sposób wychodzi mi solidne 7,5 % kapitału własnego…
Tak przeliczam życie na rzeczywistość.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Blueberry, finansowanie Twojego przedsięwzięcia z mojego punktu widzenia nie stanowi problemu. Nawet z partnerem bankowym (nie VEB) z lepszymi stopami procentowymi. Ale to zależy przede wszystkim od wysokości roszczenia (1000 EUR), które zostało uregulowane. Wyjaśnij dlaczego się to zdarzyło, dołącz pisemne potwierdzenie uregulowania i koniec. 40 000 EUR wkładu własnego na koszty poboczne zakupu jest naprawdę sensowne przy 180 000 EUR kredytu. Chętnie pomogę dalej.

Napisany przez Hanomag

Przede wszystkim trzeba wyjaśnić, jak można dojść do 40 tysięcy kapitału własnego, a jednocześnie finansować 2 pojazdy.... Czyli nie dostajesz nic za posiadany kapitał, płacisz za to drogie pieniądze pożyczone.... I dodatkowo trwale ograniczasz obsługę swojego kapitału.

Takie rzeczy faktycznie się nie robi, dlatego zgadzam się z Honeyiem co do wskazania potrzeby wyjaśnienia.

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, proszę nie opisuj mnie i mojego podejścia do klientów, nie znasz ani mnie, ani mojego podejścia do klientów, a z licznych postów powinieneś już wyczytać moje bycie człowiekiem.

Nie bez powodu często krytykuję ogólne stwierdzenia niektórych tutaj na temat ludzi, których niektórzy nie badają indywidualnie.

Napisany przez Honey1979
Jeśli dla ciebie pochodzenie kapitału własnego nie ma znaczenia, a interesuje cię tylko możliwość przedstawienia pożyczki.... To świadczy o niskiej jakości twojej pracy.
Myślałem, że chodzi o to, aby pomagać pytającym na stałe, a nie o to, żeby coś ładnie opowiadać, a potem za 3-4 lata wyrażać tę samą żałosność pytającemu, jak to ostatnio często miało miejsce....
Najlepszym przykładem jest żołnierz, który przewrócił się finansowo i teraz ma Dom bez ogrodu, musi stale pracować dorywczo, kupił kuchnię za 20 tysięcy euro na kredyt i musi przeżyć z 1100,00 euro dla 3 osób......
To są problemy, które trzeba również omawiać, drogi Tomku..... nie głównie kwestię przedstawialności finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Tworzysz problemy tam, gdzie ich nie ma, albo szukasz ich i kiedy faktycznie są, nigdy nie przedstawiasz rozwiązań ani pomysłów na rozwiązanie.

Oczywiście, możesz postępować tak, jak chcesz, ale często nie zauważasz, że nie stawiasz w centrum pytań i problemów osoby, która je zgłosiła. Raczej skupiasz się na tym, jak ty coś zrobiłeś i jak wszystko jest wspaniałe.

Oczywiście, to też jest w porządku, naprawdę, ale proszę, trzymaj mnie z dala od tego i nie zachowuj się zawsze jakbyś mnie znał i musiał mnie oceniać.

Chodź, napijmy się Jockemöllera, rozejrzyj się po moim otoczeniu, mojej rodzinie, mojej twórczości, moich przyjaciołach albo po prostu zostaw mnie w spokoju.

Jest wystarczająco rzeczy do skrytykowania, na których się skupić, przy czym mogę także coś się nauczyć i poszerzyć swoje horyzonty, ale nie opowiadaj mi nic o ludziach, zwłaszcza o mnie.

Wystarczy, że czytamy, jak dobrze ci idzie, co udało ci się osiągnąć i jak bardzo jesteś skuteczny.

Napisany przez Honey1979
Dziękuję za swoje uznanie, Thomasie. Sukces nie przyszedł łatwo, przez ponad dekadę żyłem skromnie, pomimo dobrych zarobków. Dlatego moje nieruchomości są dobrze zabezpieczone. Co zawsze mnie irytuje w Twoich zaleceniach, to fakt, że zaczynasz budować domy od strychu. To nas różni.

Napisany przez NaTwoim13
Ja osobiście nie rekomenduję niczego, zwłaszcza tutaj w wątkach. Oceniam ewentualnie sytuację wyjściową, wszystko inne odbywa się płynnie w indywidualnym i osobistym kontakcie z konsumentem, jeśli tego zechce.
To, co jest wtedy kwestionowane, pytane czy ustalane, zwłaszcza to, na co zwracam uwagę i w jaki sposób towarzyszę w realizacji finansowania, nie jest ci znane, absolutnie wcale. Spekuluje, zakładasz i używasz fraz (budować domy od strychu, nie twoje pierwsze nauczona na pamięć zdanie) broniąc się.
Dla mnie priorytetem jest konsument ze swoim zamiarem i planem, jeśli jest coś, przed czym należy ostrzec, odmówić lub zaproponować coś przeciwnego, chcę wyrazić to w sposób solidny i indywidualny, zamiast tracić względy poprzez uogólnienie, by być może przekonać do zaakceptowania, słuchania, ewentualnie zrozumienia. Wszystko inne sprawia, że konsument odwraca się i pokazuje nam ptaka, nie osiągamy nic dobrego, a jeśli absolutnie nic nie pomaga, to przynajmniej niech spróbuje to zrobić z moim wsparciem, moją pomocą i moimi możliwościami!
Ale najpierw poznaję ludzi i ich sytuację wyjściową, potem wydaję opinię i oceniam. To jest to, co nas odróżnia. Znasz jednego, a przez to wszystkich (włącznie ze mną) i w rzeczywistości nic nie wiesz, tylko jak to działa u ciebie, co jednak nie musi zadziałać u innych i inaczej też może przynieść sukces. Różnorodność możliwości, różne punkty widzenia i sposoby życia ludzi oraz ich podejście do pieniędzy i życia samego wydają się być dla ciebie raczej obce, wydaje się, że widzisz tylko jedno kierunek, jedną drogę, jedną formę bycia. Uważam to za bardzo przykre, ponieważ często brzmi to zazdroszcząco, negatywnie i pozbawione odwagi i zapału.

Napisany przez Honey1979
Hej Thomas... Ty taki : #7
Kochanie, czy to jest naprawdę ważne???
Osobiście uważam, że to jest ważne. Koniec. Zaakceptuj to, a jeśli dla ciebie to nieważne, to po prostu zignoruj moje pytanie i nie nadmuchuj się tutaj ciągle jak Mikołaj.
Mógłbyś również odpowiedzieć :
Hej, to ciekawe pytanie, zapomniałem o tym.
To też mnie interesuje, więc mogę cię znacznie lepiej poznać.
Tak w skrócie.... w twoim znany uroczy sposób.
Ale tego nie możesz zrobić, ponieważ nie lubisz być poprawiany.... w tej chwili raczej wcale.

Napisany przez NaTwoim13
Nie interesuje mnie zupełnie, skąd pochodzi WY, kiedy pytam o EK. Nie teraz!

W innym wątku zapytałeś o wiek, czego też nie rozumiałem.

Teraz już obojętne, przynajmniej czasem zaczynasz pytać o coś, zanim wiesz, jak ma to przebiegać.

Napisany przez Honey1979
Wiek nie ma znaczenia w przypadku planu finansowania?

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, teraz szczerze! W sumie! Na ile mnie uważasz za głupiego, za kiepskiego i za niezorientowanego?
Jestem wykwalifikowanym bankowcem, od 24 lat niezależnym pośrednikiem finansowym, dobrze znany w mieście, zarówno tutaj, jak i poza granicami. Publikuję publicznie od 6 lat, mam doświadczenie z ponad 1 600 finansowaniem nieruchomości.
Myślisz, że jestem tak głupi?????

Napisany przez 6Bankkaufmann
Faktycznie szkoda, że coraz więcej uczestników forum pisze tutaj rzeczy, które nie mają nic wspólnego z pytaniem zadawanym przez autora wątku. Czy możecie się proszę wymieniać informacjami prywatnie?

Napisany przez Honey1979
To, czego nie powiedziałem.
Ale zawsze szybko decydujesz, nawet nie rozważając szczegółów i ryzyka.
Dla Ciebie najlepsze jest, gdy od razu wszystko przytakniesz, co nota bene nie ma najmniejszego znaczenia, ponieważ jesteś jedynie pośrednikiem i nie ponosisz żadnej odpowiedzialności za decyzję.
My wszyscy tutaj trzymamy język za zębami, a Ty zajmij się resztą prywatnie z autorem wątku.
Ale tutaj nie liczy się tylko Twoje zdanie.

Napisany przez Honey1979
Specjalista ds. bankowości ...
Wszystko zaczęło się od mojego zwykłego zapytania, skąd pochodzi kapitał własny.
Wygląda na to, że Tomaszowi to nie odpowiadało....

Napisany przez NaTwoim13
Nein, oczywiście możesz pisać, co chcesz, oczywiście.
Nie, nie udzielam tutaj żadnych zgód, nigdy nie robiłem tego i nigdy nie będę. To kolejne oskarżenie, fałszywe twierdzenie i błędna interpretacja.
@Bankkaufmann
Tak, zgadzam się z Tobą, przestajemy już, do mnie też wszystko zostało powiedziane.
Jeśli chodzi o autora wątku, myślę, że wyraziliśmy już wszystko, co mieliśmy do powiedzenia, teraz pozostaje już tylko indywidualnie podejmowanie kroków z bankiem lub niezależnym pośrednikiem finansowym. Pomoc została zaoferowana, wszystko inne będzie decydowane przez autora wątku i nie będzie rozstrzygane i kształtowane tutaj na forum.

Napisany przez Fly

Miodku, bądźmy szczerzy! Na koniec! Jak bardzo uważasz mnie za głupiego, kiepskiego i niedoświadczonego?
Jestem wykwalifikowanym bankowcem, od 24 lat niezależnym pośrednikiem finansowym, znanym w mieście, zasięgającym poza jego granice. Publicznie publikuję tu od 6 lat, mam doświadczenie z ponad 1 600 finansowań nieruchomości.
Czy uważasz mnie za takiego głupca?????

nie znam cię. i też nie znam nikogo, kto finansowałby z tobą - mimo że mieszkam w Brunszwiku od ponad 30 lat. Poza forum nigdy nie słyszałem o tobie.

Napisany przez Honey1979

Nie znałem cię. I nie znam nikogo, kto finansowałby z tobą - chociaż mieszkam w Brunszwiku od ponad 30 lat. Nigdy nie czytałem także niczego na twój temat poza forum.

@ Fly.... Thomas pracuje głównie w tle..... Po prostu nie lubi być w centrum uwagi...
XD

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, nie chcesz zrozumieć sensu mojej wypowiedzi, mojego posta. Naprawdę nie pracuję w tle, a oczywiście lubię też być czasami w centrum uwagi.
Co do lata, cóż, nie każdy mnie zna, a już na pewno nie finansowałem praktycznie każdego z Braunschweiga. To nie dotyczyło tylko mojej działalności zawodowej, ale także sportu, a wydaje się, że ty tam się mniej udzielasz.
Oczywiście serdecznie zapraszam na kawę do mojego biura.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata