Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obowiązek posiadania konta rozliczeniowego w banku finansującym po zawarciu umowy.

Napisany przez Devil-HBS
Cześć,

W styczniu 2017 roku, wraz z moją żoną, wzięliśmy kredyt hipoteczny w Harzer Volksbank. Umowa została podpisana, a niezbędne zabezpieczenia (egzekwowalna hipoteka księgowa, ubezpieczenie na życie ryzykowne i przekazanie praw do niego, oraz różne ubezpieczenia chroniące fazę budowy i budynek) zostały dostarczone. Podczas rozmowy doradczej zaznaczono, że bank wolałby, abyśmy przenieśli nasze konto osobiste do nich. Jednakże nie zostało to uregulowane umownie.

Dom został ukończony i od trzech tygodni mieszkamy tam. Wszystkie dotychczasowe płatności zostały terminowo uregulowane za pomocą SEPA.

Wczoraj odebrałem telefon od banku informujący, że powinniśmy umówić się na przeniesienie konta osobistego. Ja i moja żona zdecydowaliśmy się pozostać przy naszym obecnym banku. Powiedziałem to pani z instytucji finansowej, która z kolei powiedziała, że zmiana była warunkiem otrzymania kredytu.

Jak wspomniałem, w umowie kredytowej nie ma nic na ten temat. Być może zgodziliśmy się na otwarcie konta osobistego (podpisaliśmy), ale takie konto można wypowiedzieć zgodnie z zasadami. Czy muszę mimo to dokonać zmiany? Jakie konsekwencje mnie czekają, jeśli sprzeciwie się temu przeniesieniu? Czy kredyt zostanie wtedy wypowiedziany?

Proszę o pomoc.

Re: Obowiązek posiadania konta rozliczeniowego w banku finansującym po zawarciu umowy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, liczy się tylko to, co jest napisane jako warunek wypłaty w umowie kredytowej. Jeśli otwarcie konta osobistego nie jest zawarte w dokumentach, to w ogóle nie jest obowiązkowe. Nie musisz nawet otwierać konta osobistego, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Napisany przez Devil-HBS
To są fragmenty zawarte w umowie:
1. Zabezpieczenia:

2. Warunki

Jak już wspomniano, pieniądze zostały już wypłacone i Dom został zbudowany.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, możesz więc po prostu się zrelaksować.
Nikt nie wspomniał nic o zamknięciu konta osobistego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata