Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy młode i świeże ETF-y są obiecujące?

Napisany przez MoonKid
Kiedy patrzę na możliwe do oszczędzania ETF, mam (laickie) wrażenie, że większość z nich na początku swojego cyklu życia zasadniczo zwiększa swoją wartość.

Czy można z tego wywnioskować, że powinniśmy skupić się na bardzo młodych, świeżych i nowych ETF-ach? Prawdopodobnie zbytnio sobie upraszczam?

A gdzie takie nowości w ogóle są reklamowane? Jak dowiedzieć się, które ETF-y są obecnie na rynku od zaledwie kilku tygodni?

Napisany przez 2tneub
ETF to pasywny produkt. Jeśli indeks rośnie, to również rośnie ETF.
Młody ETF powinien więc w tym samym okresie rosnąć tak samo jak stary ETF, oparty na tym samym indeksie.
Na jakich przykładach opierasz swoje twierdzenie?

Napisany przez MoonKid
Przykład: https://www.finanzen.net/etf/ishares_...e_ucits_etf_de

Napisany przez 2tneub
Wykresy ETF na STOXX Europe 600 Health Care leżą wszystkie identycznie na sobie:
https://www.justetf.com/de/find-etf....BHealth%2BCare
Więc albo źle zrozumiałem twoje pytanie, albo prawdopodobnie popełniłeś następujący błąd myślowy.
Od ostatniego dużego spadku w 2008/2009 roku nie było jeszcze większej korekty. Oczywiście ETF-y założone po 2008/2009 roku oczywiście przede wszystkim wzrosły. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, czy ETF-y są młode czy stare, ale z rozwojem INDEKSU.

Napisany przez MoonKid
Dziękuję za Twoje wyjaśnienie. Dzięki temu mogę to dobrze zrozumieć, co ma sens dla mnie jako laika.

Chodzi u mnie o żałosne mikrokwoty. Obecnie mam około 150 € w iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) 1. Teraz zastanawiam się, co zrobić z kolejnymi 165 €, które mam jeszcze do wydania. Ten sam fundusz, czy inny (np. iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE)). Rozproszenie jest ważne, ale czy na końcu dla tych kwot nie ma to znaczenia?

Napisany przez Cici

Dywersyfikacja jest ważna. Ale czy na końcu kwot nie jest to obojętne?

Przede wszystkim, na dłuższą metę powoduje to więcej kosztów, czy to cenowo związanych z transakcjami i przetasowaniami, czy czasowych z zarządzaniem i ewentualnie opodatkowaniem. Lepiej byłoby zainwestować wszystkie pieniądze w bardzo szeroko rozproszony ETF (na przykład na MSCI World) i kontynuować regularne wpłaty. Jeśli pieniądze w ETF znacznie wzrosną, można zastanowić się nad dodatkowym ETF-em (na przykład na MSCI Emerging Markets). Generalnie trzymałbym to tak proste i oszczędne jak to możliwe.
Skoro już masz ETF z dywidendami w portfelu, raczej kontynuowałbym regularne wpłaty, zamiast teraz podjąć dodatkowy zakład branżowy. 100 dużych europejskich spółek dywidendowych jest już dość dobrze zdywersyfikowanych. Dodanie kolejnego europejskiego ETF-u według mnie niewiele poprawi sytuacji. Jeśli konieczny jest drugi, to raczej zdecydowałbym się na inny region (Amerykę Północną, Azję itp.). Przy tych minimalnych kwotach uważam to jednak za zbędne.

Napisany przez MoonKid
Właśnie zauważyłem, że MSCI World nie ma siedziby w Niemczech.
Dla uproszczenia ktoś kiedyś poradził mi skoncentrować się tutaj na Niemczech, ponieważ pod względem podatkowym może to być skomplikowane.

Napisany przez Cici

Aktualnie widzę, że MSCI World nie ma siedziby w Niemczech.
Dla ułatwienia, ktoś mi kiedyś poradził, abym się skupił tutaj na Niemczech, ponieważ pod względem podatkowym może to być skomplikowane.

Od początku roku siedziba funduszu nie ma już znaczenia. Dzięki reformie prawa inwestycyjnego, krajowe i zagraniczne fundusze są traktowane jednakowo. Szczegóły możesz znaleźć na przykład tutaj: Jak działa opodatkowanie funduszy akcyjnych i ETF-ów od 2018 roku

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata