Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe uzyskanie kredytu hipotecznego pomimo separacji?

Napisany przez Sammy2016
Cześć wszystkim,
Moja żona i ja postanowiliśmy się rozstać. Jak dotąd wszystko idzie bardzo przyzwoicie i nie ma między nami żadnych kłótni, zwłaszcza że mamy również przedślubną umowę.
W tym dokumencie ustaliliśmy, że po rozwodzie (planowanym na sierpień 2018 roku) Dom zostanie przepisany na żonę. Jestem z tym całkowicie zgodny, ponieważ wniosła ona większość kapitału, a ja w zamian pomagam w utrzymaniu.
Jednak od połowy stycznia możemy zawrzeć bardzo atrakcyjną umowę na długi termin (jeszcze 1 rok do daty wymagalności odsetek). Moja żona chciałaby, abyśmy oboje podpisali umowę, a po rozwodzie zgodnie z przedślubną umową przyspieszyli zwolnienie mnie z długu i przepisanie domu na nią.
Nie czuję się jednak komfortowo z tym pomysłem, ponieważ być może bank nie uwolni mnie od umowy.
Jak widzą to specjaliści?
Z góry dziękuję
Sammy

Napisany przez yosh
Osobiście nie podpisałbym teraz wspólnej umowy kredytowej, za którą musiałbyś ponosić odpowiedzialność. Bank na pewno cię nie uwolni, a jeśli tak, to tylko za opłatą. Obecnie nie ma żadnych przesłanek, aby oczekiwać, że po roku oprocentowanie będzie znacznie wyższe niż obecnie.
Warto zbadać, czy przeniesienie na twoją żonę po zakończeniu okresu oprocentowania jest możliwe, wówczas będziecie mogli rzerwać umowę bez kary. Stare zobowiązanie mogłaby wtedy spłacić twoja żona poprzez kredyt na nią.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, jak to pisze Yosh, jest prawidłowe. Bank nie zwolni cię ze zobowiązań, dlaczego miałby to zrobić, kto zamieniłby dobre zabezpieczenie na gorsze. Jeśli twa żona otrzymuje kredyt samodzielnie, nie ma powodu, dla którego miałbyś teraz wchodzić w ten kredyt dalej (zwłaszcza że nawet teraz to nie jest kredyt przedłużony, bo dobra banki regulowane są na 12 miesięcy bez kosztów). Ona mogłaby teraz już samodzielnie go podpisać, być może to jest powód, dla którego też masz go podpisać. W takim przypadku musisz wiedzieć, że zwolnienie cię ze zobowiązań (jeżeli w ogóle) będzie sprawdzane pod kątem czy twoja żona jest w stanie pokryć kredyt samodzielnie, a jeśli potrafi to zrobić w momencie zwolnienia cię ze zobowiązań, powinna być w stanie zrobić to teraz, a wtedy nie musisz i nie powinieneś podpisywać, chyba że wyraźnie chcesz zwolnienia z zobowiązań, co byłoby zrozumiałe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata