Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obejść VFE

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim,
mam dość specyficzne pytanie.
Sprzedałem mieszkanie 3 miesiące temu (cena była bardzo atrakcyjna), a jednocześnie trwał kredyt budowlany.
Jest to pożyczka od Signal Iduna. Odsetki były wtedy na 20 lat w wysokości około 2,3% efektywnie, z możliwością dodatkowej spłaty 5% oraz zmiany harmonogramu spłaty.
Całkowita wypłata miała miejsce w połowie 2015 roku (194 000 €).
Dzisiaj pozostały do spłaty około 183 000 €. Pieniądze zostały zdeponowane w SI, ponieważ rozważam ewentualny zakup innego nieruchomości, jeśli na rynku pojawi się coś interesującego.
Obecnie miesięcznie płacę około 550 € za udostępnienie i 1% spłaty (specjalnie zmniejszyłem).
Opłata za wczesne wykupienie kredytu wynosi 18 500 € i została potrącona przez SI od ceny sprzedaży.
Ponieważ nie wiem, kiedy znajdę odpowiednią nieruchomość, a nie chciałbym po prostu zrzucić 18 500 €, chciałbym zapytać, czy istnieją inne alternatywy?
Mam jeszcze inwestycje kapitałowe (mieszkania po 60 000 €), ale tam nie ma wystarczającej ilości ksiąg wieczystych i trzeba by je podzielić.
Zatem mam następujące pytania:
- Jakie inne możliwości są dostępne?
- Czy można ewentualnie zdeponować pieniądze w BSV w SI i płacić ratę oszczędnościową (nie miałbym problemu z tym, jeśli otrzymam zwrot 18 500 €)
- Jeśli na końcu ureguluję 18 500 €, czy będę mógł odliczyć je od podatku?

Ponieważ obecnie płacę ponad 500 € miesięcznie, zaczynam dochodzić do punktu, w którym powiem, że jeśli nic nie znajdę, nie tylko tracę 500 € miesięcznie, ale także kwotę za wczesne wykupienie kredytu. Oprocentowanie pozostaje na stałym poziomie przez co najmniej 1-2 lata, więc nie ucieka. Szkoda mi tylko 18 500 €, pomimo wysokiego zysku ze sprzedaży mieszkania.
Dziękuję z góry

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć matti85, czy na pewno otrzymasz coś z powrotem od VFE?
Przecież sprzedałeś ten obiekt.
Twój partner bankowy rozliczył dotychczasowy kredyt.
A piszesz, że VFE zostało już zatrzymane.
Dla mnie to brzmi jak zakończona sprawa.
Czy masz na piśmie od partnera bankowego, że dostaniesz z powrotem VFE w przypadku nowego obiektu?

Napisany przez Klaus1976
Cześć,
miałem też 20-letnią umowę kredytu na podobny okres i latem 2014 roku otrzymałem pełne wsparcie finansowe. W mojej umowie z Signal Iduna jest napisane, że 5 lat po pełnej spłacie pożyczki można wypłacić ją BEZPŁATNIE. Teraz planuję refinansowanie w lecie 2019 roku. Wiele razy zapytałem SI i ponownie otrzymałem pisemne potwierdzenie możliwości wcześniejszej spłaty. Sprawdź swoją umowę. Nie mam pewności, kiedy wprowadzili tę opcję.

Napisany przez matti85
@Bankkaufmann
Nie, pozostały dług (183.000€) plus VFE (18.500€) jest zabezpieczony w banku jako zabezpieczenie, ponieważ bank nie ma wpisu hipotecznego.
Mogę tam zaparkować to do 12 miesięcy, płacąc miesięcznie 500€ (odsetki plus minimalna spłata)
Tak, jak tylko znajdę nowy obiekt, otrzymam z powrotem VFE, a bank ma zabezpieczenie (nowy obiekt). To praktycznie zmiana zastawu wtedy. Wszystko mam na piśmie i wszystko poszło gładko.

Cześć Matti85, wspaniale, że udało ci się odzyskać VFE i że masz to również na piśmie.

Napisany przez matti85
Ale jak widziałeś powyżej, nie mogę znaleźć odpowiedniego obiektu. Dodatkowo, płacenie co miesiąc 500 € aby zachować opcję staje się w końcu bez sensu. Dlatego szukam alternatywy, aby ominąć opłatę VFE.

Nie ma na to alternatywy.
Gdzie dokładnie szukasz i w jakim obszarze oraz jakich konkretnie nieruchomości? Być może ktoś tu czyta i zaoferuje Ci obiekt.

Napisany przez Klaus1976
Bitcoiny...............

Napisany przez NaTwoim13
Tutaj wychodzę z zaleceniami i wsparciem, zbyt często wykorzystywanym i rozczarowanym. W każdym razie zawsze dużo się działo, więc prawidłowym wyborem byłby właściwy doradca. Być może jednak kto inny pomoże w sposób solidny i skuteczny.

Napisany przez matti85
Czy ktoś ma jeszcze jakiś sensowny pomysł lub możliwość?

Napisany przez Hanomag

Czy ktoś ma jeszcze jakiś sensowny pomysł lub sugestię?

Korzystając z Twojego podejścia, zabezpieczasz sobie także ówczesne odsetki. Czy Twoje działanie w ogóle ma sens? Przecież stopy procentowe są obecnie niższe.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, ale także nie zabezpiecza się przed koniecznością płacenia VFE. To ma sens.

Napisany przez Hanomag
[cytat=noelmaxim">
No cóż, ale on również nie zabezpiecza się przed koniecznością zapłacenia VFE. To ma sens.
[/cytat]
To prawda. Ale jak pisze, z obiektem następnym nie idzie mu za dobrze. I jest w pułapce, z której nie możemy go wydobyć.

Cytat użytkownika matti85
- Czy można ewentualnie przenieść pieniądze na BSV w SI i płacić coś w rodzaju raty oszczędnościowe (nie miałbym z tym problemu, gdybym dostał z powrotem 18 500 euro)?
Bausparkasse na pewno nie zrobi tego.

Cytat użytkownika matti85
- Jeśli na końcu zapłacę 18 500 euro, czy mogę odliczyć to podatkowo?
Jeśli zysk ze sprzedaży podlega opodatkowaniu, zdecydowanie tak. Jeśli obiekt był wynajmowany, można z nimi pomniejszyć dochody z V & V.

Napisany przez NaTwoim13
To, co mnie zastanawia, a wiem, że Matti85 to sprytny gość, to fakt, że jesteśmy pytani, podczas gdy powinniśmy być kontaktem. To od niego powinny pochodzić pomysły i propozycje.

Matti85, zdecydowałeś wtedy, że zechcesz bezpośrednio podpisać BSV po wielu wsparciach i wymianie informacji ze mną (to ja zasugerowałem ci ten plan). Chętnie bym ci pomógł, pomimo tego, że przerwałeś kontakt nagle i bez podziękowania, ale nie jesteśmy w relacji klient-sprzedawca, więc nie mogę negocjować nic konkretnego. To frustrujące, ale to była twoja decyzja w tamtym czasie, i myślę, że warto byłoby omówić to osobiście z osobą kontaktową.

Nie jestem w stanie uzyskać dostępu do twoich danych ani też Key Account Manager nie ma zezwolenia na udzielanie mi informacji. Dlaczego się za ciebie interweniuję, nie jest mu jasne.

Napisany przez matti85
Dziękuję wszystkim za sugestie.
Noelmaxim ma rację, chcę uniknąć tych 18,5 tysiąca. Według mnie oprocentowanie nie jest złe (2,5X% na 20 lat).
NIestety SI nie proponuje żadnych rozwiązań. Dopiero gdy zacząłem mówić o zastawie, itp., podjęli kontakt ze mną.

@noelmaxim, ten kredyt był zaciągnięty przed czasami BSV. Był pośredniczący, który obecnie nie pracuje (nie znam powodu, więc nie chcę spekulować)

Napisany przez matti85
Ponieważ po prostu nie było możliwości, a nie miałem ochoty dalej płacić ani też nie miało sensu wprowadzać dodatkowych obiektów, poprosiłem SI o jego rozwiązanie i zaliczenie go na poczet VFE.

Napisany przez Hanomag

Ponieważ nie było prostego sposobu, a ja nie miałem ochoty dalej płacić ani wprowadzać żadnych obiektów, poprosiłem SI o rozwiązanie tego i zrównoważenie się z VFE.

Jeśli to, co EDSchmitt pisze tutaj, jest choć trochę prawdą, to obecny oprocentowanie jest w każdym razie lepsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata