Re: Pomoc w budowaniu zabezpieczenia emerytalnego w ciągu 15 lat WHEN osoba samozatrudniona)
Napisany przez Ollinger -
- pn gru 18, 2017 5:01 pm
Cześć wszystkim,
jestem samodzielny i nadal potrzebuję zbudować znaczną sumę pieniędzy na moją emeryturę. Jak dotąd otrzymuję trochę pieniędzy z ZUS oraz ze środków na dodatkową emeryturę z mojego czasu pracy jako pracownik. Niestety nie mogę kontynuować dodatkowej emerytury. Jak to w życiu bywa, niestety zauważa się zbyt późno, że brakuje nam sporo na emeryturę.
Więc oto podstawowe informacje:
Emerytura: za około 15-17 lat
Miesięczna renta do osiągnięcia: 500-750 €
Moje pytanie brzmi, jakie sensowne alternatywy się proponują, na przykład zainwestować w rentę kapitałową ([url]ubezpieczenie[/url] i korzyści podatkowe na etapie oszczędzania) albo czy ma sens plan oszczędzania w ETF-ach. Niestety nie mam w tej dziedzinie żadnej wiedzy.
Będę wdzięczny za pomocne informacje!
Pozdrawiam
jestem samodzielny i nadal potrzebuję zbudować znaczną sumę pieniędzy na moją emeryturę. Jak dotąd otrzymuję trochę pieniędzy z ZUS oraz ze środków na dodatkową emeryturę z mojego czasu pracy jako pracownik. Niestety nie mogę kontynuować dodatkowej emerytury. Jak to w życiu bywa, niestety zauważa się zbyt późno, że brakuje nam sporo na emeryturę.
Więc oto podstawowe informacje:
Emerytura: za około 15-17 lat
Miesięczna renta do osiągnięcia: 500-750 €
Moje pytanie brzmi, jakie sensowne alternatywy się proponują, na przykład zainwestować w rentę kapitałową (
Będę wdzięczny za pomocne informacje!
Pozdrawiam