Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Cofnij spłatę kredytu.

Napisany przez Berthold79
Cześć,
Kilka dni temu poprosiłem w moim banku o zwiększenie kredytu mojego S-Privatkredits, który trwa od roku.
Po wielu obliczeniach i rozważaniach, ostatecznie straciłem orientację i z naiwności podpisałem umowę o spłacie kredytu.
Bieżący kredyt S (około 30 000 euro) został więc spłacony nowym, a dodatkowe pieniądze zostały mi wypłacone.
Teraz ze zdumieniem stwierdziłem, że muszę spłacić o 10 000 euro więcej kredytu za 3 000 euro w gotówce.
Wygląda na to, że dodatkowo nałożono ubezpieczenie na spłatę pozostałego długu, chociaż przez ostatnie 12 miesięcy regularnie spłacałem je w ramach miesięcznych rat.
Nadal mam 14 dni na odstąpienie od umowy.
Czy mogę przywrócić starą umowę kredytową poprzez odstąpienie, czy muszę spłacić całą kwotę kredytu od razu.
Dziękuję z góry

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, bank nie powinien wypłacić pieniędzy przed upływem okresu odstąpienia, jeśli nie podpisałeś rezygnacji z niego!

Jeśli jesteś zdrowy, możesz wykupić ubezpieczenie na życie z ryzykiem za 1 euro miesięcznie i pozbyć się tego cholernego ubezpieczenia saldowego. Ponadto muszą one odliczyć niewykorzystane ubezpieczenie saldo, czyli jeśli je opłaciłeś, mają ci wypłacić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Berthold, jeśli nadal jesteś w ciągu 14-dniowego okresu odstąpienia od umowy, możesz wyraźnie się wycofać.

Możliwe jednak, że wyraźnie zdecydowałeś, że chcesz otrzymać pieniądze przed upływem tego okresu i dodatkowo to podpisałeś.

Jakie jest Twoje stanowisko?

Napisany przez Berthold79
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Nie podpisałem oddzielnej rezygnacji.
Umowa zobowiązuje jedynie do zwrotu już wypłaconej kwoty w ciągu 30 dni od odstąpienia od umowy.
Dlatego obawiałem się, że będę musiał spłacić cały kredyt od razu, a nie tylko nowo wziętą kwotę 3000 euro.

Napisany przez netterGeldhai
Nie mam żadnej wiedzy eksperckiej, ale niestety mam doświadczenie, ponieważ kiedyś samemu coś podobnego przytrafiło się.

Nowa umowa z pewnością może zostać odwołana z zachowaniem terminu, ponieważ nie podpisałeś żadnego oświadczenia o rezygnacji, możliwe jest więc ponowne aktywowanie. Ponieważ już przepłynęły pieniądze, można to uznać za konkludentne przyjęcie umowy kredytowej, które można cofnąć jedynie przez natychmiastowe pełne zwrot pieniędzy. Wówczas skontaktowałem się z moim bankiem, działałem szybko i zdecydowanie, co pozwoliło mi odzyskać stary kredyt i od razu odwołać nową ofertę. Powinieneś teraz zachować spokój. Doświadczenie mówi, że w każdym banku są gdzieś pracownicy skłonni do ustępstw, ewentualnie nawet spróbowałbym przedstawić sprawę innemu pracownikowi, jeśli pierwsza próba spotka się z brakiem zrozumienia. Życzę powodzenia!

Napisany przez NaTwoim13
Ustal zabezpieczenie na wypadek pozostałego zadłużenia! Zapytaj o nowe warunki i saldo z poprzedniego ubezpieczenia, to powinno się zgrać.
W razie potrzeby, wypowiedz odwołanie w terminie.

Napisany przez Klaus1976
I spokojnie zacznij refinansować małe kredyty, być może nölmanix może pomóc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata