Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe, były student ... kiedy podać Mini Job?

Napisany przez buumms
Cześć,

w sierpniu ukończyłem studia magisterskie i od 02.01.2018 rozpoczynam moją pierwszą pracę. Po raz pierwszy zacząłem zgłębiać temat rozliczenia podatkowego. Teoretycznie mogę złożyć rozliczenie za rok 2011, prawda?

Mam kilka pytań w tej sprawie:

01. Czy otrzymywanie stypendium Bafög ma jakiekolwiek znaczenie dla rozliczenia podatkowego?
02. Prawie cały czas obok studiów pracowałem jako pracownik na pół etatu, zawsze zarabiałem 400€ lub maks. 450€ miesięcznie, na pewnej stronie internetowej, gdzie można wprowadzić dane bezpośrednio i na końcu otrzymać wynik z oszczędnościami, mogę wprowadzić dane z pracy na pół etatu raz lub nie. Jeśli ich nie wprowadzę, otrzymam zwrot 415€, jeśli wprowadzę dane z mojego elektronicznego zaświadczenia o podatku dochodowym, wynik będzie wynosił około 0€. W moim zaświadczeniu o podatku dochodowym tylko punkty 3 (zarobki brutto) i 22a są wypełnione (udział pracodawcy w ubezpieczeniu emerytalnym ustawowym), klasa podatkowa 1, żadne dzieci. Co jest teraz poprawne, czy te dane powinny być wprowadzone czy nie?
03. Na szczeblu magisterskim zaciągnąłem kredyt na studia w KfW, czy jest on w jakiś sposób istotny lub odliczalny w pewnym stopniu?
04. Na jakim poziomie potrzebne są dowody zakupu laptopa / PC, materiałów biurowych itp.?
05. Czy warto zgłosić się do stowarzyszenia pomocniczego ds. podatków? Chcę po prostu wiedzieć, czy opłata jest opłacalna, czy też obecne rozliczenie podatkowe jest bezcelowe.
06. Czy koszty utrzymania (własne mieszkanie, 1. miejsce zamieszkania, czyli czynsz, prąd, opłaty dodatkowe itp.) mają jakiekolwiek znaczenie?

Mam nadzieję na pomoc i życzę wszystkim udanej zabawy na sylwestra.

Napisany przez KeRin
Cześć,

aby od razu zaprzeczyć twojemu pierwszemu przypuszczeniu, nie, nie możesz teraz złożyć zeznania podatkowego za rok 2011 wstecz. Możesz jednak składać zeznania podatkowe za następujące lata: 2017, 2016, 2015, 2014.

01: Nie, wsparcie finansowe Bafög nie ma znaczenia dla twojego zeznania podatkowego, ponieważ te świadczenia są zwolnione z podatku na podstawie § 3 Nr. 11 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (EStG). (Nie daj się zmylić: Bafög może mieć znaczenie, gdy na przykład otrzymujesz wsparcie utrzymania od rodziców, sam nie posiadasz majątku lub masz prawo do świadczenia zasiłku rodzinnego).
02: Nie, twoja praca dorywcza jest dla ciebie zwolniona z podatku, ponieważ twój pracodawca już naliczył zryczałtowany podatek w wysokości 2%. Nie musisz uwzględniać tych danych w zeznaniu podatkowym.
03: Ponieważ twoje studia magisterskie nie stanowią twoich pierwszych studiów, możesz uwzględnić swój [url]kredyt[/url] jako koszty uzyskania przychodu. Raty spłaty nie są odliczalne. Jednak odsetki od długu są w pełnej wysokości odliczalne. Możesz uwzględnić wszystkie wydatki poniesione na potrzeby studiów magisterskich, takie jak laptopy lub komputery (w wysokości 50%, chyba że kupiłeś oba, wtedy możesz uwzględnić jeden w 100%, a drugi w 0%), materiały do pisania, podróże do uczelni (0,30 € za kilometr odległości między twoim mieszkaniem a uczelnią), dodatkowe wydatki na wyżywienie, gdy przebywasz poza domem przez więcej niż 8 godzin (12 € lub 24 € w przypadku 24 godzin) na przykład na seminarium czy wycieczkę studyjną z twojej uczelni, itp.
04: Bez wiarygodnego potwierdzenia, w razie wątpliwości nie będzie możliwe podatkowe uwzględnienie. Musisz więc przechowywać wszystkie dowody i być w stanie je przedstawić na żądanie urzędu skarbowego.
05: Jeśli wszystko to dla ciebie jest zbyt skomplikowane, możesz to skorzystać. Niemniej jednak najwięcej pracy będziesz musiał wykonać sam, ponieważ musisz zgromadzić wszystkie informacje. W prosty sposób będą mogli stwierdzić, czy możesz coś uwzględnić w zeznaniu czy też coś pominąłeś (np. dodatkowe koszty wyżywienia przy podwójnym utrzymaniu gospodarstwa domowego w pierwszych trzech miesiącach (patrz niżej)). Czy się to opłaca... to zależy, ale w większości przypadków NA PEWNO.
06: O, tutaj możesz wyciągnąć sporo pieniędzy, jeśli rzeczywiście chodzi o podwójne utrzymanie gospodarstwa domowego.
Warunki:
- Mieszkanie zostało wynajęte z przyczyn zawodowych (studia są uznawane za powód zawodowy).
- Twoje drugie mieszkanie znajduje się przy uczelni (co najmniej bliżej niż twoje główne miejsce zamieszkania u rodziców. Jednak nie tylko trochę, nie może być dla ciebie akceptowalne codzienne dojazdy z rodzinnego domu do uczelni).
- Dodatkowo poza miejscem pracy (tam, gdzie znajduje się twoja uczelnia) masz główne miejsce zamieszkania (u rodziców).
- To miejsce zamieszkania musi stanowić twój środek życia (wszystko jest określone w R 9.10 Mieszkanie mające znaczenie w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym. Przypuszczam, że nie byłeś zaręczony podczas utrzymania drugiego mieszkania. Dlatego twoim środkiem życia jest miejsce, z którym łączą cię bliższe relacje osobiste (np. rodzice, przyjaciele itp.) i które odwiedzasz co najmniej dwa razy w miesiącu).

Jeśli spełniasz te warunki, możesz uwzględnić wiele kosztów:
- Koszty przeprowadzki
- Dodatkowe wydatki na wyżywienie
- Podróże do domu
- Wynajem, koszty dodatkowe, koszty sprzątania, opłata radiowa itd.
Aż do 1.000 € miesięcznie!

Przedstawiam ci jeszcze kilka linków, ponieważ jest to dość sporo informacji i ja tylko zarysowałem temat.

Ważne jest, że w czasie twoich pierwszych studiów lub szkolenia zawodowego, możesz uwzględnić swoje wydatki na studia / szkolenie tylko jako koszty specjalne w roku, w którym wystąpiły. Wszystkie wydatki na twoje drugie studia są jednak kosztami uzyskania przychodu i dla ciebie stanowią straty. Tę stratę możesz przenieść na lata, w których zarabiasz pieniądze. Czyli zakładając, że zbierasz wszystkie rachunki z twojego studium magisterskiego i zostanie uznane podwójne utrzymanie gospodarstwa domowego, z pewnością przejdziesz przez kilka tysięcy [url]euro[/url]. Zostaną one następnie odliczone od twoich dochodów od 2018 roku, więc bardzo prawdopodobne jest, że przez pierwsze kilka lat (w zależności od wynagrodzenia początkowego i wysokości zaliczki na straty) nie będziesz musiał płacić podatków (to tylko przypuszczenie).

Oto jeszcze kilka linków dla ciebie:
https://www.finanztip.de/zweitstudium/#c10275 (Studium drugiego stopnia = studia magisterskie, ale także twój licencjat, jeśli wcześniej ukończyłeś naukę zawodu lub inne studia)
https://www.finanztip.de/doppelte-haushaltsfuehrung/ (nie martw się, jeśli mówią tam zawsze o pracownikach, to dotyczy także ciebie)
https://www.youtube.com/watch?v=wsIa2lw66NU&t= (Wszystko o studiach)

Proszę zwróć uwagę na moje podpisy.

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez buumms
Cześć,
dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź! Przeczytam Twoje linki tak szybko, jak to możliwe. Krótka uwaga dotycząca:
3. Czy opłata semestralna na TU Chemnitz, za którą można było korzystać z transportu publicznego, jest również odliczalna?
6. Przeprowadziłem się do Chemnitz na studia, więc było to moje główne miejsce zamieszkania i nie było podwójnego prowadzenia gospodarstwa domowego.
Mam jeszcze jedno pytanie - musiałem w tym czasie dobrowolnie ubezpieczyć siebie, ponieważ nie miałem prawa do ubezpieczenia rodziną - czy można to także w jakiś sposób odliczyć? Dużym problemem dla mnie faktycznie jest to, że boję się popełnić błąd i na końcu musieć dopłacić - Niewiedza niestety nie uchroni mnie przed konsekwencjami.
Jeszcze raz dziękuję

Napisany przez Hanomag

Witaj ,

Za Twój bardzo kompetentny post, zamiast TS, naciśnij przycisk Dziękuję.

Cytat od KeRin
01: Nie, Bafög nie ma znaczenia dla twojego zeznania podatkowego, ponieważ te świadczenia są zwolnione z podatku zgodnie z § 3 Nr. 11 EStG. (Nie daj się zmylić dodatkowym informacjom dla kompletności: Bafög może mieć znaczenie, jeśli na przykład otrzymujesz alimenty od swoich rodziców, sam posiadasz niewielkie lub żadne majątki, a nikt nie ma prawa do otrzymywania zasiłku rodzinengo za ciebie.)
02: Nie, Twoja praca dorywcza jest dla Ciebie zwolniona z podatku, ponieważ Twój pracodawca już opodatkował Twoją działalność stawką pauschalną w wysokości 2 %. Nie musisz uwzględniać tych danych w swoim zeznaniu podatkowym.

Zazwyczaj tak jest. Jednak pracodawcy czasami rozliczają się elektroniczną kartą podatkową zwłaszcza w przypadku studentów, ponieważ mogą w ten sposób zaoszczędzić marne 2 % podatku. Dla studenta początkowo nie stanowi to problemu, ponieważ jego dochody pozostają poniżej minimum egzystencji i dodatkowo zmniejszają się o kwotę zryczałtowaną za pracownika lub ewentualnie wyższe koszty uzyskania przychodu, co z kolei przynosi korzyści wspierającym rodzicom.

Cytat od KeRin
03: Ponieważ Twój studium magisterskie nie jest Twoim pierwszym studium, możesz uwzględnić swoją pożyczkę jako koszt uzyskania przychodu. Raty spłaty nie są odliczalne. Natomiast odsetki od długu są w pełnej wysokości odliczalne. Możesz uwzględnić wszystkie wydatki związane z Twoim studium magisterskim, takie jak notebooki lub komputer (w wysokości 50 %, chyba że kupiłeś oba, wówczas jeden możesz odliczyć w 100 %, a drugi w 0 %), materiały do pisania, podróże do uczelni (0,30 € za kilometr odległości od Twojego mieszkania), dodatkowe wydatki na wyżywienie, jeśli przebywasz poza uczelnią przez więcej niż 8 godzin (12 € lub 24 € przy 24 godzinach) na seminarium czy wycieczkę studyjną poza Twoją uczelnią, itp.

Nie zapomnij o kosztach podróży związanych z grupami naukowymi.

Cytat od KeRin
06: O matko, tutaj możesz jeszcze dużo zaoszczędzić, jeśli rzeczywiście chodzi o podwójne prowadzenie gospodarstwa domowego.

Po tym, jak TS zrezygnował ze swojego pierwszego miejsca zamieszkania, to dla niego nie ma to znaczenia. Byłoby to jednak istotne, gdyby tylko formalnie przeniósł swoje miejsce zameldowania, a jego punkt centralny nadal znajdował się w miejscu zamieszkania rodziców. Dla tych, którzy zachowali swoje pierwsze miejsce zamieszkania u rodziców, jeszcze jedna mała informacja:

[url]Dom[/url] może być utrzymywany również wówczas, gdy pierwsze lub główne mieszkanie prowadzone jest wspólnie z rodzicami lub jednym z rodziców. Nie ma potrzeby, aby dziecko równomiernie uczestniczyło w bieżących kosztach utrzymania gospodarstwa domowego i utrzymania. Uważa się, że udział w kosztach powyżej 10 % jest wystarczający (BFH, wyrok z dnia 16.01.2013 roku, VI R 46/12).

Napisany przez KeRin
Chciałbym dodać dla wszystkich, którzy to być może czytają:
Złożcie także zeznanie podatkowe, jeśli nie macie jeszcze ukończonego wykształcenia zawodowego ani pierwszego stopnia naukowego. Wprowadźcie koszty jako koszty uzyskania przychodu i skorzystajcie z nadal trwającego postępowania przed Federalnym Trybunałem Konstytucyjnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata