Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: ubezpieczenie spłaty pozostałego salda kredytu

Napisany przez Roman308
Cześć,
wziąłem pożyczkę rok temu i do tego dodatkowo wykupiłem ubezpieczenie kredytu odsetek.
Kwota X plus ubezpieczenie oraz odsetki = łączna kwota do spłacenia i spłacana miesięcznie.
Moje pytania są:
1. Czy te ubezpieczenia w ogóle się do czegoś przydają, czy jest zbędne je wykupywać? Czy w razie na przykład utraty pracy wejdą od razu w życie?
2. Zastanawiam się nad rezygnacją z ubezpieczenia. Czy kwota, którą na jego rzecz została mi naliczona, zostanie zwrócona? Czy w ogóle można wypowiedzieć je w trakcie trwania? Czy może to w jakiś sposób negatywnie wpłynąć na mój kredyt, czy bank może zacząć kombinować coś, a nawet zażądać całej kwoty kredytu od razu?
Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi/Porady.
Dziękuję z góry

Napisany przez vision
1. Zazwyczaj nie! Sprawdź w umowie.
2. Zazwyczaj możesz odwołać stare. Otrzymasz wtedy zwrot pieniędzy proporcjonalnie za niewykorzystany czas. W przypadku bieżącego kredytu może się zdarzyć, że bank wypowie Ci kredyt, ponieważ brakuje zabezpieczenia.
To złożona historia, poczytaj więcej w sieci.

Napisany przez Roman308
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Tak, właśnie o to myślałem, że bank po prostu nie zerwie umowy, bo to wcale nie byłoby odpowiednie, zwłaszcza teraz.

Napisany przez Daukind
Bank nie może anulować kredytu tylko dlatego, że ubezpieczenie nie jest już ważne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata