Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zwiększenie podstawowej dodatku do 175€ od 01.01.2018 ma tylko wady?

Napisany przez Saxony
Cześć wszystkim, < br / >
Coś mi się rzuciło w związku z moim planem emerytalnym Riester. Do 01.01.2018 podstawowa dotacja wzrosła z 154€ do 175€. Maksymalna odliczalna kwota specjalna pozostała na poziomie 2100€ rocznie. Mój osobisty stopa podatku powinna wynosić 33,33%. < br / >
Do 31.12.2017 moje obliczenia wyglądały następująco: Wpłacam rocznie tyle samo do programu Riester, ile mogę odliczyć podatkowo jako specjalną kwotę odliczenia. < br / >
2100€ - 154€ = 1946€ rocznie / 162,17€ miesięcznie. Z tego wynika pewna emerytura gwarantowana - powiedzmy 355€ miesięcznie od momentu przejścia na emeryturę. Dodatkowo w moim rozliczeniu podatkowym odliczam te 2100€ i otrzymuję około 700€ (33,33% z 2100€) minus podstawowa dotacja w wysokości 154€ jako zwrot podatku, czyli 546€. < br / >
Od 01.01.2018 moje obliczenia wyglądają teraz następująco: Chcę nadal inwestować rocznie tylko maksymalną odliczaną kwotę specjalną w programie Riester, ponieważ tylko tyle mogę odliczyć podatkowo - pozostała na poziomie 2100€. Innymi słowy, aby nie płacić więcej, w grudniu zredukowałem moje składki na plan Riester w ubezpieczeniu. < br / >
2100€ - 175€ = 1925€ rocznie / 160,42€ miesięcznie. Wynika z tego jednak niższa emerytura gwarantowana - powiedzmy 350€ miesięcznie po przejściu na emeryturę. Sama ubezpieczalnia teraz uwzględnia tylko składkę własną przy obliczaniu emerytury gwarantowanej, a nie dodatkowo podstawową dotację. Składam więc tylko 1925€ rocznie zamiast 1946€. Potwierdziła mi to osoba z ubezpieczalni podczas rozmowy telefonicznej. Ponadto nadal deklaruję te 2100€ w moim rozliczeniu podatkowym, ale teraz dostaję tylko 525€ od urzędu skarbowego zamiast poprzednich 546€ z powodu wyższej podstawowej dotacji w wysokości 175€. < br / >
Podsumowanie: Ze wzrostem podstawowej dotacji mam teraz dwa minusy: 1. mniejsza emerytura gwarantowana z powodu dostosowania składki, aby nie przekroczyła 2100€ rocznie. < br / >
2. mniejszy zwrot podatku z powodu wyższej podstawowej dotacji w wysokości 175€. Gdzie jest teraz korzyść z podwyższenia podstawowej dotacji przez państwo? Załóżmy, że państwo podniesie jeszcze 10 razy podstawową dotację do mojej emerytury za około 30 lat, nie zwiększając odliczalnej kwoty specjalnej. W takim razie, przy dostosowaniu składek moja emerytura gwarantowana będzie coraz niższa, a zwroty podatku także będą coraz mniejsze!? Nawiasem mówiąc, pani z ubezpieczalni powiedziała mi, że jestem pierwszą osobą, która negatywnie postrzega podwyżkę podstawowej dotacji! o_O < br / >
Pozdrawiam < br / > Sachsen

Napisany przez Hanomag

Wynika z tego jednak niższa gwarantowana emerytura w wysokości X - powiedzmy 350€ miesięcznie od początku emerytury - czyli o 5€ mniej niż wcześniej.
Tłem jest fakt, że [url]ubezpieczenie[/url] wykorzystuje jedynie własny wkład do obliczenia gwarantowanej emerytury, a nie dodatkowo podstawową dopłatę. Dlatego teraz składam do ubezpieczenia tylko 1925€ rocznie zamiast 1946€.
Tak zostało mi potwierdzone przez telefon w ubezpieczalni.
Dodatkowo nadal deklaruję 2100€ rocznie w moim rozliczeniu podatkowym, ale teraz dostaję tylko 525€ z powrotem od urzędu skarbowego po odjęciu wyższej podstawowej dopłaty w wysokości 175€, zamiast wcześniej 700€.

Podwyższenie dopłaty faktycznie przynosi Ci tylko pozorny korzyść, polegającą na niższej rocznej wpłacie o 21€. Pozorny korzyść, ponieważ łączne wsparcie pozostaje niezmienione, a ze względu na niższe zwroty podatkowe masz o 21€ mniej do dyspozycji. Bardzo mało prawdopodobne jest, że w przyszłości będzie się dalej dostosowywać tylko dopłatę, a maksymalna kwota zwolnienia podatkowego pozostanie niezmieniona. W końcu dla Rürup-Rente również dostosowuje się kwoty zwolnienia podatkowego.
Również ograniczenie gwarancji do wpłaconej własnej składki nie jest prawidłowe. Pracownik ubezpieczenia z pewnością udzielił niewłaściwych informacji. Zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantowane są składki własne, wraz z dopłatami.
Według mnie działasz bardzo celowo i uzyskujesz maksymalny zysk przy minimalnym nakładzie wysiłku. Ale dlaczego inwestujesz w [url]ubezpieczenie[/url] o niskiej stopie zwrotu?

Napisany przez Saxony

Podwyższenie dodatku faktycznie przynosi Ci tylko pozorny korzyść - rocznie musisz wpłacić o 21 € mniej. Pozorny z tego powodu, że ogólna premia pozostaje bez zmian, a z powodu mniejszego zwrotu podatku możesz dysponować o 21 € mniej. Bardzo mało prawdopodobne jest, aby w przyszłości nadal tylko regulowano dodatek, a maksymalna kwota zwolniona z podatku pozostawała bez zmian. W przypadku Rürup-Rente dostosowuje się również kwoty zwolnione z podatku.

Tak, także ja tak to widzę. Dopuszczalne zmiany w odliczeniach od dochodu powinny również być dostosowane.

Cytat od Hanomag
Również ograniczenie gwarancji do wpłaconej składki własnej nie jest słuszne. Pracownik ubezpieczyciela na pewno udzielił błędnej informacji. Zgodnie z przepisami prawnymi wpłacone składki, w tym dodatki, są gwarantowane.

To również jest poprawne. Moje składki plus dodatek podstawowy muszą być gwarantowane. Ale ze względu na podwyższenie dodatku podstawowego i wynikające z tego obniżenie mojej składki, gwarantowana renta musi być niestety niższa!

Cytat od Hanomag
Według mnie działasz bardzo celowo i osiągasz maksymalny zysk przy minimalnym nakładzie wysiłku. Ale dlaczego inwestujesz w [url]ubezpieczenie[/url] o niskiej rentowności?

W moim planie finansowym uwzględniam okres do 85 roku życia. To o 15 lat więcej niż jestem przewidziany według tabeli długowieczności. Jednak aby zabezpieczyć się przed ryzykiem przetrwania i przerzucić je na innych, służą mi wówczas renta z ZUS, moja emerytura firmowa oraz właśnie [url]ubezpieczenie[/url] Riester.
Pozdrawiam
Saksonia

Napisany przez Hanomag

Moje składki wraz z podstawowym dodatkiem muszą być zagwarantowane. Jednakże zwiększenie podstawowego dodatku i wynikające z tego obniżenie mojej składki spowoduje automatycznie niższą gwarantowaną rentę - niestety!

Ponieważ przepływ składek (wliczając dodatki) pozostaje niezmieniony, gwarantowana renta również nie powinna się zmienić.

Napisany przez 2tneub
Zapomniałeś w swoim obliczeniu, że wpłacasz mniej. Dlatego u ciebie całość wyrównuje się z niższym zwrotem podatku. Tło stanowi fakt, że swoje wpłaty dostosowujesz po odliczeniu wydatków specjalnych.

Co do renty gwarantowanej, nie mogę nic powiedzieć.

Jeśli tak jest, jak mówi Hanomag, podwyżka miałaby dla ciebie zerowy efekt.

Napisany przez Hanomag

Zapominasz w swoich obliczeniach, że wpłacasz mniej. Dlatego u Ciebie całość równa się niższej zwrotce podatku.

Nie, on nie zapomina.

Cytat od tneub
Tłem jest to, że kierujesz swoje wpłaty według odliczeń od dochodu na cele szczególne.

Nie, on kieruje się zasiłkiem. Odliczenie od dochodu na cele szczególne pozostaje takie samo.

Nie mogę nic powiedzieć na temat gwarantowanej emerytury.

Ja też nie, ale byłoby absolutnie nielogiczne, gdyby coś się zmieniło przy niezmienionym przepływie kapitału.

Cytat od tneub
Jeśli byłoby tak, jak mówi Hanomag, podwyżka nie miałaby dla Ciebie żadnego wpływu.

W zasadzie tak, otrzymuje 21 € zasiłku na umowę, płaci za to o 21 € mniej dodatkowo i nie otrzymuje zwrotu oszczędzonych 21 € od podatku.

Napisany przez Saxony
Niestety, z powodu dostosowania składek, moja gwarantowana emerytura zmniejszyła się, aby wrócić do 2100€ w 2018 roku.

Napisany przez 2tneub

Nie, on ustala je na podstawie dodatku. Odbiór specjalnych wydatków pozostaje taki sam.

Jeśli ustawiłby wpłatę na podstawie dodatku, wpłacałby tylko tyle, ile jest potrzebne, aby otrzymać maksymalny dodatek. W zależności od stawki podatkowej granicznej mogą obowiązywać zwrot podatku lub dodatek.
Saksonia dostosowuje wpłatę w celu uzyskania maksymalnego zwrotu podatku (wpłata wraz z dodatkiem = 2100 €). Profituje tylko wtedy, gdy granica przy odbiorze specjalnych wydatków również zostanie podniesiona.
W tej sytuacji mogą skorzystać tylko zarabiający brutto poniżej 20 tys. euro lub osoby otrzymujące dodatek z tytułu dzieci.
Co do renty gwarantowanej, również nie jestem do końca przekonany.
To oznaczałoby, że osoby z dziećmi o niskich dochodach niemal nie otrzymują renty gwarantowanej, mimo że dzięki dodatkowi z tytułu dzieci wpłacają dużo. Ale to właśnie im powinno umożliwić dodatkową rentę za pośrednictwem Riester.

Muszę jednak przyznać, że w ciągu ostatnich lat nie zajmowałem się Riestrem.

Napisany przez Saxony

Saksonia dokonuje wpłaty w celu uzyskania maksymalnego zwrotu podatku (wpłata wraz z dodatkiem = 2100€).

Właśnie dzwoniłem ponownie do mojego ubezpieczenia i poprosiłem o pisemne obliczenia renty gwarantowanej od działu wnętrza.
Gdzieś w tych obliczeniach musi być zawarte, dlaczego nagle brakuje kilku euro, mimo że składki + podstawowy dodatek pozostają stałe na poziomie 2100€.

Oczywiście! Bez podania maksymalnej możliwej odliczki od wydatków na cele ekonomiczne w podatku, Riester jeszcze mniej opłacałby się.
Dzięki temu co roku mogę inwestować zwrot podatku w produkty przynoszące zyski.

Napisany przez Hanomag

Jeśli dostosowałby wpłatę do dodatku, wpłaciłby tylko tyle, ile potrzebuje, aby uzyskać maksymalny dodatek.

Jein. Zmniejszając 2.100 € o nowy dodatek, dostosował maksymalną możliwą wpłatę po dodatku.

Cytat od tneub
W zależności od stawki granicznej obowiązuje zwrot podatku lub dodatek.

Nie, albo obowiązuje tylko dodatek, albo i dodatek i zwrot podatku powyżej.

Cytat od tneub
Saksonia dostosowuje wpłatę, aby uzyskać maksymalny zwrot podatku (wpłata wraz z dodatkiem=2100€).

Poprawne, tu musisz przyznać, że dostosował wpłatę ze względu na wyższy dodatek, a to ma związku z tym stwierdzeniem

Nie, dostosowuje ją do dodatku.

znaczenie.
Biedna Sapine znowu klaskała, wyraźnie chciała mi dać popalić w ten sposób, jak już niejednokrotnie oklaskiwała wpisy, których nie rozumiała.

Napisany przez 2tneub

Nie, albo opłata...albo dodatek, oraz zwrócona kwota podatku.

W sumie mówimy o tym samym.
Nie chcę polemizować co do definicji, czy należy to traktować jako dodatek + nadmierna zwrot podatku, czy też dodatek musi zostać zwrócony w ramach podatku dochodowego, a później ogólny obciążnik podatku dochodowego zostaje zmniejszony o odliczenia specjalne. W rezultacie wychodzi to samo.
Prawdą jest, że sprawdzana jest ulgowość w ramach podatku dochodowego i tam uwzględnia się dodatek. Patrz także tutaj:
https://www.haufe.de/finance/finance...HI9298519.html

Napisany przez 2tneub

Oczywiście! Bez podania maksymalnej odliczalnej od podatku specjalnej składki riesterowskiej, Riester byłby jeszcze mniej opłacalny.
W ten sposób mogę inwestować roczną zwrot podatku w bardziej rentowne produkty.

Jeśli podzielasz tę opinię, wcale nie powinieneś korzystać z Riester.

Napisany przez Klaus1976

Tylko co państwo teraz daje, z powrotem zdobędzie w późnym wieku. Tak, brutto podatkowe na pewno będzie niższe niż obecne, ale odzyskuje on niebagatelną część + musisz płacić składkę zdrowotną i emerytalną od renty z Riester. Więc bez oszczędzania podatków to kuleje.
Prezenty dają tylko babcie, a one także chcą usłyszeć Dziękuję ^^
Irgendwo in dieser Berechnung muss ja enthalten sein wieso nun auf einmal ein paar euro fehlen obwohl die Beiträge + Grundzulage konstant bei 2100€ bleiben.

Ja na klar! Ohne den höchstmöglichen Sonderausgabenabzug bei der Steuer anzugeben würde sich die Riester ja noch weniger lohnen.
So kann ich dann jedes Jahr die Steuerrückerstattung in renditeträchtigere Produkte investieren.

Napisany przez Saxony

Jeśli wyrażasz taką opinię, nie powinieneś w ogóle korzystać z riestern.

Cytat od Klaus1976
no cóż, to co teraz daje ci państwo, z powrotem odejmie w późnym wieku. Tak, brutto podatkowe na pewno będzie niższe niż obecne, ale odzyskuje się znaczną część + musisz płacić składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i emerytalne od renty riestera. Więc oszczędności podatkowe są ograniczone. Prezenty daje tylko babcia, a ona też chce usłyszeć dziękuję^^

Jak już wspomniałem, opłacam riestera, aby przenieść ryzyko przeżycia na ubezpieczyciela.
Moje planowanie finansowe osobiste obejmuje wiek do 85 lat. Od tego czasu skończą mi się pieniądze, ale nadal otrzymuję pieniądze od tych, którzy zagwarantowali mi dożywotnią wypłatę.
Jeśli więc dożyję 100 lat, ubezpieczyciel wypłaci mi pieniądze 15 lat dłużej, niż mój majątek prywatny wystarczałby. Mogę też dostosować swoje planowanie finansowe do 100 lat, ale jest mało prawdopodobne, że dożyję takiego wieku, i wolałbym skończyć pracę wcześniej. Ponadto co będzie, jeśli dożyję 110 lat? Chcę kiedyś przestać planować przyszłość. Dlatego moje planowanie majątku prywatnego opiera się na tabeli śmiertelności + zapasie.
Jeśli jednak zdarzy się, że przetrwam dłużej, to teraz to ryzyko ponosi osoba, która zagwarantowała mi dożywotnią wypłatę.
Mam nadzieję, że mogłem w miarę zrozumiale wyjaśnić, dlaczego to robię.

Natomiast sama renta riestera finansowana prywatnie podczas wypłaty jest dla mnie zwolniona z ubezpieczenia społecznego, ponieważ prawdopodobnie dostanę się do ubezpieczenia zdrowotnego w RfZ.
Pozdrowienia
Saksonia

Napisany przez Hanomag

W ostatecznym rozrachunku mówimy o tym samym.

Masz rację. Niemniej jednak Twoja wypowiedź budzi podejrzenie, że istnieje albo jedno, albo drugie. Ponieważ dodatek jest już z góry zaksięgowany na koncie dodatkowym, musi być - jak słusznie zauważasz później - odjęty od późniejszego zwrotu podatku.

Cytat od tneub
Faktem jest, że uprawnienie do zwolnienia z podatku EST ma miejsce, a tam dodatek jest rozliczany.

Zazwyczaj oznacza to, że dla osób bezdzietnych o wysokich dochodach jest to najkorzystniejsze rozwiązanie.

Cytat od Klaus1976
... + musisz płacić składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i społeczne od renty Riester, co oznacza, że oszczędzanie podatku jest utrudnione.

Nie, nie musi, i prawdopodobnie oszczędza podatki.

Napisany przez 2tneub
[cytat=Hanomag">
To zazwyczaj prowadzi do sytuacji, w której dla zamożnych bezdzietnych osób jest to najtańsze rozwiązanie.
[/cytat]
Zmniejszenie podatku dochodowego spełnia tę zasadę.
Jednak zostaje to prześcignięte przez gospodynię domową z wieloma dziećmi, która płaci tylko 60€, ale otrzymuje dużo zasiłku. Pytanie jedno - czy ostatecznie przyda jej się to w starości, czy też będzie to wliczone do podstawowego świadczenia socjalnego.

Napisany przez Freeliner
Czy to się nie zmieniło w 2017 roku w związku z rozliczeniem z zasiłkiem socjalnym... ?!

Napisany przez Saxony
Cześć,
zgadzam się z Hanomagiem co do oszczędności podatkowych.
Do 2017 roku
Ja sam wpłaciłem 1946€, a państwo dodatkowe 154€ jako podstawową dopłatę.
Z kwoty 2100€, przy stawce podatkowej 40%, otrzymałem z powrotem około 840€ - 154€ = 686€.
Oznacza to, że państwo wspomogło mnie kwotą 154€ + 686€ = 840€ z kwoty 2100€ wpłaty -> 40% rocznej składki.
Od 2018 roku
Wpłacam samodzielnie 1925€, a państwo dodatkowe 175€ jako podstawową dopłatę.
Z kwoty 2100€ otrzymuję z powrotem około 840€ - 175€ = 665€, przy stawce podatkowej 40%.
Oznacza to, że państwo wspomaga mnie rocznie kwotą 175€ + 665€ = 840€ -> 40% rocznej składki.
Pozostałe 60% akceptuję, aby mieć [url]ubezpieczenie[/url], które zapewnia mi dożywotnią wypłatę.
Pozdrowienia
Saksonia

Napisany przez Saxony

Czy to się nie zmieniło w 2017 roku w odniesieniu do rozliczenia z zasiłkiem socjalnym...?!

Na pewno masz na myśli to, że od 2018 roku niecałe 200€ z renty Riester już nie będą doliczane do zasiłku socjalnego. (https://www.geldtipps.de/geld-vom-st...eibetrag-kommt)
To jednak nie ma nic wspólnego z omawianym tutaj zwiększeniem podstawowej dopłaty.

Napisany przez Freeliner

Ale to jest przeze mnie przebita przez gospodynię domową z wieloma dziećmi, która wpłaci tylko 60€, ale otrzyma wiele dodatków.
Pytanie brzmi tylko, czy to będzie przydatne w późniejszym wieku, czy też zostanie zliczone z zasiłkiem socjalnym.

To nie ma nic wspólnego z podwyżką podstawowej troski
Odwołałem się do tego:

Napisany przez Hanomag

Zmniejszenie podatku dochodowego z tego wynika.
Ale przebija to kwestia gospodyni domowej z wieloma dziećmi, która musi wpłacić tylko 60 €, ale otrzymuje dużo dodatków.

Nikt, kto przyczyni się kwotą 60 €, nie będzie dążyć do korzystnego sprawdzenia.

Cytat od tneub
Jedynie pytanie, czy to będzie miało dla was znaczenie w późniejszym wieku, czy też zostanie zrekompensowane z zasiłkiem socjalnym.

Jest to stwierdzenie dla osób z depresją, które już w młodości myślą o zasiłku Hartz IV.

Napisany przez Klaus1976

Tak właśnie też postrzegam. Dostosowanie odliczeń specjalnych powinno również zostać dostosowane.

To również jest poprawne. Moje składki plus zasiłek podstawowy muszą być gwarantowane. Jednakże, z powodu podwyższenia zasiłku podstawowego i wynikającego z tego obniżenia moich składek, nieuchronnie prowadzi to także do niższej renty gwarantowanej - niestety!

Planuję swoje finanse do 85. roku życia. To o 15 lat więcej, niż powinienem według tabeli przeżyć.
Aby jednak zneutralizować ryzyko długiego życia i przenieść je na innych, służą mi wtedy emerytura ustawowa, mój PPK i po prostu renta Riester.
Pozdrowienia
Saksonia

no jeśli potrzebujesz 355 € do przeżycia.... kiedy zamierzasz przejść na emeryturę? Jeśli sądzisz, że za 20 lat Riestera wciąż nie będzie uwzględniana w minimalnym zabezpieczeniu socjalnym... nie chciałbym na to postawić ani grama

Napisany przez NaTwoim13

Tak i nie. Poprzez zmniejszenie kwoty o 2 100 € o nową dopłatę, skierował maksymalną możliwą wpłatę po dopłacie. Nie, albo działa tylko dopłata, albo dopłata i powyższa zwrot podatku.
Prawda, musisz przyznać, że dostosowuje wpłatę ze względu na wyższą dopłatę, o to mi chodziło w moim oświadczeniu.
Biedna Sapine znowu się wygłupiła, wyraźnie chciała mi tak zrobić, jak już wcześniej kilka razy, oklaskując wpisy, których nie zrozumiała.

Cześć Hanomag, klaskacz sapine odszedł do historii. Tutaj już nie klaskie. Sam musiałem to znieść w wątku finansowym. Pewnie wróci, ale na razie MP, sapine i tequila są zbanowani!

Napisany przez Saxony
Cześć,
Właśnie dostałem odpowiedź od mojego ubezpieczyciela dlaczego gwarantowana renta spada, gdy dopasowuję moją składkę do podstawowej dopłaty.

Szanowny Panie,
Zadałeś pytanie dotyczące naszej kalkulacji składki i wynikającej z niej świadczenia.
Chętnie udzielimy Ci informacji na ten temat.
Gwarantowane świadczenie z ubezpieczenia emerytalnego Riester opiera się na stałej składce.
Dopłaty rządowe traktowane są jako dodatkowe wpłaty i nie są uwzględnione w kalkulacji.
Dlatego po każdorazowej zgody na przekazanie dopłat na Twój kontrakt Riester osiągnięty zostaje nowy poziom gwarantowanego świadczenia.
Jesteśmy do dyspozycji w razie dodatkowych pytań.

Wygląda na to, że podstawowa dopłata jest uwzględniana co roku dopiero po zgłoszeniu.
Pozdrowienia
Saksonia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata