Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Ocena wiarygodności u producentów samochodów / dostawców Leasingu

Napisany przez database
Cześć wszystkim,
próbuję swojego szczęścia w tym dziale, aby uzyskać trochę informacji na temat mojej sytuacji.
Krótko mówiąc, jako punkt wyjścia:
Upadłość konsumencka: koniec 2012 roku
wcześniejsze zwolnienie z długu poprzez całkowite uregulowanie wszystkich roszczeń: początek 2015 roku.
BIK: jedno wpis: zwolnienie z długu. Score: około 90%
Dla mnie od samego początku było jasne, że do początku 2019 roku, do momentu usunięcia tego wpisu z BIK, udział w transakcjach finansowych praktycznie będzie niemożliwy. Tak przynajmniej mi się wydawało. Na początku 2017 roku zmieniłem pracodawcę, a dojazd do niego jest wygodniejszy samochodem niż pociągiem/autobusem. Przynajmniej oszczędzam mnóstwo czasu, który mogę poświęcić mojej córce. Po raz pierwszy zetknąłem się z finansowaniem i Leasingiem, co nigdy wcześniej nie było dla mnie tematem. Na większych portalach Leasingowych niezależnie od siebie wybrałem 2 samochody, wpisałem niską opłatę początkową Leasingu i wysłałem wniosek. Mam miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 3500 EUR, więc samochód byłby w zasięgu. Ale ocena zdolności kredytowej to osobna sprawa.
Obie firmy Leasingowe sprawdziły moje dane w BIK i wysłały mi umowę. Bez dodatkowych pytań, tylko akceptacja, prosząc mnie jeszcze o podanie koloru samochodu, który zapomniałem. Jednak nie skorzystałem z żadnej z ofert, tylko prywatnie zakupiłem samochód z własnych środków.
Długa historia, krótka treść
Czy nie powinno automatycznie nastąpić tutaj odrzucenie? Udzielenie zwolnienia z długu (choć termin jest raczej absurdalny w moim przypadku - nie było żadnego długu) jest właściwie twardej negatywną oceną. Zapytałem też o warunki w moim banku, ale zostało to jednoznacznie odrzucone.
Czy w branży motoryzacyjnej obowiązują inne zasady gry czy raczej jest to po prostu przepuszczane? Oba pojazdy miałyby wartość około 30000 EUR, to już nie jest mała kwota. Inna sprawa to finansowanie poprzez bank producenta dla wymarzonego samochodu. Mam pięciocyfrową kwotę, którą mógłbym wpłacić jako zaliczkę (około 40-50% zaliczki), resztę chciałbym sfinansować na krótszy okres. Moje pytanie brzmi: Czy istnieje tu również prawdopodobieństwo, że to jest - jak już wspomniałem - po prostu przepuszczane? Jeśli byłoby to odrzucone, nie byłoby to dramatyczne - bardziej zależy mi na zrozumieniu tego procesu.
Dzięki z góry!

Napisany przez hanes
Poprzez politykę niskich stóp procentowych możesz otrzymać pieniądze od banku nawet przy umiarkowanej zdolności kredytowej. Banki dosłownie zalewają cię ofertami, ponieważ nie wiedzą już, co zrobić z całym tą gotówką. Zwłaszcza widoczne jest to przy oprocentowaniu od 1,9 do 2,5% w typowych bankach internetowych. Zanim zaczną płacić odsetki ujemne, woleją udzielić tanich kredytów konsumenckich.

Napisany przez Daukind
W przypadku Leasingu samochodów kwota kredytu jest przeciwwartością (samochód). Ponadto musisz zobowiązać się do ubezpieczenia tej wartości na pełny zakres ryzyka. Dlatego kryteria nie są tak surowe jak na przykład w przypadku kredytu na dowolny cel.

Napisany przez florianmeier

Czy w branży motoryzacyjnej obowiązują inne zasady gry czy przepuszcza się pewne marki na oczach?

Dokładnie tak jest. Niektórych marek w ogóle nie widziałbyś na ulicach, gdyby nie wyznaczyły takiej polityki dystrybucji.

Napisany przez Dallmeyer
Tematycznie nie na temat, ale miło się czyta, że podniosłeś się z kolan. Mam nadzieję, że dalej wszystko tak dobrze będzie.

Napisany przez database
Dallmeyer pisze: Przechodząc obok tematu, ale miło jest czytać, że się tak podniosłeś. Mam nadzieję, że wszystko będzie nadal dobrze.
Dziękuję! Tak, czas nie zawsze był łatwy. Ale z RODO i zmienionymi terminami usuwania wszystko wróciło do ciemnozielonego i tak zostanie! Temat na początku nie jest już istotny. Wszystko zostało sfinansowane z własnych środków

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata