Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zmienione dane konta bankowego, nowy formularz SEPA?

Napisany przez MoonKid
Niedawno zmieniłem swoje dane konta bankowego i za pośrednictwem (oszczędzającego czas) listu masowego poinformowałem wszystkich istotnych wierzycieli o tej zmianie drogą pocztową. Teraz irytuje mnie to, że niektórzy proszą mnie o wypełnienie formularza SEPA. Zgoda na obciążenie (czyli SEPA) na stare konto została już udzielona wierzycielom. Moim zdaniem nowy formularz nie jest konieczny, nawet jeśli dane konta uległy zmianie. Mój zamiar w razie wątpliwości można przecież jednoznacznie odczytać, ponieważ poinformowałem o nowym koncie. Czy istnieje jakiś przepis prawny, który zobowiązuje mnie jako klienta do wypełnienia nowego formularza SEPA w przypadku zmiany danych konta bankowego? Rozumiem, że wierzyciel chce się formalnie zabezpieczyć, ale to nie jest istotne. Zwłaszcza że nie istnieje JEDEN formularz, ale każdy wierzyciel tworzy swój własny.

Napisany przez 2tneub
Podczas wprowadzania systemu SEPA również otrzymaliśmy taką samą radę od Deutsche Bank, że konieczne jest posiadanie prawomocnego mandatu SEPA z podpisem. Dotyczy to również zmiany konta.

Napisany przez Hanomag
MoonKid pisze: Czy istnieje przepis prawny, który zmusza mnie jako klienta do wypełnienia nowego formularza SEPA, jeśli zmienia się numer konta bankowego?
Musi istnieć taki przepis. W maju 2016 roku zmieniłem jedno z moich kont bankowych. W związku z tym nowy bank zaoferował mi usługę przeprowadzki, która miała upoważnić odbiorców do kontynuacji pobierania opłat. To nie było takie proste, jak to sobie bank wyobrażał. Kilku małych odbiorców musiałem poinformować osobiście, ponieważ bank nie miał o nich pełnych danych (adres itp.). Niektórzy z nich żądali nowego upoważnienia z podpisem, innym wystarczyło samo poinformowanie. Ci, którzy otrzymali informację od banku, zazwyczaj zaakceptowali bez nowego upoważnienia i uprzejmie przysłali mi dodatkowo informację o nowym upoważnieniu. Inni domagali się nowego upoważnienia z podpisem, jeszcze inni nic nie zrobili, ponieważ ewidentnie nie zostali poinformowani. Problemy pojawiły się np. związane z opłatą za pojazd w związku z podatkiem akcyzowym oraz u gmin, które pobierają podatki od nieruchomości. Bank przekazał dane pojazdu jedynie do Urzędu Celno-Skarbowego, a w przypadku innych płatności zaszła opłata prowizyjna. W przypadku gmin było podobnie, choć były one winne tej sytuacji. Należności z różnych nieruchomości były pobierane pod tą samą numeracją, po otrzymaniu informacji z banku zmieniono jedną nieruchomość, przysłano mi informację z poprawnym numerem księgowym dla wszystkich oraz napisano, że nie muszę już podejmować żadnych działań.

Napisany przez 2tneub
https://single-euro-payments-area.de/...in-deutschland

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata