Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy przy istniejącej nieruchomości

Napisany przez sebi68
Cześć

Aktualnie zastanawiam się, w jaki sposób mógłbym sfinansować nową nieruchomość, mój problem polega na tym, że posiadam już nieruchomość, niestety nic na ten temat nie udało mi się znaleźć w wyszukiwarce. Co prawdopodobnie wynika z tego, że nie znam fachowego słownictwa.

Teraz sytuacja: Posiadam mieszkanie własnościowe i chciałbym kupić [url]Dom[/url]. Wartość mieszkania własnościowego to 100ts€ (spłacone), nowy [url]Dom[/url] kosztuje 200ts€, a ja dysponuję kapitałem własnym w wysokości 50ts€. Miesięczna rata wynosi około 1000€. Powinno to być więc małym problemem. Jednak nowy [url]Dom[/url] wymaga pewnych remontów, a z doświadczenia wiem, że mój przeprowadzka potrwa nieco dłużej. Oznacza to, że mieszkanie zostanie sprzedane dopiero rok po zakupie domu.

W przypadku znalezionych przeze mnie opcji finansowania budowy, dodatkowe wpłaty zawsze sprawiają problemy, jaka byłaby zatem najlepsza decyzja?

Pozdrawiam i dziękuję

Sebastian

Napisany przez Freeliner
Cześć Sebastianie,
Jakie jest twoje miesięczne dochód netto i ile masz lat? 49/50 lat?
Wydaje mi się, że masz wygodną sytuację wyjściową. Spłacony apartament, akceptowalny kapitał własny, przewidywalne koszty domowe.
Co stoi na przeszkodzie, żeby zachować apartament i wynająć go?
Kwestia zabezpieczenia emerytalnego, a może być w stanie go sprzedać z odpowiednim zyskiem?

Napisany przez sebi68
Dziękuję za odpowiedź.
Nie lubię mówić o moich dochodach, ale 1000€ na spłatę miesięczną jest możliwe. Mam teraz 37 lat. Oczywiście, mogę sobie pozwolić na utrzymanie tej nieruchomości, ale po prostu nie chce mi się już uczestniczyć w wspólnocie właścicieli. Ponadto nie cierpię zadłużeń, dlatego chcę to szybko uregulować. Mam również inne plany na emeryturę.

Napisany przez Hanomag

Nie lubię mówić o swoich zarobkach, ale 1000€ miesięcznie jako spłata jest możliwa. Mam teraz 37 lat. Oczywiście mógłbym zachować tę nieruchomość, ale po prostu nie chce mi się już być członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Nie lubię też mieć długów, dlatego chcę to szybko spłacić. Na starość mam też inne zabezpieczenia.

W takim razie częściowo sfinansuj pozostałą kwotę (do wysokości przewidywanych dochodów) krótkoterminowo, a resztę długoterminowo. Być może nie skasowany hipoteka na nieruchomość służy bankowi jako dodatkowe zabezpieczenie do czasu jej sprzedaży. Dzięki temu możesz uzyskać najlepsze warunki.

Napisany przez sebi68
Z jakim produktem można zrealizować krótkoterminowe finansowanie? Hipoteka jest nadal zarejestrowana w EWG, ale bank nie ma już żadnych roszczeń.

Do tej pory znalazłem tylko [url]kredyty[/url] hipoteczne, gdzie najkrótszy okres obowiązywania oprocentowania wynosi 5 lat.

To, co odkryłem dzięki kalkulatorom [url]kredytów[/url] hipotecznych, to na przykład:

[url]kredyt hipoteczny[/url] na 150 000 [url]euro[/url] z oprocentowaniem na 5 lat, rata 800 [url]euro[/url] miesięcznie, oprocentowanie około 1,5%
Sprzedaż mieszkania po 1-2 latach, zysk ulokowany na koncie oszczędnościowym lub w funduszu akcyjnym
Po zakończeniu 5 lat spłacić całą pozostałą kwotę [url]kredytu[/url] (ewentualnie uzupełnić ją małym kredytem)

Oczywiście płacę odsetki od [url]kredytu[/url], mimo że mam pieniądze na koncie, ale nie ma presji na szybką sprzedaż.

Znalazłem również oferty, w których zawarte były wysokie wpłaty dodatkowe, ale oprocentowanie było znacznie wyższe. Przykład:

Całkowite odsetki z dodatkową wpłatą po roku: około 8000 [url]euro[/url]
Całkowite odsetki przy okresie obowiązywania oprocentowania 5 lat dla całkowitej kwoty: 10000 [url]euro[/url]

To może być nieco więcej, ale bezstresowo.

Wartości te zostały obliczone przy użyciu różnych kalkulatorów online, więc nie mogę powiedzieć, czy są one realistyczne, ponieważ w rzeczywistym życiu zawsze jest to indywidualnie negocjowane.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Sebi68, to, czego potrzebujesz, to finansowanie zaliczki ze sprzedaży. Opłacona nieruchomość otrzymuje po wpisie hipotecznym pożyczkę pośrednią, którą można spłacić w dowolnym momencie poprzez sprzedaż. Nie jest konieczne zaciągnięcie finansowania budowlanego na 5 lat.

Napisany przez Hanomag

Cześć Sebi68, to, czego potrzebujesz, to zaliczka na dochód ze sprzedaży.

To miało na myśli szybko.

Cytat od Bankkaufmanna
Nieruchomość spłacona otrzymuje tymczasowy [url]kredyt hipoteczny[/url], który może być spłacony w dowolnym momencie poprzez sprzedaż.

Jeśli nie jest finansowany przez bank wpisu hipotecznego, to hipotekę można przenieść do innego banku w sposób opłacalny.

Cytat od Bankkaufmanna
5 lat [url]kredytu[/url] budowlanego nie są w ogóle konieczne.

Myślę też, że każdy bank oferuje krótsze okresy kredytowania.

Napisany przez NaTwoim13
Prawidłowym rozwiązaniem jestfinansowanie pośrednie lub zmienne oprocentowanie.

Napisany przez sebi68
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli uda mi się teraz z domem, dokładnie wiem, na co muszę zwrócić uwagę mojemu bankowi.
Pozdrowienia
Sebastian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata