Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zrozumieć harmonogram spłat?!

Napisany przez BauMassiv
Cześć,
mam pytanie dotyczące mojego bieżącego finansowania i mam nadzieję, że możecie mi pomóc:
W załączniku przesyłam wam harmonogram spłaty udostępniony przez mojego banku dotyczący mojego [url]kredytu[/url] hipotecznego.
Do dnia zakończenia, czyli 31.03.2018 roku, mogę zrozumieć, jak są naliczane odsetki, ale potem oczywiście zmienia się ich obliczanie?!
Moim obliczeniom z dnia 30.06.2018 roku powinny być naliczone odsetki w wysokości 442,18 [url]euro[/url]?
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak wyliczyć podane odsetki w harmonogramie spłaty?
Pozdrowienia,
BauMassiv

Napisany przez brainy
Plan spłat jest moim zdaniem zepsuty.
Comiesięczne raty muszą być oprocentowane dokładnie do dnia. W planie są obciążane co 3 miesiące. To powoduje skoki. ​​​​

Napisany przez Klaus1976

Plan spłat moim zdaniem jest zepsuty.
Miesięczne raty muszą być oprocentowane dzień po dniu. W planie są obciążane co 3 miesiące. W rezultacie dochodzi do skoków.

Często wygadujesz bzdury!
Wygląda na to, że to jest [url]pożyczka[/url] austriacka (?) To pasuje. Pierwsze odsetki w wysokości 341,20 € dotyczą wypłaty z 24.10.17 r. - 31.12.17 r. To jest tutaj 2 miesiące i 1 tydzień. Pierwsza rzeczywista płatność odsetek to 447,27 € (01.01.18 r. - 31.03.18 r.) = 3 pełne miesiące. Odsetki maleją także w dalszym ciągu. Również poprawnie, ponieważ kwota pożyczki maleje.
Jesteś zadowolony/a?

Napisany przez Honey1979

często mówisz bzdury!
Wygląda na to, że to jest [url]pożyczka[/url] z Austrii (?) Pasuje. Pierwsze odsetki w wysokości 341,20 € odnoszą się do wypłaty z dnia 24.10.17 - 31.12.17. To jest tutaj 2 miesiące i 1 tydzień. Pierwsza prawidłowa wypłata odsetek wynosi 447,27 € (01.01.18.-31.03.18) = 3 pełne miesiące. Odsetki również maleją w dalszym ciągu. Co również jest poprawne, ponieważ [url]pożyczka[/url] jest coraz mniejsza.
Jasne?

Albo to jest [url]pożyczka[/url] komercyjna.

Napisany przez 2tneub
W 2018 roku trzy pierwsze kwartały wyglądają logicznie.
Od 2019 roku staje się to jednak nielogiczne. W pierwszym kwartale maleje obciążenie odsetkowe o 15€, a w drugim i trzecim o kilka centów, a w czwartym o 5€.
W 2020 roku podobna sytuacja. W pierwszym kwartale spada obciążenie odsetkowe o 10€, w drugim o 5€, w trzecim o kilka centów, a w czwartym znów o 5€.

Podejrzewam, że wynika to z oprocentowania dzień po dniu przy dzielniku 360.

Napisany przez BauMassiv
Tak, to austriacki prywatny [url]kredyt hipoteczny[/url].

Zauważyłem, że przyczyną jest precyzyjna rozliczanie dni, a pierwszy kwartał (przypadający w każdym roku na 90 dni) dlatego się zgadza. Jak mogę obliczyć odsetki za jeden dzień, aby móc odpowiednio je dodać do pozostałych kwartałów (2. - 91 dni, 3. - 92 dni, 4. - 92 dni)?

Dziękuję za poświęcony czas!

Napisany przez Klaus1976

Tak dokładnie, to austriacka prywatna [url]pożyczka[/url] hipoteczna.
W międzyczasie zdałem sobie sprawę, że chodzi tutaj o dokładne rozliczenie co do dnia, i pierwszy kwartał (zresztą każdego roku) jest poprawny, ponieważ składa się dokładnie z 90 dni. Jak mogę obliczyć odsetki za jeden dzień, aby móc je odpowiednio dodać do pozostałych kwartałów (2. 91 dni / 3. 92 dni / 4. 92 dni)?
Dziękuję za wasze starania!

zazwyczaj możesz to zrobić dzień po dniu w Excelu.

Napisany przez BauMassiv
i jak to działa?

Napisany przez Klaus1976

jak to działa?

Gockel pomaga !!
www.controllerspielwiese.de/download/zinsundtilgungsplan_annuitaet

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!