Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można skorzystać z Wohn-Riester w przypadku wynajmowania nieruchomości?

Napisany przez hrwattenberg
Cześć wszystkim,
potrzebuję trochę pomocy związanej z tematem Wohn-Riester.
Sytuacja wygląda następująco:
Moja dziewczyna kupiła mieszkanie krótko przed naszym poznaniem, w którym mieszkała przez kilka lat. Całość została sfinansowana za pomocą umowy oszczędnościowej Riester w połączeniu z kredytem od KfW. Jednak nie działa to tak, jak zazwyczaj, że oszczędza się na umowie oszczędnościowej przez długi czas, a następnie korzysta z niej do sfinansowania mieszkania, tylko zakup mieszkania nastąpił bezpośrednio na początku. Mieszkanie od razu przeszło na jej własność, a całość jest teraz finansowana tą konstrukcją przez okres 20 lat.
Planujemy teraz zamieszkać razem i tutaj zaczynają się problemy. Jest to mieszkanie dwupokojowe dedykowane dla singli. Plan był taki, że będziemy szukać większego mieszkania razem, a ona wynajmie swoje obecne mieszkanie, licząc na to, że opłaty kredytowe będą pokrywane z wynajmu. Kiedy zacząłem dowiadywać się trochę więcej o Wohnriester, szybko odkryłem, że taka sytuacja może być skomplikowana. Mieszkanie musi być wyraźnie zamieszkiwane przez właściciela, w przeciwnym razie dopłata z Riester znika całkowicie lub musiałaby zostać zwrócona.
Wydaje się, że istnieją tylko ściśle określone wyjątki od tej zasady, np. gdy stara nieruchomość jest sprzedawana i kupowana nowa, albo gdy zamiast tego zawiera się umowę na emeryturę Riester itp. Niestety żadna z tych opcji nie wchodzi w grę dla nas.
Zatem najważniejsze pytanie: Co dokładnie dzieje się z modelem finansowania, gdy moja dziewczyna po prostu wynajmie mieszkanie, czyli użyje go w szkodliwy sposób z punktu widzenia Riester? Czy dopłata państwowa w wysokości 154 € rocznie po prostu zostanie usunięta z modelu finansowania i będzie musiała ją pokryć dodatkowo moja dziewczyna? Byłoby to jeszcze do opanowania stratą. Czy może wystąpić jakieś inne (podatkowe?) konsekwencje?
Czy istnieje być może sposób, aby nie stracić dopłaty, który może mi umknąć?
Czy istnieje możliwość, aby obciążyć odpowiedzialnością doradczą bank? Szczerze mówiąc, uważam to za coś więcej niż bezczelność, sprzedawać samotnej kobiecie 30-letniej taką konstrukcję, która zawali się, gdy już nie będzie mieszkała w mieszkaniu. Ponieważ prawdopodobieństwo, że ktoś w tym wieku jeszcze kiedyś się ożeni i zrezygnuje z mieszkania dla singli, jest ogromne. Dodatkowo moja dziewczyna nie miała pojęcia o tych ograniczeniach, podobnie jak o opóźnionym opodatkowaniu w przypadku Riester itp. Więc doradztwo było oczywiście złe, jak zwykle w tej dziedzinie.

Napisany przez Shorty
Cześć,
ogólnie rzecz biorąc, można też rozważyć uniknięcie szkodliwego użycia w przypadku czasowego braku własnego użytkowania. W konkretnym przypadku to jednak mało pomaga, ponieważ także tutaj własne użytkowanie musiałoby zostać przywrócone najpóźniej wraz z rozpoczęciem emerytury. W celu kompletności należy to jednak również wspomnieć.
Widzę niewiele szans na znalezienie rozwiązania, ponieważ możliwości zdają się być już zbadane i ograniczone z uwagi na koncepcję. Pozwolę sobie zadać pytanie, dlaczego żadna spośród dostępnych alternatyw nie jest brana pod uwagę?

Cześć,
dziękuję za odpowiedź.
Kiedy mówisz o dostępnych alternatywach, masz na myśli coś w rodzaju dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego typu Riester, czy coś w tym rodzaju?
Moja dziewczyna jest już finansowo mocno obciążona związkiem z kredytem hipotecznym na mieszkanie. Po prostu nie pozostaje nic, żeby jeszcze oszczędzać na Riester. Zwłaszcza, że to się nie opłaca i z tego powodu nie wchodzi w grę. Zakup innej nieruchomości nie miałby sensu, ponieważ niedługo odziedziczam [url]Dom[/url], do którego chcemy się przeprowadzić. Jeśli więc po prostu wymieniłaby mieszkanie, znowu mielibyśmy problem, że ma na głowie mieszkanie, w którym nie będzie mieszkać na stałe.
Jak praktycznie wyglądałoby wynajmowanie nieruchomości pomimo warunków programu Riester? Z jakimi wadami trzeba się liczyć? Czy to oznacza tylko utratę dotacji, czy w końcu powiększa się to poprzez kwestie podatkowe itp.?

Napisany przez 2tneub
Czy istnieje protokół doradczy?

Napisany przez Hanomag

Jednakże nie działa to tak jak zazwyczaj, że przez dłuższy czas regularnie opłacają umowę oszczędnościową do zakupu mieszkania, a następnie finansują nim zakup mieszkania; w tym przypadku zakup mieszkania odbywa się od razu na początku. Mieszkanie przeszło więc od razu na ich posiadanie, a całość teraz jest finansowana w/w konstrukcją przez okres 20 lat.

Umowa oszczędnościowa w ramach finansowania jest częścią konstrukcji, jednakże cały proces przebiega wciąż w sposób normalny, ponieważ umowa oszczędnościowa z pewnością nie została jeszcze przyznana. Dopiero po przydzieleniu można wykorzystać wcześniej zasponsorowany kapitał do spłacenia istniejącego wcześniej przedfinansowania, a dopiero od tego momentu kapitał Riester będzie napływał do mieszkania użytkowanego przez siebie i prowadzi do zainwestowania konta wsparcia mieszkalnego ze wszystkimi jego wadami.
Zaproponowano przez hrwattenberg
Mieszkanie musi być oczywiście zamieszkane przez samych właścicieli, w przeciwnym razie wsparcie Riester mogłoby całkowicie wygasnąć lub musiałoby zostać zwrócone.

Dopóki nie istnieje [url]konto[/url] wsparcia mieszkalnego, nie ma problemu, ponieważ umowa oszczędnościowa Riester jest nadal w fazie oszczędzania. Może być ona użyta na inne cele bez strat lub zlikwidowana w sposób wpływający na dofinansowanie. W przypadku likwidacji wpływającej na dofinansowanie, należy zwrócić otrzymane dopłaty i korzyści podatkowe.

Co dokładnie stanie się z modelem finansowania, jeśli moja przyjaciółka po prostu wynajmie mieszkanie, czyli dokona szkodliwego użytku, jak to ładnie mówi Riester? Czy państwowe wsparcie w wysokości 154 € rocznie po prostu wypadnie z modelu finansowania i będzie musiało być pokrywane dodatkowo przez moją przyjaciółkę? To byłby jeszcze znośny uszczerbek. Czy to może prowadzić do dalszych (podatkowych?) negatywnych konsekwencji?

Dopiero po przydzieleniu umowy oszczędnościowej, wykorzystaniu zasponsorowanego kapitału i otwarciu konta wsparcia mieszkalnego, szkodliwe wykorzystanie prowadzi do negatywnych konsekwencji. W tym przypadku cała kwota konta wsparcia mieszkalnego w danym roku zostanie doliczona do dochodu podlegającego opodatkowaniu i opodatkowana.

Czy istnieje ewentualnie sposób na uniknięcie utraty wsparcia, który może mi jeszcze umknąć?

Po pierwsze, kwotę zapisaną na koncie wsparcia mieszkalnego można wpłacić do innego konta Riester w ciągu roku po zakończeniu roku, w którym zaprzestano samodzielnego użytkowania. Po drugie, tę kwotę można wykorzystać do finansowania innego kwalifikowalnego mieszkania w ciągu dwóch lat przed lub pięciu lat po zakończeniu roku, w którym zaprzestano samodzielnego użytkowania.

@tneub: Niestety, nie ma jeszcze protokołu.

@Hanomag: Dzięki, to dobry wskazówka, że [url]konto[/url] pomocowe mieszkaniowe zostanie utworzone dopiero po przydzieleniu. Zostałem o tym uświadomiony po lekturze dokumentów. Przynajmniej daje nam to trochę czasu, ale niestety nie rozwiązuje to problemu. Wygląda na to, że musimy połknąć tę gorzką pigułkę...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata