- sob sty 27, 2018 7:40 pm
Cześć, zamówiłem raport z Schufy. Nie do końca go rozumiem. Na końcu widnieje informacja o ogólnym wyniku 98,13%. Na pierwszy rzut oka brzmiało to dobrze, myślałem. Ale przeczytałem, że banki tego nie widzą, a zamiast tego patrzą na wynik branżowy... tutaj jednak nie wygląda to dobrze, prawda? Dla banków wynik to 3,0 - 95,62%, dla banków 2,0 - 96,18%, a dla banków 1,0 tylko 94,49%. Jakie są różnice? Na co zwraca uwagę bank? (w znaczeniu niskiego do średniego ryzyka tylko przy 1,0 jest mowa o zadowalającym do podwyższonego ryzyka? Czyli to nie jest dobre wyniki, czyż nie?) Czy to są słabe wyniki? Ale wszędzie obok jest symbol +? Dalej w wyjaśnieniu czytamy o znacznie poniżej przeciętnego ryzyka? Dziwne sformułowanie. Jest też kolumna Wykorzystanie [url]kredytu[/url] w ostatnim roku, a tam stoi -. W wyjaśnieniu z góry jest napisane ryzyko (ale w zeszłym roku ani wcześniej nie miałem [url]kredytu[/url] ). Na samej górze napisane jest, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie przekazano żadnych wyników. Co to oznacza? Czy to jest w porządku? Zainteresowało mnie to... (muszę dodać, że byłem w prywatnej upadłości do 2014 roku, więc 01.01.2018 pozbyłem się wpisu o zwolnieniu z długu). Po 10 ciężkich latach (z negatywną historią w Schufie czuje się jak drugorzędny obywatel) mam nadzieję, że mogę znowu uczestniczyć w życiu publicznym, czyli czy moje dane w Schufie są dobre czy nie...? Dla rozrywki wprowadziłem swoje dane na portalu porównawczym... pojawiło się tam około 10 banków... i ich warunki... (zazwyczaj nic nie było dostępne od razu). Ale nie kliknąłem żadnej! TERAZ! Dostałem aż 10 listów od 10 banków! Wszystkie z wnioskiem o [url]kredyt[/url] !!! Czy teraz znowu spadnie mi wynik w Schufie?! Czytając, że takie zapytania są raportowane? Chciałem tylko poznać warunki... i czy zasadniczo mógłbym znów dostać [url]kredyt[/url] , oczywiście trzeba podać swoje imię, zarobki itp... ale czy one po prostu przekazują te dane dalej? Nawet jeśli nie zdecydowałem się na ofertę... Jeśli w ogóle chcę [url]kredyt[/url] , to w moim banku, chciałem to tylko wcześniej sprawdzić, bo można to zrobić online i nie trzeba tam iść, co zawsze jest trochę krępujące. Moje [url]konto[/url] w banku od 01.01.2018 miało limit na 1500€ (dochód netto 2000€), więc wydaje się, że jest OK... Ale na jaki wynik teraz patrzy bank, 1,2 czy 3? Znaczenie wyniku 94,49% chyba nie jest dobre. Chociaż to jest mylące, dla mnie jako laika 94% brzmi dobrze. Dziękuję za Waszą pomoc.