Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wynik Schufa

Napisany przez valiant
Cześć, zamówiłem raport z Schufy. Nie do końca go rozumiem. Na końcu widnieje informacja o ogólnym wyniku 98,13%. Na pierwszy rzut oka brzmiało to dobrze, myślałem. Ale przeczytałem, że banki tego nie widzą, a zamiast tego patrzą na wynik branżowy... tutaj jednak nie wygląda to dobrze, prawda? Dla banków wynik to 3,0 - 95,62%, dla banków 2,0 - 96,18%, a dla banków 1,0 tylko 94,49%. Jakie są różnice? Na co zwraca uwagę bank? (w znaczeniu niskiego do średniego ryzyka tylko przy 1,0 jest mowa o zadowalającym do podwyższonego ryzyka? Czyli to nie jest dobre wyniki, czyż nie?) Czy to są słabe wyniki? Ale wszędzie obok jest symbol +? Dalej w wyjaśnieniu czytamy o znacznie poniżej przeciętnego ryzyka? Dziwne sformułowanie. Jest też kolumna Wykorzystanie [url]kredytu[/url] w ostatnim roku, a tam stoi -. W wyjaśnieniu z góry jest napisane ryzyko (ale w zeszłym roku ani wcześniej nie miałem [url]kredytu[/url]). Na samej górze napisane jest, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie przekazano żadnych wyników. Co to oznacza? Czy to jest w porządku? Zainteresowało mnie to... (muszę dodać, że byłem w prywatnej upadłości do 2014 roku, więc 01.01.2018 pozbyłem się wpisu o zwolnieniu z długu). Po 10 ciężkich latach (z negatywną historią w Schufie czuje się jak drugorzędny obywatel) mam nadzieję, że mogę znowu uczestniczyć w życiu publicznym, czyli czy moje dane w Schufie są dobre czy nie...? Dla rozrywki wprowadziłem swoje dane na portalu porównawczym... pojawiło się tam około 10 banków... i ich warunki... (zazwyczaj nic nie było dostępne od razu). Ale nie kliknąłem żadnej! TERAZ! Dostałem aż 10 listów od 10 banków! Wszystkie z wnioskiem o [url]kredyt[/url]!!! Czy teraz znowu spadnie mi wynik w Schufie?! Czytając, że takie zapytania są raportowane? Chciałem tylko poznać warunki... i czy zasadniczo mógłbym znów dostać [url]kredyt[/url], oczywiście trzeba podać swoje imię, zarobki itp... ale czy one po prostu przekazują te dane dalej? Nawet jeśli nie zdecydowałem się na ofertę... Jeśli w ogóle chcę [url]kredyt[/url], to w moim banku, chciałem to tylko wcześniej sprawdzić, bo można to zrobić online i nie trzeba tam iść, co zawsze jest trochę krępujące. Moje [url]konto[/url] w banku od 01.01.2018 miało limit na 1500€ (dochód netto 2000€), więc wydaje się, że jest OK... Ale na jaki wynik teraz patrzy bank, 1,2 czy 3? Znaczenie wyniku 94,49% chyba nie jest dobre. Chociaż to jest mylące, dla mnie jako laika 94% brzmi dobrze. Dziękuję za Waszą pomoc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Valiant, najpierw szacunek za to, że piszesz o udanej prywatnej upadłości.
I masz rację, minie 10 lat, zanim będziesz znowu całkowicie czysty.
Niektórzy myślą, że po uzyskaniu umorzenia długów raport w Schufa jest już całkowicie czysty, ale to nieprawda.
Potrwa kolejne trzy lata, zanim Twój raport w Schufie będzie taki sam jak Ty teraz jesteś.
Banki interesuje raczej wynik branżowy banków niż te 94,x%, prawda.

Napisany przez valiant
Hej, Dziękuję za Twoją odpowiedź. Tak, dlaczego by nie, przecież przetrwałem/przetrwałam, dokładnie - myślałem/myślałam wtedy, że po 6 latach wszystko będzie już za mną. W więzieniu spłaciłem/przegryzłem niemal 96% długu. Ale to nie wszystko... (no dobrze, masz znowu swoją pełną płacę, to też coś)

Ale co z tego, że jestem teraz na całkowitym wyniku 98%? Ale u banków... (w bankach 3.0 - 95,62%, w bankach 2.0 - 96,18%, ale w bankach 1.0 tylko 94,49%. Co oznaczają te różnice? Na co zwraca uwagę bank? (znaczenie jest tam, au nieznaczne do przewidywane ryzyko, tylko w przypadku 1.0, mówią, że ryzyko jest zadowalające do podwyższonego? Czyli - raczej nie tak dobrze?) Czyli to nie są dobre wyniki? Ale wszędzie są przecież 2+... Tam jest potem w wyjaśnieniach jasno napisane, że to ryzyko poniżej przeciętne? Co za dziwne formulowanie. Następnie jest jeszcze kolumna Wykorzystanie [url]kredytu[/url] w ostatnim roku, a tam teraz jest - a w wyjaśnieniu jest napisane, że jest ryzyko (ale ja nie miałem w zeszłym roku, ani wcześniej, żadnego [url]kredytu[/url])

I jeszcze na samej górze jest napisane, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie przekazano wartości wyniku. Co to oznacza? Czy to jest w porządku?) Czego dokładnie szukają banki i jaki wynik jest dobry?

Napisany przez Klaus1976
Jaka dokładnie jest Twoja intencja? Tak, jesteś wolny od długów, jednak kosztem Twoich byłych wierzycieli. Więc ode mnie nie ma uścisku dłoni w górę

Napisany przez valiant
Jaki jest twój zamiar? Twoja odpowiedź mi nie pomaga

Napisany przez florianmeier
Jak są obliczane wyniki bankowe, moim zdaniem nie są one znane. Wartości poniżej 90% są moim zdaniem normalne. Możesz obniżyć swój wynik bankowy poniżej 90, jeśli bierzesz kilka kart kredytowych lub zawierasz wiele małych [url]kredytów[/url].
Wynik 98,x% jest również -szczególnie przy historii kredytowej- bardzo dobry.

Napisany przez valiant
Dziękuję za odpowiedź, ale 98 to całość, która widzę tylko ja. PI ma już 10 lat i od tego czasu nic się nie zmieniło. Dla banków oscyluje między 94-95,6... chciałbym wiedzieć, czy to jest w porządku czy nie?

Napisany przez Klaus1976

Dziękuję za Twoją odpowiedź, ale widzę tylko 98 jako wynik całkowity. Wartość PI jest sprzed 10 lat i od tamtej pory nic się nie zmieniło. W bankach wynik waha się między 94 a 95,6... Chciałbym wiedzieć, czy to jest w porządku czy nie?

Niezbyt dobrze... czego oczekujesz? Rewelacji?

To właściwe hasło tutaj brzmi: bez długów.
Szczerze mówiąc, czy Twój wynik w Schufie wynosi 96 czy 98, to w sumie nie ma znaczenia...

Napisany przez Klaus1976

Das richtige Stichwort hier ist schuldenfrei.
Es spielt doch ehrlich gesagt gar keine Rolle ob der Schufascore bei 96, oder 98 liegt...

tak, bez długów, kosztem wierzycieli, proszę o to nie zapomnieć. Więc uważam za więcej niż odpowiednie, jeśli TE nie ma wyniku 99,999% w Schufie.
Przynajmniej nie podał jeszcze swojego powodu. Przypuszczam, że rozważa zapytanie o [url]kredyt[/url] konsumpcyjny i/lub finansowanie budowy. Co też jest w porządku!

Napisany przez valiant
Nie, po prostu pytam, czy ogólnie jest to możliwe, czy może być konieczne dla małego nowego samochodu. Max 5000 €. @Klaudiusz spłacił 92% swojego długu w ramach postępowania upadłościowego, które zostało wywołane przez śmierć moich rodziców. Nie rozumiem też twoich szorstkich odpowiedzi, jeśli nie podoba ci się pytanie, po prostu przestań odpowiadać. Po 10 latach od rozpoczęcia procesu upadłościowego można z całą pewnością mieć nadzieję. Nawet musiałem płacić dwukrotnie więcej za [url]ubezpieczenie samochodu[/url]. Nie uważam mojego pytania za złe, 95% nie jest tak złe, jak twierdzisz, ale też nie tak dobre, jak miałem nadzieję. W końcu przez ostatnie 10 lat nie było żadnych problemów. 95% jest właśnie w porządku... przynajmniej według tego, co teraz znalazłem na innych stronach.

Napisany przez Hashtag
Jak można uzyskać PI po śmierci rodziców?

@Hasztag, taki cios losu jak śmierć rodziców może rzeczywiście wyprowadzić z równowagi...

Napisany przez Hashtag

@Hastag, poprzez takie nieszczęście jak śmierć rodziców można stracić orientację...

W jaki sposób?
Przecież każdy ma możliwość odrzucenia spadku….

Napisany przez vision
No cóż, życzę Ci z całego serca, żebyś nigdy nie znalazł się w takiej sytuacji!!!!!
Empatyczny analfabeta to chyba trafne określenie dla Ciebie.

Napisany przez Hashtag
To się raczej nie zdarzy, ponieważ moi rodzice są bardzo stabilni finansowo.

Z zasady Dzisiaj rano umarł mi chomik, więc od razu kupiłam nowego.

Napisany przez NaTwoim13
Florianmeier, przy tego rodzaju wpisach zawsze zadawałem sobie pytanie, dlaczego ten Niedobor tak rzadko był krytykowany.

Vision opisuje to świetnie, ale w niektórych fragmentach było to nie do zniesienia, zwłaszcza że wtedy ujawniła się jego prawdziwa twarz - a właściwie jego 6-7 twarzy. Honey/hashtag plus X zaprezentował tutaj prawdziwy pokaz tańca jajników, czego nie ma sobie równych, a pojawiło się wiele nieprawdziwych informacji i fałszywych oskarżeń (z bezsensownymi linkami) i gdy miałby zadeklarować swoje stanowisko - nic z tego nie wyszło!

Historia, w zasadzie po śmierci rodziców (przecież nie zawsze umierają w jeden dzień) może nastąpić bankructwo. Chodzi o to, że to jest logiczna konsekwencja, a nie norma, ale także jak w innych tematach, których sam nie doświadczył (i tu prawdopodobnie również wykazał kreatywność), nie istnieje! Cieszę się, że to się skończyło.

Napisany przez Shorty
No cóż, noelmaxim, który jest tutaj również administratorem: Właśnie zalogował się na nowo. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że tutaj użytkownicy są blokowani na żądanie innego użytkownika (no kto to może być...) w sposób arbitralny. A z kolei inni, tak jak ty, mogą bezkarnie grozić i obrażać innych uczestników, tak jakby administracja (czyli ty, to dopiero żart) nie miała zamiaru na to reagować.

Napisany przez Shorty
I jak na zawołanie, PB w skrzynce odbiorczej z groźbą blokady. Zrzut ekranu jest zarchiwizowany. Nie, noelmaxim, TO TY grozisz innemu użytkownikowi. Patrz na niedawny post użytkownika Nexttry. Gdyby tak nie było, zareagowaliby w tej sprawie. Więc jest wiarygodne, że grożą krytycznym użytkownikom, a jeśli to nie działa, użytkownicy ci są po prostu blokowani na Twoje polecenie. Marnie.

Po prostu usuń te posty. Przecież wszędzie się to robi przy bardzo delikatnych uwagach dotyczących imigrantów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata